przekąska - 23005 przepisów (strona:909/1534)

Pesto z awokado – do makaronu, kanapek, nachosów 258

Pesto z awokado jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem. Awokado powinno być miękkie i kremowe

Kuchnia Bazylii
Śledzie cytrusowo korzenne 90

Świeże tuszki śledziowe, nie solone można nabyć w popularnych dyskontach spożywczych. Nie trzeba ich moczyć w wodzie, można je smażyć, ale można je również zamarynować. Jeśli

Tajemnice Smaku
Waniliowe ciasteczka budyniowe 85

Ciasteczka są bardzo pyszne, kruche i mocno waniliowe. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. A co najważniejsze ciasteczka błyskawicznie …znikają.   Składniki 250g

Tajemnice Smaku
Chałka cynamonowa z pomarańczami i kruszonką 107

DROŻDŻOWA CHAŁKA CYNAMONOWO – POMARAŃCZOWA Z MAŚLANĄ KRUSZONKĄ Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym splocie Przełamałyśmy trochę klasyczny przepis i upiekłyśmy chałkę o “świątecznym” aromacie

Tajemnice Smaku
Orzechowe pierniczki orkiszowe z morelami 83

ORKISZOWE PIERNICZKI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I MORELAMI Zamiast zwykłej mąki do pierniczków możemy użyć własnej, specjalnej i niepowtarzalnej mąki . Wystarczy zwykłą mąkę zastąpić orkiszową i zmiksować

Tajemnice Smaku
Śledzie po kaszubsku z chili 88

Śledź po kaszubsku z chili Dlaczego po KASZUBSKU??? Nie wiemy… poszukiwania w sieci spełzły na niczym. Wszyscy wiedzą, co to jest “śledź po kaszubsku

Tajemnice Smaku
Wystrzałowa tequila z granatem 115

Wystrzałowa tequila z granatem Jest sylwester, jest zabawa! My z petard nie strzelamy, ale z granatów tak… Składniki TEQUILA granat sól lub cukier zmrożone kieliszki

Tajemnice Smaku
Gravlax w Buraczkach – Marynowany Surowy Łosoś 102

GRAVLAX W BURAKACH _ MARYNOWANY SUROWY ŁOSOŚ Gravlax to potrawa tradycyjna dla kuchni skandynawskiej. Tłumaczenie jest trochę mroczne, bo grav oznacza grób, lax – łosoś, czyli, tak

Tajemnice Smaku
Sałata Frisee z góralskim wędzonym serem 97

Oscypek to rodzaj twardego, solonego i wędzony owczego sera. Zimą sery sprzedawane pod Tatrami to w większości gołki, scypki, uscypki, sery góralskie, czyli takie “oscypki

Tajemnice Smaku
Sałatka rukola z góralskim wędzonym serem i gruszką 111

Sałatka rukola z góralskim wędzonym serem i gruszką Składniki rukola 2 łyżki startego sera wędzonego typu oscypek gruszka 1 łyżka soku z cytryny – do skropienia

Tajemnice Smaku
Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem 113

Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem . Sałatka z dodatkiem buraczka to nasz kolejny pomysł na danie z wykorzystaniem oscypka. W tym przepisie obsmażyłyśmy

Tajemnice Smaku
Owsianka w słoiku z kiwi, mango i granatem 121

Owsianka w słoiku z jogurtem, z chia i z owocami Owsianka w słoiku to pomysł dla zabieganych na szybkie i zdrowe śniadanie. Szybkie, bo przygotowane poprzedniego

Tajemnice Smaku
Pasztet z pistacjami i Calvadosem 91

Pasztet z pistacjami i Calvadosem Smażony pasztet z wątróbek drobiowych, flambirowany z Calvadosem. Dodatek pistacji wzbogaci zarówno smak wątróbek, jak i konsystencję, ponieważ dodajemy je na

Tajemnice Smaku
Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin 104

Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin Ser Tete de Moin* – Głowa Mnicha – to szwajcarski ser, który w XII wieku zaczęli wytwarzać

Tajemnice Smaku