Zupa rybna w kociołku 117Zupa rybna w kociołku Zupę rybną według tego przepisu możemy przygotować nad ogniskiem w kociołku, jak i również w domu, w garnku. Wybór gatunków ryb i
Tajemnice Smaku
Sałatka Tete de Moine z rukolą, orzechami i winogronami 110Sałatka Tete de Moine z rukolą, orzechami i winogronami Ten wyjątkowy ser jest jednym z naszych faworytów, pisałyśmy już o nim wcześniej . Dla przypomnienia jednak słów
Tajemnice Smaku
Walentynki i śniadanie od serca 114Walentynki i śniadanie od serca 14 luty, dzień świętego Walentego, patrona zakochanych. Ideą Walentynek jest świętowanie miłości, niestety tak naprawdę zrobiło się świętem hipermarketowych gadżetów. My
Tajemnice Smaku
Sałatka z kaszy jaglanej z awokado, serem feta, rukolą, pomidorkami … 146Sałatkę możemy przygotować w słoiku i zabrać do pracy, do szkoły, na uczelnię, na piknik, na wycieczkę… Tam, gdzie nas nogi poniosą, oby tylko
Tajemnice Smaku
Domowy smalec na wędzonce z suszonymi grzybami i śliwkami 127Domowy smalec na wędzonce z suszonymi grzybami i śliwkami * Czy smalec jest zdrowy? W tym temacie nawet nie próbujemy podejmować dyskusji Smalczyk ten ma pewną zaletę
Tajemnice Smaku
Czekoladowe masło orzechowe z miodem 112Czekoladowe masło orzechowe z miodem Dlaczego orzeszki ziemne nazywamy “ziemnymi”? Przede wszystkim zacznijmy od tego, że nie są to tak do końca orzeszki, tylko
Tajemnice Smaku
Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka 133Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka Wielkanoc kulinarnie kojarzy nam się z jajami, białą kiełbasą, żurkiem, mazurkami i słodkimi drożdżowymi babami. Jeżeli mamy foremkę do
Tajemnice Smaku
Szklanki śniadaniowe – Quinoa – Ananas – Kiwi – Masło orzechowe – Borówki – Jogurt 132Szklanki śniadaniowe – Quinoa – Ananas – Kiwi – Masło orzechowe – Borówki – Jogurt Nie wstawajcie lewą nogą i jedzcie
Tajemnice Smaku
Jaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony 139Jaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony Prosta i efektowna sałatka z buraczanymi jajami to kolejny pomysł na danie wielkanocne. Wcześniej do tej sałatki wykorzystywałyśmy
Tajemnice Smaku
Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, mango, kiwi i kaki 132Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, mango, kiwi i kaki Kasza jaglana zdobywa co raz więcej swoich wielbicieli i smakoszy. O właściwościach prozdrowotnych kaszy
Tajemnice Smaku
Pachnąca pachnotka – sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi 123Sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi W ferworze świątecznych zakupów natknęłyśmy się w sklepowym zielniku na nowość… PACHNOTKA. Pierwsza reakcja? Doniczka w łapki
Tajemnice Smaku
Quinoa – czarna komosa ryżowa z jogurtem i truskawkami 158Quinoa – czarna komosa ryżowa z jogurtem i truskawkami Komosa ryżowa – quinoa – to zdrowy dodatek do dań zarówno na słodko, jak i na
Tajemnice Smaku
Hummus z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami 140Hummus – tradycyjna potrawa Bliskiego Wschodu. Jest zdrowy, smaczny i zawiera wiele cennych składników bogatych w witaminy. Ciecierzyca, która jest głównym składnikiem hummusu jest bogata w
Tajemnice Smaku
Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową… czyli z czym można jeść hummus? 157Przepis na hummus z suszonymi pomidorami , okazał się jednym z najlepszych na domową pastę z ciecierzycy. Z dwóch puszek ciecierzycy wyszła niezła porcja. Wiadomo, wyrób domowy
Tajemnice Smaku
Tartaletki bez pieczenia z masą z awokado i bananów na spodzie z bakalii – raw food 113Tartaletki z masą z awokado i bananów na spodzie z bakalii * Smaczny, zdrowy i … surowy deser. Tradycyjne, pieczone z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta
Tajemnice Smaku