przekąska - 23005 przepisów (strona:911/1534)

Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym… 108

Lubicie granolę? Robicie ją w domu, czy kupujecie gotową w sklepie? Przygotowanie granoli jest niezwykle proste i szybkie, więc warto zrobić ją w domu. A największą

Tajemnice Smaku
Sałatka warstwowa – buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony… 137

Sałatki w słoiku nie są już jakąś nowością i niektórzy uważają je za chwilową modę. Trzeba zaopatrzyć się również w długi widelec, żeby dostać się do

Tajemnice Smaku
Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami 146

Orzechy brazylijskie są smaczne i zdrowe, zawierają w swoim składzie mnóstwo witamin oraz minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje to, że orzechy brazylijskie stanowią najbogatsze, naturalne źródło

Tajemnice Smaku
Tartaletki na francuskim cieście z zielonymi szparagami, jarmużem i szczypiorkiem 121

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto ten moment dobrze wykorzystać. Obecnie w importowane szparagi możemy się zaopatrzyć przez cały rok.  Najsmaczniejsze jednak są wtedy

Tajemnice Smaku
Drożdżowa chałka kokosowa z kruszonką 134

Chałka to słodki drożdżowy warkocz. Tym razem nie zaplatałyśmy wypieku w tradycyjny splot. Zależało nam na słodkim wypieku w formie chlebka tostowego, o czym w niedalekiej

Tajemnice Smaku
Słoik – wiśnie, banan, granola, jogurt – deser czy śniadanie? 141

Tym razem wiśnie i banany w roli głównej. To kolejny pomysł na warstwowy deser lub śniadanie. Co prawda, sezon na wiśnie dopiero za jakiś czas, ale

Tajemnice Smaku
Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami i miodem 134

Pieczone jabłka nadziewane kaszą jaglaną z miodem, cynamonem, żurawiną i orzechami włoskim to świetne danie na śniadanie. Jeszcze ciepłe, podane z gałką waniliowych lodów i mamy

Tajemnice Smaku
Tosty jednorożca – Tęczowe tosty – Unicorn toast 132

Czy można bawić się śniadaniem? Oczywiście, że tak! Jeśli chcemy rano ujrzeć uśmiech na twarzach naszych pociech przygotujmy kolorowe tosty. Tęczowe tosty jednorożca. Gwarantujemy zaskoczenie! Im

Tajemnice Smaku
Sałatka czarna quinoa  – zielone szparagi  – zielony groszek – feta  – chipsy z batatów 141

Jedzmy szparagi, póki sezon trwa. Najlepsze są gotowane bardzo krótko, około 3-5 minut, wtedy są jędrne i chrupiące. Szparagi w połączeniu z komosą ryżową, chrupiącym

Tajemnice Smaku
Chłodnik z botwinki z kefirem i jogurtem 156

Stragany uginają się od pęczków rzodkiewek, koperku, szczypiorku i młodej botwinki. Sezon na chłodniki w pełni, bierzemy się więc do dzieła. Chłodnik najlepiej podawać dobrze schłodzony

Tajemnice Smaku
Sałatka z fioletowych ziemniaków Vitelotte Noire 113

Vitelotte Noire, znane również pod nazwą Negresse lub Chińskie Trufle, to niewielkie ziemniaki o intensywnym fioletowym zabarwieniu. Można by pomyśleć, że to współczesna krzyżówka genetyczna. Okazuje

Tajemnice Smaku
Zielony chłodnik z chipsami z fioletowych ziemniaków 154

Pierwsze ogórki gruntowe zakupione na bazarku, przepyszne, chrupiące, aż się proszą, żeby wrzucić je do słoja i cudownie przemienić w małosolne. Uwielbiamy! Z zachłanności  przerabiamy

Tajemnice Smaku
Szaszłyki z grilla – szparagi z serem halloumi 192

Szaszłyki z zielonych szparagów i halloumi to propozycja na grilla dla wegetarian i dla mięsożerców,  którzy  już mają  przesyt kiełbasek, steków i hamburgerów

Tajemnice Smaku
Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami 137

Sałatka śledziowa to danie na śniadanie, kolację, jak i również na …obiad. A jeśli śledzie na obiad, to obowiązkowo podane z gorącymi pieczonymi ziemniakami. Jest

Tajemnice Smaku
Dyniowe spätzle, szpecle… czyli kluski podane z boczkiem i białym serem 129

Szpecle (spätzle ) to mączne kluseczki, a przepis razem z tarką do ich przygotowania przyjechały z nami z Austrii. Często zajadaliśmy się nimi w przerwach wędrówek górskich

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania