przekąska - 23005 przepisów (strona:911/1534)

Sałatka z kurczakiem na trzy sposoby 329

większym gronie znajomych. Dzięki niej, w sposób niezwykle estetyczny i miły dla oka, możemy podać różne smakołyki. Pasuje idealnie nie tylko do sałatek, ale też do wszelkiego rodzaju przekąsek, zarówno słonych, jak i słodkich.  Pojemnik z pokrywką wykonaną z drzewa bukowego został wykorzystany przeze mnie jako cukiernica. Idealnie nadaje się do przechowywania w nim żywności, jak również do serwowania

Emcia Pichci
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 251

Nawet są dobre na kolacje jako szybka, zimna, przekąska....                                 .mmm pychota

Zainspiruj się kuchnią
"Barilla - prawdziwe włoskie gotowanie" 161

Barilla - prawdziwe włoskie gotowanie" z mistrzem Marco Ghia. Prawdziwa włoska uczta!  Drink powitalny: Campari, sok pomarańczowy, woda mineralna Anitpasti, czyli typowe włoskie przekąski, rozpoznajecie? Focaccia, załapałam się na przedostatni kawałek, tak wszystkim smakowała! Cannelloni, szpinak, ricotta, passata Panna cotta z kruszonką z sezamu, z wiśniami  i ciepłym sosem wiśniowym Ciasteczka migdałowe, wilgotne i przypomniały mi smak trufli, które

Moja smaczna kuchnia
Nieprzepisowo #11 Cudowne dziecko niewidzialnych pedałów. Mama wraca do gry. I statusiały Stwórca czyli fit rodzinka w kompl 184

czym mieliście przyjemność poczytać tutaj ), przyszła kolej na "co nam wolno, a czego nie ćwicząc". Banan z bułką to nie będzie, ale czemu nie... banan z kakao. Taka przekąska, a raczej popitka, łyknięta po biegu, to nie tylko zastrzyk cukrów dla rozedrganych mięśni, ale także  źródło witamin . I jeszcze cała tablica Mendelejewa przemycona w kakao. Nic tylko pić! SKÅL

bastalena
Bruschetty z bakłażanem 202

Grzanki, których podstawą jest pieczywo posmarowane czosnkiem i skropione oliwą to przekąska pochodząca z Włoch. Tym razem wariant z grillowanym bakłażanem i pietruszką... Składniki: 2 średnie bakłażany garść posiekanej pietruszki 8 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 3 łyżki octu z białego wina sól morska, pieprz 8 kromek chleba Pokroić bakłażany na plastry o grubości 3 mm, opiec

wyzwania kuchenne
Tosty z kozim serem i tymiankiem 184

Szybka przekąska dla zabieganych. Sprawdzi się również na przyjęciach. Ser kozi można zastąpić innym pleśniowym - z pewnością będzie równie smacznie. Składniki: bagietka pełnoziarnista ser kozi żurawina lub dżem z brusznicy świeży tymianek Piekarnik nastawić na funkcję grill i temperaturę 180 stopni C. Bagietkę pokroić na kromki, które rozłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Na każdą nałożyć dosyć gruby plaster

wyzwania kuchenne
Mini tarty z ciasta francuskiego z cukinią 320

szybko chcemy przyrządzić proste mini tarty, ciasto francuskie jest do tego idealne. Pyszna, wegetariańska przekąska, którą można przygotować wcześniej, a podgrzać dopiero przed podaniem. Składniki: płat ciasta francuskiego 2 małe cukinie ser feta czerwone pesto świeży tymianek Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów, ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.. W każdym

wyzwania kuchenne
Roladki z szynki parmeńskiej 369

Błyskawiczne roladki z szynki parmeńskiej i sera pleśniowego z sosem miodowo-balsamicznym są idealne jako szybka przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Składniki: szynka parmeńska ser z niebieską pleśnią suszone pomidory roszponka lub rukola na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek            1 łyżka octu balsamicznego            1 łyżeczka miodu

wyzwania kuchenne
Grzanki ze szpinakiem i rodzynkami 128

Kolejna włoska przekąska - tym razem ze szpinaku, który smaży się krótko z rodzynkami i podaje na chrupiących grzankach. Smak dopełniają orzechy pinii. Składniki na 6 grzanek: 250 g świeżego szpinaku duża garść rodzynek 2 ząbki czosnku sól, cukier orzeszki pinii 2 łyżki oliwy 6 kromek bagietki lub ciabatty Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić, aby spęczniały. Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak

wyzwania kuchenne
Roladki z grillowanej cukinii 247

Prosta i smaczna warzywno-serowa przekąska. Składniki: cukinia oliwa z oliwek ser brie lub camembert suszone pomidory świeża bazylia Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cienkie pasy, nie obierając ze skórki. Skropić oliwą z oliwek i posolić. Ser brie pokroić na plastry, a pomidory suszone na połówki. Na rozgrzanej patelni grillowej ułożyć plastry cukinii i krótko opiec z każdej strony

wyzwania kuchenne
Hummus 163

Klasyczna bliskowschodnia wegetariańska przekąska z ciecierzycy. Zawiera tahini, czyli masło sezamowe, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zrobić samemu. Składniki: 400 g ciecierzycy w zalewie 3 łyżki tahini 3 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku Ciecierzycę odsączyć z zalewy, zachowując 4 łyżki płynu. Czosnek obrać i posiekać. Do blendera wrzucić ciecierzycę, zalewę, czosnek

wyzwania kuchenne
Rożki ze szpinakiem i serem feta 342

Prosta przekąska lub danie wegetariańskie z ciasta francuskiego, którego farsz stanowi podsmażony z czosnkiem szpinak i kawałki sera feta. Składniki: płat ciasta francuskiego 3 ząbki czosnku 250 g szpinaku 100 g sera feta sól, pieprz oliwa jajko Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć, ser pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i chwilę podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i całość poddusić

wyzwania kuchenne
We are the... champignons 187

które uzupełniłam farszem pieczarkowym. Brzeg ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wszystko ostatecznie posypałam jeszcze odrobiną bazylii i wstawiłam do piekarnika na 15 min. w 180st.  Świetnie sprawdzają się jako przekąska

bastalena
Kotlety bezmięsne 238

która uodparnia i wzmacnia organizm.  Zawiera w sobie również potas, który obniża ciśnienie. Dla smakoszy są rewelacyjnym dodatkiem do wszystkiego, do dekoracji i tak na surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy . Zastosowanie: Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w marynacie pomidorowej 184

Przed chwilą zrobione...będzie w sam raz na Sylwestra....pomysł na taką przekąskę znalazłam  tutaj. ..ja mięsko natarłam przyprawą do shoarmy  i odstawiłam na kilka  godzin lodówki..a potem smażyłam na oleju rzepakowym Rapso  ..Zalewę zrobiłam z większej porcji..ale podaję tak jak znalazłam w necie..wiadomo ..ilość zalewy zależy od ilości mięsa.. pierś

Moje domowe kucharzenie