Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym… 108Lubicie granolę? Robicie ją w domu, czy kupujecie gotową w sklepie? Przygotowanie granoli jest niezwykle proste i szybkie, więc warto zrobić ją w domu. A największą
Tajemnice Smaku
Sałatka warstwowa – buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony… 137Sałatki w słoiku nie są już jakąś nowością i niektórzy uważają je za chwilową modę. Trzeba zaopatrzyć się również w długi widelec, żeby dostać się do
Tajemnice Smaku
Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami 146Orzechy brazylijskie są smaczne i zdrowe, zawierają w swoim składzie mnóstwo witamin oraz minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje to, że orzechy brazylijskie stanowią najbogatsze, naturalne źródło
Tajemnice Smaku
Tartaletki na francuskim cieście z zielonymi szparagami, jarmużem i szczypiorkiem 121Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto ten moment dobrze wykorzystać. Obecnie w importowane szparagi możemy się zaopatrzyć przez cały rok. Najsmaczniejsze jednak są wtedy
Tajemnice Smaku
Drożdżowa chałka kokosowa z kruszonką 134Chałka to słodki drożdżowy warkocz. Tym razem nie zaplatałyśmy wypieku w tradycyjny splot. Zależało nam na słodkim wypieku w formie chlebka tostowego, o czym w niedalekiej
Tajemnice Smaku
Słoik – wiśnie, banan, granola, jogurt – deser czy śniadanie? 141Tym razem wiśnie i banany w roli głównej. To kolejny pomysł na warstwowy deser lub śniadanie. Co prawda, sezon na wiśnie dopiero za jakiś czas, ale
Tajemnice Smaku
Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami i miodem 134Pieczone jabłka nadziewane kaszą jaglaną z miodem, cynamonem, żurawiną i orzechami włoskim to świetne danie na śniadanie. Jeszcze ciepłe, podane z gałką waniliowych lodów i mamy
Tajemnice Smaku
Tosty jednorożca – Tęczowe tosty – Unicorn toast 132Czy można bawić się śniadaniem? Oczywiście, że tak! Jeśli chcemy rano ujrzeć uśmiech na twarzach naszych pociech przygotujmy kolorowe tosty. Tęczowe tosty jednorożca. Gwarantujemy zaskoczenie! Im
Tajemnice Smaku
Sałatka czarna quinoa – zielone szparagi – zielony groszek – feta – chipsy z batatów 141Jedzmy szparagi, póki sezon trwa. Najlepsze są gotowane bardzo krótko, około 3-5 minut, wtedy są jędrne i chrupiące. Szparagi w połączeniu z komosą ryżową, chrupiącym
Tajemnice Smaku
Chłodnik z botwinki z kefirem i jogurtem 156Stragany uginają się od pęczków rzodkiewek, koperku, szczypiorku i młodej botwinki. Sezon na chłodniki w pełni, bierzemy się więc do dzieła. Chłodnik najlepiej podawać dobrze schłodzony
Tajemnice Smaku
Sałatka z fioletowych ziemniaków Vitelotte Noire 113Vitelotte Noire, znane również pod nazwą Negresse lub Chińskie Trufle, to niewielkie ziemniaki o intensywnym fioletowym zabarwieniu. Można by pomyśleć, że to współczesna krzyżówka genetyczna. Okazuje
Tajemnice Smaku
Zielony chłodnik z chipsami z fioletowych ziemniaków 154Pierwsze ogórki gruntowe zakupione na bazarku, przepyszne, chrupiące, aż się proszą, żeby wrzucić je do słoja i cudownie przemienić w małosolne. Uwielbiamy! Z zachłanności przerabiamy
Tajemnice Smaku
Szaszłyki z grilla – szparagi z serem halloumi 192Szaszłyki z zielonych szparagów i halloumi to propozycja na grilla dla wegetarian i dla mięsożerców, którzy już mają przesyt kiełbasek, steków i hamburgerów
Tajemnice Smaku
Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami 137Sałatka śledziowa to danie na śniadanie, kolację, jak i również na …obiad. A jeśli śledzie na obiad, to obowiązkowo podane z gorącymi pieczonymi ziemniakami. Jest
Tajemnice Smaku
Dyniowe spätzle, szpecle… czyli kluski podane z boczkiem i białym serem 129Szpecle (spätzle ) to mączne kluseczki, a przepis razem z tarką do ich przygotowania przyjechały z nami z Austrii. Często zajadaliśmy się nimi w przerwach wędrówek górskich
Tajemnice Smaku