surowego!) Groszek ptysiowy kojarzy mi się bardzo dobrze jeszcze z czasem dzieciństwa, kiedy to bardzo często piekła go babcia.. Był niezawodną alternatywą dla chipsów i innych słonych, kupnych przekąsek.. Szczególnie taki mocno wypieczony, lekko twardy i chrupiący, zajadałam się nim wraz z resztą rodzinnych rówieśników.. ale nie będę dłużej przedłużać! Zapraszam Was do sporządzenia tej delikatnej
Symfonia Smakówimprezie sprawdzają się szybkie, małe przekąski, np. paluszki. Ale przecież nie muszą być od razu kupne! Możecie zrobić je sami:) Zajmie Wam to niecałe 30 minut, a na pewno zasmakuje gościom. Ja robię je z ciasta francuskiego, z dodatkiem tymianki i mieszanki aromatycznych serów. Składniki: 125g ciasta francuskiego, jajko, 250g żółtego sera (najlepiej mieszane np. parmezan, gouda, gorgonzola), łyżeczka świeżego
Z miłości do słodkościKarnawał wciąż trwa, dlatego warto zaopatrzyć się w przepisy na różne ciekawe i smaczne przekąski. Kiedyś dostałam od mamy przepis na fajną, smaczną i sycącą sałatkę. Spodobała mi się tym bardziej, że mogłam jakoś spożytkować mięso, pozostałe od gotowania rosołu:) Teraz wróciłam do tego przepisu, jednak zmieniłam sposób podania sałatki i owinęłam ją w szynkę . Dzięki temu sałatka jeszcze bardziej
Z miłości do słodkościSzyba przekaska gdy ma sie ochote na zielonego ogorka w innej postaci. Pracy przy tym malo, a jakze inny smak za sprawa jajka i oliwek. To tez dobre rozwiazanie gdy w progu stoja niespodziewani goscie. Zamiast serwowac im niezrdowe przekaski mozna w kilka minut przygotowac cos zdrowego, prostego, a do tego zupelnie innego. skladniki: zielony ogorek (na jedna jajko
Przysmaki Karolkistaram sie urozmaicac menu mojej rodziny. Niesamowite jest to jak czasem latwo przyrzadzic cos zupelnie nowego z dobrze juz nam znanych skladnikow. Niekiedy potrzeba tylko malej inspiracji. Dzisiejsza przekaska zalicza sie do tych stworzonych pod wplywem chwili i odgrzebanych gdzies w pamieci wspomnien. Juz nie pamietam gdzie spotkalam sie z cukinia podana w ten sposob. Skladniki farszu dobrane raczej intuicyjnie
Przysmaki Karolkinowych inspiracji na smaczne dania z cukinia w roli glownej. Niestety brak czasu sprawil, ze wiele z nich nie pojawilo sie na blogu. Pojawi sie za to teraz pyszna przekaska lub jak ktos woli danie z makaronu i cukinii. Wlasciwie przepis na cukiniowy farsz zamiescilam juz przy okazji wytrawnego crumble , ktore tym razem wykorzystalam w zupelnie inny sposob. Muszle
Przysmaki KarolkiViki połknie piłkarskiego bakcyla. Wyposażona w odpowiednie gadżety zasiadła z nami przed telewizorem i entuzjastycznie dopingowała naszą drużynę. Ja zadbałam o odpowiednią oprawę od strony kulinarnej i obok różnych przekąsek znalazło się tez coś słodkiego. Wybrałam na ten wieczór pyszną tartę czereśniową, która zachwyciła nas wszystkich i szybciutko znikała z talerzyków. Tarta czereśniową a la crumble składniki na ciasto: (można
Przysmaki Karolkipomysłów jeszcze nie przetestowałam. Udało mi się jednak zrobić coś co zasmakowało całej naszej trojce. Danie dość szybkie, proste w przygotowaniu, a do tego lekkie jak puch. Doskonale na przekąskę lub jako przystawka. Porcja jest dość mala wiec proponuje zrobić z podwójnych składników. Kremowy placek z cukinia składniki: 2 cukinie - około 400g 3 jajka 1 jogurt naturalny - 150g 100g tartego
Przysmaki KarolkiLato zaczyna nas rozpieszczać. W upalne dni najlepsze są zimne posiłki. Ja proponuje Wam dziś pyszną, szybką przekąskę, która dla mnie równie dobrze może być kolacją. Szybka sałatka z arbuza i fety składniki: na 4 porcje 1/4 arbuza 100 g fety kilka listków mięty 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz wykonanie: Arbuza i fetę kroimy
Przysmaki Karolkimojej kuchni powstały kolorowe, pełne słońca i optymizmu dania. Jednym z nich pragnę się podzielić już teraz. Zapiekany mus z dyni z chrupiącą skórką z parmezanu to idealna przekąska. Ciepła i słodkawa. Właśnie uświadomiłam sobie, że w tym sezonie jest to pierwsze danie z dyni, które prezentuje na blogu. Zupełnie nie wiem jak to się stało, ale pierwszy
Przysmaki KarolkiProsta, lekka sałatka ze szpinaku zarówno do obiadu jak tez jako samoistna przekąska. Teraz gdy trwa zima i brak nam wielu witamin i składników mineralnych taka bomba Popeya pewno się przyda każdemu. Do tego pyszny sos na bazie soku z grapefruita i mamy smaczny duet. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprosta do wykonania, zrobi j ą nawet początkująca osoba. Świetnie się prezentuje na stole, łatwo nią zaskoczyć rodzinę. Idealna na ciepło i na zimno, jako obiad i jako zimna przekąska. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzukacie pomysłu na lekki obiad albo przekąskę? Coś co będzie łatwe, kolorowe i smaczne? To ten przepis powinien wam przypaść do gustu, szczególnie kobietom, które mogą sobie taką sałatkę zabrać ze sobą na lunch i zjeść nie mając wyrzutów sumienia. Do sałaty użyłam papryki, którą zazwyczaj robię latem wg tego przepisu . Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTarta jest idealnym pomysłem na szybki i pyszny obiadek świetnie także pasuje jako przekąska na zimno. Kruche ciasto możemy przygotować wieczorem, a na drugi dzień pozostaje upieczenie tary. Prosta delikatna i smaczna na kruchym cieście z kurczakiem, pieczarkami oraz kaparami. Polecam ! Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny
Zabawa smakiem