przekąska - 23005 przepisów (strona:921/1534)

Kielbaski twist-Sausage roll twists 189

Doskonala przekaska na przyjecie- kielbaski twist Skladniki: 12-14 parowek koktailowych 1 rolke ciasta francuskiego- puff pastry Wykonanie: Ciasto kroimy w cienkie ok 1 cm szerokosci paski- obkrecamy parowke. Parowki wykladamy na blache. Wkladamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 15-20 min  Polecam

Smaki Edyty
Fritatta 195

Zapraszam na fritatte. Danie pochodzi z kuchni wloskiej- jest to rodzaj omleta- swietnie nadaje sie na sniadanie I jako przekaska. Jest pyszna.  Skladniki: 7 jaj 150 gr pieczarek 150 gr sera feta ok 100 gr startego sera szczypiorek ok 8-10 pomidorow koktailowych pieprz  Wykonanie: pieczarki obsmazamy na patelni. Rozbijamy jajka I beltamy je z dodatkiem pieprzu. Dodajemy

Smaki Edyty
Focaccia 234

pochodzi z kuchni włoskiej. Rodzaj pieczywa polanego oliwą, z ziołami np rozmarynem , tymiankiem, ale takze może być I z cebulą, pomidorami, serem czy tez z oliwkami. Podajemy jako przekąskę lub jako dodatek do potraw. W kazdej części Włoch , mozna znalezć focaccia, I każda ma inny przepis :) A to moja focaccia :)  Składniki: 500 gr mąki 15 gr suchych drożdży

Smaki Edyty
Dip pomidorowo-jogurtowy 223

Dipy mają wiele zastosowań w naszej kuchni- przede wszystkim jako sos, w którym możemy "maczać"  mięsa, chleb, warzywa, krakersy.... często używany jest do przekąsek I przystawek. Jest sosem do wszystkiego :)- ograniczyć nas  tu może, tylko nasza wyobraznia :) Dzisiaj proponuję dip pomidorowy , ktory użyłam jako dodatek do pilaw z mięsa mielonego. Zaczynamy:  Składniki: 2-3 łyżki jogurtu

Smaki Edyty
Wrapy z tuńczykiem 233

dobre zawitał w latach 80. To tyle z historycznych ciekawostek na temat wrapów. Do wrapów możemy dać wszystko- tutaj może tylko ograniczyć nas , nasza wyobraznia. Może być naszym sniadanie, przekąską, obiadem, kolacją- może stać sie wszystkim. :) Ja zapraszam na wrapy z tuńczykiem.  Składniki: 1 tuńczyk w sosie własnym 1 kukurydza 1 groszek 4 jajka 2-3 ogórki konserwowe

Smaki Edyty
Sałatka z ogórków i sałaty lodowej 322

Szybka surówka obiadowa, rewelacyjnie się sprawdza do kasz I gulaszy, ale może tyż być przekąską :) Zaczynamy  Składniki: Pół głowki sałaty lodowej 6-8 ogórków konserwowych 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Do miski porozrywać na mniejsze kawałki sałate, skroić w talarki ogórki. Dodać majonez, wymieszać . Doprawić do smaku :) Surówka gotowa :) Smacznego

Smaki Edyty
Sałatka z tortelloni z sosem śmietankowym 298

Przepyszna sałatka na każdą okazję- grilla, przyjęcie, jako przekąska ...Jest przepyszna I zadziwi Was smakiem ... Zaczynamy : Składniki: 1 op ulubionego tortelloni 1 słodka papryka sałata rocket sos koperkowy- znajdziecie tutaj Szykujemy sos koperkowy Gotujemy tortelloni wedlug przepisu . Kroimy paprykę. I sałatka gotowa :) Tortelloni dajemy do miseczek, dodajemy paprykę I sałatę rocket, polewamy sosem koperkowym - Smacznego

Smaki Edyty
Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce 369

usmażone kawałki kurczaka   tylko z mocno schłodzonym arbuzem i garstką sałaty bez dodatków typu ryż czy ziemniaki. I muszę stwierdzić , że było to dobry pomysł. Polecam jako gorącą przekąskę

Buniabaje w kuchni
Mrożone winogrona 150

zasadzie mocno chłodzone winogrona. Trzeba je wcześniej zamrozić , a potem wyjąć odpowiednio wcześniej by ,, odtajały" trochę. Doskonale sprawdzają się jako żelazny zapas przekąsek . W razie niespodziewanych gości wyjmujemy w ostatnim momencie i zanim wszyscy się zorganizują są akurat. Pasują do serów , drinków, pieczonych mięs, pasztetów. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Szaszłyczki z łososia i warzyw z sezamem 148

yakitori na pewno będę w podobny sposób robić wszystko co da się tak zrobić. Z podpowiedzi wiem , że w Japonii również i innych krajach podobne szaszłyczki są bardzo popularną przekąską. Oczywiście marynaty i dodatki się zmieniają ( o składnikach głównych nie mówiąc), ale idea pozostaje ta sama- pokroić, zamarynować, nadziać na patyczki i grillować. Czas: 15 minut + 30 minut w marynacie

Buniabaje w kuchni
Arbuzowy starter z Fetą 176

mnie zawsze wszystko odwrotnie. Mini przekąski tzw. startery królują nie w karnawale a w sezonie grillowania . Po prostu bardziej mi pasują. Z natury jestem niecierpliwa i gdyby mi przyszło siedzieć i czekać aż coś upiecze się na grillu ( nawet jeśli jest to kaszanka czy kiełbasa) to wyjdę z siebie i stanę obok. Lubię gdy grono zbierające się przy grillu

Buniabaje w kuchni
Gruszka z pastą z pestek dyni 213

Obgotowane gruszki podaję jako przekąski i jako dodatek do wielu potraw. Najczęściej podawałam je z żurawiną . Tym razem postanowiłam sprawdzić inny wariant . Nie do końca wiedziałam jakiego smaku szukam. To było raczej przeczucie niż wiedza. Potrzebowałam czegoś do smażonego dorsza o cytrynowym posmaku. Wiedziałam więc , że gruszka też musi być z cytrynową nutą i że żurawina nie pasuje . Zastanawiałam się

Buniabaje w kuchni
Ogórki z chili 113

pomysł na przetwory. Dzisiaj ogórki z chili, a właściwie z ostrą papryką mieloną. W zależności co wybierzecie tak ostre będą ogórki. Z zimie idealne do obiadu ale też fajna przekąska do wódeczki. Polecam spróbować. Składniki : * około kg ogórków gruntowych * 2 łyżki soli * 4 łyżki oleju * pół łyżeczki papryki ostrej mielonej * pół główki czosnku  * szklanka cukru * więcej jak pół szklanki

Magiczne Życie Marty
Wrapy 111

Pomysł na dobrą przekąskę która możemy zabrać ze sobą na piknik czy też w podróż. Fajny pomysł też na wykorzystanie tego co zalega nam w lodówce,bo do wrapa możemy wrzucić co tylko chcemy. Składniki : * tortilla  * pieczony filet z kurczaka w przyprawie gyros * pomidor * ogórek * cebula * miks sałat * sos : jogurt naturalny , 2 ząbki czosnku , sok z cytryny , suszony tymianek

Magiczne Życie Marty
Gotowana kukurydza z masłem czosnkowym 122

Propozycja na przekąskę bądź lekką kolację . Połączenie gotowanej kukurydzy z roztopionym masłem czosnkowym. Po prostu pyszna. Zresztą taka z wody też jest idealna.   Składniki : * 3 kolby kukurydzy  * sól * łyżka masła  * ząbek czosnku bądź czosnek granulowany  Przygotowanie : Gotować kukurydzę w osolonej wodzie około 20 minut. Masło utrzeć z czosnkiem i posmarować kukurydze. Podawać gdy są jeszcze ciepłe

Magiczne Życie Marty