Poniżej zamieszczam zbiorek przepisów, które mogą się Wam przydać w przygotowaniu przekąsek na sylwestrowe szaleństwo. Sama wykorzystam kilka propozycji, które już zamieściłam na blogu. W moim menu nie zabraknie też z pewnością nowości. Mam nadzieję, że poniżej zamieszczone przepisy będą pomocne:) Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami Francuska plecionka Tortilla z kurczakiem Francuskie mini szarlotki Waniliowe muffinki z kawałkami
Fabryka pomysłówpomysły się już zabieram. Tymczasem pozostaję w klimacie "zwykłego" jedzenia i dlatego dzisiaj prezentuję Wam drożdżowe paszteciki, które są świetnym patentem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Będą również idealną przekąską lub dodatkiem do barszczu. Natomiast skoro niedługo Boże Narodzenie to możecie przygotować je w wersji postnej z kapustną i grzybami. Korzystając jeszcze z okazji, bo pewnie kolejne posty pojawią
Fabryka pomysłówprostu, co kto lubi. Może być ona posypana serem lub rozmąconym jajkiem, ja przygotowałam dwie wersje. Podaje się go pokrojonego w grube paski, dlatego może stanowić niebanalną przekąskę na imprezę. Inspiracje czerpałam stąd . Składniki Na 3 duże lub 6 mniejszych sztuk: Na ciasto: 0,5 kg mąki Opakowanie suszonych drożdży 2 jajka ½ - ¾ łyżeczki soli (do smaku) 2 łyżki jogurtu naturalnego
Fabryka pomysłówakcji Gotowanie za głosowanie wygrały rolsy, dlatego dzisiaj prezentuję Wam mój sposób na tę szybką i imprezową przekąskę, która również sprawdzi się w roli obiadu czy kolacji. Jednak w okresie karnawału myślę, że więcej chętnych będzie chciało je przygotować na domówki z przyjaciółmi:) Zapiekane kawałki tortilli także doskonale komponują się z sosami, np. czosnkowym, tysiąca wysp
Fabryka pomysłówSłodycze z dodatkiem różnych ziaren oraz suszonych owoców należą do moich ulubionych pozycji, a większość tego typu zdrowych przekąsek możemy spróbować sami odtworzyć w domu i to w błyskawicznym tempie. Wiele osób ciągle się dziwi, że to takie proste – a jednak! Przeważnie wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i zapiec, a dobrane dodatki to kwestia naszych upodobań
Fabryka pomysłówsię do foremek z ciasta francuskiego, a przede wszystkim do ich lekkości. Nadzienie to najczęściej ragout z mięsa kurczaka i pieczarek chociaż, możemy spotkać różne warianty tego dania. Super przekąska na przyjęcie ;) Przepis zapożyczony z bloga Pokochaj gotowanie :) Składniki: połówka piersi z kurczaka cebula 6 pieczarek opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 3/4 szklanki mleka zioła prowansalskie
Czerwona PorzeczkaPrzy okazji, że czas miedzy świąteczny jeszcze trwa chcieliśmy pokazać wam nasze jarmarkowe zdobycze. Są one wspaniała słodką przekąską na zimowe wieczory. Nasze rodzime owoce w dwóch odsłonach pierwsza jabłko polane czekoladą- rozpływa się w ustach, a druga to owoc polany karmelem - chrupiący karmel w połaszeniu z miękkim jabłkiem . Który wariant wam bardziej odpowiada
cookplJest to świetna zabawa zorganizowana przez Martę i Paulinę, w której bierze udział wiele blogów kulinarnych, z którymi łączą nas wspólne pasje. Tematem akcji w tym miesiącu są imprezowe przekąski świetne na każdą okazję nie tylko karnawałową. My przygotowaliśmy z tej okazji sałatkę z kurczaka z curry podanej na tościkach, można ją podać na kawałkach chleba tostowego czy bagietce. Składniki
cookplelementem tego dnia jest dekoracja i nastrój, który utworzymy, ale również jedzenie. Nie bez powodu mówi się "przez żołądek do serca" Babeczki, które Wam dziś pokarzę są małą,słodką przekąską, która ucieszy wzrok i podniebienie. Składniki: 6 jajek 1,5 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Oddzielamy żółtka jajek
cookplKrążki cebulowe czy tak zwane onion ring są ciekawą przekąską czy zamiennikiem frytek. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie zajmują dużo czasu. Zachęcam Was do ich wypróbowania. Składniki: 3 duże cebule, 2 jajka, Pol Szklanki maki, Pół szklanki bułki tartej 4 łyżki mleka Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w krążki o grubości
cookpldłuższego czasu dla urozmaicenia, zarówno codziennych kanapek, jak i imprezowych przekąsek, robimy różne pasty. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem, bułeczkami, sucharkami czy bagietką. Wariacji na ten temat może być mnóstwo, zależy co ma się pod ręką (czytaj: w lodówce). Dzisiejszy zestaw naszych past sylwestrowo-noworocznych rozpoczyna nową kategorię na blogu pt.: "pasty kanapkowe". Przepis generalnie jest zawsze jeden
Delicious TitbitsMożna powiedzieć, że to już u nas legendarna pasta. Od dawna bywa cieszącą się powodzeniem przekąską karnawałowego stołu, a jej przepis pochodzi z Krakowa, skąd mąż go przywiózł dawno dawno temu, jak w starych baśniach i legendach bywa :) Legendą obrosła na pamiętnej Sylwestrowej prywatce, gdzie podana na kultowych sucharkach pszennych (dostępne, a jakże, w Biedronce) z drobną posypką z czerwonej
Delicious TitbitsDziś bez gotowania i pieczenia :) za to eksperyment ze smakami i bez większego wysiłku. Prosty przepis na przekąskę, którą wypróbowaliśmy niedawno. Ostry cheddar i słodki miód :) Z pewną taką nieśmiałością podeszłam do koncepcji takiego połączenia, ale skoro większość produktów dziwnym trafem w domu była dostępna, to czemu nie spróbować :) W zasadzie nie było głównego składnika czyli cheddara, ale czego
Delicious Titbitsmoże komuś jeszcze jedną przekąskę Wielkanocną? Jajeczka faszerowane pastą szynkową, serwowaną w wafelkach w kształcie jaja i jeszcze z dekoracją z jaj przepiórczych, czyli jajo z jajecznym nadzieniem i w tym jaju jeszcze jajo :) Po prostu jaja sobie robimy :) Składniki: 4-5 jaj kurzych, 180 gram szynki konserwowej, szczypiorek, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu, 4-5 jaj przepiórczych
Delicious Titbits