przekąska - 23005 przepisów (strona:284/1534)

Pieczone bataty z pomidorową salsą 132

Proponuję trochę egzotyki w kuchni, bo bataty tak się jeszcze niektórym kojarzą. O ich właściwościach zdrowotnych pisałam już poprzednio. Bardzo zdrowa i szybka przekąska na podwieczorek, kolację lub jako starter do dania głównego. Składniki na 8-10 plastrów: • 1 duży batat • 2 pomidory • 1 łyżka pokrojonych czarnych oliwek • sól, pieprz do smaku • świeża

To co kocham
Szparagi w boczku 191

dojrzeli do ich smaku. Lepiej dla nas. Zawijane w boczku są naprawdę wyśmienite. Smakują na ciepło i na zimno jako doskonała, prosta i szybka przekąska. Składniki: • 8 sztuk szparagów • 8 plastrów boczku wędzonego • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: • Szparagi gotować w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. • Każdy szparag

To co kocham
Dip z awokado do kalarepki 165

awokado i bazylii idealnie nadaje się jako sosik do warzyw. Ma gęstą, aksamitną konsystencję, dzięki temu nie spływa z kalarepki i marchewki. Na przekąskę, na mały głód, na podwieczorek, a nawet na kolację dla dbających o linię. Składniki: • 1 dojrzałe,miękkie awokado • 1 mały jogurt naturalny • 10 listków bazylii • szczypta

To co kocham
Aromatyczne śledzie z suszonymi śliwkami 122

pyszne dodatki pachnące cebulką, miodem i cynamonem. Spróbowała nawet Monika, która nigdy wcześniej nie spojrzała w stronę śledzi, a to dobry początek. Taka przekąska śledziowa pojawi się u mnie w świątecznym menu. Składniki: • 4 filety śledziowe 250 g – u mnie Lisnera w oleju • 3/4 szklanki śliwek suszonych • 1 cebula • 2 łyżki

To co kocham
Pieczona cieciorka 135

miała swoich zwolenników i zniknęła jako pierwsza. Chcecie pochrupać przed telewizorem i nie mieć przy tym wyrzutów sumienia? Jesli tak, to jest to idealna przekąska. Dobrze wysuszona cieciorka jest chrupiąca, aromatyczna i niesłychanie wciągająca. Składniki: Cieciorka na słono • 1 puszka cieciorki jasnej • 2 łyżki oliwy • 1/2 łyżeczki mielonej papryki, słodkiej lub ostrej albo

To co kocham
Roladki z kurczaka ze szpinakiem 138

mielonej masy mięsnej z kurczaka i farszu z dodatkiem szpinaku może być podawana na ciepło do obiadu lub na zimno jako przekąska. Mnie osobiście bardziej smakuje na zimno z dowolnym sosem albo z żurawiną. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, wyśmienicie smakuje i delikatnie pachnie czosnkiem. Polecam

To co kocham
Roladka z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem 135

ciepło, na zimno, czyli jak kto lubi. Taka właśnie jest ta rolada z mięsa kurczaka, pieczarek i sera żółtego. Mnie najbardziej smakuje na zimno jako przekąska. Na ostatniej imprezie urodzinowej prezentowała się na talerzu razem z roladkami z kurczaka z farszem szpinakowym i z pomidorów suszonych i fety

To co kocham
Tort naleśnikowy z łososiem 154

przekrojeniu, bo nie było czasu, aby je zrobić. Musicie mi uwierzyć, że ma ładne warstwy. Porcja tortu skropiona sokiem z cytryny to naprawdę smaczna przekąska. Składniki: Ciasto na ok. 10 naleśników • 1 szklanka mleka • 1/2 szklanki gorącej wody • 1/4 łyżeczki soli • 2 małe jajka • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka oleju Ser • 500 g sera

To co kocham
Chleb zapiekany z żółtym serem 141

ciągnącym się serem. Sposób wykonania jest bardzo prosty, czas oczekiwania krótki, dlatego też można podać taki chleb gościom, którzy zapowiadają się w ostatniej chwili. Idealna przekąska „last minute”, karnawałowa i nie tylko. Składniki: • 1 mały okrągły chleb • 100 g masła • 3 ząbki czosnku • sól do smaku • 200 g sera żółtego w plastrach Wykonanie

To co kocham
Ślimaczki francuskie z pesto 146

Szybka słona przekąska na zakończenie karnawału. Może to być również alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek, szczególnie dla osób, które ze słodyczy najbardziej lubią śledzie. Składniki: • 2 płaty ciasta francuskiego • 3 łyżki zielonego pesto • 3 łyżki czerwonego pesto • 100 g startego sera żóltego • 100 g startej mozzarelli Wykonanie: • Rozłożyć oba płaty ciasta francuskiego. • Jeden posmarować zielonym

To co kocham
Jajka faszerowane ćwikłą 130

Faszerowane jajka na buraczkowo czyli z dodatkiem ćwikły. Taka przekąska nie tylko ładnie prezentuje się na talerzu, ale też wybornie smakuje. Lekko chrzanowy smak nadzienia świetnie komponuje się z jajkiem i szynką. Polecam na różne rodzinne uroczystości jako kolorową przystawkę. Składniki: • 6 jajek • 6 plastrów szynki konserwowej • 2 łyżki ćwikły • sól

To co kocham
NADZIEWANE POMIDORKI 121

Super szybka przekąska na kolację lub imprezę z przyjaciółmi. Pomidory nadziewane twarożkiem z dodatkiem papryki, łososia wędzonego i koperku. Robi się je błyskawicznie i świetnie smakują. Składniki: 4 pomidory 200 g sera białego 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 50 g łososia wędzonego pęczek koperku 1/3 papryki czerwonej sól, pieprz Wykonanie: Pomidory myjemy, osuszamy, odcinamy wierzch i wydrążamy w środku. Paprykę

Kuchnia MagdaLeny
Jajeczne muffiny ze szpinakiem 104

Dzisiaj dla odmiany prezentuję Wam przepis na coś wytrawnego. Jajeczne muffiny to świetny pomysł na zdrową przekąskę lub lekką kolację. Sama się zdziwiłam, że z praktycznie samych jajek i warzyw mogą wyrosnąć takie małe pyszności! Muffinki są mega banalne w przygotowaniu i pieką się w niespełna 15 minut. Składniki: na 6 muffinek 3 jaja klasy M łyżeczka masła garść świeżego

Kuchnia Ellie
Kruche miseczki z piwnego ciasta z tuńczykową sałatką 139

Andrzejki już niebawem. Dla tych, którzy poszukują prostych, ale smacznych przekąsek właśnie na ten dzień, mam coś wyjątkowego: kruche i delikatne miseczki z piwnego ciasta wypełnione sałatką z tuńczyka. Sałatka jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy...otworzyć puszkę  😊  Rio Mare to nie tylko tuńczyk w oliwie, to także sałatki gotowe do zjedzenia. Jest ich kilka rodzajów, więc każdy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Opiekane śledzie marynowane w delikatnej zalewie octowej 356

przygotowuję śledzie na różne sposoby. Jednym z nich jest opiekany śledź marynowany w octowej zalewie. Przeważnie podczas świąt zjadamy go dość symbolicznie, ale za to na Sylwestra jest rewelacyjna przekąską. Lubią go zwłaszcza panowie. Dzisiejsza marynata jest dość łagodna i delikatnie słodkawa. Wystarczająco jednak kwaśna, aby zmiękczyć drobne ości. Jeśli jednak lubicie kwaśniejsze ryby, to wystarczy zwiększyć nieco ilość octu

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania