indywidualnych upodobań. Do przygotowanej zalewy przełóż usmażone ryby i odstaw całość na co najmniej 12 godzin. Takie rybki najlepsze są następnego dnia po przygotowaniu. Można je jeść jako przekąskę, z pieczywem do kolacji lub z tłuczonymi ziemniakami jako postny obiad. Ocet skruszy ości, więc wykorzystać można także inne ryby, np. wspomniane wcześniej leszcze
blog.moje-pasje.infomoim domu. Jak zawsze w przypadku moich rodzinnych receptur jest to bardzo proste danie. Na dodatek, przy drobnej modyfikacji, przepis ten można wykorzystać do przygotowania dania obiadowego lub zimnej przekąski. Ryba w sosie pomidorowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę lub półmisek, patelnię, łopatki, naczynie żaroodporne, płaski talerz. Przygotuj składniki: 500 g filetów z dowolnej białej ryby, np. mintaja
blog.moje-pasje.infoCześć Zbliża się koniec karnawału więc to dobry moment, żeby sięgnąć po przepis Smacznej Pyzy na pomidorowe bułeczki z kiełbasą . Ta bardzo smaczna przekąska sprawdzi się na każdej imprezie. Przepis ten wypróbowałam jeszcze w zeszłym roku. Bułeczki wyszły naprawdę smaczne, choć nie tak ładne jak te zrobione przez Panią Izę. Bułeczki zawijane z kiełbasą Przygotuj miskę, nóż i deskę
blog.moje-pasje.infodrugiej strony jestem dzieckiem późnej komuny i praktycznie żadna uroczystość rodzinna z mojego dzieciństwa nie mogła obyć się bez tego dania. Zresztą jest to też jedna z moich ulubionych przekąsek. Jajka w majonezie Przygotuj garnek, łyżkę, 2 łyżeczki, nóż i deskę do krojenia, płaski talerz, durszlak. Przygotuj składniki: jajka, majonez, cienki szczypiorek, ewentualnie czarny pieprz grubo mielony, czerwoną paprykę mieloną
blog.moje-pasje.infoKotleciki mielone zapiekane z grzybami leśnymi to smaczny pomysł na obiad lub przekąska na imprezkę. To absolutnie wspaniałe danie, które mam nadzieję, że ucieszy i Wasze podniebienie :) Składniki na 6-7 osób: Farsz: ok. 1,5 szklanki grzybów leśnych (u mnie mrożone) 6 plasterków wędzonego boczku 2 małe cebule 1 mała czerwona papryka sól, pieprz ostra papryka - 1/3 łyżeczki czosnek
Alutka-GotujeCebula faszerowana serami pleśniowymi to moja ulubiona, ukochana przekąska. Pierwszy raz przygotowałam ją ponad 10 lat temu, gdy zaprosiłam na swoje urodziny grono moich znajomych. Chyba każdy z nich jadł to cudo pierwszy raz w życiu, bo początki były trudne, nikt nie chciał się przełamać „bo to przecież cebula”, ale gdy spróbowali… każdy chciał dokładkę. Pieczoną cebulę przygotowałam w pięknym
Gotowanie i blogowanieWytrawne tartaletki kakaowe z nadzieniem z buraczków i fety to przekąska, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Muszę się przyznać, że ja do takich należę- jestem bardzo wybredna kulinarnie 😉 A połączenie buraków z fetą zapieczone w tartaletkach podbiło moje serce. Tak się na nie "rzuciłam", że mojemu mężowi zostały zaledwie 2 sztuki. Są po prostu przepyszne! Sami musicie spróbować
Kuchnia MagdaLenyQuesadillas z kurczakiem i kukurydzą to danie dobre zarówno na obiad, jak i idealna przekąska na przyjęcie. Zbliża się wielkimi krokami długi weekend, czas spotkań ze znajomymi, więc możecie podać swoim gościom quesadillas z kurczakiem. Przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu, a z całą pewność będzie pyszne :) Quesadillas z kurczakiem i kukurydzą – składniki (porcja na ok. 6 osób
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śledzie w śmietanie są idealne jako danie wigilijne bądź jako codzienna przekąska. Przygotować je można w kilka chwil, wystarczy tylko kilka składników i możemy się zajadać pysznymi śledzikami :) Składniki: * 3-4 filety śledziowe a'la matjas * 1/2 jabłka * 1/2 cebuli * 3-4 mniejsze ogórki kiszone * 1 łyżka majonezu * 400 ml śmietany 18% * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Filety namoczyć
Zrób to smaczniepory. Warto było spróbować. Ponadto myślę, że elementy, które z różnych względów pominęliśmy lub zmodyfikowaliśmy w przepisie zmieniły by jeszcze charakter tego dania, ale jeśli szukacie ciekawej przekąski na imprezę lub chcecie czymś zaskoczyć domowników czy gości - polecam wypróbować. Smak nietuzinkowy - to pewne. to nasze tradycyjne, wypróbowane quesadille Zrobiliśmy również nasze klasyczne quesadille z kurczakiem , warzywami i sosem czosnkowym
Kuchnia po mojemuCzosnek można marynować cały rok i wykorzystywać go na bieżąco. Jest to świetny dodatek do sałatek czy mięsnych sosów. Jako samodzielna przekąska też się sprawdza, jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki. Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie takiego czosnku na dwa sposoby: z pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz z ostrą papryczką. Kupując czosnek zwróćcie jednak uwagę, aby to był nasz polski
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzekąska na ciepło i zimno. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 15 kawałków (30 cm długości) Składniki: 5 jajek 2 łyżki majonezu 400 g sera żółtego ½ łyżeczki soli 750 g fileta z kurczaka szczypta soli szczypta pieprzu 45o g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Ser żółty zetrzeć na tarce. Jajka ubić
KuchniaWeDwoje.plMałe co nie co na niewielkie przyjęcie, sylwestra lub po prostu przekąska na filmowy wieczór z przyjaciółmi. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 24 sztuki Składniki: 160 g fileta z indyka 50 g sera mozzarella 4 sztuki pomidorków koktajlowych 8 sztuk oliwek 120 g sera camembert 4 plastry szynki 8 sztuk pieczarek marynowanych 2 sztuki
KuchniaWeDwoje.plSzybka i tania przekąska na imprezę lub wieczorny seans filmowy. Chrupiące zawijasy z szynką parmeńską najlepiej smakują z sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy, ale oczywiście można zrobić inny. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Nadzienie: 100 g szynki parmeńskiej lub szwardzwaldzkiej 100 g tartego sera mozzarella mały słoiczek przecieru
KuchniaWeDwoje.plMoja kolejna propozycja na przekąskę z ciasta francuskiego tym razem w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem i serem feta. Razem z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie 🙂 Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 14 sztuk Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Farsz: 400 g mrożonego szpinaku (300 g świeżego) 1 opakowanie sera feta (270 g) 3 ząbki czosnku
KuchniaWeDwoje.pl