prosty chleb - 3416 przepisów (strona:183/228)

Restauracja „Karczma Pod Kogutkiem” Kraków – recenzja 125

Karczma Pod Kogutkiem to miejsce z wieloletnią tradycją, jej początek sięga XVI wieku. A całość odrestaurowana kilka lat temu cieszy się liczną

KuchniaWeDwoje.pl
Pączki jabłkowe 523

Pączki jabłkowe są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a do tego nieco mniej kaloryczne niż te tradycyjne. Do ich przygotowania nie używa się drożdży, a rolę środka spulchniającego spełnia soda oczyszczona. Jabłka nie są jakoś specjalnie wyczuwalne w smaku, ale wpływają na strukturę pączków, ich miękkość i wilgotność. Pączuszki po usmażeniu można obtoczyć w drobnym cukrze lub po ostygnięciu(...)swobodnie pływać i nie stykać się z dnem garnka - olej powinien być rozgrzany do temperatury około 175 stopni (najlepiej wykorzystać termometr cukierniczy lub wrzucić do oleju kawałek ciasta/skórkę chleba; jeśli od razu się unosi, a wokół pojawiają się bąbelki, temperatura jest odpowiednia) - do nakładania najlepiej wykorzystać miarkę w formie łyżeczki (u mnie o pojemności 7,5ml), która jest okrągła

Smakołyki Bereniki
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 209

owsianka no.24. pawlikowska autorka: justa_kitchen | blog: justa kitchen Pomarańczowa owsianka autorka: Pattka89 | blog: Pasja Patki Sernik light - na przekór karnawałowi... autorka: Szczypta Słodyczy | blog: Szczypta Słodyczy Owsianka super prosta :) autorka: justyna.pasiek | blog: JemyPijemy Pieczona marchewkowa owsianka autorka: truetastehunters | blog: true taste hunters Malinowy twarożek z kaszy jaglanej autorka: Zapach Apetytu | blog: Zapach Apetytu Śniadanie z dzieckiem: owsianko- jaglanka(...)tylko ... Weekendowe comfort food #23: Owsianko-manna autorka: Fate.B | blog: Poplątanie z pomieszaniem Owsianka jagodowa autor: Mikołaj Plich | blog: Przepisy Mikołaja Owsianka makowa :) autor: Mikołaj Plich | blog: Przepisy Mikołaja Chleb owsiankowy na drożdżach autor: Mikołaj Plich | blog: Przepisy Mikołaja Owsianka autorka: monka | blog: smaczne-opowiesci Owsianka orzechowa autor: juchumm | blog: http://achtamanta.blogspot.com/ Owsianka kakaowa z awokado autor: juchumm | blog

Chocolate Stop Tempting
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 165

które pomału zaczynam wprowadzać do swojej kuchni. Potrawy przy których nie muszę biegać po sklepach za wyszukanymi produktami, ani do wykonania których nie potrzebuję specjalistycznych sprzętów ani wybitnych zdolności. Proste i niezwykle smaczne. Do tego każdą potrawę mogę zobaczyć na wyraźnym zdjęciu i dodatkowo poczytać skąd się wzięła i dlaczego.  Książkę mogę również zabierać do łóżka i poczytać(...)słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć na żydowskich stołach. Zwykle miałam do czynienia ze słodkimi chałkami klimatami zbliżonymi do słodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka smakiem kojarząca

Blondynka Gotuje
Pierogi z grzybami i kapustą. Wigilijna tradycja 162

stole Wigilijnym , jak zapewne u większości Polskich rodzin nie może zabraknąć pierogów , a szczególnie tych z grzybami i kapustą . Pachnące, domowe, zawsze kojarzą się ze świętami , rodziną i zimą . Proste danie , a jakże wypaśne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie pierogi można sobie ukleić parę dni wcześniej , zamrozić i później już tylko podsmażyć , zawsze to jakieś(...)misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem do chleba ( ja go zawsze katuję do tej roboty ) lub robotem na wolnych obrotach , gdyż na początku, ciasto jest dość gorące Po wyrobieniu ciasto , wyjmujemy , formujemy w kulę i odstawiamy w misce lekko

Ogrodnik w podróży
Wielkanocny food wine pairing 153

robią już odpowiedniego wrażenia. Co innego jeśli postawimy na food wine pairing – sztukę łączenia win i potraw. W przypadku świąt Wielkanocnych dobór wina nie jest jednak taki prosty. Przede wszystkim wiele potraw jest tłustych i ciężkich, ale świętowanie zaczyna się od samego rana, więc nie możemy przesadzić z ciężkim winem. Miałam sporą zagwostkę jakie wina dobrać do tradycyjnych wielkanocnych(...)owocowym bukiecie oraz o niezbyt wysokiej zawartości alkoholu. Zacznijmy więc od Chianti! Na przykład Chianti „LA GINESTRA” DOCG 2016 z winiarni Stefano Farina. Przepis na żurek w chlebie znajdziecie tutaj. Schab i wino z apelacji Roero Na moim wielkanocnym stół podam na pewno pomysł przywieziony z ostatnich warsztatów wielkanocnych w Sokołowie z Dominikem Moskalenko – błyskawiczną przystawkę

Ugotowane pozamiatane
Ser żółty z czarnuszką oraz igiełkami pomidorowymi 173

własnego gustu. Ser żółty z czarnuszką oraz igiełkami pomidorowymi jest domowym wyrobem, z którym nawet laik kulinarny może się zmierzyć. Inspiracją był dla mnie przepis Darka znaleziony na blogu Chleba naszego . Prostota wykonania oraz dostępność wszystkich składników to niewątpliwie duże atuty tego przepisu, które zmotywowały mnie do jego wypróbowania. Sam efekt przeszedł moje oczekiwania. Dodatek kurkumy sprawił, że ser nabrał

mojewypiekiinietylko
Currywurst. 160

odległych smaków (często wspomnień z wyjazdów) - ma to swój sens, jeśli odczuwamy tęsknotę lub ciekawość, a nie możemy jej zaspokoić w barze za rogiem. Currywurst jest niewątpliwie rzeczą bardzo prostą. Równie niewątpliwie jest jedną z berlińskich ikon. W związku z tym (po trzecie niewątpliwie) zasługuje na opisanie! Niemcy być może nie przyrządzają go w domu, ale na pewno dyskutują, który(...)małym ogniu jeszcze 3 minuty wciąż mieszając. Kiełbaski ugotować, upiec lub usmażyć. Skórkę można ewentualnie usunąć. Podawać natychmiast z sosem i oprószone obficie curry. Klasycznym dodatkiem są frytki lub chleb

zadanie-gotowanie
Wtorek: Zapiekanka tartiflette 125

Prosta, bardzo aromatyczna zapiekanka ziemniaczana o pięknej historii. Tartfilette doskonale nadaje się na obiad w chłodne, jesienne dni. Czas przygotowania : Godzina Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 4 Świetny przykład udanego marketingu i reklamy. W latach 80. minionego wieku Unia Producentów Reblochona postanowiła coś zrobić, żeby poprawić sprzedaż tego unikalnego, lokalnego sera i wymyśliła danie o chwytliwej nazwie Tartiflette(...)serem dewocyjnym”, ponieważ rolnicy składali go w darze Kartuzom, zakonnikom o bardzo surowej regule, nie zmienianej od tysiąca lat, która zabrania im jedzenia mięsa i nakazuje ostry post o chlebie i wodzie w każdy piątek i w wigilie świąt. Zakon założył ponad tysiąc lat temu św. Brunon z Kolonii, a nazwa pochodzi od miejscowości Chartreuse we Francji, gdzie powstał pierwszy

Niedzielny kucharz
Jak zrobić pszenny placek do wrapów? 916

jest całkiem prosty w obejściu. Sprawia mi to coraz większą radość i przyjemność i przez swoje przepisy chciałaby kogoś zachęcić do nauki gotowania. Nie jest to może jakieś bardzo proste, ale też nie jest to skomplikowane. Ja na przestrzeni lat sporo się nauczyłam, a teraz jestem na etapie odkrywania nowych nieznanych mi wcześniej składników. Kiedyś szczytem kunsztu kulinarnego było(...)lekko zarumienią z obu stron. Mogą się robić bąble, ale to nic nie szkodzi. Z tak przygotowanej tortilli możemy już coś fajnego przygotować. Ja często nie mam w domu chleba, a taka tortilla fajnie go może zastąpić. Polecam wypróbować, na pewno się nie zawiedziecie

Delusional Trine
Fasolka po bretońsku 115

tradycyjnym daniem kuchni polskiej i doskonale sprawdzi się, jak już wspomniałem, w zimne dni, kiedy mamy ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego. Jej przygotowanie należy dzień wcześniej zaplanować z prostej przyczyny - sucha fasola wymaga namoczenia. 500 gram fasoli jaś wsypałem do miski i zalałem wodą, tak aby wody było znacznie więcej niż fasoli - fasola chłonie wodę, jej nadmiar można odlać(...)garnka pół pęczka posiekanej natki pietruszki, pozostawiając drugie pół pęczka do dekoracji dania. Fasolkę wyłożyłem do miseczek, posypałem grubo zmielonym czarnym pieprzem oraz udekorowałem natką pietruszki. Podałem z żytnim chlebem

Wyprawy kulinarne
Bruschetty z pomidorami i mozzarellą 188

Czy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomarańczowe curry z kurczaka 168

To kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurpiowskie podpłomyki wegetariańskie 165

Śpików po kolana, kolan w strupach,gatków z łatką na łacie... Kiedy byłam mała i jezdziłam na wieś do babci, a mama robiła pierogi bądz po prostu makaron lub chleb, podkradaliśmy kawałki ciasta ...i kładliśmy na blasze pieca chlebowego, u babci w kuchni. Powstawał tzw. podpłomyk,wychopień,wychopieniek. Jakież to było dobre . Prymitywny wypiek tak zapadł mi w pamięć(...)skarbnicę witamin – B, E, C, oraz składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo i kwas foliowy. Zawiera też sporą ilość białka  oraz błonnik. I voila! Kurpiowska , wegetariańska , prosta jak drut przekąska gotowa.  Chrupiąca, pełna aromatu i wspomnień. Teraz już wiem, co zrobię z kuleczką ciasta pierogowego, które mi zostanie następnym razem! Prościej być nie może! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Tacos – pszenno- kukurydziane muszle do nadziewania 291

Tacos znajdziecie w każdej meksykańskiej restauracji, budce czy food trucku. Podawane jako przystawka, przekąska lub pełne danie, w zależności od użytego nadzienia, to uliczne jedzenie szybko

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania