pojawił się już klasyczny mutabal , ajvar i zwykła pasta , natomiast dziś zapraszam Was na pastę z bakłażana z papryką. To pyszna wegańska pasta do smarowania chleba czy dodatek do grillowanych warzyw. Moją pastę dosyć mocno odparowałam, ale Wy zróbcie to wedle Waszego gustu. Parę słów o bakłażanie Bakłażan, oberżyna, czyli psianka podłużna, nazywana też gruszką miłości(...)proces utleniania substancji drogocennych dla naszego organizmu. Wartości odżywcze w 100 gramach Wartość energetyczna - 25 kcal Białko ogółem - 0.98 g Tłuszcz - 0.18 g Węglowodany - 5.88 g (w tym cukry proste 3.53 g) Błonnik - 3.0 g Witamina C – 2.2 mg Tiamina – 0.039 mg Ryboflawina – 0.037 mg Niacyna - 0.649 mg Witamina B6 - 0.084 mg Kwas foliowy - 22 µg Witamina
Kulinarne przygody GatityTo curry królowało w naszym compoundzie. Nigdy nie zapytałam skąd pochodzi przepis. Po prostu ktoś kiedyś je zrobił na wieczorne spotkanie przy basenie, zasmakowało nam, więc
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarecenzję kolejnej świetnej książki kulinarnej "Kolorowa kuchnia roślinna" uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu Magdaleny Gembackiej. Pani Magda jest autorką bloga ammniam.pl, na którym znajdziemy zdrowe, pyszne i proste przepisy na dania, oraz wiele cennych informacji na temat roślinnego gotowania. Jest propagatorką zdrowego odżywiania, zafascynowana medycyną żywienia, fanką doktora Deana Ornisha i doktora Joela Fuhrmana. Współpracuje z Fundacją Wiemy(...)przecier z daktyli i wiele innych śniadania: tutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana, z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne
kruche babeczkipasztetu z mięsa, ryb lub warzyw, pieczona w kąpieli wodnej. Podawana może być na zimno, ale również i na ciepło. Szczególnie popularna w restauracjach francuskich, ale nie tylko. Bardzo prosty przepis, którego efekt jest zaskakujący i dla oczu, i dla podniebienia - terrina z łososia w maku. Składniki na formę keksowa 30 cm x 12 cm: - 1,1 kg świeżego łososia(...)drugi dzień wyjmujemy z formy i kroimy w plastry. Terrina z łososia w maku może zostać podana w plastrach, jako elegancka przystawka, czy np. w formie kanapki (sandwicha) z chlebem pumpernikiel. To potrawa dająca wiele możliwości na wykwintne urozmaicenie stołu. Terrina jest bardzo aromatyczna, wilgotna i delikatna. Mak tworzy na niej delikatnie chrupiącą skórkę dodając nie tylko ciekawą strukturę
mojewypiekiinietylkozwiązku z nadchodzącą zimą, Jest to bardzo sycąca, rozgrzewająca zupa chrzanowa, która gości na naszym stole od kilku lat. Przepis pochodzi z programu Roberta Makłowicza. Zupa jest tak prosta, że nawet nowicjuszowi w kuchni powinna się udać, a jak twierdzi moja chrześnica, karmiąca nią już także swoją kilkuletnią córeczkę, nie jest dobra, jest pyszna! Tym samym można powiedzieć(...)się odrobiną zupy śmietanę oraz majeranek. Gotujemy 2 minuty, chodzi tylko o przegotowanie zupy, aby mąka straciła swój surowy smak. Można doprawić solą i pieprzem. Gotowe! Podajemy z chlebem. Najlepiej na zakwasie :). Zupa jest w smaku podobna nieco do żurku, jej ostrość zależy od siły użytego chrzanu, ale trzeba pamiętać, że każde przedłużone gotowanie, grzanie zmniejsza intensywność chrzanowego smaku
I tu będę miała takie teOstatnio wiele się dzieje - wiosna uderza wszystkim do głów i wszyscy wzięliśmy się za podróże czy to set kilometrów dalej czy chociaż na własne podwórko. Mój
Przepysznik - BLW i nie tylkoToskański gulasz z kurczaka z grzankami Jest lato , gorąco , upalnie i sucho ….Nie zbyt lubię taką pogodę , mimo iż są wakacje . Gulasz , sam w sobie
Ogrodnik w podróżyZobaczcie jak szybko i w bardzo prosty sposób możecie urozmaicić Wasze śniadanie i kolację. Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to idealna alternatywa, która zastąpi nam wędlinę jedzoną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jakiegoś czasu ćwiczę pieczenie chlebków na zakwasie i już całkiem ładnie mi wychodzą. Na razie piekę w sumie proste chlebki opierające się na podobnym przepisie, ale za to z różnymi dodatkami. Zanim jednak przedstawię Wam przepis na taki chlebek musimy mieć przygotowany zakwas. Ja używam zakwasu żytniego, mam go już chyba od ponad sześciu miesięcy i sama go wyhodowałam. Bardzo(...)więc po prostu może wychodzić ze słoika bo się nie mieści. Nawet jeśli tak się zdarzy to nic nie szkodzi. Po pięciu dniach zakwas jest gotowy. Możemy upiec pierwszy chleb, najlepiej taki w którym potrzeba sporej ilości zakwasu bo w słoiku jest go sporo. Zakwas jest jeszcze młody więc do wypieku najlepiej dodać jeszcze nieco drożdży. Ze słoika pobieramy zakwas
Monia miesza i gotujeTen hummus nie mieści się w kanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej. To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. Niedawno trafiła w nasze
Cztery Fajerysera białego tłustego. Kwestia herbatników. Jak po latach robiłam Domek Baby Jagi, ciasto mi się konkursowo rozjechało. Wiecie czemu? Bo dzisiejsze herbatniki, nie przypominają tych z dzieciństwa. Podobnie jak chleb. Wydają być się jakieś nadmuchane, mało herbatnikowe. Prawdziwy herbatnik trzaskał podczas gryzienia, był twardy. Te obecne, mają inną konsystencję/fakturę. W tym cieście nie ma to znaczenia, jednak pamiętam
Mieszam w GarnkuPolska kuchnia w natarciu! Tym razem polecamy aromatyczną i rozgrzewającą wegańską fasolkę po bretońsku. Jeśli nastawiacie fasolę na noc, przygotowanie tego dania zajmie Wam bardzo mało czasu, a proste wykonanie tylko zachęca do działania. Nie zwlekajcie, fasola z dodatkiem soi już na Was czeka! Wegańska fasolka po bretońsku Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 300 g białej fasoli(...)koniec gotowania dodajemy majeranek i bazylię oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, jeśli chcemy, aby danie było bardziej pieprzne. 8. Fasolkę po bretońsku podajemy z posiekaną natką pietruszki i chlebem. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleGęstych, pożywnych rozgrzewających zup nigdy dość. Dziś prosta zupa grochowa krem z dodatkiem wędzonej szynki. Zapewniam, że talerz takiej zupy nakarmi każdego. Wiem, że w klasycznej grochówce są też ziemniaki, ale ja właśnie lubię ją w tej formie, bez ziemniaków, zmiksowanej na krem i z chrupiącą grzanką. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions(...)zupy, gotować całość aż groch zmięknie. Całość zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać majeranek i wymieszać. Podawać zupę z szynką pokrojoną na kawałki i grzanką z chleba
Smaczny zeszytprzyrządzanie posiłków, ale jednocześnie zależy im na zdrowej i smacznej kuchni. Wolnowar - czym jest, a czym nie jest Wolnowar (inaczej „ slow cooker ” albo „ crock pot ”) to bardzo prosty w obsłudze elektryczny garnek, w którym potrawy przyrządzane są w temperaturze od około 75 do 93°C. Jego jedynym zadaniem jest powolne podgrzanie umieszczonych w naczyniu składników i utrzymywanie(...)wołowiny, dziczyzny i mięs niskiej jakości. Można z niej korzystać także wówczas, kiedy zależy nam na szybszym przygotowaniu dań z delikatnych składników. Korzystając z tej opcji można też upiec… chleb. Low – potrawa jest podgrzewana do temperatury około 75-80 °C i następuje to znacznie wolniej niż w przypadku opcji „ High ”. Jest to doskonałe rozwiązanie, jeśli włączamy wolnowar przed wyjściem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSałatka ta należy do tych z moich ulubionych. Idealna na obiad, czy na kolację :) Wyrazisty smak sosu podkreśla całość zdecydowanie ! Tym razem przygotowałam dla nas sałatkę
Justa próbuje gotowaćPiątek :) Hurrrrrrra powiedzą niektórzy. Dzisiaj nie chcemy Wasz szczególnie obciążać długim pobytem w kuchni, bo jak wiadomo piątek to weekendu początek. Dlaczego zatem tracić czas na gotowanie? Dlatego dzisiaj prosta domowa wersja barszczu po ukraińsku z fasolą. To jedna z naszych ulubionych zup, a Wy jakie zupy preferujecie ? Pochwalcie się, a tym czasem lecimy gotować barszczyk :) Barszcz ukraiński(...)wyłączamy ogień. Na sam koniec my do zupy dolewamy nieco oliwy z oliwek. Nada fajny smaczek. Możecie też jeszcze ostatecznie doprawić zupę, jeśli jest taka potrzeba. Podajemy z chlebem. Smacznego :) Pozdrawiamy
vegetanie