ziołami, nawet z pestkami dyni (tych pestek jest w słoikach na tyle mało, że nie zmienią znacząco smaku całości). Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów to doskonałe smarowidło do chleba, ale nie tylko. Możesz posmarować nią placki tortilli lub wytrawne naleśniki przed nałożeniem nadzienia, możesz posmarować rozbite mięso na roladki, nawet użyć zamiast sosu pomidorowego do pizzy - ogranicza Cię tylko
Kolorowy PrzepisownikWspominałam już kiedyś, że pracuję z dziećmi, nie pisałam jednak o tym, że jest to stowarzyszenie dzieci i młodzieży, biorące udział w europejskim programie wolontaryjnym STRIM
Przepysznik - BLW i nie tylkoZapraszam na pasztet który podbił serca moich domowników. Jest tak smaczny, że więcej kupnych w domu nie będzie! Do tego prosty w przygotowaniu i co najważniejsze nie trzeba go piec. Przepis na ten pasztet bierze udział w konkursie SMAKOWITA PAJDA TO KULINARNA FRAJDA! , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Składniki :* 35 dag wątróbki drobiowej(...)najlepiej na 12 godzin do lodówki. SMAKOWITA PAJDA ZASKOCZYŁA MNIE SWOIM SMAKIEM. NIE PRZEPADAM ZA SMALCEM I STARAM SIĘ JAK NAJMNIEJ UŻYWAĆ GO W KUCHNI, JEDNAK ŚWIEŻY I CIEPŁY CHLEB ZE SMAKOWITĄ PAJDĄ SMAKUJE PRZEPYSZNIE
Magiczne Życie MartySylwestra, który jak zwykle spędzimy z Mężem na "domówce" u znajomych. Będzie to impreza składkowa, tzn. każdy przynosi coś do jedzenia, jakąś sałatkę, dip do pieczywa, kanapeczki. Coś prostego, do zjedzenia w ręku i pasującego do alkoholu. Ja mam wiele wypróbowanych przepisów na taką okazję, które znajdziecie zebrane w dziale "Pomysły na imprezę i przyjęcie". Najlepsze pomysły zebrałam(...)wykałaczki.7. Turecka sałatka z ciecierzycyŻadna impreza nie obejdzie się bez chociaż jednej sałatki. Proponuję Wam sałatkę z ciecierzycy, z pomidorami, cebulą, oliwkami i serem feta. 8. Chleb andaluzyjskiAle to jest pyszne! Kromki chleba z pastą przygotowaną z ciecierzycy i chorizo.9. Roladki z papryki i koziego seraMalutkie roladki w sam raz na jeden gryz. Dobrze komponują się z czerwonym
Chilli Czosnek i OliwaW ostatni weekend naszła mnie ochota na pieczone żeberka. Moja ulubiona wersja to żeberka w sosie barbecue. Soczyste, mięciutkie, lekko słodkie... Składniki: 1-1,5 kg
Ze smakiem bez glutenuposiadamy już tajemną wiedzę w tym temacie. Od lat wszystko co zapiekane, podpiekane i charakteryzujące się ciągnącym serem robimy na wiele sposobów. Niby zamysł jest ten sam - łatwy, prosty, wręcz banalny, a pyszny, ale smaki możemy uzyskać zupełnie niepodobne do siebie. Wszystko zależy od składników i od tego jak i czym nasze pieczywko potraktujemy. Dziś to co wszyscy kochają. Szybkie(...)już wspominałyśmy wyżej temat reinkarnacji pieczywa ogarnęłyśmy całkiem nieźle. Poniekąd zmusiło nas do tego pieczywo bezglutenowe. Zanim metodą prób i błędów doszłyśmy do naszej receptury na chleby, bułki i inne pyszności, zaspokajać "pieczywową potrzebę" musiałyśmy produktami bezglutenowymi, które bardzo szybko czerstwiały, twardniały i nie zawsze miałyśmy ochotę na odparowywanie. Tak powstawały różnego rodzaju zapiekanki, tosty itd. Niby banał, ale może
Wypisz Wymalujmiękką, soczystą karkówkę do obiadu lub smaczne domowe mięsko do kanapek, to dobrze trafiliście :) Mój przepis, rodem z Głogowa Małopolskiego* (tak, to na Podkarpaciu, nie w Małopolsce :)), jest prosty i nie wymaga wiele pracy, jednak wymaga… upływu czasu. Mięso przed krótkim pieczeniem moczy się w specjalnej zalewie i co 12 godzin zagotowuje się je na chwilę (w sumie 5 razy(...)zalewy, układamy na blaszce i zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 220 stopni C (grzałka góra-dół). Podajemy na ciepło z sosem, lub na zimno, jako dodatek do chleba. Po wizycie karkówki w lodówce jest ona znacznie bardziej zwarta niż na zdjęciach i można ją kroić na cieniutkie plasterki. *Przepis pochodzi z publikacji „Eurogalicja od kuchni
Trzeci talerzNajsłynniejsza zupa chłodnik na świecie – gaspacho. Prosta, mega zdrowa i sycąca. Czas: 15 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 4 Najsłynniejsza zupa chłodnik Chyba każdy słyszał o gaspacho, ale nie każdy próbował. Z mini sondy przeprowadzonej w pracy wynika, że najpopularniejszą na świecie zupę chłodnik próbowało ledwie kilka osób! Jeśli zaliczacie się do tych, którzy gaspacho znają tylko(...)łyżki octu winnego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula czerwona 1/2 szklanki oliwy 1/4 szklanki wody gazowanej Szczypta kuminu (opcjonalnie) Szczypta pieprzu kajenskiego (opcjonalnie) Sól Przygotowanie: Krok 1 Z chleba odkrój skórkę, a miąższ pokrój w kostkę. Przełóż do misy. Polej oliwą (pół szklanki), wymieszaj. Krok 2 Umyj pomidory, pokrój w grube talarki, a następnie wyciśnij z nich
Niedzielny kucharzNajsłynniejsza zupa chłodnik na świecie – gaspacho. Prosta, mega zdrowa i sycąca. Czas: 15 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 4 Najsłynniejsza zupa chłodnik Chyba każdy słyszał o gaspacho, ale nie każdy próbował. Z mini sondy przeprowadzonej w pracy wynika, że najpopularniejszą na świecie zupę chłodnik próbowało ledwie kilka osób! Jeśli zaliczacie się do tych, którzy gaspacho znają tylko(...)łyżki octu winnego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula czerwona 1/2 szklanki oliwy 1/4 szklanki wody gazowanej Szczypta kuminu (opcjonalnie) Szczypta pieprzu kajenskiego (opcjonalnie) Sól Przygotowanie: Krok 1 Z chleba odkrój skórkę, a miąższ pokrój w kostkę. Przełóż do misy. Polej oliwą (pół szklanki), wymieszaj. Krok 2 Umyj pomidory, pokrój w grube talarki, a następnie wyciśnij z nich
Niedzielny kucharzZielone jajka – wyjątkowo prosty i zaskakująco smaczny przepis na omlet ze szpinakiem. To pyszne i szybkie śniadanie dla dzieci oraz wygodne i bardzo odżywcze drugie śniadanie do szkoły, choć oczywiście dorośli także docenią smak zielonych jajek. Zielone jajka – omlet ze szpinakiem – przepis: jajka – 3 szpinak (świeży lub mrożony) – garść olej kokosowy do smażenia W sezonie(...)docenią to dzieci, bo tak można go jeść bez użycia sztućców. Pyszny na ciepło, jest także smaczny na zimno , przez co można dać go dzieciom do szkoły zamiast chleba albo wziąć ze sobą jako przekąskę na rodzinną wycieczkę. W domu możesz oczywiście rozwinąć to danie i podać je np. z boczkiem i grillowanymi czy duszonymi warzywami. Szpinak jako cudowne źródło
PaleoSMAKpodaje Wikipedia „Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który bywa serwowany(...)koniec doprawiamy, w miarę potrzeby, solą i pieprzem. Dodajemy majeranek i ugotowane ziemniaki- mieszamy. W okresie przedświątecznym mało jest czasu na przygotowanie pożywnego obiadu. Kwaśnica w wersji mięsnej, to proste i pyszne danie. Z dodatkiem kromki razowca, czy innego pieczywa będzie pełnowartościowym posiłkiem. Przygotowana na wywarze z łbów rybich znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Pamiętajmy o jednym. Kwaśnica
mojewypiekiinietylkobiodrówka. To nieco ostatnio zapomniana część wieprzowej tuszki, a szkoda bo jest bardzo miękka i delikatna. Będzie idealną propozycją na świąteczne wielkanocne śniadanie, albo po prostu pysznym dodatkiem do chleba. W dzisiejszym wpisie będzie parę słów o tym dlaczego warto samemu przygotować w domu kawałek dobrej wędliny, i, że wcale nie jest to zbyt skomplikowane. Zresztą na blogu jest(...)jest. Niestety nie każdy z nas ma dostęp do domowej wędzarni czy też ma kogoś znajomego kto takową dysponuje. I jak wtedy sobie radzić ? Odpowiedź jest bardzo prosta: róbmy w domu wędliny, które nie wymagają wędzenia. Do przygotowania takich pyszności możemy wykorzystać szynkowar, a gdy nie posiadamy go na naszym kulinarnym wyposażeniu, upieczmy je po prostu w piekarniku, który znajduje
Kulinarne przygody GatityDziś zapraszam Was na pyszny i bardzo prosty przepis (pomysł). Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem, to idealna propozycja na każdą porę dnia. Taka zapiekanka sprawdzi się przede wszystkim w sytuacji, gdy głód doskwiera, a czas na zegarze lub zmęczenie nie pozwalają na długie stanie w kuchni. Spróbujcie. Moją szybką zapiekankę chlebową przygotowałam z sosem salsa mexicana Folwark. Takie połączenie(...)calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (dla ułatwienia podaję składniki na 1 zapiekankę) 3 kromki chleba tostowego* 1 grubszy plaster boczku wędzonego - około 1 łyżki po pokrojeniu w kostkę 1 czubata łyżeczka sosu salsa mexicana Folwark 1 jajko klasy M 1 łyżeczka posiekanej pory * do przygotowania
Słodkie okruszkiO tym, jak zdrowe jest awokado, mówi i pisze się wiele. Nie każdy jednak je próbował. Warto „zieloną przygodę” zacząć od czegoś podstawowego. Mówisz
MarcinChefNie jestem, jak chyba większość blogerów kulinarnych, profesjonalistką. Nie ukończyłam żadnego kursu, ani tym bardziej szkoły kucharskiej. Cała moja wiedza kulinarna pochodzi z własnych, nie zawsze
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatwierdzi, że idealnym mięsem do tego przepisu jest łopatka wieprzowa i całkowicie się z nim zgadzam bo danie wyszło wyśmienite. Mięso mięciutkie, aromatyczne - pycha...! Do tego przepis jest bardzo prosty i pomimo tego, że gotuje się ponad godzinę to praktycznie robi się sam - więc warto zrobić go więcej i np zamrozić aby móc w zapracowane dni delektować się tym przysmakiem(...)śmietany, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10-15 minut. Gulasz podałam z pyzami ziemniaczanymi ale genialnie smakuje z kopytkami, gotowanymi ziemniakami lub chlebem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchni