Prosta, bardzo aromatyczna zapiekanka ziemniaczana o pięknej historii. Tartfilette doskonale nadaje się na obiad w chłodne, jesienne dni. Czas przygotowania : Godzina Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 4 Świetny przykład udanego marketingu i reklamy. W latach 80. minionego wieku Unia Producentów Reblochona postanowiła coś zrobić, żeby poprawić sprzedaż tego unikalnego, lokalnego sera i wymyśliła danie o chwytliwej nazwie Tartiflette(...)serem dewocyjnym”, ponieważ rolnicy składali go w darze Kartuzom, zakonnikom o bardzo surowej regule, nie zmienianej od tysiąca lat, która zabrania im jedzenia mięsa i nakazuje ostry post o chlebie i wodzie w każdy piątek i w wigilie świąt. Zakon założył ponad tysiąc lat temu św. Brunon z Kolonii, a nazwa pochodzi od miejscowości Chartreuse we Francji, gdzie powstał pierwszy
Niedzielny kucharzjest całkiem prosty w obejściu. Sprawia mi to coraz większą radość i przyjemność i przez swoje przepisy chciałaby kogoś zachęcić do nauki gotowania. Nie jest to może jakieś bardzo proste, ale też nie jest to skomplikowane. Ja na przestrzeni lat sporo się nauczyłam, a teraz jestem na etapie odkrywania nowych nieznanych mi wcześniej składników. Kiedyś szczytem kunsztu kulinarnego było(...)lekko zarumienią z obu stron. Mogą się robić bąble, ale to nic nie szkodzi. Z tak przygotowanej tortilli możemy już coś fajnego przygotować. Ja często nie mam w domu chleba, a taka tortilla fajnie go może zastąpić. Polecam wypróbować, na pewno się nie zawiedziecie
Delusional Trinetradycyjnym daniem kuchni polskiej i doskonale sprawdzi się, jak już wspomniałem, w zimne dni, kiedy mamy ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego. Jej przygotowanie należy dzień wcześniej zaplanować z prostej przyczyny - sucha fasola wymaga namoczenia. 500 gram fasoli jaś wsypałem do miski i zalałem wodą, tak aby wody było znacznie więcej niż fasoli - fasola chłonie wodę, jej nadmiar można odlać(...)garnka pół pęczka posiekanej natki pietruszki, pozostawiając drugie pół pęczka do dekoracji dania. Fasolkę wyłożyłem do miseczek, posypałem grubo zmielonym czarnym pieprzem oraz udekorowałem natką pietruszki. Podałem z żytnim chlebem
Wyprawy kulinarneCzy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!To kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŚpików po kolana, kolan w strupach,gatków z łatką na łacie... Kiedy byłam mała i jezdziłam na wieś do babci, a mama robiła pierogi bądz po prostu makaron lub chleb, podkradaliśmy kawałki ciasta ...i kładliśmy na blasze pieca chlebowego, u babci w kuchni. Powstawał tzw. podpłomyk,wychopień,wychopieniek. Jakież to było dobre . Prymitywny wypiek tak zapadł mi w pamięć(...)skarbnicę witamin – B, E, C, oraz składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo i kwas foliowy. Zawiera też sporą ilość białka oraz błonnik. I voila! Kurpiowska , wegetariańska , prosta jak drut przekąska gotowa. Chrupiąca, pełna aromatu i wspomnień. Teraz już wiem, co zrobię z kuleczką ciasta pierogowego, które mi zostanie następnym razem! Prościej być nie może! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniTacos znajdziecie w każdej meksykańskiej restauracji, budce czy food trucku. Podawane jako przystawka, przekąska lub pełne danie, w zależności od użytego nadzienia, to uliczne jedzenie szybko
Karo in the KitchenNie ma świąt bez makowca! Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, makowiec jest obowiązkowym punktem na paterze ze słodkościami. Nie zawsze mam czas na robienie drożdżowego ciasta
Karo in the KitchenSkładniki : 0,5kg schabu bez kości 2 jajka mąka bułka sól, pieprz Tradycyjny schabowy jest pyszny sam w sobie ale warto mięso potrzymać przez
prawdziwe jedzeniewykorzystania nadwyżki tostowego pieczywa. Takie roladki zasmakują każdemu, zwłaszcza jeśli komponując je zadbamy o składniki o wyrazistym smaku. Składniki: Salami w obsypce TEXAS - *przeczytaj więcej pod przepisem ser żółty chleb tostowy jajko szczypta soli, szczypta świeżo mielonego pieprzu bułka tarta tłuszcz do smażenia Kromki tostowego chleba rozwałkować wałkiem jak najcieniej. Na chlebie układać plasterki sera i salami. Zwijać ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennacurry. Zupę posolić. Ugotowaną zupę zmiksować na krem za pomocą blendera. Ewentualnie raz jeszcze doprawić do smaku. Zupę z zielonej soczewicy podawać z łyżeczką jogurtu naturalnego i grzankami z chleba razowego. Smacznego
kolorowotorcikowojakie sprzęty są potrzebne w kuchni. Co prawda mam dziwne skojarzenia z książkami Jamiego Oliviera, który napisał podobnie o potrzebnych sprzętach, ale nie będę drążyć i się czepiać. Przepisy proste, książka w sumie fajnie napisana, więc idealna na prezent dla kogoś, kto zaczyna przygodę z gotowaniem. Samar Khanafer „Hummus, za’atar i granaty” – język polski Książka uczestniczki programu(...)tysiące!) przepisów na dania kuchni włoskiej. Od makaronów, przez sałatki, mięsa i ryby aż po genialne desery. Kupcie, gotujcie i rozkoszujcie się smakami Italii. Jeffrey Hamelman – „Chleb” – język polski Jeśli kiedykolwiek chcieliście zacząć piec chleb, a przerażało was absolutnie wszystko, co z tym związane, to książka „Chleb” rozwieje wasze wątpliwości. Guru pieczenia chleba przeprowadzi was za rękę przez
ladykitchenDziś zapraszam Was na proste, pyszne i naprawdę sycące danie. Młoda kapusta z kiełbasą jałowcową, papryką i pieczarkami , to idealny majowy obiad. Osobiście uwielbiam takie dania i zjadam je bezpośrednio z garnka od po prostu z kromką świeżego pieczywa. I… nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba Spróbujcie i Wy, polecam. Składniki: 1 młoda kapusta około(...)pokrywką i dusimy całość aż kapusta zmięknie i przejmie cały smak przypraw (powinniśmy uzyskać miękko kapustkę pełną smaku i małą ilość a la sosu, w którym można maczać chleb ) Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy pieprzem i/lub solą i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy ze świeżym pieczywem lub innymi dodatkami. Smacznego
Słodkie okruszkiDomowe masło to bardzo prosta sprawa :) Wystarczy śmietanka kremówka, ewentualnie sól no i lodowata woda. To było moje pierwsze podejście do własnej roboty masła i już wiem, co muszę poprawić następnym razem- ILOŚĆ! Ja zrobiłam z zaledwie 330 ml śmietanki, z której wyszło mi dokładnie 100 g masełka :) Wyszło go naprawdę mało, więc pisząc dla Was przepis(...)czynność. Na koniec wystarczy już tylko nadać masełku dowolny kształt i owinąć go w folię spożywczą. Przechowywać w lodówce, a przed użyciem, np. by wysmarować kromkę chleba, należy je wyjąć, by zmiękło. Smacznego! Oh... zapomniałabym. Oczywiście oprócz pysznego domowego masełka macie jeszcze maślankę gratis :D Można ją wykorzystać do wszystkiego! Wypić jak mleko, upiec
Nastoletnie WypiekanieTosty i zapiekanki traktowane są trochę po macoszemu – uważane za łatwe, proste, niewyszukane… W zasadzie ciężko nazywać je daniem obiadowym, a można zrobić je na lunch czy późny obiad naprawdę oryginalnie – a w dalszym ciągu prosto, czyli tak jak lubię. Zderzyć ze sobą słodkie i wędzone. Kremowe i pikantne. Te tosty są jednym z naszych ulubionych „awaryjnych obiadów”. Zapisz(...)słoik w lodówce lub spiżarni, tak samo jak majonez i chrzan. Zamiast szpinaku można wykorzystać sałatę rzymską. Całość pracy razem z pieczeniem – jakieś 20 minut SKŁADNIKI 12 kromek chleba tostowego 2 wędzone udka kurczaka 1 garść szpinaku baby 120g miękkiego sera żółtego 150g sera mozzarella 2 pełne łyżki majonezu 1 czubata łyżka borówek do mięsa 2 łyżeczki chrzanu ze słoika
Karo in the Kitchensię w ich batonikach i to one nas zainspirowały do tego, by we własnej kuchni robić takie batony, jakie tylko chcemy. Przepis na zdrowe batony do pieczenia jest szalenie prosty, a co najważniejsze – na tyle elastyczny, że możecie tam wrzucić Wasze ulubione składniki, doprawić po swojemu, włożyć do zamrażarki i wyjmować w razie potrzeby. Do tego Was zachęcamy(...)gojenie uszkodzeń skóry, ma działanie przeciwzapalne i zapobiega nowotworom . PRODUKT SPOŻYWCZY ZAWARTOŚĆ MGO Miód Manuka 38-829 mg/kg Inne rodzaje miodów 0-135 mg/kg Sos sojowy 8,7 mg/l Chleb 0,79 mg/kg Napoje alkoholowe 0-26 1,5 mg/l Miód manuka pozyskuje się głównie w Nowej Zelandii, z krzewów manuka, a jego produkcja wymaga przestrzegania rygorystycznych przepisów. Jest dodatkowym
Czynniki pierwszeformę na bagietki i zdecydowanie za rzadko z niej korzystam. Zostawiłem więc Madzię sam na sam z trzecią częścią Laleczki Chucky i poszedłem robić bagietki. A przepis jest naprawdę prosty. Wyszły z niego 4 spore, pyszne, chrupiące bagietki i 4 małe bułeczki zawinięte w supeł (Madzia posypała je makiem). Jak nie chcemy robić tych bułeczek to można zamiast nich zrobić(...)wyglądały bułki zawiązane w supeł i posypane makiem. Absolutnie genialne w smaku! A tak w piekarniku: A tak na samym początku wyglądało wyrastające ciasto na bagietki, bułki i dwa chleby: Smacznego! Bagietki biorą udział również w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy
Marder&Marder Manufacture