Przepis "skradłam" od brata, u którego na imieninach takie mięsko okazało się niespodziewanym hitem. Co prawa wg oryginału powinien być schab, ale ja użyłam karkówki. Tylko nadal nie mogę dojść dlaczego w nazwie jest określenie: "po diabelsku"... Hmm... Przyznam, że mięso jest diabelsko... nie pikantne, ale... smaaaczne. Pierwszy raz spotkałam się z taką marynatą i przyznam szczerze, że jeszcze(...)wypróbuję. Karkówka wyszła niezwykle aromatyczna i soczysta. Spróbujecie? Dodam jeszcze, że tak zamarynowane mięso doskonale nadaje się na grilla lub upieczenia w piekarniku. 1 kg karkówki (ew. schabu) Marynata: 2 jajka 1 łyżka majonezu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka przyprawy typu Vegeta (używam domowej) 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu
Di gotujenowymi pomysłami na wspaniałe dania z wieprzowiny. A czy nie mieliście kiedyś ochoty na tamten, jakże smaczny schabowy panierowany w jajku i bułce? Składniki: 600 g schabu wieprzowego bez kości 2 jajka bułka tara sól pieprz olej do smażenia (brak na zdjęciu) Wykonanie: Schab umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Ukroiłam
Kuchnia u Krysibyć kotlet schabowy na niedzielę i na co dzień... Mam rozwiązanie, które powinno zaspokoić nawet wybrednych smakoszy i wyzwania kulinarne każdej pani domu Składniki : 600 g schabu wieprzowego bez kości 250 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku (brak na zdjęciu) 2 jajka bułka tarta ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki rozmarynu sól i pieprz serek topiony(...)włożyłam do zamrażarki) olej do smażenia (brak na zdjęciu) Wykonanie: Schab po opłukaniu osuszyłam papierowym ręcznikiem i ukroiłam z niego 4 kotlety. Każdy włożyłam do woreczka foliowego. To pozwoliło mi zabezpieczyć przed rozpryskiwaniem podczas rozbijania tłuczkiem. Rozbite tłuczkiem kotlety doprawiłam solą i oprószyłam pieprzem z obu stron. Przełożyłam na talerz, przykryłam folią i wstawiłam na 30 minut
Kuchnia u Krysipyszne. Do ich przygotowania nie potrzeba dużo produktów.Wyśmienicie smakują na ciepło a także na zimno, można pokroić je np: na kanapki. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 5 plastrów schabu 5 plastrów szynki 5 plastrów sera żółtego 4 ogórki kiszone pokrojone w paseczki sól, pieprz 4 łyżki masła musztarda 1,5 szklanki bulionu z kurczaka gałązka, rozmarynu, tymianku(...)bazylii Wykonanie: Plastry schabu myjemy osuszamy ręczniczkiem papierowym i rozbijamy z obydwu stron.Następnie każdy plaster oprószamy solą i pieprzem.Nakładamy pon łyżeczce musztardy i rozsmarowujemy. Na mięsie układamy plaster szynki, sera i kilka paseczków pokrojonego ogórka.Zwijamy w roladkę, spinamy brzegi wykałaczką.Na patelni rozgrzewamy masło podsmażamy roladki z obydwu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zlewamy masło ze smażenia
Sama słodycz i szczypta chiliSzybki i pyszny obiad potrzebny na dziś, ależ proszę bardzo, podano do stołu. Szybki dressing do sałaty, w tym czasie schab się grilluje i młode ziemniaczki się gotują i mamy to. Przekonałam do takiego obiadu?, no to gotujemy. Grillowany schab na ostro z chrupiącą sałatą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieplasterki marchew, paprykę czerwoną oczyszczoną z nasion i błonek i pokrojoną w kosteczkę, seler naciowy pokrojony w drobną kostkę, Pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć wszystko 3 minuty. Schab pokroić w cienkie paseczki, doprawić solą pieprzem, ostrą papryką, bazylią suszoną, wrzucić do warzyw i smażyć chwilkę. Wlać wywar, puszkę pomidorów, przecier pomidorowy,dodać listek laurowy, wymieszać. Gotować wszystko 10 minut
Kuchnia Pokoleńkażde święta w moim rodzinnym domu podawany jest pieczony schab nadziewany śliwką. Mój tata jest mistrzem w przygotowywaniu potraw mięsnych. Ja inspirując się tym przepisem stworzyłam nieco podobny, ale jednak inny, chyba bardziej kobiecy ;). Zamiast schabu wybrałam delikatniejszą polędwicę wieprzową, a śliwkę zastosowałam z umiarem tylko jako akcent towarzyszący innemu świątecznemu składnikowi - borowikom, które podsmażyłam na maśle z szalotką. Oczywiście
Quinoa Raz!Dawno nie było u mnie zapiekanek! Smaczna i bez większej pracy... więc na letnie dni idealna! Zapraszam! Składniki; 1,5 kg ziemniaków pół główki białej kapusty 50 dag schabu bez kości 3 cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki ketchupu przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz, Przygotowanie; Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Kapustę obrać z wierzchnich liści(...)tłuszczem. Dno wyłożyć częścią ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków. Na nie poukładać pokrojoną cebulę, oprószyć solą i pieprzem. Następnie wyłożyć całą poszatkowaną kapustę. Dość obficie posypać solą i pieprzem. Schab opłukać i pokroić na plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić ręką i porozkładać na kapuście. W szklance wymieszać ze sobą koncentrat pomidorowy i ketchup i wylać na mięso
Radość kipiąca uśmiechem.ziemniaków potrzebujemy garść cukrowego groszku i kilka sztuk pomidorów koktajlowych. Uwielbiamy ziemniaki w takiej postaci, doskonale pasują do grillowanego lub pieczonego mięsa, tym razem zostały podane do grillowanego schabu. Jak przygotować szybko pyszne smażone ziemniaki na patelni ? Polecam też inne przepisy na ziemniaki: młode ziemniaki z piekarnika . młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z tymiankiem Składniki(...)będą złote, wrzucamy groszek i pokrojone na ćwiartki pomidorki, jeszcze chwilkę całość podsmażamy, dodajemy posiekany młody koperek i całość mieszamy. Do tak usmażonych młodych ziemniaków podajemy np. grillowany schab. Smacznego! The post Ziemniaki smażone na patelni appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędowolna... U nas podany z pieczywem chociaż przyznam że z ryżowymi kuleczkami czy klasycznie z makaronem też będzie pyszną kompozycją. Gulasz paprykowy z pieczarkami na schabie Składniki : 800 g schabu bez kości 1-2 czerwone papryki 400 g pieczarek 4 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś proponuje jedne z popularnych kotletów, które obok schabowego i mielonego są w czołówce na polskich stołach. Smacznego! Kotlet de volaille Składniki 5 plastrów schabu 5 plasterków zółtego sera 1 duży ogórek kiszony(pokrojony w słupki) 5 pasków papryki czerwonej mąka/bułka tarta 1 jajko sól, pieprz Sposób wykonania: Plastry schabu dokładnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem
Smaki NataliiRoman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Roladki z mozzarellą w glazurze musztardowej Składniki: 5 plastrów schabu 1 duża kulka mozzarelli 5 strąków papryki 1 jajko 2 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu Sól, pieprz Sposób wykonania: W misce mieszamy jajko, musztardę oraz ketchup. Odstawiamy na bok.Mozzarelle kroimy(...)plastrów. Schaby rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na mięsie układamy po kawałku mozzarelli i papryki. Zwijamy i spinamy wykałaczkami. Roladki smarujemy wcześniej przygotowaną glazurą. Pieczemy w tem 180st. Około 45min
Smaki NataliiTroszkę urozmaiciłam smak schabowego, zwykły już nam się znudził. Składniki na 4 porcję: schab cztery plastry ser żółty gouda 4 plasterki musztarda miodowa 2 łyżki sól do smaku pieprz biały ziołowy do smaku Panierka: bułka tarta jajo Wykonanie: Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, tłuczkiem zmiękczamy. Schabowe doprawiamy sola i pieprzem, smarujemy musztardą i kładziemy plaster
Różowa kuchniaSkładniki: plaster schabu wieprzowego ok. 100 g sól, pieprz, kurkuma, chili, kminek - lub dowolne ulubione przyprawy 5-6 pomidorków koktajlowych ok. 100 g kilka plasterków czerwonej papryki ok. 40 g kilka plasterków cukinii ok. 50 g 1/8 cebuli ok. 20 g 1 łyżeczka oleju rzepakowego ok. 5 g Plaster schabu rozbij tłuczkiem. Przypraw wybranymi przyprawami. Pokrój na mniejsze kawałki
Vroblewska-fitlifezielonego groszku pół czerwonej papryki ok. 8 średnich pieczarek 150 g sera żółtego 2 łyżki posiekanej natki oraz sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka i zioła do pizzy Schab umyć, osuszyć, ostrym nożem wyciąć w środku szeroką kieszeń. Posypać solą, ziołami do pizzy, papryką i suszonym czosnkiem. Pieczarki pokroić w kostkę, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Paprykę także pokroić(...)kostkę, ser zetrzeć na grubej tarce. Paprykę, pieczarki, groszek i ser wymieszać z posiekaną natką, doprawić solą, pieprzem i ziołami do pizzy. Nafaszerowań farszem schab, a brzegi mięsa spiąć wykałaczkami. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5-2 godziny do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Podawać z sosem pomidorowym lub serowym
Czerwień i błękit