schab - 5543 przepisów (strona:183/370)

Blanszowane warzywa z pomarańczowym sosem winegret 122

Składniki: cukinia marchewka schab wieprzowy Sos winegret: pomarańcza ocet winny miód musztarda delikatesowa sól i pieprz olej lub oliwa Przygotowanie: Cukinię umyć. Marchewkę obrać i również umyć. Przy pomocy szatkownicy do warzyw lub nożyka do ich obierania kroimy je na wstążki. Nastawiamy wodę w garnku by się zagotowała. Gdy będzie wrzeć, to ją solimy. Jednocześnie przygotowujemy dla równowagi zimną wodę(...)świeżo mielonego pieprzu. Sos dobrze łączyć w zakręcanym słoiczku, bo kilka wstrząśnięć nim i gotowe. Polewamy sosem nasze warzywa bezpośrednio przed spożyciem. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni, a schab wieprzowy to inna historia. Ten był pieczony w rękawie i obsypany tylko papryką. A zatem kolacja gotowa, czy też lunch. Smacznego

Karczma Honorietty
Kotlet szwajcarski babci Basi 188

NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Cordon Bleu … inaczej zwany kotletem szwajcarskim, ,można zrobić ze schabu, piersi kurczaka, filetów indyczych lub delikatnej cielęciny. Ale kwintesencją smaku jest nadzienie -na wpół stopiony żółty ser, wypływający po przekrojeniu kotleta. Kotlet ten jest podawany w najlepszych restauracjach(...)możemy zrobić sobie sami , za niewielkie pieniądze. Składniki : 4 filety z kurczaka lub duże sznycle cielęce, schab wieprzowy lub filety z indyka,. 4 plastry szynki gotowanej, 4 plastry sera ementaler, ( ja miałam inny ) jajko, mleko. mąka, bułka tarta olej do smażenia, 60 dag frytek mrożonych, sól, pieprz, brokuły . Sposób przygotowania : Mięso ( w moim przypadku piersi z kurczaka ) oczyścić z błon

Pysznosci Babci Basi
Kotlety schabowe w sosie z podgrzybków i cebuli 145

długo duszony, mięciutki i bez panierki. Soczysty w środku z aromatycznym grzybowo-cebulowym sosie. Do tego ulubione dodatki i obiad gotowy. A schabowy inny niż zwykle;) Składniki: 6 plastrów schabu 4 podgrzybki 2 duże cebule szklanka mleka sól, pieprz, majeranek smalec do smażenia Przygotowanie: Schab myjemy, osuszamy i wkładamy do miski. Zalewamy mlekiem i cienkimi plastrami cebuli, odstawiamy

Zasmakuj Kuchni
Kotlety schabowe z dzika 146

schabu z dzika, 1-1,5 łyżki posiekanych ziół (tymianek, rozmaryn), sól, pieprz, mąka do oprószenia kotletów, 3 jajka, bułka tarta do panierowania, tłuszcz do smażenia (smalec, gęsi tłuszcz), Kotlety schabowe z dzika smażymy na smalcu lub gęsim tłuszczu. Nie na maśle, a tym bardziej nie na oleju!! Schab oczyścić z błon, pokroić na grube kotlety. Kotlety delikatnie roztłuc. Oprószyć

królestwo garów
Schabowe roladki ze szpinakiem 140

bardzo fajne roladki schabowe ze szpinakiem , bardzo fajnie sprawdzają się na niedzielne obiady z rodzinną , zapraszam do wypróbowania i życzę miłego gotowania . Składniki ( dla 6 osób )  8 plasterków schabu  1 czerwona cebula  3 ząbek czosnku  sól  pieprz  2 garście szpinaku  5 łyżek sosu teriyaki  bułka tarta  ( do panierowania ) 2 jajka(...)łyżek mleka  Wykonanie  Plastry schabu rozbijam tłuczkiem , każdy kotlet  smaruje sosem teriyaki , przyprawiam solą , pieprzem , oraz rozgniecionym czosnkiem , jak mamy wszystkie nasze kotlety przyprawione to odstawiamy na całą noc do lodówki . Na następny dzień , wyjmuję mięso z lodówki i zaczynam faszerować szpinakiem .  Obieram cebulę i kroję w kostkę , na rozgrzaną patelnie dodaję cebulę oraz szpinak

Mój Smak
SCHAB Z WARZYWAMI 109

propozycja na niedzielny obiad, który praktycznie sam się robi, wystarczy włożyć składniki do rękawa i upiec   SKŁADNIKI 5 plastrów schabu, 2 łyżki musztardy francuskiej, ½ łyżeczki miodu, ½ łyżeczki soli, pieprz, słodka i ostra papryka 5 ziemniaków, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 5 pieczarek, 3 marchewki, sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy do ziemniaków, 3 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE   Mięso(...)przygotowujemy dzień wcześniej (wtedy mięso będzie bardzo aromatyczne) . Każdy plaster schabu kroimy na 2 części, lekko rozbijamy tłuczkiem. Musztardę mieszamy z miodem oraz przyprawami. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, odstawiamy na noc do lodówki. Obieramy warzywa. Ziemniaki i pieczarki kroimy w półplasterki. Cebulę w pióra, marchew i paprykę w paski. Ziemniaki obsypujemy przyprawą do ziemniaków, mieszamy z resztą warzyw, posypujemy

słodki bratek
Chińskie danie z makaronem chow mein 181

pyszne i szybkie do przygotowania danie z wieprzowiną po chińsku. Inspiracją był przepis z gazetki "Gotuj krok po kroku". 250 g makaronu chow mein 300 g schabu 1 czerwona i jedna żółta papryka 1/2 szkl kiełków fasoli mung 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 łyżeczki przyprawy do dań chińskich łyżka sezamu 2 młode dymki ze szczypiorem sól, pieprz(...)Schab pokroić w cienkie paski, oprószyć solą i pieprzem. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso na rumiano. Dodać pokrojone w paseczki papryki, posiekane cebulki, wlać sos sojowy i przyprawę, chwilę smażyć. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Do dania na patelni wsypać kiełki fasoli i ugotowany makaron. Zamieszać i podgrzać całość jeszcze chwilę. Porcje makaronu nakładać

Smakołyki Asi
wiejska podsuszana kiełbasa 151

tekst jest rezultatem mych starań. składniki  na pięć kilo wyrobu 1 kg żylastej wołowiny  ( pręga. goleń) 1 kg wieprzowego podgardla, lub pachwiny 1 kg wieprzowej szynki lub schabu 2 kg wieprzowej  łopatki jelita wieprzowe sól, pieprz,  majeranek ( ilość wedle upodobań) saletra ( 1,5 g na kilogram mięsa) cukier brązowy( 2  g na kilogram mięsa(...)kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę ( czy też schab). Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, saletrą  i cukrem, te ostatnie dodajemy całe (wg wagi poszczególnych rodzajów mięsa). Misy z mięsem przykrywamy

Miód i pieprz
Schab marynowany pieczony w warzywach 598

Dziś pogoda w kratkę, pada albo świeci słońce. Na obiad będzie więc danie jednogarnkowe z piekarnika, czyli schab w warzywach. Schab zamarynowałam i wyszedł bardzo smaczny. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Danie Polskie- Gulasz wieprzowy 115

gotujemy znacznie krócej,a wołowinę dwa razy dłużej niz mięso wieprzowe. Dlatego też staram się dołączać zdjęcia by było łatwiej wyobrazić sobie to o czym piszę. Składniki: 1.5 kg schabu wieprzowego (moja rodzina nie lubi tłustego mięsa dlatego robię go ze schabu) 2 czerwone cebule 1 cebula biała 1 główka czosnku 2 marchewki 1 papryka czerona i jedna zielona pół

Viola cooks with passion
Stek barani 114

jakiegoś przykrego zapachu  mięso  zawsze miękkie  szlachetne soczyste Pomyślałam zaryzykuje i JA mam na to patent Składniki: (dla mojej rodziny ,4 osoby) Około  1 kg schabu z kością 1 litr mleka Główka  czosnku świeży  rozmaryn Sposób: Odbieramy kość  od schabu  i Marynujemy w mleku czosnku i świeżym  rozmarynie na minimum

Viola cooks with passion
Roladki schabowe z szynką parmeńska ,mozzarella i koperkiem 133

Wspaniałe danie. Robiłam już podobne danie z piersi z kurczaka. Nazwa znów długa przepraszam. Nazwijmy tę potrawę inaczej.... "Schabowe cukierki" A dlaczego cukierki? Za chwilę  zobaczycie. Składniki: Schab poporcjowany i rozbity tłuczkiem posolic i po pieprzyc dwie roladki na jedną osobę. Możecie użyć pierś z kurczaka 2 kulki Mozzarelli Szynka parmeńska polecam Włoska "Prosciutto di Parma" 4 łyżki oleju(...)tarta 3 jajka Oliwa Sposób: Mozzarella rozdrabniamy widelcem i dodajemy olej musztardowy. Mieszamy energicznie. Koperek i pietruszkę siekamy drobno i łączymy  razem. I zaczynamy. Rozkładamy rozbity kawałek schabu ,smarujemy go mozzarella,posypujemy ziołami. Następnie wzdłuż kładziemy szynkę,posypujemy parmezanem i zawijamy. Zawinięte roladki musimy zawinąć ścisło w folię kuchenna tak jak byśmy zawijali cukierki i czynność powtarzamy

Viola cooks with passion
Bitki ze schabu – schab z dzika 191

schabu z dzika, 500 g kurek (pieprznik jadalny), 2 cebule, mąka do oprószenia, sól, pieprz czarny świeżo mielony, 8 jagód jałowca, 150 ml wina białego wytrawnego, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi) Bitki, zrazy – to po prostu bite kotlety, uformowane a następnie smażone. Mięso oczyścić z błon, pokroić na grube kotlety. Kotlety ze schabu z dzika delikatnie roztłuc. Oprószyć solą

królestwo garów
Karkówka po diabelsku (w marynacie z jajek i majonezu) 98

Przepis "skradłam" od brata, u którego na imieninach takie mięsko okazało się niespodziewanym hitem. Co prawa wg oryginału powinien być schab, ale ja użyłam karkówki. Tylko nadal nie mogę dojść dlaczego w nazwie jest określenie: "po diabelsku"... Hmm... Przyznam, że mięso jest diabelsko... nie pikantne, ale... smaaaczne.  Pierwszy raz spotkałam się z taką marynatą i przyznam szczerze, że jeszcze(...)wypróbuję. Karkówka wyszła niezwykle aromatyczna i soczysta.  Spróbujecie? Dodam jeszcze, że tak zamarynowane mięso doskonale nadaje się na grilla lub upieczenia w piekarniku. 1 kg karkówki (ew. schabu)  Marynata: 2 jajka 1 łyżka majonezu  2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka przyprawy typu Vegeta (używam domowej) 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu

Di gotuje
Kotlet schabowy panierowany. Tradycyjny schabowy 153

nowymi pomysłami na wspaniałe dania z wieprzowiny. A czy nie mieliście kiedyś ochoty na tamten, jakże smaczny schabowy panierowany w jajku i bułce?       Składniki: 600 g schabu wieprzowego bez kości 2 jajka bułka tara sól pieprz olej do smażenia (brak na zdjęciu)        Wykonanie: Schab umyłam,   osuszyłam ręcznikiem papierowym.    Ukroiłam

Kuchnia u Krysi