KOTLET SCHABOWY Nie ma nic lepszego jak nasz tradycyjny, polski kotlet schabowy. Składniki: schab jajko sol pieprz olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: 1. Schab myjemy i kroimy na plastry. 2. Kazdy plaster rozbijamy z obu stron, tłuczkiem do mięsa. 3. Solimy i pieprzymy. 4. Przygotowujemy 2 głębokie talerze. a) do jednego wbijamy sparzone wcześniej jajko
Kulinarnie z Polką na KresachBardzo dobre roladki zanurzone w aromatycznym sosie Składniki • 4 plastry schabu • 5-6 ogórków kiszonych • 1 -2 kawałki kiełbasy polskiej surowej • 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego • 1 duża marchew • kilka łyżeczek musztardy • 1 łyżka smalcu • sól • pieprz • gałka muszkatołowa • 1 ząbek czosnku duży • 1 cebula mała • magii • 2 płaskie łyżki mąki Sposób przygotowania 1. Schab roztłuc tłuczkiem Każdy plaster posypać
W królestwie smaków Beatyprostu uwielbiam tą zupę, a że zostały mi kości po schabie (schab może łącznie miał z 2,5 -3 kg) to postanowiłam na tych kościach zrobić bulion. Całość wyszła super na drugi dzień zupa jest jeszcze lepsza w smaku niż pierwszego dnia. Składniki 1,2-1,5 kg cebuli 3 ząbki czosnku 0,5 litra wina białego (najlepiej wytrawnego
Piekielna Kuchnia Patischabowy: 4 kawałki schabu ( proszę u rzeźnika aby były rozbite) jajko bułka tarta sól pieprz smalec do smażenia buraczki z karmelizowaną cebulką: 2 czerwone cebule 3 buraki 2 łyżki octu balsamicznego ( lub kremu balsamicznego) 3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki masła 2 łyżki wody ziemniaki: 4 duże ziemniaki koperek 1 łyżka masła Na małej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy(...)oczkach. Wrzucamy na patelnie do cebulki i podsmażamy , dosypujemy 2 małe łyżeczki mąki i energicznie mieszamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Tłuczemy, do dajemy masło i posypujemy koperkiem. Schab solimy i pieprzymy, obtaczamy w jajku i bułce. Wrzucamy na rozgrzany smalec. Smażymy na patelni, po kilka minut z każdej strony
KuchcikoweLovepora na fotografowanie potraw. Gotowałam bez pośpiechu, tak jak lubię najbardziej, z pewnym smutkiem, że być może całkiem smaczny przepis tym razem nie trafi na bloga. Ugotowałam kaszę, upiekłam schab w przyprawach i musztardzie, pokroiłam dużo czarnych oliwek bo bardzo je lubię, dodałam natkę pietruszki, olej lniany i pestki dyni żeby było zdrowo i pożywnie. Posmakowałam.. raz, drugi(...)mogli się w nim zakochać. Składniki (na 2 bardzo duże porcje lub 4 średnie): 1/2 szklanki kaszy Bulgur + 1 szklanka wody 15-20 czarnych oliwek 150 gram schabu lub polędwicy wieprzowej marynata: sól, pieprz, łyżka śmietany 12%, łyżka musztardy, ewentualnie majeranek 1/2 cebuli cukrowej 1/2 pęczka natki pietruszki 10-15 żółtych pomidorków koktajlowych 1/2 zielonej papryki 1/4 szklanki pestek dyni
Mango PapajaRolady z chudego schabu a w środku aromatyczne pomidory, pyszna szynka i kremowy, kozi ser. To pyszne danie na rodzinny obiad. Podałam je z pęczakiem bo bardzo lubimy tę kaszę. To takie zrazy zawijane , ale z wieprzowiny, równie miękkie i smaczne. Schab wieprzowy to wdzięczne mięso na rolady - można w nim zamknąć pyszne nadzienie i duszą się szybciej niż
Smaczna PyzaNajzdrowsze i najsmaczniejsze domowe wędliny!, a te dojrzewające to już w ogóle rarytas sam w sobie. Wystarczy odrobina chęci i cierpliwości. Składniki: - 1 kg schabu bez kości - cukier - sól morska - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej - 1 do 2 łyżeczek ostrej papryki wędzonej - pieprz czarny mielony Przyprawy dobrej jakości znajdziecie na stronie www.Skworcu.pl . Dodatkowo: - gaza - sznurek(...)godziny do lodówki. 3. W trzecim dniu pozbywamy się nadmiaru soli, a w mięso wcieramy paprykę słodką i ostrą, czosnek przeciśnięty przez praskę i świeżo zmielony czarny pieprz. Schab zawijamy w gazę, wiążemy sznurkiem i zawieszamy w ciepłym i przewiewnym miejscu na ok. 10-12 dni. Gotową wędlinę przechowujemy w lodówce
Apetyczna babeczkaWykonanie Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza.Peklujemy na mokro 5 dni 80 g peklo soli na litr wody +trochę zgniecionego czosnku.Wyjmujemy z zalewy płuczemy pod zimną wodą.Pozostawiamy do ociekania najlepiej w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu 6-8 godz .Osuszanie w wędzarni temperatura 35-45 czas
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Składniki: -mięso jedynka: -schab-1.250 kg -szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina-300 gram Przyprawy: -peklosól-17-20 gram/kg -pieprz biały 1 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -pieprz ziołowy 2 g/kg -czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości -gorczyca 3 g/kg -woda 250-300 g dla całości -cukier 1 g/kg mieszanka przypraw(...)przekraczajmy 1 cm -teraz 1 i 2 peklujemy 24-48 godz.Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie młotkiem bierzemy wszystkie przyprawy i dodajemy do jedynki oprócz gorczycy i wyrabiamy bardzo dokładnie aby wszystkie przyprawy dokładnie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: mięso jedynka: schab-1.250 kg szynka-1.250 kg mięso dwójka: łopatka razem z tłustym-1.500 kg słonina-300 gram Przyprawy: peklosól-17-20 gram/kg pieprz biały 1 g/kg pieprz czarny 1 g/kg pieprz ziołowy 2 g/kg czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości gorczyca 3 g/kg woda 250-300 g dla całości cukier 1 g/kg mieszanka przypraw: pieprz(...)przekraczajmy 1 cm Teraz 1 i 2 peklujemy 24-48 godz.Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie młotkiem bierzemy wszystkie przyprawy i dodajemy do jedynki oprócz gorczycy i wyrabiamy bardzo dokładnie aby wszystkie przyprawy dokładnie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Kiełbasa Jackówka puszczańska-pomijamy wędzenie tylko parzymy Składniki: -mięso jedynka:schab-1.250 kg szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina-300 gram Przyprawy: -peklo sól-17-20 gram/kg - pieprz biały 1 g/kg pieprz czarny 1 g/kg -pieprz ziołowy 2 g/kg -czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości -gorczyca 3 g/kg -woda(...)przekraczajmy 1 cm Teraz 1 i 2 peklujemy 24-48 h. Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie młotkiem bierzemy wszystkie przyprawy i dodajemy do jedynki oprócz gorczycy i wyrabiamy bardzo dokładnie aby wszystkie przyprawy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Po tygodniu dojrzewania wygląda tak,robiony bez cukru. -2 kg schabu -18 g peklo soli na kg mięsa -1/2 szklanki soli -przyprawy dowolne kto co lubi lub na w domu - czosnek świeży wyciśnęty przez praskę lub granulowany Wykonanie Schab oczyścić z wszystkich błon aby został czysty mięsień Najpierw osypałem peklo solą później solą
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.przyrządzić według własnego gustu. 4 placki tortilla Farsz: 180-200g kremowego serka czosnkowego (może być inny smak) wędlina/mięso/ew. ryba (ilość wg gustu; użyłam pieczonego schabu Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta sezam olej sól, pieprz Jajko rozmieszać mikserem z odrobiną soli i pieprzu. Placki posmarować serkiem, ułożyć wędlinę, ew. rybę (ilość wg gustu, podsmażyłam kawałki pieczonego(...)schabu) i zwinąć w rulony. Całość obtoczyć w jajku i kolejno w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażyć na rumiano z obu stron. Krokiety fajnie się komponują ze świeżymi warzywami
Di gotujeSchab tak podany jest pyszny i aromatyczny, delikatny i soczysty. Można go podać do obiadu ale także do kanapek na zimno, tak czy tak jest smakowity. Polecam wypróbować przepis bo warto. Przepis podany w ulotce Biedronki. Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo lubię wszelkie mięsa z dodatkiem owoców. Ta wersja schabu bardzo przypadła mi do gustu. W środku jest szynka dojrzewająca, gruszka, ser z niebieską pleśnią, a mięso otulone panierką z orzechów... Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów schabu (ok. 2 cm) 6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwalskiej ok. 100 g sera Lazur 1 gruszka (może być marynowana) podzielona
Czerwień i błękit