rozgotuj, ma być al dente. Ugotuj brokuły. Zgodnie z duchem nowaste, najpierw ugotowałam brokuły, wyłowiłam je, a następnie w tej samej wodzie ugotowałam makaron Wierzch zapiekanki: Pokrój chleb w małą kostkę ( 5mm), wymieszaj z podprażonym słonecznikiem i koperkiem/pietruszką oraz szczyptą soli. Sos beszamelowy: W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju, i przez 2-3 minut podsmażaj
greenscarfspecjalnych sklepach, bo inaczej to tylko... banan ;) Dlatego właśnie, wracając do korzeni idei tego bloga, postanowiłam zrobić z niego podręczny pomocnik, do którego w każdej chwili można zajrzeć szukając PROSTYCH inspiracji na ZWYKŁE jedzenie na co dzień, na śniadanie, obiad i kolację, i na przekąskę typu chipsy, jeśli ma się taką chęć, a nie wiadomo które są wegańskie. Zaczynając(...)olejem konopnym, - bagietki posmarowane olejem kokosowym, ze szczypiorkiem i czosnkiem + sałatka ze świeżych ogórków, papryki i sałat, - michę owoców: banany, maliny, borówki, - naleśniki z kremem czekoladowym i wiśniami, - chleb "7 ziaren" z masłem orzechowym, - chleb "7 ziaren" z "masłem" z awokado, - kanapki z olejami kokosowym i konopnym, awokado, czosnkiem, ogórkami świeżymi i kiszonymi, pomidorami, paprykami, sałatami, co kto lubi
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEcały czas mieszając, aż beszamel zgęstnieje. Zdejmij rondel z ognia i dopraw sos odrobiną soli, szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej. Dodaj połowę sera i wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw. Kromki chleba żytniego posmaruj z jednej strony masłem i odwróć na drugą stronę. Dwie kromki posmaruj musztardą francuską, a pozostałe dwie beszamelem (zostaw 2-3 łyżki na później). Składamy kanapki: na stronie(...)patelni boczek. W wersji wegetariańskiej pomiń szynkę lub zamień na podsmażone na patelni pieczarki (najlepiej portobello). Jak zaparzyć kawę w domu? Parzenie kawy we french pressie w prostych krokach: Zaparzacz typu french press to szklany dzbanek przeznaczony do zaparzania kawy bez fusów. Pozwala zachować cenne oleje, które ulegają absorpcji w papierowych filtrach, dzięki czemu kawa ma pełny smak oraz
Chilli Czosnek i Oliwawolała ozdobne cukierki i krem, ale przyjmujemy że jej smakowały.... Mufiny przebił jednak domowy chleb z pasztetem, też domowym i ogórkiem- sklepowym.... (trzeba być na emigracji żeby docenić polski chleb ..stawiając go ponad wszystkie łakocie ) Przepis na pasztet wkrótce znajdziecie w tym blogu. Mufinki są bardzo łatwe do przygotowania -jak to mufinki..... a że uwielbiam połączenie cytryny i maku wiec(...)suchego patyczka Wystudzone mufiny nadziałam (jak paczki) kremem, a pozostały krem zużyłam do dekoracji * Lemon curd ukochany angielski krem cytrynowy wielorakiego użytku można zrobić samemu. Prosty i szybki przepis... UWAGA krem uzależnia- mnie uzależnił ;) 2 duze jajka 2 żółtka 160g drobnego cukru 80g masła sok i skórka z dwóch cytryn W garnuszku roztrzepać żółtka i cukier. Postawić
Piekarz-Kucharz-Garkotłukjajek. Nie należy więc nadużywać przypraw, żeby nie zagłuszyły tej smakowitej harmonii. Dla takich, którzy nigdy nie jedli oraz dla tych, którzy chcą się nauczyć robić, zamieszczam ten niezwykle prosty przepis . Składniki: 5-6 jajek 100-150g kurek (tu uwaga – kurek nie powinno się myć w wodzie, a jedynie oczyszczać na sucho; ja używam okrągłego pędzelka z długim, sztywnym(...)smaku, kiedy już lekko się zetną - wlewam śmietanę, a w ostatniej chwili wrzucam siekaną pietruszkę i szczypiorek. Po chwili ściągam z ognia i podaję z plastrami pomidora i chlebem z masłem i twarożkiem lub łagodnym serem brie. Smacznego
Kuchnia Prezydentowejczęsto stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy być ubogim? Myślę, że powoli zaczynam się uczyć, jak żyć przyjemnie, niezależnie od tego, czy czasy(...)Prostota i przyjemność. To rodzaj bogactwa, który naprawdę mnie uszczęśliwia. Niemal codziennie przekonuję się, że "uboga w złoto i świecidełka", staję się coraz bardziej bogata w bezcenne chwile i proste przyjemności, których wartość przekracza koszt kolejnej kreacji, "-entej" pary butów, "-nastej" torebki - ładnych rzeczy o życiu krótkim, sezonowym, wygasającym w ciemnej szafie, wśród wielu podobnych, smutno zwisających i zapomnianych
KUCHARNIAWypiekanie pieczywa w warunkach domowych jest banalnie proste. Po kilku próbach, gdzie każda była okraszona sukcesem, postanowiłem, dodając to do noworocznych uchwał, że piekarnie będę omijał szerokim łukiem. Nadszedł, więc czas na kolejny etap w wypiekaniu domowego pieczywa. Robimy, więc zakwas żytni. Czytałem na ten temat wiele, zadzwoniłem do babci i z tego zabierając, a z tamtego dodając tworzę własny(...)stopni Jak używać zakwasu? Z naszego pierwotnego zakwasu odkładamy 1/3 i umieszczamy go w nowym, wyparzonym słoiku w lodówce. Na 24 godziny przed planowanym wyrabianiem ciasta na nowy chleb dokarmiamy zakwas 100 gramami mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, mieszając tradycyjnie drewnianym patyczkiem; odkładamy do ciepłego miejsca. Po 24 h znowu zabieramy 1/3 i znowu w nowym słoiku
BaRepasSposobów na niemarnowanie produktów i jedzenia jest wiele. Od kupowania mniejszej ilości produktów, poprzez planowanie jadłospisu, odpowiednie przechowywanie zapewniające świeżość produktom, aż po wykorzystywanie resztek. Na przykład kilka kromek chleba po ususzeniu i zmieleniu można wykorzystać zamiast gotowej bułki tartej, z pozostałego po wczorajszym obiedzie makaronu zrobić zapiekankę, skrawki wędlin będą świetnym dodatkiem do bigosu... Nic nowego? A co powiecie(...)ostatnich warsztatów było „Zero waste”. Wspólnie z szefem kuchni Piotrem Kucharskim, staraliśmy się pokazać, jak ograniczać generowanie odpadków oraz jak najpełniej wykorzystywać te produkty, którymi dysponujemy. W oparciu o proste, a jednocześnie bardzo pomysłowe przepisy, wspólnie przygotowaliśmy znakomite dania." Pod okiem Piotra Kucharskiego przygotowaliśmy 4 dania. "Z użyciem resztek wędlin, powstały smażone krokiety z kaszy mazurskiej. Ich doskonałym dopełnieniem
Obiad gotowysosem pomidorowym. Danie jest idealnie lekkie, orzeźwiające, a zarazem dzięki kurkumie ma charakter. Dodatek świeżych ziół w postaci gałązek rozmarynu dopełnił smak i zrównoważył aromat. Danie jest bardzo proste w wykonaniu, takie jak wiecie lubię najbardziej. Bo jak jest gorąco, to nikomu nie chce się stać długo w kuchni ;-))) Zerknijcie na listę składników i zabierzmy się za tego kurczaka! SKŁADNIKI(...)minut, dodajemy pomidory i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czekamy aż sos odpowiednio się zredukuje i nabierze ładnej kremowej struktury. Podajemy póki gorące z kromką bagietki bądź chleba. Danie przed podaniem możecie też dodatkowo skropić oliwą z oliwek, bądź podać z zrumienionymi grzankami ( np. w tosterze), a potem polać je obficie oliwą z oliwek- możecie użyć smakowej
SMYKWKUCHNIoczkach 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 2 szklanki bulionu drobiowego lub jarzynowego 3/4 szklanki gęstej śmietany sól oraz pieprz do smaku Prosty przepis na potrawkę z kurczaka PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Pokrojone w kostkę mięso z kurczaka podsmażamy w rondlu z grubym dnem na 2 łyżkach masła i 1 łyżce oliwy, dodajemy posiekaną(...)pyszny obiad z potrawką z kurczaka: potrawka z kurczaka z kaszą jęczmienną i buraczkami potrawka z kurczaka z ryżem i sałatką rzymską potrawka z kurczaka z kromką chrupiącego chleba Smacznego :) potrawka z kurczaka fot. Moja Książka Kucharska Potrawka z kurczaka fot. Moja Książka Kucharska Przepis zaktualizowany styczeń 2019r
Moja Książka KucharskaKanapka to prosta przekąska, którą podać możemy na śniadanie, kolację czy lunch. Kanapka klub z indykiem i boczkiem Kanapka składa się z pieczywa, które wyłożone może być szynką, warzywami, serem lub na słodko np. dżemem. Kanapki kojarzą mi się osobiście ze szkołą, gdyż do niej to właśnie najczęściej robiłam kanapki Obecnie dość rzadko przygotowuję kanapki w domu. Na śniadanie zazwyczaj(...)zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania kanapki klub. 8 długich i cienkich plastrów surowego boczku 12 kromek chleba tostowego 15 dkg plastrów szynki z indyka 6 łyżek majonezu 6 łyżeczek musztardy mała główka sałaty (10 dkg) 1 duży pomidor (lub kilka pomidorków koktajlowych) Jak przygotować kanapkę z szynką
mecooksrzeczy ważne i ważniejsze same wysuwają się na pierwszy plan... Na szczęście maleństwo znów ucina sobie drzemkę więc piszę, zanim znów coś lub ktoś ;-) A opisywana zupa jest bardzo prosta i smaczna - to kolejna eksperymentalna, ugotowana na zasadzie, "a co wyjdzie jeśli dodam to i to i to..." I wiecie co? Wyszło genialnie :-) Słodki smak marchewki i kukurydzy udało(...)dolejcie do niej jeszcze trochę wody (sporo odparuje jej podczas gotowania). Gotową zupę nalewamy do miseczek i posypujemy starym serem. Możecie też przygotować do niej grzanki z bułki lub chleba tostowego albo podać z groszkiem ptysiowym. Nie mniej w wersji bez tych dodatków też jest pyszna
Czary - gary w kuchniprzedni! Krok trzeci - cepeliada od gór po morze Trafiliśmy akurat na Cepeliadę, wydarzenie nawiązujące swym asortymentem do folkloru i sztuki ludowej. Standardowo jak na tego typu iwentach znajdziemy mnóstwo chlebów, wędlin, serów, ryb. Nie zabrakło także wisiorków, zabawek, bursztynów, różnej maści odzieży. i kto by pomyślał, że to kotek... Cepeliada kończyła się wręcz przed wejściem na sopockie molo. Naprawdę(...)temu są świeże, chrupiące a ich ciepło sprawia, że dobra bita śmietana zaczyna uciekać z góry na nasze ręce i spodnie tudzież inną kieckę. Do tego sezonowe owoce. Banalnie proste ale to się sprzedaje - nie ważne czy na Monciaku, Krupówkach czy jakimś Krakowskim Przedmieściu. Krok piąty - pieczem do domu Sopot. Miasto F - fajne, z fajnymi ludźmi, z fajnymi miejscami
Right Behind The Kitchenwspomniałem na wstępie, słodowanie jest wykorzystaniem naturalnych procesów. Nie musimy się zatem zbytnio obawiać o końcowy wynik, bowiem zadba o to sama matka natura. My jedynie musimy przestrzegać kilku prostych zasad. Pierwsza z nich, to trzymanie ziarna w czasie kiełkowania w ciemnym pomieszczeniu. Kolejna to utrzymywanie w miarę jednakowej temperatury, podczas całego procesu kiełkowania. Ostatnią rzeczą jest zapewnienie ziarnu, stałej(...)mielimy ( na przykład w młynku do kawy ) i przesypujemy do szczelnie zamkniętego pojemnika. Możemy tez przechowywać nie zmielone ziarna i używać je wedle uznania. Słód jest cennym dodatkiem do chleba, poprawiającym jego smak, zapach i zwartość. Możemy też wykorzystać go w inny sposób, ale o tym niebawem
Miód i pieprzProste rzeczy najlepiej trafiają do naszej świadomości, dlatego też dzisiejsza propozycja to coś co może odmienić Wasze poranki raz na zawsze. Omawiana już nie raz na blogu spirulina to żywność kwalifikowana do tzw. SUPERFOOD, jej działanie jest o wiele skuteczniejsze w sproszkowanej formie i taką polecam. Obecnie można bez problemu kupić proszek za bardzo rozsądne pieniądze. Za 80zł możecie kilka(...)taki zestaw o poranku dostajemy świetny zastrzyk energii który w bardzo krótkim czasie odczuwamy. Do kubeczka jogurtu z algami można dobrać ulubiony owoc i małą kanapkę np. z orkiszowym chlebem i zacząć poranek lekko i z naturalną dawką energii. Zapraszam do zakupienia wersji sproszkowanej i regularnego spożywania! Przygotowanie: 1 opakowanie jogurtu smakowego (150ml) mieszamy dokładnie z 1 łyżeczką spiruliny. Można
Kuchnia PROzdrowotnawędzarniczy i tak niczym feniks z popiołów narodziły się Gorące Piece, dając wrocławianom szansę na kulinarny powrót do korzeni. Wnętrze lokalu Gorące Piece Formuła działania Gorących Pieców jest bardzo prosta: produkty od małych lokalnych dostawców przywożone są z dużą częstotliwością, aby zawsze były świeże, następnie wędzi się je w piecach opalanych drewnem (i to na oczach gości), a później serwuje(...)dostaw, a więc mogą się one zmieniać. Wszystkie wędzone produkty można również kupić na wynos, co cieszy tym bardziej. Na dodatkowe uznanie z mojej strony zasłużył również rewelacyjny chleb na domowym zakwasie wypiekany oczywiście w piecu opalanym drewnem i olej słonecznikowy tłoczony na miejscu. To się nazywa slow food! Deska wędzonych wędlin Olej słonecznikowy tłoczony na miejscu i chleb
Food Square