prosty chleb - 3416 przepisów (strona:174/228)

Ciasto z rabarbarem 161

internetach i wzdycham. Pewnie wiecie, że rok temu postanowiłam nauczyć się piec. Oszukuję trochę samą siebie, bo pieczenie miało objąć ciasta wysoce skomplikowane, tymczasem osiągam mistrzostwo w bułkach i chlebach oraz ciastach z gatunku wrzuć i zamieszaj. Okoliczne kury wzdychają do mnie z miłością, bo to co nie wyjdzie, to żrą aż miło. Serio czekam, aż zaczną pukać do drzwi(...)pokazuje środkowy palec, jak słyszy słowo ciasto? Może to wszystko jest do ogarnięcia? Znaczy jest, bo widzę, jakie cuda się wyczyniają w dziedzinie cukiernictwa. Marzy mi się zrobienie tortu. Prostego tortu. Chcę robić ciasta z masą, mimo że ich nie lubię. Chce wykrzesać z siebie entuzjazm taki sam, jaki ogarnia mnie przy gotowaniu. Najśmieszniejsze jest to, że potrafię zrobić odwróconą

ladykitchen
Włoska zupa cebulowa 477

Była jakiś czas temu na blogu francuska zupa cebulowa i wydawałoby mi się, że z tych prostych zup ciężko będzie zrobić jej konkurencję. A jednak Włosi wymyślili swoją odmianę tego dania i... I muszę przyznać, że włoska zupa cebulowa jest według mnie smaczniejsza od tej z Francji. Mamy tutaj oprócz cebuli także pomidory, które naprawdę zmieniają sporo. Całość jest(...)proszku łyżka sosu sojowego puszka krojonych pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego 4 szklanki bulionu (1 litr) 10 dag wędzonego boczku 10 dag twardego żółtego sera np. parmezan 3 kawałki starszego chleba na grzanki natka pietruszki do przybrania. Wykonanie:  Boczek pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać w cieniutkie paseczki.  Na patelnię włożyć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Żur na zakwasie chlebowym 206

Żur na zakwasie chlebowym Żur jest jedną z moich ulubionych zup. Gotowałam ją już na przeróżne sposoby i nigdy mi się nie nudzi! Uwielbiam, kiedy żur

Moje Qulinaria
Wege gulasz z grzybów boczniaków z warzywami. 176

Witajcie :) Wegański gulasz ! Co Wy na to ? Lubimy takie misz-masze z warzyw. Dzisiaj prosty w formie, ale za to wyśmienity w smaku. Wystarczy kilka prostych składników i mamy fajny szybki obiadek. Jako wegetarianie czy weganie potrzebujemy większej ilości strączkowców, więc to idealne danie, bo oparliśmy je właśnie o fasole wszelkich rodzajów. Zobaczcie jak pięknie nam wyszło :)   Gulasz fasolowy(...)warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy połowę puszki czerwonej fasoli i całą puszkę mieszanki fasolowej. Dusimy razem jeszcze chwilę i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Gulasz jest gotowy. Podajemy go z chlebem, z kaszą, ryżem lub innymi dodatkami. My podajemy jeszcze do tego czosnek w zalewie chili. Smacznego i pozdrawiamy

vegetanie
Zdrowa kanapka z awokado 197

Zdrowa kanapka z awokado to pomysł na szybkie i bardzo dietetyczne śniadanie. Kanapka ta dostarczy nam energii na cały dzień. Posiłek ten jest bardzo lekki, więc

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bałabuchy kochają...olej rzepakowy! 190

poziom cukru we krwi, problemy z trzustką, anemią, dolegliwości tarczycy, reumatyzm, osteoporozę,choroby serca, choroby układu krążenia ...to olej rzepakowy i bałabuchy są właśnie dla Ciebie ! Wykonanie jest banalnie proste, a produkt końcowy , tak go nazwę, można jeść na wiele sposobów. Ogranicza nas jedynie brak fantazji.  Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie(...)szynką, ogórkiem itd. w środku jako malutka kanapeczka, przekąseczka. Moje córeczki zanim dostały swoją porcję na talerze, zdążyły łapsnąć po dwa i uciec pod stół... Bałabuchy to alternatywa dla..chleba na przykład, zamiast tradycyjnej kulki ziemniaków do mięsa, jako przekąska do plecaka... czy przegryzajka dla dzieci na dworze ! Można je jeść na różne sposoby. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
FILET Z KURCZAKA DUSZONY Z WARZYWAMI 279

przykryciem 15 minut, po czym dodajemy różyczki brokuła i dusimy całość do miękkości mięsa i warzyw. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.  Podajemy z ryżem lub zjadamy z chlebem

Walijskie Pichcenie
Glukoza - dodaje nam energii, zdrowsza niż cukier ? 164

Glukoza - dodaje nam energii, zdrowsza niż cukier ?   Glukoza, zwana cukrem gronowym, jest cukrem prostym, który odgrywa największą rolę w organizmie człowieka. Wszystkie spożyte przez nas węglowodany, przed wchłonięciem w jelicie cienkim, są rozkładane na jednocukry (głównie są to glukoza i fruktoza), wraz z krwią z jelit wędrują do wątroby, z fruktozy wytwarzana jest glukoza i to ona jest jedynym(...)stanie wolnym występuje w miodzie, owcach (np. winogrona) i sokach owocowych.  Glukoza dodana do domowego wina przyśpiesza fermentację. Drożdże z dodatkiem glukozy lepiej wyrosną. Glukoza dodana do domowego chleba przyśpiesza brązowienie skórki. Glukozą można słodzić herbatę, będziemy wtedy mieć dużo energii i nie będziemy czuć się osłabieni, np. na wiosnę.  Warto ją mieć w swojej kuchni

Przepisy i porady kulinarne
Grochówka do kociołka z boczkiem i kiełbasą 158

Teraz kiedy jest sezon na jedzenie w ogrodzie i gotowanie w kociołkach postaram się Wam podrzucić parę sprawdzonych prostych dań które zrobią prawdziwą furorę na spotkaniach z rodziną i znajomymi. W zależności od wielkości Waszych kociołków powiększacie ilość składników, zasada jest tylko jedna tyle samo żółtego grochu co boczku i kiełbasy, a ilość przypraw dozujcie według Waszych upodobań. Składniki(...)czasu aby nic nie przywarło do dna, ewentualnie uzupełniamy wodę jeśli za dużo jej odparuje, wszystko zależy od tego jak gęsty efekt chcemy otrzymać. Gorącą grochówkę podajemy z chlebem

Apetyczna babeczka
Pyszne tosty z musztardą 223

długiej wycieczce lub po prostu po ciężkim dniu, gdy nie mam siły już stać w kuchni, a głód doskwiera przygotowuje proste, ale jakże pyszne tosty. Dodaję do nich najróżniejsze dodatki. Dziś polecam Wam te z musztardą. A Wy z czym najczęściej robicie Wasze tosty? Pyszne tosty z musztardą 2016-05-09 10:14:17 Write a review Save Recipe Print(...)calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 4 tosty) 8 kromki chleba tostowego Mulino Bianco od Smaki Południa 2 średnie pieczarka około 11/2 łyżeczki musztardy stołowej kawałek kiełbasy np. podwawelskiej około 1 łyżeczki suszonej bazylii 4 plastry żółtego sera np. typu Gouda Przygotowanie Pieczarki obieramy

Słodkie okruszki
Karkówka peklowana na sucho. 308

SUROWIEC -karkówka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 9 gr/kg -sól wędzona lub wędzarnicza 9 gr/kg ( można pominąć i dać zwykłą sól lub peklo sól) ja

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pörkölt, czyli oryginalny gulasz węgierski 157

Tym wpisem otwieramy nową kategorię na naszym blogu, czyli kociołkowanie. Będą w niej głównie potrawy kuchni węgierskiej. Co najmniej z dwóch powodów: lubimy kuchnię węgierską i

Marder&Marder Manufacture
kluski szpinakowe w sosie pomidorowym 142

samo jest ze smakowaniem różnych potraw. Jako dzieci nie smakowało nam coś, co teraz jest dla nas przysmakiem :D U mnie jest tak ze skwarkami :P Jak smaruję chleb, to zawsze skwareczków na grubo a kiedyś? Blee :P Wrócę może do kluseczków :D Początkowo jak zaczynałam je robić rozpadały się podczas gotowania. Jednak im częściej robiłam tym wychodziły zgrabniejsze(...)pomidorowy. Miałam puszkę krojonych pomidorów, dodatkowo 1/2 szklanki przecieru pomidorowego. Na patelni rozpuściłam łyżkę masła i wycisnęłam 2 ząbki czosnku. Dolałam pomidory. Zagotowałam i przyprawiłam solą i cukrem. Gotowy prosty i szybki sos pomidorowy. Sos wylałam do naczynia i wyłożyłam kluseczki. Zapiekłam pół godzinki w 200 stopniach i po wyjęciu posypałam startym żółtym serem. Pycha! Uwielbiamy takie smaki. Miłośnikom szpinaku

Pieprzyć z Fantazją
Chleb orkiszowy na drożdżach z ziarnami 178

pszennego, słodzonego, a na sklepowych półkach wszędzie "oszustwa", więc nie pozostało mi nic innego jak wziąć sprawy w swoje ręce. I warto było! Przepis jak mi się wydaje dość prosty a chlebek pyszny! Taki chrupiący, świeżutki, podany z twarożkiem i rzodkiewką smakuje wspaniale! Poniżej filmik z przygotowania, może pomogę tym co się boją podjąć takiego wyzwania ;)   Przepis po mojemu(...)minut (powinno podwoić objętość). Piekarnik rozgrzać do 220 stopni termoobieg. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (keksówki) lub do silikonowej formy do wypieku chleba (leżała u mnie rok niewykorzystana więc czas ją przetestować :) Ciasto można posmarować oliwą i posypać ziarnami. Odstawić na 10 minut. Ciasto piec przez 10 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć

coolinarny
Co znalazłam na wyspie. I crumble. Inne. 157

nich jedna, w której zakochuję się od razu. Intuicja pozwala mi wierzyć, że i Wy pokochacie tą wersję crumble. Crumble z pomidorami pod chlebowo-parmezanową kruszonką .  Danie tak proste, że aż genialne w swojej prostocie. I tak cudownie lekkie, aromatyczne. Słodycz pieczonych pomidorków, aromat ziół, oliwa z czosnkiem łącząca się z serem i sokiem z pomidorów, a wszystko(...)oliwą i czosnkiem przełożyć do żaroodpornego naczynia. Fetę pokruszyć i rozsypać między pomidorki, dodać zioła. Całość jeszcze raz wymieszać, by składniki połączyły się równomiernie.  Z czerstwej bułki (lub chleba) wyciągnąć miąższ. Pokruszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią okruszki i chwilę podpiekać. Zdjąć z ognia. Połączyć ze świeżo startym parmezanem i ułożyć na pomidorkach.  Wstawić do piekarnika

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania