prosty chleb - 3416 przepisów (strona:167/228)

Moje kulinarne propozycje na Święta 110

sałatka ze śledziem sałatka z kurczakiem w gyrosie i żurawiną sałatka z ananasem i selerem naciowym sałatka z kurczakiem i ananasem sałatka z kukurydzą i selerem naciowym Mięsa do chleba: pieczeń rzymska z żurawiną boczek pieczony z jabłkiem klops mięsny z pieczarkami klops z boczku i szynki szynka pieczona  klops z jajkiem chudy klops z czosnkiem karczek zapiekany

Proste Potrawy
Jak wykorzystać skorupki skorupiaków – zupa krewetkowa 163

wrzucić do garnka bez obierania. Gotowy wywar przecedzam i gotuję krewetkową. Wywar można z powodzeniem zamrozić i wykorzystać później. Jak wykorzystać skorupki znajdziecie w tym przepisie . Zupa krewetkowa jest prostym daniem. Ograniczam przyprawy do pieprzu i soli ale za to nie szczędzę świeżego kopru. Zupa krewetkowa Składniki: na 4 porcje 1,2 l wywaru ze skorupiaków 1 marchewka 1 pasternak(...)zmiksuj. Dodaj oba sery, śmietanę. Przypraw zupę solą, pieprzem i zagotuj. Na koniec dodaj pokrojony koper. Rozlej zupę do miseczek. Do każdej włóż porcję krewetek. Podaj zupę z chlebem np. Vasa. The post Jak wykorzystać skorupki skorupiaków – zupa krewetkowa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Smalec z fasoli 138

Smalec wpisuje się nieodłącznie w „dobre praktyki” ze strony restauracji w stosunku do klienta na Podhalu. Przychodzisz na obiad z rodziną? Dostajesz na starcie na stół smalec, chleb i czasami ogórki. Taki appetizer polish style. Jest to odbierane jako miły gest ze strony restauracji lub karczmy, bo wygląda to tak, jakby chcieli nas ugościć i pokazać „czujcie(...)nagle znika cała foremka – z tego co pamiętam – około 250-300g tłuszczu z solą. Fuj. Dużo zdrowszą opcją dla powyższych wspominek jest smalec z fasoli . Bardzo prosty, bo wystarczy nam fasola z puszki, stosunkowo zdrowy, ponieważ nie ma tutaj dużej ilości tłuszczu jak w jego pierwowzorze. Poza kwestiami zdrowotnymi wynikającymi z mniejszej ilości tłuszczu mamy tutaj dużo

Blendman
Smalec z fasoli 123

Smalec wpisuje się nieodłącznie w „dobre praktyki” ze strony restauracji w stosunku do klienta na Podhalu. Przychodzisz na obiad z rodziną? Dostajesz na starcie na stół smalec, chleb i czasami ogórki. Taki appetizer polish style. Jest to odbierane jako miły gest ze strony restauracji lub karczmy, bo wygląda to tak, jakby chcieli nas ugościć i pokazać „czujcie(...)nagle znika cała foremka – z tego co pamiętam – około 250-300g tłuszczu z solą. Fuj. Dużo zdrowszą opcją dla powyższych wspominek jest smalec z fasoli . Bardzo prosty, bo wystarczy nam fasola z puszki, stosunkowo zdrowy, ponieważ nie ma tutaj dużej ilości tłuszczu jak w jego pierwowzorze. Poza kwestiami zdrowotnymi wynikającymi z mniejszej ilości tłuszczu mamy tutaj dużo

Blendman
Dyniowe bułeczki na piwie 170

Myślę, ba, jestem nawet pewna, że każdy pragnie posiadać sekretny, a przy tym najlepiej prosty i szybki przepis na pyszny domowy wypiek, aby móc wyczarować wyjątkowe śniadanie.  Proszę bardzo, a oto i on. Zrobienie tych cudownych bułeczek to kwestia jedynie 10 minut plus 20 pieczenia, co sprawia, że często je piekę, myślę, że przynajmniej 2 razy w tygodniu. Uwielbiam(...)wystygnięciu zmiksuj za pomocą blendera za gładką masę, którą możesz zamrozić. W ten sposób zawsze pod ręką masz doskonałą bazę i zastępnik tłuszczu do wszystkich wypieków: ciast, babeczek, bułeczek, chlebów, itd. W przypadku tych bułek dynię możesz także zastąpić oliwą. Jeżeli chodzi o mąkę, zostawiam Ci wolny wybór, ja wybieram pełnoziarnistą mąkę orkiszową. Składniki na 12 bułeczek: 400 g pełnoziarnistej

Roślinna - blog wegański
Pasztet z kurczaka i suszonych pomidorów 124

Pasztet domowy Domowy pasztet to świetna alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepie. Swojego rodzaju odskocznia i z pewnością świetny recykling, bo właśnie przy pasztetach można zdziałać

MamaOskarka
Polvorones del Espíritu Santo - hiszpańskie polworony Ducha Świętego 178

Dzisiaj Wigilia, a więc coś słodkiego specjalnie na ten dzień. Polvorón to bożonarodzeniowe hiszpańskie ciastko, zwykle małe, przygotowane z mąki, smalcu, cukru i migdałów lub orzechów

Grahamka, weka i kajzerka
Skrzydełka marynowane w tamari soja i harissa 143

ciemniejszy kolor i jest bardziej intensywna w smaku. Według mnie najlepsza soja do marynowania mięsa. Skrzydełka zaostrzyłam sosem z harissa. Uwaga, sos jest bardzo ostry! Ta marynata jest bardzo prosta. Oprócz soi i harissa potrzebna jest oliwa i świeżo utarty imbir. Skrzydełka w niej marynowane są bardzo smaczne i aromatyczne. Przepis na skrzydełka Składniki: 1 kg skrzydełek 100 ml tamari(...)jest już nieco przepalony. Jeśli węgiel żarzy się mocno wtedy lepiej przykryć grill pokrywką. Powolne grillowanie to gwarancja , że mięso będzie upieczone i miękkie. Skrzydełka można jeść same, z chlebem lub frytkami. Podać z dowolnie wybranym sosem lub salsą z pomidorów . Spara Spara The post Skrzydełka marynowane w tamari soja i harissa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Mąka kokosowa – jak zrobić i do czego używać 97

mleko kokosowe ) i nie lubią wyrzucać pozostałości po jego produkcji. W końcu szkoda wywalać do kosza coś, co przecież można jeszcze zużyć! Jak zrobić mąkę kokosową? To bardzo proste. Wystarczy wykonać mleko kokosowe , a pozostałe po jego produkcji wiórki, bardzo dobrze odciśnięte, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 100 stopni i suszyć w tej temperaturze przez(...)szczelnie zamknij. Do czego używać mąki kokosowej? Sposobów na wykorzystanie mąki kokosowej w kuchni jest naprawdę wiele. Sprawdzi się idealnie zarówno do wypieku ciast i ciastek, jak i domowego chleba. Na blogu już niedługo pojawi się kilka przepisów z jej wykorzystaniem. Mam nadzieję, że Wam zasmakują przepisy z jej wykorzystaniem. Artykuł Mąka kokosowa – jak zrobić i do czego używać

Blendman
Francja: Crêpes Suzette 160

tło dla francuskich naleśników, cudnie zdobioną brytfankę w Duce. Owocny zakupowy weekend. W przerwie między szaleństwem zakupów, wybraliśmy się z M. na festiwal chleba, gdzie spałaszowaliśmy ogromną pajdę wiejskiego chleba ze smalcem, dziubnęliśmy po kawałku krakowskiego obwarzanka, liznęliśmy nieco miodku i skubnęliśmy po gałce lodów. Lodów, które smakowały dzieciństwem, jak te kupowane w maleńkim okienku i nakładane prosto z wielkich(...)Zwyczajowo flambirowane (od franc. flambé) przed podaniem, czyli skrapiane sowicie Grand Marnier albo likierem Curaçao i podpalane. Taki płonący półmisek wygląda zjawiskowo i bardzo wykwintnie, można zatem w bardzo prosty sposób zachwycić i zaskoczyć swoich gości, niczym w prawdziwej, francuskiej restauracji. Istnieje kilka wersji historii powstania przepisu, jedna z nich mówi, że Crêpes Suzette są wynikiem błędu czternastoletniego pomocnika kuchennego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Cud Metaboliczny – Recenzja książki Diane Kress 174

jabłko) lub pół czegoś słodszego (np. banana) albo 30 g krakersów. Wybór należy do nas. U mnie zazwyczaj wygląda to w ten sposób, że rano zjadam na śniadanie kromkę chleba z czymś smacznym, potem – przed upływem 5 godzin – batonika proteinowego. Na obiad to, co na fazie I, ale z dodatkiem niewielkiej ilości ryżu lub ziemniaków (ostatnie dwa dni jadłem pieczone(...)pamiętam, faza III trwać ma do końca życia i pozostawia nas z jedną zdroworozsądkową zasadą, według której mamy sobie wydzielać dzienną ilość spożywanych węglowodanów. Książka prezentuje nam proste wyliczenia (na podstawie naszych parametrów, takich jak płeć, budowa czy aktywność fizyczna), dzięki czemu dowiadujemy się, jaką ilość węglowodanów dziennie powinniśmy przyjmować, by nie przytyć. Na pewno ciekawią Was efekty , prawda? Przed

Proste-przepisy.pl
Cud Metaboliczny – Recenzja książki Diane Kress 104

jabłko) lub pół czegoś słodszego (np. banana) albo 30 g krakersów. Wybór należy do nas. U mnie zazwyczaj wygląda to w ten sposób, że rano zjadam na śniadanie kromkę chleba z czymś smacznym, potem – przed upływem 5 godzin – batonika proteinowego. Na obiad to, co na fazie I, ale z dodatkiem niewielkiej ilości ryżu lub ziemniaków (ostatnie dwa dni jadłem pieczone(...)pamiętam, faza III trwać ma do końca życia i pozostawia nas z jedną zdroworozsądkową zasadą, według której mamy sobie wydzielać dzienną ilość spożywanych węglowodanów. Książka prezentuje nam proste wyliczenia (na podstawie naszych parametrów, takich jak płeć, budowa czy aktywność fizyczna), dzięki czemu dowiadujemy się, jaką ilość węglowodanów dziennie powinniśmy przyjmować, by nie przytyć. Na pewno ciekawią Was efekty, prawda

Proste-przepisy.pl
Raw foods - 100% zdrowia :) 134

Wszystkie produkty, które otrzymałam posiadają cechy żywności surowej. Zachęcam do klikania na dane produkty i przewertowania składów. Można się zdziwić, jaką można stworzyć przepyszną i zdrową żywność o tak prostym składzie i bez dodatków chemicznych!  SUSZONE OWOCE  daktyle * morele * rodzynki manuka  Daktyle są mięciutkie, bardzo słodkie, karmelowe. Smak całkowicie inny od daktyli suszonych w wysokich temperaturach(...)KRAKERSY  chlebek pita warzywny bez dodatku soli * chlebek o smaku pomidorowo-selerowym *  krakersy meksykańskie  Chlebki jak i również krakersy to świetna propozycja na przekąskę lub substytut chleba. Można je zajadać prosto z torebki lub jako kanapkę. Są bardzo smaczne. Chrupkie i kruche. Składy są genialne! Wręcz idealne! Zerknijcie koniecznie i sami się przekonajcie. Smakują bardzo naturalnie, dodatek

Zdrowie na języku :P
Ptysie orkiszowe (bez masła) z musem śliwkowym 174

tortową) i oleju kokosowego, ale Wy oczywiście możecie je zrobić z przepisu standardowego, tak jak ja w Ptysiach z kremem adwokatowym . Mus śliwkowy to już mój własny pomysł - bardzo prosty i jakże pyszny! Jestem bardzo z niego dumna i wiem, że wykorzystam go jeszcze nie raz do przekładania ciast i tortów. SKŁADNIKI: (ok 30-40 szt) Ptysie: (jak wspomniałam wyżej(...)użyłam oleju rafinowanego, który jest bezsmakowy, można oczywiście użyć nierafinowanego, ale wtedy ptysie będą miały lekko kokosowy posmak ** typ 650, u mnie Melvit z Lidla z napisem "do wypieku chleba" - nie ma na niej napisanego wyraźnie typu :) Ptysie: 1. Wodę zagotować z olejem kokosowym w garnku o grubym dnie. Zminiejszyć ogień, wsypać mąkę i pewnym ruchem ciągle mieszając gotować

Kto ugości moich gości?
Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem 221

Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem Wszyscy u mnie w domu uwielbiają pampuchy , nawet same , nieważne czy ciepłe , czy zimne . To bardzo proste danie , robi się je dość szybko , nie licząc okresu wyrastania ciasta . Pampuchy są doskonałe z każdym sosem i w każdej wersji , na słodko i na słono . Pampuchy do słodkich sosów warto wzbogacić nutką wanilii . Polecam , szczególnie(...)pierwszej kolejności zajmiemy się pampuchami , do miski wrzucamy wszystkie składniki na pampuchy i wyrabiamy na gładką masę , która sama odchodzi od rąk . Najefektywniej użyć do wyrobienia ciasta, automatu do chleba lub robota . Wyjmujemy ciasto , rozciągamy w wałek i dzielimy na około dziesięć porcji . Każdą z porcji formujemy w kulkę i odkładamy do wyrośnięcia , najlepiej na papier do pieczenia wtedy się

Ogrodnik w podróży
Kotlety mielone na klasyczny domowy obiadek 121

Czas Przygotowania : 10 min Czas Gotowania : 20 min Gotowe w : 30 min Liczba porcji : 10 kotletów   Kotlety mielone najczęściej występują jako dodatek do drugiego dania

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy

Proponowane wyszukiwania