kości ale nie była zbyt ładna. Najlepszym pomysłem był barani gulasz. A że gulasz i wolnowar to sprawdzone połączenie, powstał barani gulasz z wolnowaru. Bardzo polecam to danie - proste, aromatyczne i smaczne :) inspiracja tutaj składniki ok 700 g baraniny bez kości, np łopatki, pokrojonej w 2,5 cm kostki 1 łyżeczka nasion kopru(...)bulionem, pomidorami i soczewicą. Gotować przez 4-6 godzin w ustawieniu high lub 8-10 godzin w ustawieniu low. Podawać posypane listkami mięty i pietruszki z chlebem i warzywami. Smacznego
Stare GaryOwsiany zakwas na żur Przygotowanie własnego zakwasu na żur to kwestia zaledwie kilku minut! Tym razem wypróbowałam zakwas owsiany - zmieliłam płatki owsiane, zalałam wodą, dodałam przyprawy
Moje QulinariaTwarożek do chleba, to coś co przygotowuję w swoim domu bardzo często. Wolę taki swój, domowej roboty, z mocno wyczuwalnym, nie do końca zmielonym serem oraz świeżymi ziołami i warzywami. Ta wersja jest akurat ze szczypiorkiem i papryką czerwoną. I oczywiście polecam z czystym sumieniem. Prostota czasem okazuje się najlepsza J SKŁADNIKI: - ok. 400 g sera białego niemielonego ( może(...)Paprykę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do twarożku. Dodać jogurt, sporo soli i pieprzu, aż do uzyskania pożądanego smaku. Całość dobrze wymieszać. Ps. Bułeczki są mojej roboty. Proste, bez drożdży, na bazie sody. Robi się je w 5 minut. PRZEPIS NA DOMOWEBUŁECZKI NA BAZIE JOGURTU I SODY OCZYSZCZONEJ
Calzonella.comczerwonej fasoli oraz cebulki. Bardzo szybki do przygotowania a jednocześnie zdrowy. Bardzo często przygotowuję go w domu. Brakowało mi tylko czegoś dodatkowo jakiegoś dodatku skrobiowego. Jednak ziemniaki, ryż czy chleb nie za bardzo mi pasowały dlatego pomyślałam, że cały gulasz zapiekę z kruszonką serową z płatków owsianych. Strzał w dziesiątkę!!! Składniki na gulasz: 3 cukinie duża cebula 2 ząbki czosnku(...)gotuj aż płyn lekko odparuje. Dopraw do smaku sporą ilością papryki słodkiej, mielonym kminkiem, solą i pieprzem. Na koniec dodaj czerwoną fasolę i dokładnie wymieszaj. Kruszonka jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać, przetrzeć między palcami i gotowe. Gulasz warzywny przełóż do naczynia wysmarowanego masłem. Posyp kruszonką. Zapiekaj około pół godziny w temperaturze 180 º C aż kruszonka
wysmienityDzień dobry,Bardzo lubię przygotowywać wypieki z ciasta drożdżowego. Kiedyś myślałam, że wyrabianie drożdżowego ciasta jest strasznie trudne, ale jest to bardzo proste zajęcie, wymaga od nas jedynie poznania kilku zasad oraz cierpliwości, bo ciasto drożdżowe musi mieć czas, aby niespiesznie wyrosnąć. Tak, jak drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami, przygotowane przeze mnie w sobotnie popołudnie według przepisu Marleny(...)mięciutkie i bardzo smaczne. Takie ciasto możemy wykorzystać też do przygotowania focacci, pizzerinek, cebulaków. Poniższe zasady przygotowywania ciasta są takie same, jak dla innych rodzajów ciasta drożdżowego, np. na chleb. Ciasto jest dość słone - jeżeli tego nie lubicie, dodajcie trochę mniej soli do ciasta. Uwaga do przygotowywania ciasta:W oryginalnym przepisie Marlena de Blasi każde od razu wymieszać w misce
Chilli Czosnek i Oliwapamięta tę zupę z dzieciństwa. Podobno zupy i gulasze z soczewicy przygotowywali już starożytni Egipcjanie (źródło), a sama soczewica stanowiła wtedy podstawę ich wyżywienia. Zupa ta nadal pozostaje prostym i tanim posiłkiem dla zwykłych ludzi, chętnie jedzonym w porze zimowej, gdyż świetnie rozgrzewa. Zupa z soczewicy według poniższego przepisu to najłatwiejsza zupa na świecie. Soczewica sama rozpada się(...)się rozgrzać po ciężkim dniu lub jesiennym spacerze. Ziemisty smak soczewicy, podkręcony korzenną nutą kolendry i kminu, ożywiony kwaśnym sokiem z cytryny - tak opisałabym jej smak. Zupę podajemy z chlebem i cząstką cytryny, aby można było polać zupę sokiem tuż przed jedzeniem. Co do chleba, to w Egipcie byłaby to pita. Ale sprawdzi się tu każdy inny chleb, którym będziecie
Chilli Czosnek i OliwaMinął pierwszy miesiąc Nowego Roku 2014...i postanowiłam robić co miesięczne podsumowanie...[zobaczymy, czy dam radę tak co miesiąc] ..W miesiącu styczniu opublikowałam 42 wpisy..[w
Moje domowe kucharzenieboczkiem i kwaśną śmietaną Świeżo zmiksowana i jeszcze spieniona,ale i tak ślicznie się prezentuje w białym talerzu :) Do jej przygotowania potrzebujemy: 3 razowe, żytnie bułki (lub odpowiednią ilość chleba) 1 cebulę 2 ząbki czosnku ok. 1,5 l bulionu lub rosołu ok. 200 g chudego boczku 2 łyżki masła przyprawy: kminek, majeranek, słodką mieloną paprykę, sól pieprz małe opakowanie(...)Całość miksujemy na gładką masę. Przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy masło, a w razie potrzeby dodatkowo doprawiamy. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i podsmażonym boczkiem. Proste. Pyszne. Szybkie. Wiem, wiem, powtarzam się ;) Miłego wieczoru
Ratunku obiadDżem z cukinii z nutką cytryny to kolejny przepis z serii o przetworach z cukinii. Tym razem na słodko. Czas
KuchniaWeDwoje.plZupy krem stają się coraz bardziej popularne. Przygotowanie jest naprawdę proste, a zupa jest smakowita i wyborna. Użyłam cukinii oraz kalafiora. Jak się okazało połączenie pierwsza klasa ! Spróbuj! Bardzo lubię grzanki jako dodatek. Dzięki nim zupa jest albo gęstsza albo przyjemnie chrupią w buzi. Ponadto są bardzo aromatyczne, bo czosnkowe i doskonale komponują się na tle zupki. Zupa krem(...)biała część ok. 8 cm śmietana 12 % do zup i sosów ok. 100 ml. koper suszony 1 łyżka sól, pieprz do smaku masło 1 łyżka chleb razowy 2 kromki czosnek 3 ząbki oliwa z oliwek 2 łyżki filet drobiowy 2 szt. sól 1/2 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki pieprz 1 szczypta zioła prowansalskie 1 łyżka olej 2 łyżki
Kuchnia Paulettesludzie nie wiedzieli co ich dalej czeka - XX stulecie... Moja druga czeska kanapka to vajeczny rzizek. Jajeczny kotlet. Przypomniałem sobie o nim w ostatniej chwili, a przecież go uwielbiam. Prosta rzecz, ale do kufelka piwa lub Kofoli idealna! Przyznam, że nie wiem czy historia rzizka jest równie stara. Być może jest to nawet produkt socjalistycznej czechosłowackiej gastronomii? Kto wie? Nawet(...)listek pietruszki. Kanapka z jajecznym kotletem: 1 jajko rozbełtać z 1 łyżką bułki tartej i szczyptą soli. Usmażyć kotlecik (przewracając w połowie na drugą stronę). Kromkę zwykłego świeżego chleba posmarować grubo łagodną musztardą (najlepiej plnotucna) . Na warstwie musztardy ułożyć gorący kotlet, a na nim plasterki pomidora oraz marynowanych warzyw: cebuli, ogórka, papryki. Udekorować zieloną pietruszką
zadanie-gotowanieJeśli zaglądacie na naszego bloga, to na pewno wiecie, że lubimy domowe pieczywo Jak już się raz zacznie przygodę z domowym pieczywem to wpada się w
UgotujmyTo.plKolejny przepis z dodatku Krew i Wino do gry Wiedźmin 3: Dziki Gon. W ostatnim wpisie wspominaliśmy o ogromnej ilości kulinarnych wzmianek podczas zwiedzania Toussaint. Króluje
Nerds Kitchensałatka ze śledziem sałatka z kurczakiem w gyrosie i żurawiną sałatka z ananasem i selerem naciowym sałatka z kurczakiem i ananasem sałatka z kukurydzą i selerem naciowym Mięsa do chleba: pieczeń rzymska z żurawiną boczek pieczony z jabłkiem klops mięsny z pieczarkami klops z boczku i szynki szynka pieczona klops z jajkiem chudy klops z czosnkiem karczek zapiekany
Proste Potrawywrzucić do garnka bez obierania. Gotowy wywar przecedzam i gotuję krewetkową. Wywar można z powodzeniem zamrozić i wykorzystać później. Jak wykorzystać skorupki znajdziecie w tym przepisie . Zupa krewetkowa jest prostym daniem. Ograniczam przyprawy do pieprzu i soli ale za to nie szczędzę świeżego kopru. Zupa krewetkowa Składniki: na 4 porcje 1,2 l wywaru ze skorupiaków 1 marchewka 1 pasternak(...)zmiksuj. Dodaj oba sery, śmietanę. Przypraw zupę solą, pieprzem i zagotuj. Na koniec dodaj pokrojony koper. Rozlej zupę do miseczek. Do każdej włóż porcję krewetek. Podaj zupę z chlebem np. Vasa. The post Jak wykorzystać skorupki skorupiaków – zupa krewetkowa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaSmalec wpisuje się nieodłącznie w „dobre praktyki” ze strony restauracji w stosunku do klienta na Podhalu. Przychodzisz na obiad z rodziną? Dostajesz na starcie na stół smalec, chleb i czasami ogórki. Taki appetizer polish style. Jest to odbierane jako miły gest ze strony restauracji lub karczmy, bo wygląda to tak, jakby chcieli nas ugościć i pokazać „czujcie(...)nagle znika cała foremka – z tego co pamiętam – około 250-300g tłuszczu z solą. Fuj. Dużo zdrowszą opcją dla powyższych wspominek jest smalec z fasoli . Bardzo prosty, bo wystarczy nam fasola z puszki, stosunkowo zdrowy, ponieważ nie ma tutaj dużej ilości tłuszczu jak w jego pierwowzorze. Poza kwestiami zdrowotnymi wynikającymi z mniejszej ilości tłuszczu mamy tutaj dużo
BlendmanSmalec wpisuje się nieodłącznie w „dobre praktyki” ze strony restauracji w stosunku do klienta na Podhalu. Przychodzisz na obiad z rodziną? Dostajesz na starcie na stół smalec, chleb i czasami ogórki. Taki appetizer polish style. Jest to odbierane jako miły gest ze strony restauracji lub karczmy, bo wygląda to tak, jakby chcieli nas ugościć i pokazać „czujcie(...)nagle znika cała foremka – z tego co pamiętam – około 250-300g tłuszczu z solą. Fuj. Dużo zdrowszą opcją dla powyższych wspominek jest smalec z fasoli . Bardzo prosty, bo wystarczy nam fasola z puszki, stosunkowo zdrowy, ponieważ nie ma tutaj dużej ilości tłuszczu jak w jego pierwowzorze. Poza kwestiami zdrowotnymi wynikającymi z mniejszej ilości tłuszczu mamy tutaj dużo
BlendmanMyślę, ba, jestem nawet pewna, że każdy pragnie posiadać sekretny, a przy tym najlepiej prosty i szybki przepis na pyszny domowy wypiek, aby móc wyczarować wyjątkowe śniadanie. Proszę bardzo, a oto i on. Zrobienie tych cudownych bułeczek to kwestia jedynie 10 minut plus 20 pieczenia, co sprawia, że często je piekę, myślę, że przynajmniej 2 razy w tygodniu. Uwielbiam(...)wystygnięciu zmiksuj za pomocą blendera za gładką masę, którą możesz zamrozić. W ten sposób zawsze pod ręką masz doskonałą bazę i zastępnik tłuszczu do wszystkich wypieków: ciast, babeczek, bułeczek, chlebów, itd. W przypadku tych bułek dynię możesz także zastąpić oliwą. Jeżeli chodzi o mąkę, zostawiam Ci wolny wybór, ja wybieram pełnoziarnistą mąkę orkiszową. Składniki na 12 bułeczek: 400 g pełnoziarnistej
Roślinna - blog wegański