każdą kieszeń. Najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że wcale nie musisz być na diecie, by z tych przepisów skorzystać. Jeden dzień bez mięsa, sera czy pszennego chleba jeszcze nikomu nie zaszkodził ;) A może masz kogoś znajomego, o kim wiesz, że np gluten nie wchodzi w rachubę? Podeślij mu link! Do grona tworzących e-Booki dołączyłam
Kuchnia w czekoladzieGołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym tradycyjny przepis kuchni polskiej Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym należą do klasyki naszej kuchni domowej. Kapusta
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDawno nie ugotowałam zupy tak banalnej jak ta. Marchewka, rosół, dwa dodatki aromatyczne, dwa dodatki smakowe… Składniki to może i banał, ale jak prosto można wyczarować
Karo in the KitchenNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieAmeryki, stając się jednymi z podstawowych składników zupy. We Włoszech minestrone znane jest jako danie należące do nurtu kuchni biedoty zwanej „la cucina povera”. La cucina povera to kuchnia prosta, wykorzystująca to co daje natura, bazująca na smacznych i pożywnych daniach z niedrogich składników i niemarnująca żywności. Dlatego też minestrone najprawdopodobniej początkowo była daniem przygotowywanym z resztek warzyw pozostających(...)oliwie. 5. Zamiast fasoli możemy użyć ciecierzycy lub soczewicy. 6. Na koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem. Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou. Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki
Chilli Czosnek i Oliwasubtelną słodyczą miodu i aromatem wonnych przypraw :) Djaj Matisha Mesla, czyli kurczak z pomidorami i miodem to tradycyjna marokańska potrawa, kojarzona szczególnie z miastem Fez. Jest to rodzaj prostego tażinu. Kurczak gotowany jest w soku z pomidorów, który po odparowaniu pozostawia gęsty, słodki, skarmelizowany sos. Posypka z uprażonych migdałów i nasion sezamu wieńczy danie dodając mu fajnej chrupkości(...)sekund migdały, po czym dodaj do nich ziarna sezamu. Ogrzewaj na małym ogniu, aż uzyskają lekko złocisty kolor. Posyp nimi kurczaka. Podawaj na gorąco, z kuskusem, ryżem, albo chlebem. Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie. Szafran można ewentualnie zastąpić
Chilli Czosnek i OliwaLato się skończyło, sezon grillowy podobno też się już skończył. Niekoniecznie. Nowoczesne piekarniki elektryczne wyposażone są w większości w funkcję grillowania. Używaliście jej? Mój sposób na
Karo in the Kitchencoraz bardziej w miarę czytania kolejnych artykułów. Chodzi przede wszystkim o to, że gangi imigrantów, przestępstwa, bójki, kradzieże to według znacznej ilości stron internetowych, blogów podróżniczych i portali informacyjnych chleb powszedni w Marsylii. Boją się tam Muzułmanów, przestępców, a każdy może być potencjalnym zagrożeniem dla nas, naszych bliskich i naszego dobytku. Przez wzmożony stan samokontroli i czujnej obserwacji otoczenia pierwsze(...)stawiajmy na pierwszym miejscu bezpieczeństwo nasze i naszych bliskich. A na deser ciasto malinowe bez jajek! Smacznego! :) Ciasto z malinami Pyszne, wilgotne, błyskawiczne do wykonania i wegańskie. Przepis bardzo prosty, podobny do ciasta jogurtowego, tylko bez jajek i jogurtu Zainspirowany przepisem z bloga Trochę inna cukiernia Składniki: 1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa gładka) 1 szklanka mleka roślinnego
Moja Mama GotujeKurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej. Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura
Cztery Fajery[Uwaga minimalny spoiler alert w tym wstępie! Możecie pominąć i od razu przejść do przepisu.] Wiedźmińskie uniwersum to nie tylko budzące strach potwory, krwawe walki czy
Nerds Kitchenodgazować. W smaku zaczyna być dojrzałe, przyjemnie kwaskowato-ziemiste. Po 72 godzinach pieczenia już nie polecam – drożdże ledwo zipią, a w smaku ciasta dominuje kwasowość, podobna trochę do smaku chleba na dzikich drożdżach (zakwasie). Wiele przepisów na cienkie ciasto, z których próbowałam piec wcześniej, zawierało zbyt dużą i kompletnie niepotrzebną w tego typu wypiekach ilość drożdży. Chcemy cienkie ciasto, prawda(...)pizzy nie wałkujemy – kulę ciasta można ‘otworzyć ‘na kilka sposobów – tutaj na filmie zobaczycie mój ulubiony sposób. Na początek może Wam się wydać skomplikowany, ale to sekwencja prostych ruchów, która pozwala uzyskać naprawdę cieniutki i okrągły placek ciasta z niskim i lekko puszystym rantem. Sprawdza się i przy małych (do 30cm) i przy dużych plackach ciasta
Karo in the KitchenHistoria awokado sięga epoki Neolitu. Wykopaliska sugerują, że krajem pochodzenia tego cudownego owocu jest Meksyk. Ma gruszkowaty kształt, otoczone grubą skórką o zielonoczarnym zabarwieniu. W środku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czy jest coś, co lepiej rozgrzeje i zaspokoi pierwszy głód niż talerz gorącej zupy? Francuska zupa cebulowa jest zdecydowanie bardziej znana od czosnkowej, którą nasi sąsiedzi
Karo in the KitchenCzy jest coś, co lepiej rozgrzeje i zaspokoi pierwszy głód niż talerz gorącej zupy? Francuska zupa cebulowa jest zdecydowanie bardziej znana od czosnkowej, którą nasi sąsiedzi
Karo in the KitchenSōm 1 dania, ftore 2 czowiek jy 3 ze smakym, a sōm take, przi ftorych wyglōndōmy 4 choby 5 bajtle 6 , kere 7 wyciōngajōm gyszynki 8
Chop w kuchni