prosty chleb - 3416 przepisów (strona:200/228)

Pesto z młodego szpinaku 132

Pesto wcale nie musi być zrobione z bazylii, piniowych orzeszków i parmezanu – przekonacie się o tym za chwilę, zanurzając łyżkę w to aromatyczne, nieziemskie pesto ze

Karo in the Kitchen
Domowy smalec z cebulą i jabłkiem 270

Surowa słonina i słonina wędzona aromatycznym dymem. Słodka przesmażona cebula, winne jabłko. Odrobina soli i pachnący majeranek. Dieta czy nie dieta, sportowe trzymanie formy czy trzymanie

Karo in the Kitchen
Domowy syrop z czosnku 104

Domowy syrop z czosnku na odporność najczęściej doceniamy w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasila się okres zachorowań na grypę i przeziębienie. Choć zapach i aromat czosnku

Cztery Fajery
Dieta 8 godzinna 214

powodów nie słyszę, że się krząta (tolerancja 5 minut) to dyskretnie sprawdzam czy żyje, ma 87 lat, więc sami rozumiecie. Śniadanie o 9 i to konkretne to 4 kromki chleba, kawa i herbata. 12.00 kawa i coś słodkiego lub owoce. 14.00 obiad. 17.00 herbatka i codziennie! jogurt naturalny. Przez cały dzień do tego pół litra wody. I tak od zawsze(...)przyciskiem „off” życiowe funkcje, wydajność procesów trawiennych spada znacząco – pokarm zalega w jelitach, powodując wzdęcia. Trzeci filar. Wg autorów diety dla rozruszania metabolizmu wystarczy osiem minut prostego rozruchu przed śniadaniem, a wystarczą wymachy rąk i nóg, taniec lub spacer do sklepu. A co z 16-godzinnym postem? Uczono nas, że gdy nie jemy, metabolizm zwalnia. Jedząc tylko

greenscarf
Czy warto jechać do Gruzji? cz.I 125

roślinnością, ale także z niezwykłą i długą historią, którą chciało się chłonąć i słuchać o niej każdego dnia. Gruzja to kraj kontrastów. Są tam miejsca biedne, lecz niezwykłe – prości ludzie, których tam poznaliśmy otwierali przed nami całe serca i gościli przy suto zastawionych stołach i domowym winie. Są też miejsca bardzo bogate – drogie hotele, kasyna i mnóstwo atrakcji(...)trunek trzeba było zawsze od razu wypić do dna.Tradycyjne naczynie do picia wina - róg, którego nie można odstawićPrzystanek na NazukiW miejscowości Chaszuri stragany z ceramiką zastępują stragany ze słodkim chlebem. Zatrzymujemy się na drodze, bo przewodniczka mówi, że naprawdę chlebek jest warty spróbowania. Okazuje się on ogromną, słodką drożdżówką za 2 lari. Nazuki – bo tak się nazywa drożdżówka, jest

Poezja smaku
Najlepsze przepisy na kurki 170

papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 200 g kurek 200 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba (u mnie – mój ulubiony) 1/2 szklanki tartego grana padano sól, pieprz, suszony tymianek oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula Do posypania

Moja pasja smaku
Chałka z wanilią na zakwasie - styczniowa piekarnia 95

Nowy rok zaczynamy bardzo smakowicie. W piekarni Amber chałka. Ale nie taka zwyczajna. Ania z Elą z bloga W poszukiwaniu SlowLife , wybrały przepis na chałkę z

Stare Gary
Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką 284

Wątroba wieprzowa to jedyne podroby obecne w moim domowym menu. Tak naszykowana i podana smakuje zawsze i każdemu – jest miękka i aromatyczna. Naprawdę warto ją polubić

Karo in the Kitchen
Węgry: Leczo oraz recenzja Długiego Weekendu 155

p { margin-bottom: 0.21cm; } Dziś mamy pierwszy dzień nowego roku szkolnego (bo jak dla mnie pierwszy września to tylko przywitanie bez trudniejszych zadań). W związku

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szybkie bajgle z 2 składników – bez drożdży, bez gotowania! 190

Te bajgle to jakieś 5-6 minut pracy i 25 minut pieczenia – jeśli przyzwyczailiście się do drożdżowego ciasta które wymaga zagniatania, czekania na podwojenie objętości, kolejnego

Karo in the Kitchen
Ciasto chlebowe do pizzy – najlepsze i ulubione 280

Każda pizza zaczyna się od ciasta. Niektórzy lubią cienkie i bardzo chrupiące, inni puszyste i mocno przypieczone. Ja uwielbiam to ciasto chlebowe – zawsze z przypieczoną złocistą

Karo in the Kitchen
Konferencja „Perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa” 101

budujący wniosek. Polskie wina musujące mają się coraz lepiej. W ich produkcję winiarze wkładają mnóstwo serca, zaangażowania, a przede wszystkim pracy i wiedzy, bo zrobienie dobrego „musiaka” sprawą taką prostą wcale nie jest. Po wzmocnieniu się kawą i powrocie na „salę obrad” mogliśmy wysłuchać wykładu na temat regionów winiarskich w Polsce, który poprowadził historyk i niesamowity dziennikarz winiarski Wojciech Bosak(...)Bachusem, 2015 oraz HOPLE – Winnica Poraj Paczków za ich Mustanga 2015 w postaci kupażu 80% Pinot Gris z 20% Johannitera. W pierwszym z win bardzo wyraźne są aromaty świeżego chleba, skórki chlebowej, brioszki, blanszowanych / prażonych na brązowo migdałów oraz ich gorzkich odmieńców. Zdecydowanie mniej wyczuwalne są aromaty owocowe. Całość tych „piekarniczych” aromatów zwieńczona jest lekko gorzkawym finiszem. Na pierwszy rzut

Kate's Kitchen
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 232

Mielone kotlety z zasmażanymi buraczkami to klasyk. Nie znam chyba dziecka, które nie lubi ‘mielonków’. Kanapka z mielonym to sztandarowe danie zabieganych. My jako dorośli mielone

Karo in the Kitchen
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 251

Kiedy szykuję burgery w domu najczęściej wybieram do ich zrobienia dwa rodzaje mięsa – tradycyjnie wołowinę albo – co mniej oczywiste – mięso indyka. Indyk może być naprawdę świetnym

Karo in the Kitchen
Polska tradycja kulinarna z kaczką w roli głównej 186

Coraz częściej i chętniej poszerzamy kulinarne horyzonty, bo dostęp do wszelkiego rodzaju egzotycznych produktów jest obecnie bardzo łatwy. Ciekawe składniki możemy kupić w przystępnych cenach, co

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania