Proste i szybkie do przygotowania danie, to kurczak imbirowy z miodem. Taki kurczak jest bardzo aromatyczny, soczysty, zdrowy i u mnie w domu wszystkim bardzo smakuje. Świeży imbir w połączeniu z miodem nadaje piersi z kurczaka bardzo przyjemnego smaku. Na pewno po takim posiłku nikt nie będzie się czuł ociężały, gdyż imbir ułatwia trawienie. Danie jest do tego niezbyt(...)Azji, zarówno w kuchni jak i leczniczo. W mojej kuchni musi być imbir zawsze świeży lub mielony, gdyż bardzo lubimy dania z jego dodatkiem. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 10 cm korzenia świeżego imbiru 1 duża cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu naturalnego 1 puszka kukurydzy 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka mielonej gorczycy 1/2 łyżeczki mielonego
Kuchcik gotujeKurczak na dziko. Skąd taka nazwa? Właściwie to nie wiemy, ale być może stąd, że naciera się go owocami jałowca. A jałowiec, jak wiadomo, jest leśną rośliną. A wszystko co z lasu jest "dzikie". Taka jest nasza interpretacja, zapewne niewiele mijająca się z prawdą. Tego kurczaka robi się dość długo, bo najpierw trzeba go zamarynować, potem udusić, a na końcu(...)usmażyć. Ale warto ten czas poświęcić. Ma zupełnie inny smak niż jakikolwiek kurczak, którego dotąd jedliśmy. Rumiana lekko chrupiąca skórka, a mięso aż rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatne. A smażone ziemniaki (uprzednio ugotowane), z którymi go podaliśmy dodały mu jeszcze rustykalnego i dzikiego charakteru. Jeżeli jesteście fanami drobiu to ta pozycja jest waszym must have
Marder&Marder ManufactureChociaż ten sposób pieczenia kurczaka jest już ponoć bardzo wiekowy, ja mam przyjemność korzystać z niego od niedawna. Zetknęłam się z nim na kilku blogach i postanowiłam zrobić. Teraz żałuję, że tak późno, bo kurczak wychodzi bardzo soczysty (piwo w trakcie pieczenia stopniowo i powoli kipi i nawilża mięso) i praktycznie obiad robi się sam. Wystarczy natrzeć kurczaka masłem(...)butelce z piwem i do piekarnika. Ja stawiam go w naczyniu do zapiekania, do którego wrzucam przyprawione ziemniaki, jabłka, marchew czy podgotowany brokuł. Polecam, bo jest przepyszny:) Składniki: Kurczak o wadze najlepiej ok. 1,8 kg 1 jasne piwo 0,5 litrowe masło lub oliwa do nacierania (ok. 2 łyżki) sól, pieprz ulubione przyprawy do kurczaka ( ok. 2 łyżki
Maślane ciasteczkoWitam serdecznie Propozycja na pyszne pałki z kurczaka w sosie sojowym, są szybkie i proste w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne. Będziemy potrzebować: proporcje marynaty podaję na: 6 pałek z kurczaka lub 3 udka z kurczaka na marynatę: 6 łyżek sosu sojowego sok wyciśnięty z małej cytryny 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz(...)Link do filmu z przygotowania: Pałki z kurczaka w sosie sojowym https://www.youtube.com/watch?v=S7f8VQkSiOE Przygotowanie: Najpierw przygotuję marynatę: Czosnek kroję w drobniutką kostkę lub przeciskam przez praskę. Teraz do miseczki daję pokrojony czosnek, sos sojowy, sok z cytryny, olej, zioła prowansalskie, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa. Marynowanie pałek z kurczaka: Umyte i osuszone pałki
Uwaga Babcia GotujePublikuję dziś kolejny przepis na kurczaka KFC. Tym razem przepis otrzymałam od mojej szwagierki i postanowiłam się nim z Wami podzielić. Mniaam! Kurczak KFC II Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, mleko, 4 szklanki płatków kukurydzianych, olej. Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i kroimy na mniejsze kawałki. Kurczaka(...)posypujemy obficie przyprawą do kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy mlekiem (tak aby mleko delikatnie przykryło fileciki). Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Płatki kukurydziane rozdrabniamy (u mnie za pomocą rozdrabniacza). Kawałki kurczaka obtaczamy w płatkach i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Smacznego
paapilotkaasobotę 7 listopada 2015 roku blogerzy kulinarni z Warszawy i różnych zakątków Polski zjechali do Cook Up Studio – Fort Mokotów na Warsztaty kulinarne z Drosed. Kurczak kukurydziany . Dzięki uprzejmości Pani Alicji i Aleksandry z Agencji JBcomm Sp. z o.o. również nasza dwójka ponownie wzięła udział w warsztatach, które tym razem były sponsorowane przez firmę Drosed . Warsztaty odbyły się pod fachowym(...)okiem Sebastiana Olmy, zwycięzcy drugiej edycji Top Chef ( szefa kuchni Zielony Niedźwiedź w Warszawie). A gwiazdą tego spotkana był… Kurczak kukurydziany , którego większość z nas nigdy sama nie obrabiała, a nawet nie jadła, gdyż jak na razie dostępny jest w większych sklepach i marketach dużych miast. My mieliśmy okazję się z nim zapoznać, gdyż wzięłam udział w konkursie organizowanym przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMacie ochotę na powiew Bliskiego Wschodu w Waszej kuchni? Jeśli tak, to polecam przyrządzić kurczaka w stylu marokańskim. Słodko-kwaśno-pikantny smak tego dania na pewno mile Was zaskoczy. Jak wiadomo Maroko to królestwo przypraw. Więc i w tym daniu nie mogło zabraknąć podkreślającego delikatny smak piersi kurczaka cynamonu, goździków, czy sumaku. Ta ostatnia przyprawa pochodzi z jagód (owoców) dziko(...)cytryny z odrobiną soli. Przepis na to danie znalazłam na blogu kuchnianadatlantykiem.com. Wprowadziłam kilka zmian: zamiast orzeszków piniowych dałam ziemne, olej arganowy/oliwę zastąpiłam olejem sezamowym. Dodatkiem do kurczaka jest kuskus i sos tzatziki. Polecam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka 3 łyżki mąki pszennej ok. 5 łyżek oleju (arganowego, sezamowego) lub oliwy 2 duże cebule 3 łyżki rodzynek
MyCookBook.plKSałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem – szybka, prosta i smaczna! Idealnie smakuje podawana z pieczywem czosnkowym. Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem – Składniki: 100g makaronu w kształcie ryżu (orzo) 230g wędzonego kurczaka (u mnie wędzona pierś z kurczaka) 1 długi ogórek zielony (ok. 260g) 3 jajka 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) 1 pęczek koperku 2 pełne łyżki(...)majonezu 2 pełna łyżeczka musztardy chrzanowej pół łyżeczki czosnku granulowanego pieprz, sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem – Wykonanie: Makaron ugotować al dente wg opisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą i pozostawić do ostudzenia i odsączenia. Kurczaka pokroić w kosteczkę. Ogórka też pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać
Kulinarne PrzebojeKurczak gongbao – jedno z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej, pokrojony w kostkę kurczak przyrządzany z orzeszkami i ostrymi przyprawami. Ojczyzną potrawy jest prowincja Syczuan. Za jej twórcę uważany jest tradycyjnie Ding Baozhen (丁寶楨; 1820–1886), gubernator Syczuanu w okresie rządów dynastii Qing. Według różnych wersji opowieści, Ding albo podpatrzył sposób przyrządzania mięsa w lokalnej restauracji, albo też istniejącą już syczuańską potrawę(...)ostre przyprawy. Rozpropagowane przez Dinga danie nazwano gongbao (宮保) – od noszonego przezeń tytułu honorowego. Mój przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi od chińskiego szefa kuchni Xu Xi ze strony degusto . Kurczak Gong Bao. Składniki na 3 – 4 porcje: - 2 filety z kurczaka - papryka (dałam żółtą, czerwoną i pomarańczową) - cebula - kilka dymek ze szczypiorem - 3-4 ząbki czosnku
mojewypiekiinietylkomamy ochotę! Zawsze poratuje, zawsze zainspiruje! Donna Hay jest naszą ulubienicą! Przepis pochodzi z jej magazynu. Przepis zmieniliśmy - dopasowaliśmy do nas i zmieniliśmy panierkę - koniecznie spróbujcie! Pycha! Kurczak jest świetny! Mięso w marynacie zmienia konsystencję i jest niesamowicie delikatne, świetne ciasto, dobrze doprawione. Bardzo aromatyczne! Składniki: (dla 3 osób) ok. 400 g piersi kurczaka, 60 g pasty miso, łyżeczka startego(...)mąki ryżowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia sos: 5-6 łyżek jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki słodkiej pasty chilli, sok z połowy limonki Filet z piersi kurczaka oczyść, umyć i osuszyć, pokroić na małe kawałki o wielkości 2 cm. W miseczce wymieszać pastę miso, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i wino do gotowania Shaoxing. Następnie przełóż
Plate of Joyprzygotowania kurczaka w śmietanie zainspirowało mnie podobne danie podane nam na obiadokolację w hotelu w Strasburgu. Nigdy wcześniej nie jadłam drobiu ze śmietaną. W pierwotnej wersji kurczak był prawdopodobnie gotowany na parze, a dopiero na talerzu ułożony na sosie śmietanowym. Było smacznie, ale niestety mięso nie było dogotowane, bo przydarzyły nam się krwiste kawałki. Dlatego dla pewności wolałam przygotować(...)danie inaczej. Składniki (na 4 porcje): 2 piersi kurczaka 4 łyżki oleju łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki kozieradki lub kuminu pieprz sól czosnek suszony świeża bazylia tymianek cytrynowy duży kubełek śmietany (użyłam gęstej 18%) Każdą z piersi podzielić na dwie części. Mięso polać olejem i posypać przyprawami. Dodać posiekane świeże zioła. Odstawić mięso na ok. 2 godziny
Weekendy w domu i ogrodzieprzepisie nie ma opisu jak wyluzować kurczaka ale co z nim zrobić gdy już jest wyluzowany. Wersja wyluzowania którą w tym przepisie wykorzystałam była z przecięciem kurczaka ( jest łatwiejsza ). Najważniejszą sprawą jest nie uszkodzić skóry kurczaka. Składniki: 1 wyluzowany kurczak 500 gram mielonego mięsa ( użyłam wieprzowo – wołowego ) Pęczek pietruszki Mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju Vegeta Sól, pieprz Papryka(...)jajko ½ szklanki bułki tartej Igła, nitka Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do niego poszatkowaną pietruszkę, pomidory w paski, jajko i bułkę tartą oraz pokrojoną, wyciętą z kurczaka pierś. Całość mieszamy. Wyluzowanego kurczaka kładziemy na desce, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, vegetą. Kurczaka zszywamy i formujemy z niego kieszeń, faszerujemy przygotowanym mięsem mielonym, zszywamy do końca i przyprawiamy zewnętrzną część
Smaki EwyPrzepis na typowy obiad rodzinny. Aromat pieczonego kurczaka i pieczonej cebuli unosi się po całym domu ( można w ten sposób obudzić wszystkich domowników, zalegających w łóżkach J ). Składniki: 1 kurczak ( lub więcej ) 2 cebule Sól Pieprz Czerwony delikat Wykonanie: Kurczaka ćwiartujemy ( typowo ). Przyprawiamy czerwonym delikatem, solą i pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy na 4 lub 8 ( w zależności od wielkości cebuli(...)układamy pomiędzy kurczaka. Tak przyprawionego kurczaka marynujemy co najmniej 30 minut. Pieczemy w piekarniku w 180 o C przez ok 1 ½ godziny ( zależy od ilości kurczaka ). Podpiekamy z jednej strony, później obracamy kawałki kurczaka, podpiekamy z drugiej strony. Na pozostały czas pieczenia przykrywamy kurczaka folią i pieczemy pod przykryciem. Gdy kurczak będzie upieczony, odkładamy go na talerz, do naczynia
Smaki EwyTikka masala z kurczaka to chyba najczęściej robione przeze mnie danie kuchni hinduskiej. Za każdym razem jestem oczarowana zapachem przypraw, choć wiem czego mam się spodziewać. Tikka masala lekko bulgocząca w garnku to prawdziwa eksplozja smaków! Tikka masala u mnie dzisiaj z dzikim ryżem i naan z patelni . Curry przyprawiłam trochę inaczej niż zwykle. Dodałam cynamon i kardamon. Zazwyczaj przyrządzam(...)tikka masala z odfiletowanych udek z kurczaka. Mięso z udek jest soczyste w porównaniu do piersi z kurczaka. Od pewnego czasu marynuję piersi z kurczaka w jogurcie z przyprawami, smażę, a następnie wrzucam na koniec do sosu. W ten sposób pierś z kurczaka jest równie soczysta jak udka, a przy tym bardzo aromatyczna. Przepis na tikka masala Składniki
codojedzeniaOglądając ostatnio odcinek kuchennych rewolucji, naszła mnie ogromna ochota na pieczonego kurczaka. Nie czekałam długo, tylko pobiegłam po kurczaka i go upiekłam J Składniki: Kurczak nie większy niż 2 kg 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawa do kurczaka Majeranek 3 ząbki czosnku Papryka ostra Papryka słodka 2 małe łyżeczki soli 3 łyżki miodu Wykonanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Posmarować(...)oliwą i miodem oraz natrzeć dokładnie wszystkimi przyprawami i czosnkiem. Umieścić kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Wlać do naczynia ¾ szklanki wody. Włożyć kurczaka do piekarnika nagrzanego do ok. 190*C i piec przez ok. 1,5 h. Co 15 minut polewać kurczaka sosem, który zbierze się na dnie i zmiesza z wodą. Po upieczeniu, zostawić kurczaka w uchylonym
The Sweet Damsel