Macie ochotę na powiew Bliskiego Wschodu w Waszej kuchni? Jeśli tak, to polecam przyrządzić kurczaka w stylu marokańskim. Słodko-kwaśno-pikantny smak tego dania na pewno mile Was zaskoczy. Jak wiadomo Maroko to królestwo przypraw. Więc i w tym daniu nie mogło zabraknąć podkreślającego delikatny smak piersi kurczaka cynamonu, goździków, czy sumaku. Ta ostatnia przyprawa pochodzi z jagód (owoców) dziko(...)cytryny z odrobiną soli. Przepis na to danie znalazłam na blogu kuchnianadatlantykiem.com. Wprowadziłam kilka zmian: zamiast orzeszków piniowych dałam ziemne, olej arganowy/oliwę zastąpiłam olejem sezamowym. Dodatkiem do kurczaka jest kuskus i sos tzatziki. Polecam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka 3 łyżki mąki pszennej ok. 5 łyżek oleju (arganowego, sezamowego) lub oliwy 2 duże cebule 3 łyżki rodzynek
MyCookBook.plKSałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem – szybka, prosta i smaczna! Idealnie smakuje podawana z pieczywem czosnkowym. Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem – Składniki: 100g makaronu w kształcie ryżu (orzo) 230g wędzonego kurczaka (u mnie wędzona pierś z kurczaka) 1 długi ogórek zielony (ok. 260g) 3 jajka 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) 1 pęczek koperku 2 pełne łyżki(...)majonezu 2 pełna łyżeczka musztardy chrzanowej pół łyżeczki czosnku granulowanego pieprz, sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem – Wykonanie: Makaron ugotować al dente wg opisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą i pozostawić do ostudzenia i odsączenia. Kurczaka pokroić w kosteczkę. Ogórka też pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać
Kulinarne PrzebojeKurczak gongbao – jedno z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej, pokrojony w kostkę kurczak przyrządzany z orzeszkami i ostrymi przyprawami. Ojczyzną potrawy jest prowincja Syczuan. Za jej twórcę uważany jest tradycyjnie Ding Baozhen (丁寶楨; 1820–1886), gubernator Syczuanu w okresie rządów dynastii Qing. Według różnych wersji opowieści, Ding albo podpatrzył sposób przyrządzania mięsa w lokalnej restauracji, albo też istniejącą już syczuańską potrawę(...)ostre przyprawy. Rozpropagowane przez Dinga danie nazwano gongbao (宮保) – od noszonego przezeń tytułu honorowego. Mój przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi od chińskiego szefa kuchni Xu Xi ze strony degusto . Kurczak Gong Bao. Składniki na 3 – 4 porcje: - 2 filety z kurczaka - papryka (dałam żółtą, czerwoną i pomarańczową) - cebula - kilka dymek ze szczypiorem - 3-4 ząbki czosnku
mojewypiekiinietylkomamy ochotę! Zawsze poratuje, zawsze zainspiruje! Donna Hay jest naszą ulubienicą! Przepis pochodzi z jej magazynu. Przepis zmieniliśmy - dopasowaliśmy do nas i zmieniliśmy panierkę - koniecznie spróbujcie! Pycha! Kurczak jest świetny! Mięso w marynacie zmienia konsystencję i jest niesamowicie delikatne, świetne ciasto, dobrze doprawione. Bardzo aromatyczne! Składniki: (dla 3 osób) ok. 400 g piersi kurczaka, 60 g pasty miso, łyżeczka startego(...)mąki ryżowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia sos: 5-6 łyżek jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki słodkiej pasty chilli, sok z połowy limonki Filet z piersi kurczaka oczyść, umyć i osuszyć, pokroić na małe kawałki o wielkości 2 cm. W miseczce wymieszać pastę miso, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i wino do gotowania Shaoxing. Następnie przełóż
Plate of Joyprzygotowania kurczaka w śmietanie zainspirowało mnie podobne danie podane nam na obiadokolację w hotelu w Strasburgu. Nigdy wcześniej nie jadłam drobiu ze śmietaną. W pierwotnej wersji kurczak był prawdopodobnie gotowany na parze, a dopiero na talerzu ułożony na sosie śmietanowym. Było smacznie, ale niestety mięso nie było dogotowane, bo przydarzyły nam się krwiste kawałki. Dlatego dla pewności wolałam przygotować(...)danie inaczej. Składniki (na 4 porcje): 2 piersi kurczaka 4 łyżki oleju łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki kozieradki lub kuminu pieprz sól czosnek suszony świeża bazylia tymianek cytrynowy duży kubełek śmietany (użyłam gęstej 18%) Każdą z piersi podzielić na dwie części. Mięso polać olejem i posypać przyprawami. Dodać posiekane świeże zioła. Odstawić mięso na ok. 2 godziny
Weekendy w domu i ogrodzieprzepisie nie ma opisu jak wyluzować kurczaka ale co z nim zrobić gdy już jest wyluzowany. Wersja wyluzowania którą w tym przepisie wykorzystałam była z przecięciem kurczaka ( jest łatwiejsza ). Najważniejszą sprawą jest nie uszkodzić skóry kurczaka. Składniki: 1 wyluzowany kurczak 500 gram mielonego mięsa ( użyłam wieprzowo – wołowego ) Pęczek pietruszki Mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju Vegeta Sól, pieprz Papryka(...)jajko ½ szklanki bułki tartej Igła, nitka Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do niego poszatkowaną pietruszkę, pomidory w paski, jajko i bułkę tartą oraz pokrojoną, wyciętą z kurczaka pierś. Całość mieszamy. Wyluzowanego kurczaka kładziemy na desce, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, vegetą. Kurczaka zszywamy i formujemy z niego kieszeń, faszerujemy przygotowanym mięsem mielonym, zszywamy do końca i przyprawiamy zewnętrzną część
Smaki EwyPrzepis na typowy obiad rodzinny. Aromat pieczonego kurczaka i pieczonej cebuli unosi się po całym domu ( można w ten sposób obudzić wszystkich domowników, zalegających w łóżkach J ). Składniki: 1 kurczak ( lub więcej ) 2 cebule Sól Pieprz Czerwony delikat Wykonanie: Kurczaka ćwiartujemy ( typowo ). Przyprawiamy czerwonym delikatem, solą i pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy na 4 lub 8 ( w zależności od wielkości cebuli(...)układamy pomiędzy kurczaka. Tak przyprawionego kurczaka marynujemy co najmniej 30 minut. Pieczemy w piekarniku w 180 o C przez ok 1 ½ godziny ( zależy od ilości kurczaka ). Podpiekamy z jednej strony, później obracamy kawałki kurczaka, podpiekamy z drugiej strony. Na pozostały czas pieczenia przykrywamy kurczaka folią i pieczemy pod przykryciem. Gdy kurczak będzie upieczony, odkładamy go na talerz, do naczynia
Smaki EwyTikka masala z kurczaka to chyba najczęściej robione przeze mnie danie kuchni hinduskiej. Za każdym razem jestem oczarowana zapachem przypraw, choć wiem czego mam się spodziewać. Tikka masala lekko bulgocząca w garnku to prawdziwa eksplozja smaków! Tikka masala u mnie dzisiaj z dzikim ryżem i naan z patelni . Curry przyprawiłam trochę inaczej niż zwykle. Dodałam cynamon i kardamon. Zazwyczaj przyrządzam(...)tikka masala z odfiletowanych udek z kurczaka. Mięso z udek jest soczyste w porównaniu do piersi z kurczaka. Od pewnego czasu marynuję piersi z kurczaka w jogurcie z przyprawami, smażę, a następnie wrzucam na koniec do sosu. W ten sposób pierś z kurczaka jest równie soczysta jak udka, a przy tym bardzo aromatyczna. Przepis na tikka masala Składniki
codojedzeniaOglądając ostatnio odcinek kuchennych rewolucji, naszła mnie ogromna ochota na pieczonego kurczaka. Nie czekałam długo, tylko pobiegłam po kurczaka i go upiekłam J Składniki: Kurczak nie większy niż 2 kg 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawa do kurczaka Majeranek 3 ząbki czosnku Papryka ostra Papryka słodka 2 małe łyżeczki soli 3 łyżki miodu Wykonanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Posmarować(...)oliwą i miodem oraz natrzeć dokładnie wszystkimi przyprawami i czosnkiem. Umieścić kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Wlać do naczynia ¾ szklanki wody. Włożyć kurczaka do piekarnika nagrzanego do ok. 190*C i piec przez ok. 1,5 h. Co 15 minut polewać kurczaka sosem, który zbierze się na dnie i zmiesza z wodą. Po upieczeniu, zostawić kurczaka w uchylonym
The Sweet DamselKremowy ryż z dużą ilością mięsa z kurczaka. Przygotowuje się go bardzo szybko. Ja wykorzystuje mięso z rosołu, z udek kurczaka z zupy, ale dobra będzie również pierś z kurczaka. Można dodać różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki(...)miseczka mięsa z kurczaka sól morska, pieprz czarny świeżo mielony papryka słodka, oregano, przyprawa do kurczaka natka pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1. Obieramy cebulę, dzielimy na pół, kroimy ją w kostkę, solimy i jedną połówkę chwilę podsmażamy na oleju. Dodajemy ryż, mieszamy i smażymy razem z cebulką przez minutę ciągle mieszając. Dodajemy wodę, solimy, zmniejszamy ogień i gotujemy
NA MOIM TALERZUSmaczne i sycące jedzonko do przygotowania w kilka chwil. Podobne danie jest już na blogu Kurczak z przyprawą gyros , lecz teraz są to raczej warzywa z kurczakiem gyros. Potrawa jest jeszcze bardziej bogata w smaki, gdyż zawiera suszone pomidory, kukurydzę i świeżą bazylię. Taka wersja z większą ilością warzyw bardziej mi odpowiada, a suszone pomidory fajnie przełamują znane smaki(...)nadają wyrazistości daniu. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 2 duże czerwone papryki 2 średnie marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 5 - 6 suszonych pomidorów puszka kukurydzy 4 łyżki przyprawy gyros w skład której wchodzi: papryka, oregano, rozmaryn, kolendra, bazylia, majeranek, curry, ziele angielskie, gałka muszkatałowa, cząber, tymianek i kmin rzymski. 15 listków świeżej bazylii (opcjonalnie) 6 łyżek
Kuchcik gotujeDzisiaj zapraszamy na kolejny przepis z książki „WHAT KATIE ATE weekend Katie” - tym razem będzie to grilowany kurczak z dodatkiem limonki i ziół Składniki: - 6 limonek - 2 łyżki oliwy - 2 zielone papryczki chili - 1 garść listków świeżej mięty - 1 garść świeżej kolendry - sól morska, pieprz - 12 udek kurczaków lub 6 filetów z kurczaka Składniki na 4 porcje. Limonki(...)następnie wyciskamy sok do większej miski (wyciśniętych limonek nie wyrzucamy). 1 papryczkę, miętę i kolendrę drobno siekamy i dodajemy do limonek. Dodajemy oliwę i doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, ściągamy skórę i wkładamy do marynaty. Mięso dobrze mieszamy aby był cały pokryty marynatą. Na wierzchu kładziemy wyciśnięte wcześniej połówki limonki i wkładamy do lodówki
Kuchenne Wariacjeskładniki, które nie wymagają szczególnie długiej obróbki termicznej i dadzą się ugrillować w ciągu, powiedzmy, pół godziny. Dlatego tak popularna na grillu jest karkówka wieprzowa, filety i nogi z kurczaka , łosoś , pstrąg , szaszłyki czy nawet bardziej obrobione produkty w rodzaju kiełbasek i wędzonych nóg z kurczaka. W przeciwnym razie potrzebne są dodatkowe zabiegi, które mają na celu uchronienie mięsa przed(...)przypalić i nie wysuszyć, możemy przygotować potrawę bardzo szybko. To niewątpliwie wielka zaleta grilla. Z drugiej strony, jeśli dysponujemy takim narzędziem jak rożen, możemy opiec nawet całego kurczaka w jednym kawałku. Wymaga to nieco uwagi i cierpliwości, gdyż zajmuje więcej czasu, ale jest atrakcyjną alternatywą dla bardziej typowych potraw z grilla. Istnieje przy tym prawidłowość, że czym większa porcja opiekanego
Kulinarna PokusaKurczak po francusku Składniki Marynata : 2 marchewki 2 cebule 1 pomidor 2 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku 1 liść laurowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 24 ziarna pieprzu czarnego 1 butelka wina wytrawnego Bordeaux 60 ml koniaku 60 ml oleju Kurczak : ok.1,5 kg 300 g małych pieczarek 40 g mąki 100 g masła 250 g osączonych cebulek marynowanych sól(...)oleju 300 g wędzonego boczku pokrojonego w plastry pieprz Przygotowanie Kurczaka podzieliłem na części. Przygotowałem marynatę : warzywa pokroiłem w plasterki , dodałem tymianek , liść laurowy , posiekana natkę , ziarna pieprzu. Zalałem winem , dodałem winiak i olej. Wszystko wymieszałem. Kurczaka zalałem marynatą. Wstawiłem do lodówki na noc. Wyjąłem kurczaka , osuszyłem , marynatę zachowałem. Kurczaka obsmażyłem na połowie masła zmieszanego z olejem. Dodałem warzywa
R'n'G KitchenKolejne pyszne i aromatyczne danie z kuchni indyjskiej. Moje danie różni się od tradycyjnego, bo zamiast pomidorów użyłam przecieru pomidorowego z konieczności opróżnienia lodówki z różnych resztek. Tradycyjnie kurczaka tikka masala podaje się z chlebkami naan lub ryżem. U mnie dodatkiem jest komosa ryżowa. Składniki (na dwie porcje): Marynata pojedyncza pierś kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego pół łyżeczki mieszanki garam(...)łyżeczki imbiru w proszku płaska łyżeczka mielonej kurkumy łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki soli łyżeczka ostrej papryki 150 ml komosy ryżowej Jogurt wymieszać z przyprawami Pierś kurczaka pokroić w sporą kostkę (ok. 3 cm). Przełożyć kawałki kurczaka do jogurtu. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Komosę zalać wodą, by nasiąkła i by szybciej
Weekendy w domu i ogrodzie