wychodzi lub w przypadku sernika na zimno nie daje się kroić lub się rozpada. Lecz ten sernik, mowa tu o serniku królewskim jest naprawdę może nie tyle co prosty, ale nie trudny w wykonaniu. Dodatkowo powiem, że nie jest pracochłonny, a efekt jest piorunujący i na pewno nie pomylę się, jeśli powiem, że jest zniewalający. Składniki: *Ciasto
Piekę, bo lubięProsty i bardzo szybki pomysł na pyszne wigilijne śledzie – śledzie po sułtańsku. Podsunęła mi go Krysia G. z Co na obiad? Przepis tradycyjnie zmodyfikowałam po swojemu.Moje śledzie oprócz cebuli i rodzynek zawierają domowe powidła śliwkowe bez cukru oraz dodatek bardzo ostrego ketchupu Winiary chili ostry, doprawiłam je też szczyptą ziół prowansalskich Moim zdaniem te dodatki korzystnie wpływają na smak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętych, którzy nie przygotowali odpowiednio wcześniej pierniczków, mam prosty przepis. Nie trzeba będzie czekać, aż zmiękną. Powiedziałam wręcz, że trzeba będzie pilnować, aby nie rozpłynęły się w naszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta
Codzienna kuchnia niecodziennagodziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy smak, bo w marynacie spędza 5-6 dni. Składniki: 1,2 kg szynki surowej wieprzowej Marynata: kilka kuleczek ziela angielskiego kilka kuleczek czarnego pieprzu kilka kuleczek
Czerwień i błękitBardzo smaczne! Lubię klopsy pieczone w piekarniku, nie potrzebują dużo tłuszczu i bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony BBC Food Recipesskładniki (3 większe - 4 mniejsze porcje)na klopsiki600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki)1 średnia cebula, starta1 jajko, lekko roztrzepane50g bułki tartej1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion i drobno posiekana
Stare GaryProsty przepis na groszek, znaleziony tutaj. Robi się błyskawicznie, dobry dodatek do mięs.składniki2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli1 łyżka masła1/4 łyżeczki soli1/3 szklanki wody1/4 łyżeczki cukruwersja z miętą 1/4 szklanki listków świeżej miętyprzygotowanieNa patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać drobno pokrojoną cebulę i 1/4 łyżeczkę soli. Dusić na małym ogniu do czasu aż cebula
Stare GaryZnakomity , niezwykle prosty do zrobienia serek. Chyba prościej już nie można ! Gotowy jest lekko kwaśny, miękki, doskonały z pitą lub innym rodzajem płaskiego chlebka. Świetna przystawka. Przepis na serek znalazłam na stronie Davida Lebovitz'askładnikiok 960 g, pełnotłustego gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)duża szczypta solido podania1/4 szklanki ( 40 g), drobno pokrojonych rzodkiewek1 łyżka drobno pokrojonej w kostkę
Stare GaryŚwietny, bardzo prosty przepis znaleziony na stronie Wyroby Domowe. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju metki, ale jak zwykle, te ze sklepów, nie zawsze są smaczne. Taką domową metkę możemy przechowywać w lodówce ok tygodnia (wg autora). Nie sprawdziłam, gdyż naszej już trzeciego dnia nie było. Robiłam z ok 60 dkg boczku, i była to porcja
Stare Garybardzo prosty i nie wymagający wysiłku przepis na pieczonego bakłażana. Pesto z orzechów i kolendry nie tylko jest smaczne, ale i bardzo ładnie się prezentuje. Danie warte zrobienia.Przepis z książki Honestly Healthy - Natasha Corrett, Vicki Edgsonskładniki dla 2 osób1 większy bakłażan lub dwa małeoliwa do posmarowaniapesto50 g orzechów nerkowca40 g kolendry1 - 2 ząbki czosnku2 łyżki oliwydo podania50 g fetyoliwaprzygotowanieRozgrzać
Stare GaryProsty i efektowny sposób na wędzonego łososia. Idealnie byłoby użyć bulionu rybnego, ale warzywny też się sprawdzi. Nigdy wcześniej nie łączyłam łososia z marynowanym imbirem - to połączenie okazało się znakomite! Moje naczynia mają wymiar 8cm x 15cm x 3 wys, można galaretki zrobić w 4 mniejszychprzepis podpatrzony u Magdy Gesslerskładniki (na 2 naczynka)100 g łososia wędzonegokilka plastrów
Stare GaryProsty przepis na wyśmienitą krajankę na kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady, masła orzechowego oraz orzechów laskowych.Kaszę można zmiksować, wtedy całośc będzie miała kremową konsystencję, mnie osobiście wyczuwalna kasza nie przeszkadza, dlatego też nie miksowałam :)Bez glutenu, bez jajek, bez cukru, bez pieczenia, a do tego zdrowa i smaczna przekąska! :)Przekonajcie się sami :)* kasza jaglana- 1 szklanka* mleko- 2 szklanki
Kraina Miodem PłynącaBardzo prosty, smaczny i aromatyczny deser z jabłkiem w roli głównej, które zostało nadziane- najzdrowszą z kasz- kaszą jaglaną wraz z orzechami włoskimi- pełnymi kwasów omega 3- rodzynkami i cynamonem- wpływającym na odporność i odchudzanie.Dla tych, którzy nie mogą przekonać się do kaszy jaglanej polecam ryż.Deser ten można zaserwować zarówno na ciepło jak i na zimno, ja osobiście jednak
Kraina Miodem PłynącaNiedzielny obiad i kluski śląskie :) coś pysznego. Dzisiaj zaproponuje Wam sprawdzony przepis na kluski śląskie. Prosty, tradycyjny przepis, który zachwyci nie jedną osobę.Polecam :)SKŁADNIKI:1 kg ziemniakówmąka ziemniaczana1-2 jajkaWYKONANIE:Najpierw należy ugotować ziemniaki w osolonej wodzie - zaczynając gotowanie od zimnej wody - około pół godziny. Następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej ziemniaki ugotować dzień wcześniej.Ziemniaki przeciskamy
Serce zamknięte w formie pysznościrozrzedza krew.Jest jednym z najskuteczniejszych srodkow stosowanych do zwalczania drozdzaka Candida albicans.Jego duza zaleta jest delikatny aromat,znacznie mniej intensywny niz w przypadku tradycyjnego czosnku.Jest takze lzej strawny.Jest bardzo prosty w uprawie.Dlatego jesli tylko posiadasz cienisty zakatek w ogrodzie warto go posadzic.Z roku na rok kepa czosnku bedzie sie powiekszala.W ubieglym roku posadzilam mala sadzonke i dzis zebralam pierwszy maly
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!domowego ciasta do kawy.Nie przepadam jednak za skomplikowanymi przepisami,ktore wymagaja duzo czasu i wielu etapow przygotowania by upiec cos smacznego.Ten przepis jest zlepkiem kilku i co najwazniejsze bardzo prosty. Jest ze mna od bardzo dawna i wlasnie dzis przenosze go z kulinarnego kajecika na bloga.Spod zawsze pieklam z bialej maki.Tu po raz pierwszy zrobilam go z maki pszennej pelnoziarnistej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!