proste przepisy - 3500 przepisów (strona:193/234)

Sztuka kuchenna: makaroniki 160

zewnątrz, lekko ciągnące w środku, obłędnie słodkie, ale pyszne. Wybrałam takie na bazie orzechów laskowych - mają śliczny, kremowy kolor, pachną wspaniale, i są takie bardziej jesienne... Do tego prosty krem z nutelli i mascarpone - delikatny i słodki, pasuje idealnie. Maślany, proponowany przez autora, wydał mi się zbyt ciężki...Przygotowanie makaroników to sztuka - trzeba uzbroić się w cierpliwość, trzeba być delikatnym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 169

zaskakująca pyszne - mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień w roku. Naprawdę warte są uwagi, a ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Do tego prosty krem z mascarpone i kremówki z delikatną nutą amaretto, żeby trochę całość podkręcić. No i szkło... I tu zaczęły się schody, muszę przyznać. Wyszło mi dopiero za piątym razem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne tiramisu - z jabłkami 145

warstwa rozpływającego się w ustach, delikatnego kremu. Całość oprószona kakao z cynamonem.To taki bardzo jeszcze jesienny deser. Bez pieczenia, a najwięcej czasu zabiera oczekiwanie, aż jabłkowy mus ostygnie. Jest prosty i niewiarygodnie pyszny. Nie mam pojęcia, czy Włosi zaaprobowaliby taką wariację - ja nie potrafiłam się oprzeć.Jabłecznikowe tiramisuSkładniki:(na 6 porcji)masa jabłkowa:1,3 kg jabłek50 g miodu100

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O wszystkim i o niczym. I szarlotka 149

jest dla mnie dużym wyzwaniem, tym razem jednak poszło gładko, a efekt przeszedł moje oczekiwania - dawno już nie usłyszałam tylu komplementów, i to w dodatku na temat czegoś tak prostego! Opowiem Wam o tym w innym poście, razem z przepisem na pyszne, kruche, orzechowe ciasteczka.W sobotę więc balowałam na całego - wyszłam z domu o siódmej rano, wróciłam o wpół

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowy czas. Tiramisu 136

malutką hokkaido i przygotowałam z niej intensywnie pomarańczowe puree. Połączyłam je z mascarpone, kremówką i aromatycznymi przyprawami, przełożyłam biszkoptami namoczonymi w kawie z amaretto. I już! Deser jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a smak... Nie da się go opisać, trzeba tego po prostu spróbować! Choć, tak naprawdę, mogę być zupełnie nieobiektywna w tym względzie, bo to połączenie moich ulubionych smaków

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyborna pizza z figami 144

teraz.Niedawno bowiem upiekłam pizzę, i wyszła tak dobra, że po prostu musiałam zrobić jej zdjęcie i podzielić się z Wami przepisem.Spód to pomysł Gordona z jego World kitchen. Prosty, szybki, niezbyt gruby i chrupiący. Reszta to inwencja twórcza, choć Ameryki tutaj nie odkryłam. Połączenie słodkich fig ze słonym kozim serkiem i szynką parmeńską to klasyk. Do tego świeża rukola

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z kakao. I pierwsze objawy jesiennej depresji 150

wczoraj mnie dopadło. Na szczęście minęło, i mam nadzieję, że szybko nie wróci.Zanim mój umysł odmówił współpracy, zdążyłam jednak upiec chleb. Zupełnie wyjątkowy! Na drożdżach, więc banalnie prosty i stosunkowo szybki. Za to wygląd... Robi niesamowite wrażenie.Gdy tylko zobaczyłam go na blogu Smakowity chleb wiedziałam, że też muszę taki mieć. I nie czekałam długo, bo naprawdę przygotowuje się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na maślance. Najprostszy 154

więc sobie, że skoro ciasta z jej dodatkiem takie są dobre, to może i chleb by się udał...?Na blogu Rogalik znalazłam dokładnie to, czego szukałam. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu; jedyne, co zmieniłam, to dodatek mozzarelli. Akurat leżała kuleczka w lodówce czekając, aż ktoś się nią zainteresuje... To się zainteresowałam, i dorzuciłam ją do ciasta.Wyszło pysznie. Chleb

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 184

Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym...Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość.Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej.Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu.Pycha! Składniki:250 ml zakwasu żurkowego (domowego lub kupnego);250 ml letniej wody;2 łyżeczki soli;1 szklanka mąki żytniej razowej;2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego - ja nie dałam

Gospodyni Miejska
Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami 211

Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami...Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu.Z mąk razowych - pszennej i żytniej.Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi.Pyszny, domowy, zdrowy! Składniki:250 g mąki pszennej razowej;250 g mąki żytniej razowej;1/4 szklanki płatków owsianych, górskich;1/4 szklanki płatków jęczmiennych;1/2 szklanki otrębów pszennych;1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina do posypania

Gospodyni Miejska
Chleb orkiszowy 174

Chleb orkiszowy...Złocisty, o miękkiej skórce.Upieczony z  mąki orkiszowej pełnoziarnistej.Na bazie drożdży. Prosty w przygotowaniu.Pyszny w smaku. I łatwy w krojeniu.Polecam!Składniki:650 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista);450 ml ciepłej wody;Opakowanie drożdży suchych Instant (7 g);2 łyżeczki soli;1 łyżeczka białego cukru;1 łyżka oleju;1 jajo do posmarowania po wierzchu

Gospodyni Miejska
Kalafior duszony w śmietanie 252

Kalafior duszony w śmietanie...Miękkie, białe różyczki kalafiora.Mocno nasiąknięte kwaśną śmietaną.Doprawione dużą ilością pieprzu i solą.Podawane na ciepło.Prosty i pyszny dodatek do obiadu.Smacznego!Składniki: 1 średni kalafior;400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 łyżki masła;1 łyżka octu spirytusowego;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kalafiora oczyścić. Pozostawić w całości. Głąb naciąć na krzyż

Gospodyni Miejska
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 206

Słodki, pyszny, puszysty... bez mąki i cukru, prosty w wykonaniu. Z dodatkiem skórki z cytryny i ziół, które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem miętowo-bazyliowym nabiera wyjątkowej świeżości. Można go podawać również z owocami sezonowymi. Niezwykle udane duety tworzy z truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami i borówką amerykańską. Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się

SzczyptaSmaQ
Ocet jabłkowy - smakowy ocet domowy 135

Domowe octy smakowe można wyrabiać w prosty sposób z owoców, ziół, kwiatów, miodu itp. Zawierają dużo witamin, składników odżywczych i nie zawierają konserwantów. Są zdrowym dodatkiem kulinarnym nadającym wyrazistość sałatkom, sosom i napojom, dobrym do marynat i konserwacji żywności. Octy można aromatyzować przyprawami (np. goździki, cynamon, ziele angielskie), ziołami i jadalnymi kwiatami.Ocet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych. Nadal

SzczyptaSmaQ
Rozgrzewająca zupa z cukinii i listków brukselki 160

wiecie o czym mówię? :)Bardzo długo nie mogłam się przekonać do tego uroczego, miniaturowego warzywka, z tak intensywnym i mało atrakcyjnym, jak dla mnie, zapachem i smakiem. Jednak jest prosty sposób, żeby całkowicie odmienić brukselkę. Wystarczy spiczastym nożykiem wyciąć mały głąb, a do gotowania użyć tylko listków. Sprawdźcie to koniecznie, bo szkoda rezygnować z tak ciekawego i wartościowego warzywka. Znajdziecie

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania