Dynia, dynia, dynia. Mam wrażenie, że tej jesieni nadrabiam poprzednie lata, kiedy dynia była składnikiem jedynie zup i ewentualnie sałatek. Tym razem coś bardzo prostego, choć wymaga trochę zachodu. Gnocchi, czyli w zasadzie kopytka. W moim przypadku ich przygotowanie zawsze kończy się niemałym bałaganem w kuchni.Składniki:gnocchi200g puree z dyni600g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę do ziemniaków200g mąki pszennej1
W kuchni wieczoremsłodkie! ;-) no cóż łasuch ze mnie ogromniasty! Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowe muffiny z dodatkiem bananów i chałwy, podane z kremem czekoladowym. Muffinki wyszły boskie! Przepis jest banalnie prosty, w ciągu 40 minut mamy muffiny, potem studzimy robimy krem i gotowe!Kto piecze ze mną ręka w górę! ;-)Zapraszam!Składniki:- 3 dojrzałe banany- 150 g chałwy czekoladowej
SMYKWKUCHNIchałupie ze starym swym szykowali, okowitkę w butelkach przygotowano mieli, kiełbasę porządno na zakąski nakroili. A wiadomo, miastowa takich dobrości nie jada i nie rozumi naszego wiejskiego, prostego, rokendrolowego trybu życia. Aby na zaściankowo nie wyjść, Sołtysowa postanowiła, że wyprawi u siebie, w bądź co bądź najbardziej reprew…. reprezunt… nu, najbardziej odszykowanej, sołtysowej chałupie, andrzejkowe przyjęcie. My, oczywista, na uroczystość
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaProsty i szybki do zrobienia..może być makowiec lub z dowolnym innym nadzieniem..moje makowce troszkę popękały..ale i tak były szybko zjedzone.50 dkg mąki 50 g świeżych drożdży2 łyżki cukru25 dkg margaryny0,5 szkl. gęstej śmietany1/3 łyżeczki soli2 jajkamasa makowaMąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą
Moje domowe kucharzeniemałe ploty, przygotowałam nam małe co nieco, do popołudniowej herbatki i wieczornego alkoholu. Poprosiła mnie o jakieś mokre ciasto z owocami. Też lubię takie ciacho, więc wybór był prosty. Ciasto wychodzi puszyste, trochę mokre i idealnie słodkie. Pomysł na ciasto przechwyciłam z bloga Słodkie Fantazje. To ciasto będę robiła jeszcze nie jeden raz! "Składniki:2,5 szklanki mąki3 jajka0
Słodkie Przyjemnościnareszcie, nadeszła ta wiekopomna chwila, zrobiłam to - przygotowałam chlebek bananowy. Podobno bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, co potwierdziła moja Babcia :). I tak jak wspomniałam wcześniej, jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie użyłam w ogóle miksera, a zamiast drożdży, sodę oczyszczoną. Przepis znalazłam na jakiejś zagranicznej stronce, ale wpadłam na niego również u dorotuś. "Składniki:3 dojrzałe banany1/3 szklanki
Słodkie Przyjemnościprzynajmniej mnie napada czasem taka ochota. Ale żeby nie dać się światu, ostatnio zrobiłam domowy przysmak Warszawskich ulic - tortille. Dziś pokażę Wam przepis na placki pszenne na tortillę. Przepis prosty, robi się szybko i smakują jak te kupowane w sklepie. Polecam! "Składniki:600 g mąki pszennej300 ml ciepłej wody2 płaskie łyżeczki soli2 łyżki smalcuSposób przygotowania:Mąkę pszenną przesiewamy razem
Słodkie Przyjemnościzwiązku z rozpoczętą dla mnie majówką, mam dla Was szybki, prosty przepis na zbożowo-owsiane ciasteczka. Szczerze godne polecenia dla lubiących zdrowe przekąski, dobre do pracy, autobusu czy szkoły. Mam nadzieję, że wypróbujecie, bo naprawdę warto dla nich zgrzeszyć. Nie chcę nazywać ich dietetycznymi, ale w sumie, jak dla mnie takie właśnie są. Mają cukier, ale przeważa mimo wszystko
Słodkie Przyjemnościnajbardziej lubimy - maliny, czerwone lub czarne porzeczki, jeżyny albo jagody - do wyboru do koloru. Ważne, aby w ciepłe dni sernik był dobrze schłodzony, wtedy smakuje najlepiej! Dziś zapraszam na prosty przepis na sernik z sezonowymi owocami. Częstujcie się :)"Składniki:Kruchy spód:150 g masłajajkożółtko2 szklanki mąkiszklanka cukruMasa serowa:600 g sera białego twarogowego5 jajszklanka cukru50 g masła2 łyżki cukru
Słodkie Przyjemnościodmawiać sobie czegoś co tak naprawdę nie szkodzi w niewielkich ilościach? Ja z mąki pszennej korzystać (chyba?) mogę, ale dla tych którzy nie mają tej sposobności mam super prosty przepis na kruche ciasto idealne na ciasteczka, blaty do ciast czy na Wielkanocne mazurki. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, chłodzenie już trochę więcej. Ale dla takiego smaku, warto poczekać!Składniki
Słodkie Przyjemnościeterze. Mam nadzieje, że korzystaliście z innych pysznych przepisów zamieszczonych na blogu. Dziś przygotowałam dla Was wpis bardzo słodki - choć bez cukru, chrupiący i soczysty, a co najważniejsze, barrrrrdzo prosty! Zapraszam na francuskie ciasteczka z mirabelką i jabłkami.Składniki:opakowanie ciasta francuskiego dobrej jakościsłoiczek dżemu mirabelkowego / świeżych mirabelekjabłko¼ szklanki mlekaSposób przygotowania:Płat ciasta wykładamy na oprószony mąką blat i kroimy
Słodkie Przyjemnościciągu tygodnia, bardzo często mam wielką ochotę na coś słodkiego, ale brak czasu i sił powoduje, że nie mogę zbytnio zaszaleć, dlatego zawsze przygotowuję coś szybkiego, prostego i oczywiście smacznego, aby po krótkiej chwili móc delektować się smakiem. Jakiś czas temu, gdy miałam chrapkę na małe co nieco, postanowiłam przygotować to co lubię i potrafię najlepiej - Kruche babeczki. Z kruchym
Słodkie PrzyjemnościJuż bardziej klasycznie się chyba nie da. Truskawkowy tort bezowy. Bardzo efektowny, a zarazem bardzo prosty tort przygotowany ze składników które każdy ma w domu na co dzień - no poza świeżymi truskawkami, choć w sezonie, sporo osób kupuje co kilka dni świeżą 'dostawę' tych soczystych owoców. Tort robi się prosto i jak na dodatek bezy, bardzo szybko - zamknęłam się
Słodkie Przyjemnościpowietrzu (świeżym powietrzu) i dużo fizycznej pracy, ale te minusy są również plusami, prawda? Dziś taka mała namiastka lata - Krem truskawkowy z czereśniami i wiórkami białej czekolady. Jest prosty, szybki i bardzo owocowy. Jego podstawą jest frużelina truskawkowa, więc nusi być pyszny. Lubicie?Krem truskawkowy:250 g truskawek1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w łyżce gorącej wodypół szklanki cukru1 łyżeczka
Słodkie Przyjemnościjuż dużo lepsza. Ciastka wyszły chrupiące, bardzo czekoladowe z mleczną nutą. Żeby smakowały identycznie, prawdopodobnie nie powinno się dodawać żółtka - mi jednak w takim wydaniu smakują najlepiej. Przepis jest prosty, szybki i na prawdę przyjemny dla wszystkich - i tych którzy w kuchni czują się jak ryba w wodzie i tych, którzy na co dzień omijają ją szerokim łukiem. Dlatego polecam
Słodkie Przyjemności