smaczne i aromatyczne jak te z pelni sezonu.Mysle,ze warto jednak przedluzyc ten sezon i juz teraz zaczac delektowac sie ich smakiem.Przepis na koktajl truskawkowy jest bajecznie prosty i wszyscy chyba go znaja.Do picia koktajlu truskawkowego nikogo nie trzeba namawiac,bo nalezy do ulubionych.Naprawde warto pic go w sezonie truskawkowym jak najczesciej.W towarzystwie kefiru jego wartosc dietetyczna jest zwielokrotniona.Przepis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zaskoczyl,co tu duzo mowic jest pyszny.Chrupiacy,wilgotny,dzieki czemu dlugo zachowuje swiezosc,co jest rzadkoscia przy pszennych chlebach.A wszystko to sprawil dodatek jakze cudownych i zdrowych platkow owsianych.Bardzo prosty przepis, naprawde godny polecenia.Jesli nie zaczeliscie jeszcze przygody z pieczeniem chleba w domu,ten przepis na poczatek wydaje sie idealny.Bardzo polecam!Skladniki na duza foremke ( 32x13x7):50 g rozpuszczalnych platkow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dawno zapomniany deser,bo kto dzisiaj robi jeszcze kisiel ?Moze warto przypomniec stary dobry przepis na poczciwy deser, lubiany przeciez nie tylko przez dzieci.Banalnie prosty,bo ogranicza sie jedynie do wymieszania skladnikow. I bardzo smaczny.No,przy jezynowym jest ciut wiecej zachodu,jesli chcemy wyeliminowac pestki.Gdy jednak zrezygnujecie ze swiezych owocow,rownie smaczny bedzie ugotowany na bazie kompotu lub soku.Kto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Maja wplywna krzepniecie krwi,pobudzaja trawienie,a takze moga zapobiegac rozwojowi raka 100 g kapusty kiszonej to zaledwie 17 kcal,dlatego idealnie sprawdzi sie we wszystkich dietach odchudzajacych Prosty wniosek-w zdrowej kuchni nie moze zabraknac kiszonej kapusty.Zaglebiem kapuscianym w Polsce jest Malopolska.Corocznie we wrzesniu w miejscowosci Charsznica,odbywa sie swieto kapusty z wyborami krola i krolowej kapusty.Region ten slynie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis na lekki ,bo bez zasmazki i tlustej smietany sos musztardowy.Jest swietnym dodatkiem do pieczonych mies,ryb i jajek.No i oczywiscie do sztuki miesa,tutaj jest wrecz niezastapiony.Niezwykle prosty i niezawodny przepis.Skladniki do 3-4 porcji miesa:250 ml bulionu warzywnego2 lyzki srednio-ostrej musztardy1 plaska lyzeczka cukru1 bardzo plaska lyzka maki-krupczatki najlepiej2 lyzki jogurtu greckiegosol-opcjonalnie ( bulion!)Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis ujal mnie bardzo mala iloscia tluszczu.dodatkiem migdalow i daktyli.Chlebek jest slodki i soczysty,swietne male co nieco kawy.Chociaz pajda takiego chleba nada sie idealnie na bananowe sniadanko.Bardzo prosty przepis,nalezy jedynie wymieszac skladniki,identycznie jak przy muffinkach.Skladniki :400 g maki200 g mielonych migdalow1 lyzeczka sody oczyszczonej2 lyzeczki proszku do pieczeniasol60 ml neutralnego oleju150 g cukru3 jajka L200
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jagodami upieczony.Cudownie wilgotny przez wyplywajacy sok z jagod przy krojeniu kazdego nastepnego kesa omletu.Wspanialy,cudowny pyszny,po prostu kwintensencja lata.Jesli nie jedliscie jagod w ten sposob przygotowanych koniecznie sprobujcie.Ten prosty omlet Was zachwyci.Skladniki na 1-osobowy omlet na patelnie 20-22 cm2 jajka2 lyzki maki orkiszowej 630 (lub zwyklej pszennej)2 lyzeczki domowego cukru waniliowegoszczypta soli2 garstki jagod lub borowki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pianka sporządzona z mleczka kokosowego.Można wykorzystać także gotowe mleczko smakowe ,jesli nie przerazi Cię skład podany na opakowaniu: midałowe lub orzechowe.Mleczko o aromacie orzechów laskowych możesz przygotować w prosty sposób samodzielnie.Garść orzechów laskowych posiekaj,podpraż na patelni bez tłuszczu.Mleko ze śmietanką ,szczyptą soli i orzechy zagotuj i odstaw by naciągneło.Przed spienieniem przecedź przez gęste sitko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!brzmi naprawdę świątecznie,a i bajecznie smakuje.Łososia lubimy i jemy bardzo często,dlatego gdy tylko wypatrzę nowy sposób podania tej arcyzdrowej rybki,muszę go od razu wypróbować.Ten prosty przepis to sposób na bardzo elegancki obiad. Rewelacyjny pomysł na przyrządzenie łososia z piernikiem idealnie wpisuje tę potrawę na listę dań świątecznych.Łosoś z piekarnika na pomarańczowej kołderce to jeden
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaki z dzieciństwa, które się zawsze bedzie pamiętać… Obiad robiony przez Mamę w dzieciństwie… często wraca robiony własnymi rękoma w dorosłym życiu… Jak zawsze niezastąpiony, bardzo prosty w przygotowaniu, doskonały na obiad dla rodziny czy na imprezę…Kurczak pieczony w majeranku – składniki:udka kurczaka ok. 1 kgsól, pieprz, majeranek, oliwa Udka myję, osuszam
UgotujmyTo.plrobię ale ponieważ obiecałam przynieść je na imprezę, to odkopałam – bardzo już zakurzony – przepis, który w zamierzchłych czasach spisałam z jakiejś gazety. Przepis na faworki jest prosty ale należy pamiętać o kilku zasadach.Przy pieczeniu faworków nie można zapomnieć o dodaniu spirytusu (lub wódki czy octu) bo zapobiegają one wchłanianiu tłuszczu. Nie należy podsypywać mąki przy wałkowaniu, żeby później
UgotujmyTo.pltygodniu króluje u mnie na stole cukinia, dlatego dziś podaję Wam prosty sposób na wyśmienite placuszki z cukinii z białą fasolą.:) Startą cukinię łączę z gniecioną fasolą i zaostrzam smak czosnkiem. Dodaję trochę soli, pieprzu, odrobinę mąki do zagęszczenia i szybkie, wegetariańskie danie gotowe. Placuszki są pożywne i syte, a z dipem jogurtowo-koperkowym smakują pysznie. Nadają się na szybki
Słodko-Słony Świat Ilonykurczaka 2 woreczki ryżu 15 pieczarek 1 średnia cebula czerwona fasola w puszce łyżka masła przyprawa do kurczaka "Delikat" Potrawka z kurczakiem i z fasolą, to bardzo fajny i prosty pomysł na obiad. Można je serwować jako danie główne na ciepło lub jako sałatkę na zimno.Filety z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przyprawić obficie przyprawą "Delikat
Świat Domowej Kuchnikurczaka25 dag pieczarekmąkasól, pieprz, paprykaolej Nie wiem dlaczego, ale zawsze gulasz kojarzyłam tylko z mięsem wołowym lub wieprzowym. Aż do momentu kiedy natknęłam się na rewelacyjny i prosty w wykonaniu przepis na gulasz z kurczaka. Mięso w nim jest delikatne i soczyste. Doskonale smakuje z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę
Świat Domowej Kuchniszczypta soli 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoNie ma Świąt Wielkanocnych - bez świątecznego baranka :) Tym razem przypomnę prosty przepis, który można wykorzystać do wykonania figurek z ciasta, pieczonych w specjalnych do tego celu przeznaczonych foremkach. Jajka utrzeć z masłem. Ucierając, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i oba rodzaje
Świat Ciasta