dodaję do krupniku ani ziela angielskiego ani liści laurowych. Nie zabielam go też śmietaną ani nie dodaję masła... No, okazuje się, że ilu ludzi tyle przepisów. Mój jest banalnie prosty i jak dla mnie najlepszy na świecie, doprawiam go tylko solą i dużą ilością natki pietruszki. Kiedyś gdy przygotowywałam swój pierwszy krupnik, nie mogąc uzyskać smaku zapamiętanego z domu rodzinnego
Smaczne ZdrowePyszny obiad dla całej rodziny. Robi się bardzo szybko i chociaż wygląda na trudny w rzeczywistości i z pomocą Męża jest bardzo prosty do wykonania. Cannelloni to włoski makaron w kształcie dużej rury - jakieś 3 cm średnicy. Najczęściej bywa podawany nadziewany, a można go nadziać wszystkim :) Dzisiaj najprostsza wersja z sosem bolognese ;)Cannelloni z sosem bologneseSkładniki:opakowanie makaronu cannelloniporcja
Lawendowe Niebomnie znowu naleśniki. Tym razem ze szpinakiem, choć kilka placków odłożyłam do zrolowania z powidłami. Naleśniki to dla mnie czysta postać comfort food, czyli jedzenia sentymentalnego, prostego, kojarzonego często z dzieciństwem, bezpieczeństwem... Potrawy comfort food są idealne jesienią, kiedy wieczory stają się coraz dłuższe, jesienno-zimowe przesilenie puka do drzwi, a temperatury na zewnątrz nie zachęcają wystawienia nosa za drzwi
bistro mamakorzyścią również dla Was :)Na tym kończę wstęp i przechodzę do pierwszego w tym roku przepisu, prowansalskiego dania o nazwie pissaladiere. To coś pomiędzy pizzą i cebularzem. Prosty chlebowy placek pokryty karmelizowanymi cebulami, ozdobiony kratką z filecików anchois i oliwkami (w oryginale są to małe czarno-brązowe oliwki nicejskie). Na obiad w stylu francuskim z dodatkiem zielonej sałaty
Chilli Czosnek i Oliwamieście, bo domowa kawa jest pyszna, ładnie wygląda no i jest tańsza ;-) Co prawda nie mamy ekspresu do kawy i piję rozpuszczalną, ale i tak przepis jest smaczny i prosty. Czytaj więcej
Ana Mari's worldmamy już grudzień!...Od dziś na blogu będzie świątecznie :-) Pierwszą słodką propozycją będzie wilgotne ciasto marchewkowe. Jest to bardzo prosty i smaczny przepis (w sumie całoroczny). Dodając do niego bakalie i przyprawy korzenne, może stać się naszym świątecznym "piernikiem" :-)Czytaj więcej
Ana Mari's worldcodziennie. Gdy przygotowuję je w domu powracam wspomnieniami do skąpanego w słońcu Rodos. Możemy je podawać jako dodatek do warzyw, pieczywa lub mięs z grilla. Polecam Wam przygotowanie tego prostego dipu zarówno jako dodatek do dań lub jako przystawkę. Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 4,50 złSKŁADNIKI: 1/2 świeżego ogórka200 g gęstego jogurtu tupu greckiego2
kulinarnyJaSobotnia inspiracja z odrobiną słodkości, ale z umiarem. Czyli placki marchewkowe z bananami, daktylami i aromatycznym cynamonem. Jedliście już takie? Jeśli nie, to polecam przygotowanie tego prostego przepisu. Na pewno Wam posmakują. Pozostaje mi życzyć Wam udanego pichcenia i smacznego :)Czas przygotowania: 35 min.Porcja dla 5 osób ( 25 placków)Koszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:1 kg marchewki2 jajka1
kulinarnyJaDziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Królowały aromaty sosu sojowego, pasty krewetkowej i sezamu. Na bazie tego powstał pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu makaron ryżowy z wieprzowiną, groszkiem cukrowym i marchewką. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI:200 g wieprzowiny (schab)150 g makaronu ryżowego (wstążki)groszek cukrowy1 marchewka (starta)1 czerwona cebulaziarna
kulinarnyJaomega-6. Zdrowe tłuszcze zawarte w makreli wspomagają naszą pracę mózgu i obniżają cholesterol. Jakiś czas temu przygotowywałem przepis na pastę z makreli. Dziś wersja fit. Przepis jest prosty w przygotowaniu i przede wszystkim zagwarantuje Wam pyszne i zdrowe śniadanie. Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 7,00 złSKŁADNIKI:1 makrela wędzona3 łyżeczki serka naturalnego2 jajka ugotowane
kulinarnyJaprzypomina spłaszczone spaghetti. Świetnie pasuje w połączeniu z owocami morza. Ja przygotowałem je na bazie lekkiego sosu z oliwy i białego wina. Do tego czosnek i cebulka. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam wszystkim kochającym włoskie klimaty na talerzu.Do potrawy polecam kieliszek schłodzonego rieslinga. Jest to jeden z moich ulubionych szczepów. Robert Johnson RJV Riesling
kulinarnyJaBłądząc między sklepowymi regałami udało mi się znaleźć ekologiczne spaghetti. Z pszenicy durum z ekologicznego gospodarstwa. Nie mogłem się oprzeć, aby czegoś z niego nie wyczarować. I proszę, mamy prosty, świeży i oryginalny pomysł na obiad. Czyli ekologiczne spaghetti z kurczakiem, świeżymi szparagami i boczniakami w kremowym sosie z natką pietruszki.Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania
kulinarnyJaswojej kuchni. W związku z tym, że Karolina to dobra dziewczyna, jak tylko go zrobiła, podzieliła się przepisem ze swoimi koleżankami z pracy, a ja podaję dalej. Szybki, bardzo prosty i jeszcze bardziej smakowity. Koniecznie spróbujcie.Składniki (porcja 3 osoby):niewielka pierś z kurczakaśrednia cebula1 ząbek czosnkupuszka krojonych pomidorówopakowanie serka mascarpone (użyłam 250g)bazylia najlepiej świeża, ale i suszona spełni
W kuchni wieczorempisałam wczoraj, mam dla Was chleb, który robi się w sposób bardzo prosty, i którego chętnie używam jako bazę do bruschetty. Chleb ten to mąka, woda i odrobina drożdży. Niektórym może przeszkadzać jego drożdżowy zapach. Dla mnie jednak nie jest to na tyle duży mankament, by przesłonił zalety tego wypieku. Pieczywo jest delikatne i o nienarzucającym się smaku. Dzięki temu
W kuchni wieczorem