Domowy, letni obiad. Lekki, prosty i szybki. Z dodatkiem grillowanych owoców i sezonowych warzyw. Czego chcieć więcej w letnie popołudnie? Mi tyle wystarczy, no może przydałaby się jeszcze do takiego obiadu mrożona herbata. Co Wy na to? Odpowiedni smak, mięso zyskuje dzięki dodaniu świeżych ziół, a słodycz i soczystość nadają grillowane nektarynki. Kto z Was ma ochotę na taki
Słodkie Przyjemnościmoże być coś lepszego od pieczonego mięsa polanego sosem żurawinowym? Może! Użycie tego samego sosu jako dodatek do sernika czy kremowego deseru. Sami się przekonajcie, jak taki prosty sos może zmienić Wasze życie :) Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut, a Wasz świąteczny stół zyska dodatkowy atut!Składniki0,4 kg świeżej leśnej żurawiny100 g cukru * 2 łyżki mąki
Słodkie PrzyjemnościPrzygotowałam bardzo smaczny a zarazem prosty przepis dla miłośników leśnej żurawiny. Zaznaczam to na początku tego wpisu, ponieważ nie każdy lubi jej smak. Jest kwaskowata, dlatego niektórzy uważają że nadaje się jedynie do mięs. Całkowicie się z nimi nie zgadzam. W smaku przypomina trochę czerwone porzeczki, jest równie kwaśna, ale jednak z wyczuwalną słodyczą. Odpowiednio przygotowane owoce żurawiny nadają się
Słodkie PrzyjemnościUwielbiam serniki! No nie ma takiego ciasta, które byłoby lepsze, z każdym rokiem coraz bardziej się o tym przekonuje. A jeszcze gdy wychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym smakuje idealnie
Słodkie Przyjemnościswoje jak i swoich dzieci.W dzisiejszych czasach wielu producentów żywności oszukuje nas w żywe oczy i jeżeli możemy coś zrobić, aby nie dać się nabrać i to w tak prosty sposób, warto!PS: Ilustracje pochodzą z materiałów udostępnionych przez autora na stronie Google Play. Artykuł nie jest sponsorowany, uważam, że warto wspierać pożyteczne akcje, a sama aplikacja wg mnie jest
CoolinarniePLDziś wybieramy się z żonką do znajomych na party noworoczne, jest to taka małą tradycja już od kilku lat. Dlatego, aby nie przejeść się zbytnio w porze lunchu przygotowałem prosty makaron penne z pomidorami i kurkami.Czego użyłem:-makaron penne rigate pełnoziarnisty-pomidory z puszki-dwa pomidory lima-szalotka-3 duże kurki-wino białe półwytrawne-oliwa-sól, pieprz-świeża bazylia-czosnek
BaRepasDrugi dzień Nowego Roku był bardzo intensywny. Do tej pory prześladuje mnie smak maku, świątecznej kaczki i innych przy tej okazji robionych smakołyków.Dlatego dziś coś prostego, lekkiego i bez wyrzutów.Składniki:-szpinak baby-brzoskwinie w puszce-normandzki camembert-papryka czerwona, konserwowa obrana-oliwki zielone-orzechy włoskie zgniecione w moździerzu-dwa jajka ugotowane na twardo-oliwa-ocet cydrowy-sól, pieprzNa
BaRepasswoj ulubiony przepis na baze do muffinek - zawsze sie udaje i jest naprawde prosty. Mozna do niego wrzucić dowolne dodatki i za każdym razem zachwycać się pysznymi babeczkami. Tym razem wersja z wisniami z kompotu - jadna z moich ulubionych.1 jajko1 szklanka mleka1/2 szklanki oleju2 szkl mąki pszennej1/2 szkl płatków owsianych1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/2 szkl cukru (można więcej
happycreatiff.blogspot.comwiesz, że …… można w bardzo szybki, prosty sposób zmiękczyć masło,którego potrzebujemy „na już” do ciasta?Założę się, że nieraz zdarzało się Wam ( mi również! ), że zapomnieliśmy wyciągnąć go wcześniej z lodówki, a potem z niecierpliwością czekaliście aż rozmięknie.Jest na to jednak sposób!Jaki?Zobaczcie!Sprawdzone!Polecam
Ostra na SłodkoBanoffee to bardzo smaczny deser z bananów i toffi z bitą śmietaną na spodzie z ciastek digestive. Jest bardzo prosty w przygotowaniu.Składniki:Ciastka typu digestive;Masło 1/4 kostki;Bita śmietana;Banany (w zależności od wielkości 3-4);Sos toffi;Kilka kropel cytryny.Wykonanie:Ciastka oraz masło wrzucamy do blendera i miksujemy na największych obrotach aż oba składniki się połączą
Kulinarna rozmowasimple yet so good:-)Kocham ryby. Zdałam sobie sprawę, że bardzo dawno nie było tu żadnego przepisu z ryb! Więc dziś zrobiłam łososia z brokułami I ziołami. Bardzo prosty a jakże smaczny:-)For 2 portions we will need:2 portions of salmon1 lemonLemon zestFew thyme springsSmall handful of parsley leafs1 garlic cloveSalt and pepper1 tablespoon of butter250g broccoliNa 2 porcje
Kulinarna rozmowanią tak wielkiej ochoty? Nadmorskie powietrze i leśny zapach wspomnień przywołuje moje dawne przyzwyczajenia. Na szczęście jedno się nie zmieniło- nadal umiem gotować! ;) Dziś mam dla Was coś tak prostego i smacznego, że przygotowywanie tego dania nawet z burczącym donośnie brzuchem, wywołuje na twarzy uśmiech. Mam nadzieję, że wywoła i u Was! :)Składniki:1 duży porok.2 łyżki masła klarowanego
Gotowanie to kochaniezobaczyć w Waszym karnawałowym menu.A przy okazji serdecznie zapraszam Was do obejrzenia poprzednich podsumowań, znajdziecie je tutaj.Ze swej strony na początek styczniowej akcji chciałam Wam zaproponować bardzo prosty żytni chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren i naturalnego słodu żytniego. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnamiCzas przygotowania: ok. 25 godzinProporcje na 1 bochenekSkładnikiZaczyn:2- 3 łyżki
Kulinarne przygody GatitySzarlotka to chyba najbardziej polski drink. Bardzo prosty i lubiany przez wielu. Typowo deserowy.SKŁADNIKI:40 ml Żubrówki, 80 ml soku jabłkowego, szczypta cynamonu, lódWYKONANIENa dno wysokiego naczynia wrzucamy kostki lodu, wlewamy kolejno żubrówkę i sok jabłkowy. Po zamieszaniu łyżeczką posypujemy delikatnie cynamonem. DekorujemySMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewystanie się numerem jeden na Waszej imprezie Sylwestrowej! Tort jest bardzo podzielny, świetnie się kroi i bardzo wygodnie je:) A co najważniejsze - przepięknie wygląda na stole i jest tak prosty do zrobienia - kanapki chyba robić umie każdy, a to jest taka kanapka w wersji XXL:)) Świetną sprawą jest również to, że ten tort możecie przygotować dosłownie w każdej chwili
Słodko-Słony Świat Ilony