Przepis ten przyniosła kiedyś Olka z pracy. Dostała od koleżanki z rekomendacją, ze jest banalnie prosty w wykonaniu i wyśmienity w smaku. Prosty w wykonaniu jest owszem, nie trzeba wyrabiać ciasta, zagniatać, czekać.. nic z tych rzeczy. Wystarczy pomieszać składniki i gotowe. Wyśmienity jest również, choć słowo to nie oddaje chyba w pełni smaku tej szarlotki. Jest ona miękka
Kolizje Smakówsię do spożycia zaraz po upieczeniu, dlatego można je upiec "na ostatnią chwilę" bez obaw o to, że staną się twarde jak kamień.Samo przygotowanie ciasta, w przeciwieństwie do składu, jest tradycyjne- banalnie proste i szybkie. Zdecydowanie więcej czasu niż w przypadku zwykłych pierniczków, pochłania jednak nadawanie ciasteczkom kształtu, ale podejrzewam, że dla większości osób, jak i dla mnie
peanutbuttermonstergrubości naszego ciastka ( oczywiście też od preferencji naszego piekarnika )- ja co jakiś czas zaglądam i pod koniec lekko uniosę ciastko gdy jabłko jest już miękkie a ciasto lekko rumiane wyciągam je.Przepis jest bardzo prosty ale bardzo pyszny także polecam. Ciepłe pieczone jabłko plus ciepły kocyk czego chcieć więcej w te pochmurne chłodne wieczory.PozdrawiamBasia
Basia w kuchniŚwiąteczne pralinki zajączkiDo zrobienia pralinek z ciasta możecie wykorzystać skrawki biszkoptu, ciasto na babkę lub babeczki. Ja zrobiłam swoje z kilku prostych waniliowych babeczek. W zależności od wielkości kulek, z jednej standardowej babeczki (4,5 cm średnicy) zrobicie około trzech zajączków. Pralinki zajączki są świetną propozycją jeśli lubicie babeczki, ale chcielibyście zaskoczyć swoich gości i podać je w zupełnie(...)wykorzystać skrawki biszkoptu.Składniki na proste babeczki wanilioweSkładniki na lukierDo ozdoby:różowe i białe cukrowe koralikiczarna masa cukrowapianki (małe lub standardowe w zależności od wielkości zajączków, ja wykorzystałam pianki mini)różowa posypka cukrowa (zobacz jak ją zrobić)Babeczki przygotowujemy według przepisu.Ciasto kruszymy na małe kawałki i mocno ugniatając formujemy małe kulki. Jeśli jest ciasto jest zbyt suche (np. lekko
CiastkozercyOstatnio dość często piekę proste i szybkie ucierane ciasta z dodatkiem owoców. Oczywiście prawie za każdym razem eksperymentuję i udoskonalam przepis lub wymyślam całkiem inny. Tym razem zaczerpnęłam inspirację z innego bloga. Upiekłam ciasto na bazie maślanki i oleju o smaku masła, który otrzymałam do testowania od Złoto polskie . Ciasto wyszło pulchne, delikatne i wilgotne. Po prostu rozpływało się
Z miłości do słodkościProste, a jednocześnie niezwykłe ciasto na lato. Z mnóstwem pysznej czekolady w środku i świeżymi owocami będzie wspaniałym deserem lub śniadaniem. Nie wymaga nawet wyjmowania miksera! Składniki: kostka masła szklanka mąki 2 tabliczki czekolady 300 g jagód pół szklanki cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia Masło rozpuszczamy z dodatkiem tabliczki czekolady i cukrem
sama złodyczciasto, reagowała podobnie na odgłos pękających pęcherzyków powietrza po każdym kęsie: "WOW, to strzela"! Naprawdę po raz pierwszy w życiu wyszło mi tak puszyste ciasto i choć takie proste, to ma już swoich wiernych fanów. W ciągu 1 tygodnia piekłam je 2 razy! Dwa razy wyszło równie puszyste...tylko czy to moja zasługa czy zasługa dobrego miksera
Przepisy AleksandryCiasto skusiło mnie swoim wyglądem i ... kajmakiem, który bardzo lubię w ciastach. Sernik jest bardzo prosty, ale trzeba mu poświęcić trochę czasu. W smaku jest bardzo smaczny i nie jest zbyt słodki (przynajmniej dla mnie mógłby być ciut słodszy). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandrymięciutki. Do tego farsz - dowolny - i koniecznie pyszny sosik. Nie zapomnijcie też o dodatku warzywnym - najlepsza będzie nieco pikantna kolorowa sałatka. Kombinujcie ze smakiem - jakież to proste! :) Chaczapuri ze szpinakiem Ciasto: 300 g mąki 100 ml mleka suszone drożdże łyżeczka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego pół kostki sera typu feta ostra papryka
Sajkofanka smakuDzisiaj chleb z garnka. Był chleb patelniak to może być i garniak, prawda ? Jeden pieczony na patelni a drugi z garnku, takim żeliwny garnku z pokrywą. To prosty przepis, w którym ciasta nie trzeba wyrabiać a chleb wychodzi bardzo smaczny. Przepis mam od kolegi z FB. Nieco zmieniłam ilości składników na swoje potrzeby, ale idea i proporcje pozostały. ROZWIŃ
Smaczna PyzaKupując laski waniliowe zamówłam większą ilość i postanowiłam zrobić domowy ekstrakt waniliowy. Przygotowanie bardzo proste a aromat do ciast i deserów rewelacyjny :) Składniki: - 3 laski wanili - 1 szklanka wódki Przygotowanie: Laski wanili przekrawamy na ćwiarki, ale nie wyskrobujemy ziarenek. Zalewamy alkoholem (laski nie mogą wystawać z alkoholu) i odstawiamy w ciemne miejsce. Ekstrakt jest gotowy
Zainspirowana w kuchnistopni. Do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągamy z miski lekko podważając boki nożem. Kroimy na dwa spody. Tak samo postępujemy drugi raz. do odłożonych 4 łyżek ciasta dodajemy 1 łyżkę kakao jak jest bardzo gęste to troszkę wody. Wylewamy do małej tortownicy lub blaszki na papier do pieczenia i pieczemy kilka minut-jest to cienki. Wykorzystamy(...)pozostałego kremu odkładamy 2 łyżki i dodajemy do niego barwnik zielony. A do reszty pomarańczowy. Pomarańczowym kremem smarujemy cały torcik. Zielonym-prostą okrągłą końcówką szprycy robimy kłącza. Górę nacinamy i wsadzamy łodygę z brązowego ciasta. Torcik wsadzamy na chwilę do lodówki i przyklejamy do niego oczy, nos oraz gębę :D Chowamy do lodówki najlepiej na całą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCreme Patissiere jest kremem uniwersalnym i prostym w wykonaniu. Występuje jako nadzienie tart, tarteletek, rogalików... a także jest podstawą niektórych kremów do tortów. W uproszczeniu można powiedzieć, że jest to "budyń". Niektórzy używają budyniu w proszku zamiast przyrządzić samodzielnie krem. ciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 surowe żółtka, skórka otarta z jednej
królestwo garówDziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast na zimno. Ciasto cytrynowy puszek jest nie tylko pyszne, ale też proste w wykonaniu. Idealne na letnie dni za sprawą cytrynowej nuty, wspaniałe do kubka ulubionej herbaty, jak i na spotkania towarzyskie. Po prostu… dobre na każdą okazję U nas zawsze znika w kilka chwil. Moja rodzina(...)zdjęcie P.s. W przygotowaniu cytrynowego puchu widniejącego na zdjęciu pomagały mi moje dzieci, więc… nie jestem jego 100% autorem Miksowały z uśmiechami na ustach Polecam Wam spróbować to ciasto. Naprawdę warto, bo ciężko skończyć na jednym kawałku Ciasto cytrynowy puszek najlepiej prezentuje się na talerzykach z delikatnym wzorem – takie jak moje możecie kupić tutaj Składniki: (na tortownicę
Słodkie okruszki