łyżka mąki ziemniaczanek 1 łyżka octu Dodatkowo: ok. 1 kg śliwek węgierek łyżeczka masła 3 łyżki brązowego cukru cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: Deser jest prosty do wykonania jednak należy go wykonywać etapowo. Zaczynamy od przygotowania ciasta, bo musi ono odpocząć po zagnieceniu ok. 30 minut w lodówce. Mąkę wysypujemy nas stolnicę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy kostkę
PastelFoodmój). Lubicie lekkie i rozpływające się w ustach ciasta? Jeśli tak, to świetnie trafiliście! Moja kefirowa pianka ostatnio robi furorę wśród rodziny i znajomych... Ciasto jest naprawdę rewelacyjne w smaku, a dodatkowo niezwykle proste w przygotowaniu. Niezbyt słodka pianka idealnie komponuje się z dodatkiem bitej śmietany oraz chrupiącymi bezikami. Aj... koniecznie spróbujcie! (Tortownica o średnicy(...)warstwę dowolnych ciasteczek. Całość wstawić do lodówki, aż masa całkowicie zastygnie. W międzyczasie przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno i równomiernie umieścić na chłodzącym się cieście. Na wierzchu ułożyć kilka ciastek oraz delikatnie pokruszone beziki
Di gotujerobimy pierogi ruskie, jak również te z mięsem, grzybami i kapustą, na słodko, czy z owocami. We wszystkich sprawdza się doskonale. Ciasto na pierogi z tego przepisu jest elastyczne i sprężyste. Co ważne jest proste w wykonaniu, fajnie się je zagniata, cienko rozwałkowuje i zawsze się udaje. Ten przepis na pierogi ruskie da Ci około 100 sztuk pierogów(...)Ciasto na pierogi składniki: -1 kg mąki pszennej (to nie reklama ale fajne wychodzą z mąki puszystej poznańskiej do pierogów, firmy Lubella, typ 500) -3 jajka – 350 ml wrzątku (zamiast wrzątku niektórzy dodają gorące mleko – z nim jednak pierogi nie wychodzą tak delikatne i sprężyste- zdecydowanie polecam więc wrzącą wodę) -60 dag masła -pół łyżeczki soli Ciasto
ArbuziakiCiasto cytrynowe podane z kremem z korzennych, kruchych ciasteczek speculoos. Prosty i oryginalny deser, który możecie podać na wielkanocny stół, jak również przygotować na każdą inną okazję. Życzę Wam pięknych, słonecznych i wiosennych Świąt Wielkanocnych! Czas przygotowania: 15 min Pieczenie: 30- 40 min Składniki dla 6 osób Składniki na krem ze speculoos: ● 50 cl mleka ● 120 g ciasteczek speculoos
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaktóre uwodzi swoją niesfornością. Niedoskonałe, ale takie ma być, bo domowe! Napakowane owocami, które dopiero co kupiłeś na targu i makiem, który zmieliłeś w pocie czoła. Proste, a zarazem doskonałe. Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek brązowego cukru 6 łyżek wody 100 g masła łyżeczka cynamonu Farsz: 60 g maku 30 g owoców kandyzowanych
sama złodyczTort Brzoskwiniowy to klasyka wśród wypieków i jedno z popularniejszych owocowych ciast. Puszysty, a zarazem "sypki" biszkopt przełożony masą budyniowo-maślaną i kremem budyniowo-śmietanowym z kawałkami owoców to propozycja deseru, której ciężko się oprzeć szczególnie amatorom brzoskwiń. Tort dość prosty w przygotowaniu, a przepyszny w smaku i z pewnością warto przygotować go w domu. Tort Brzoskwiniowy z Masą(...)lodówki do lekkiego stężenia.Brzoskwinie odsączamy, pozostawiamy kilka na dekoracje, a resztę kroimy w dość drobną kostkę. Dolną część biszkoptu umieszczamy w tortownicy z obręczą (boki smarujemy masłem). Ciasto ponczujemy niewielką ilością syropu spod brzoskwiń (można go rozcieńczyć z wodą lub mlekiem, jeśli podejrzewamy, że ciasto może okazać się dla nas zbyt słodkie). Wykładamy krem budyniowo-maślany zostawiając
Słodka Stronamój ulubiony przepis na sernik. Pyszny, delikatny taki jak najbardziej lubię. Do tego jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. A tu zapraszam na Sernik królewski Składniki: ciasto 2,5 szklanki mąki 200 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1 kg twarogu 450 ml mleka 2 budynie
magiczna kuchnia Kasifarsz lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykrywamy farsz. Następnie wałkujemy, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usuwamy nadmiar ciasta, przekładamy Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypychamy pierożki, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką..Ot i wszystko...Proste? no pewnie..a jakie fajne pierożki otrzymamy..Polecam..ja jestem bardzo zadowolona
Moje domowe kucharzenieAksamitny, mega czekoladowy, prosty do przygotowania, mój osobisty faworyt na rodzinne przyjęcia, rozpływający się w ustach , krem z białej czekolady to poezja smaków, z pewnością posmakuje amatorom czekolady. Idealny, prawdziwa arystokracja wśród serników. Mój pomysł. Składniki: Spód: 15 dag mąki krupczatki 30 g startej klasycznej gorzkiej czekolady Goplana 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ciemnego kakao szczypta soli(...)łyżki sera mascarpone Dekoracja: 30 g startej klasycznej gorzkiej lub mlecznej czekolady Goplana-jak kto woli :) 50 g startej białej czekolady Goplana 8-10 sztuk czekoladowych pralin Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą gorzką klasyczną czekoladą Goplana , dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy
Wanilia i KardamonWitajcie :) Mamy słoneczny piąteczek więc zapraszam na pyszne ciasto :) Powiem szczerze że za jabłecznikami nie przepadam ale z budyniem mogła bym jeść na okrągło. Proste i nawet szybkie w wykonaniu. Zapraszam do wypróbowania, do niedzielnej kawki będzie w sam raz :) SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE : 3 szklanki mąki typ 550 + do podsypania 1 kostka margaryny Kasia
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: Spód: 1 kostka masła 2 żółtka 0,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki krupczatki Nadzienie: 1 kg czerwonych porzeczek 4 łyżki cukru 1 kisiel
Luźna Kuchniaowinięta w chrupiące ciasto francuskie, to idealnie danie na kolację lub obiad. Z całą rodziną bardzo polubiliśmy to danie, bo jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Gorąco polecam i zapraszam! Składniki: podwójna pierś z kurczaka płat ciasta francuskiego łyżka majonezu 50 g sera jajko sól, pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy
Kuchnia Łukaszadelikatnego cappuccino nigdy nie odmówią. Ta forma popularnego włoskiego deseru jest lekka, puszysta i wyjątkowa w smaku.Zachęcam do wypróbowania przepisu, który jest bardzo prosty w wykonaniu, a poza tym jest szansa, że to ciasto zasmakuje, nawet tym którzy tiramisu nie lubią.Tiramisu - Cappuccino - Składniki:Cappuccino:4 łyżeczki cappuccino100 ml gorącej wody50 ml mleka 2 łyżeczki cukruMasa
Słodka StronaIdealne ciasto stworzone dla osób, które lubią zdrowe słodkości i brzoskwinie. Sycące, zdrowe i bardzo pyszne ciasto, które wykona każdy! Nie wymagające dużo pracy i proste w wykonaniu. Najlepiej smakuje do szklanki maślanki lub kefiru. Ponadto zalewę z odsączonych brzoskwiń można wykorzystać do przygotowania rewelacyjnej lemoniady brzoskwiniowej ! Nic się nie zmarnuje! Czego chcieć więcej? Pamiętajcie, by składniki były(...)Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do formy i wyrównujemy. Brzoskwinie odsączamy z zalewy (zalewę można wykorzystać do przygotowania lemoniady brzoskwiniowej ), kroimy w kosteczkę i rozkładamy równomiernie na cieście. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Smacznego! Artykuł Orkiszowe ciasto z brzoskwiniami FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongsłodyczy, którą zawdzięcza wyłącznie suszonym owocom i bardzo dojrzałym bananom. Nie znajdziecie tu glutenu, zbóż, jajek, laktozy czy typowych zamienników cukru. Podążając za prostą i szybką recepturą odkryjecie za to niebanalny smak i fantastyczną strukturę ciasta. Nie dajcie się zwieść jego mało urodziwemu wyglądowi – ta niepozorna forma skrywa w sobie jeden z lepszych wypieków dietetycznych, jakim możecie uraczyć się
Even Better Food