proste ciasto - 15398 przepisów (strona:327/1027)

BARDZO PROSTY MURZYNEK BEZ JAJEK 159

Mając lenia zachciało mi się jakiegoś ciasta do kawy. Przeszukałam mój zeszyt z przepisami i natrafiłam na mega prostego murzynka. Do jego przygotowania nie potrzebujemy nawet miksera. Wyszedł bardzo dobry, mięciutki i wilgotny. Dzieciaki porywały po kawałku czyli to znak, że i im przypadł do gustu.  Ciasto możemy również przełożyć jakimś kremem lub polać polewą czekoladową. SKŁADNIKI

Pani na deser
Pyszne ucierane ciasto owocowe. Ciasto z nektarynkami i borówkami. 154

Uwielbiam ciasta z owocami. A te ucierane są najlepsze. Dlaczego? Bo ich przygotowanie jest tak proste i szybkie, że nawet tzw. niespodziewani goście są Wam niestraszni. Kilka chwil przygotowań, pieczenie i… możecie na stół podać wspaniałe ciasto z jagodami i nektarynkami, które ucieszy smakiem każdego. Zachęcam do pieczenia. Pyszne ucierane ciasto owocowe. Ciasto z nektarynkami i borówkami

Słodkie okruszki
Ekspresowe ciasto z owocami 175

Ciasto podpatrzone na blogu Moje Wypieki, zachęciła mnie nazwa - 'najłatwiejsze ciasto w świecie'. Akurat szukałam czegoś prostego i szybkiego, dlatego postanowiłam wykorzystać przepis. Wprowadziłam kilka zmian, przede wszystkim do części ciasta dodałam kakao. Do jego wykonania naprawdę potrzeba niewiele czasu, myślę, że bardzo trudno było by je zepsuć. Wystarczy przyłożyć się do ubicia piany z białek. Ciasto jest bardzo lekkie

Mania Gotowania
Kluski ziołowe 192

podać z kleksem kwaśnej śmietany. Widoczne są w kluskach grudki twarogu bo był rozgniatany za pomocą widelca, ale jak ktoś chce mieć gładkie ciasto to twaróg może zmielić. Kluski ziołowe są bardzo proste w przygotowaniu, przygotowuje się podobnie jak pierogi leniwe , zamiast cukru do środka dodaje się posiekane świeże zioła. Ja dodałam siekaną natkę pietruszki, oregano i tymianek(...)soli. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, mąkę, posiekane zioła i ubitą pianę z białka. Mieszamy całość widelcem. Masa będzie się trochę lepić, ale nie trzeba już dosypywać mąki do ciasta, kluski będą pulchne. Ciasto na kluski ziołowe wykładamy na stolnicę, która jest oprószona mąką pszenną, formujemy dosyć cienkie wałki, które lekko spłaszczamy nożem. Wałeczki tniemy na ukośne kawałki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BARDZO PUSZYSTE PLACUSZKI 435

przez przypadek jak dzieci prosiły o zrobienie placuszków. Miałam tylko szklankę mąki pszennej, ale za to mnóstwo krupczatki. Właśnie dodatek tej drugiej spowodował, że ciasto jest bardzo, bardzo puszyste. Polecam są pyszne i bardzo proste :) SKŁADNIKI :  1 całe jajo 3-4 łyżki cukru  płaska łyżeczka sody szklanka mąki pszennej szklanka mąki krupczatki szklanka maślanki, kefiru(...)opakowania cukru wanilinowego ORAZ : olej do smażenia cukier puder WYKONANIE : Jajko roztrzepujemy razem z cukrami, dodajemy maślankę i sodę. Masę dobrze mieszamy. N astępnie dodajemy przesianą mąkę. Ciasto mieszamy do momentu, aż będzie gładkie i gęste. Smażymy po łyżce ciasta na średnim ogniu z obu stron, na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, owocami lub dżemem. Smacznego :) MAŁA RADA

Pani na deser
Banalny herbaciany piernik 151

Piernik z herbatą, to jedno z tych ciast, które nie wymagają żadnego wysiłku, gdyż jest bardzo prosty w zrobieniu (wystarczy wszystko razem wymieszać, wlać do formy i upiec), do tego długo pozostaje świeży, a smakuję świetnie. Polecam go wszystkim, zwłaszcza tym, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, a cenią sobie domowe wypieki. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)sztuczny miód i olej mieszamy razem trzepaczką lub łyżką. Następnie dodajemy do nich przyprawę do piernika, sodę, ocet, mleko, przestygniętą esencję herbacianą i dosypujemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma w nim grudek. Wymieszane ciasto przelewamy do dwóch dużych lub trzech średnich foremek na babkę, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Można też upiec

Smakowy Raj
Tarta ze śliwkami pod bezową pierzynką 310

łyżka mąki ziemniaczanek 1 łyżka octu Dodatkowo: ok. 1 kg śliwek węgierek łyżeczka masła 3 łyżki brązowego cukru cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: Deser jest prosty do wykonania jednak należy go wykonywać etapowo. Zaczynamy od przygotowania ciasta, bo musi ono odpocząć po zagnieceniu ok. 30 minut w lodówce. Mąkę wysypujemy nas stolnicę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy kostkę

PastelFood
Pianka kefirowa na zimno z bitą śmietaną i bezikami 107

mój). Lubicie lekkie i rozpływające się w ustach ciasta? Jeśli tak, to świetnie trafiliście! Moja kefirowa pianka ostatnio robi furorę wśród rodziny i znajomych... Ciasto jest naprawdę rewelacyjne w smaku, a dodatkowo niezwykle proste w przygotowaniu.  Niezbyt słodka pianka idealnie komponuje się z dodatkiem bitej śmietany oraz chrupiącymi bezikami. Aj... koniecznie spróbujcie! (Tortownica o średnicy(...)warstwę dowolnych ciasteczek. Całość wstawić do lodówki, aż masa całkowicie zastygnie. W międzyczasie przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno i równomiernie umieścić na chłodzącym się cieście. Na wierzchu ułożyć kilka ciastek oraz delikatnie pokruszone beziki

Di gotuje
Przepis na pierogi ruskie z cebulką i boczkiem 505

robimy pierogi ruskie, jak również te z mięsem, grzybami i kapustą, na słodko, czy z owocami. We wszystkich sprawdza się doskonale. Ciasto na pierogi z tego przepisu jest elastyczne i sprężyste. Co ważne jest proste w wykonaniu, fajnie się je zagniata, cienko rozwałkowuje i zawsze się udaje. Ten przepis na pierogi ruskie da Ci około 100 sztuk pierogów(...)Ciasto na pierogi składniki: -1 kg mąki pszennej (to nie reklama ale fajne wychodzą z mąki puszystej poznańskiej do pierogów, firmy Lubella, typ 500) -3 jajka – 350 ml wrzątku (zamiast wrzątku niektórzy dodają gorące mleko – z nim jednak pierogi nie wychodzą tak delikatne i sprężyste- zdecydowanie polecam więc wrzącą wodę) -60 dag masła -pół łyżeczki soli Ciasto

Arbuziaki
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM ZE SPECULOOS 151

Ciasto cytrynowe podane z kremem z korzennych, kruchych ciasteczek speculoos. Prosty i oryginalny deser, który możecie podać na wielkanocny stół, jak również przygotować na każdą inną okazję. Życzę Wam pięknych, słonecznych i wiosennych Świąt Wielkanocnych! Czas przygotowania: 15 min Pieczenie: 30- 40 min Składniki dla 6 osób  Składniki na krem ze speculoos: ● 50 cl mleka ● 120 g ciasteczek speculoos

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Galette pełnoziarnista z makiem i morelami 186

które uwodzi swoją niesfornością. Niedoskonałe, ale takie ma być, bo domowe! Napakowane owocami, które dopiero co kupiłeś na targu i makiem, który zmieliłeś w pocie czoła. Proste, a zarazem doskonałe. Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek brązowego cukru 6 łyżek wody 100 g masła łyżeczka cynamonu Farsz: 60 g maku 30 g owoców kandyzowanych

sama złodycz
Tort Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo-Maślaną oraz Kremem Budyniowo-Śmietanowym 272

Tort Brzoskwiniowy to klasyka wśród wypieków i jedno z popularniejszych owocowych ciast. Puszysty, a zarazem "sypki" biszkopt przełożony masą budyniowo-maślaną i kremem budyniowo-śmietanowym z kawałkami owoców to propozycja deseru, której ciężko się oprzeć szczególnie amatorom brzoskwiń. Tort dość prosty w przygotowaniu, a przepyszny w smaku i z pewnością warto przygotować go w domu. Tort Brzoskwiniowy z Masą(...)lodówki do lekkiego stężenia.Brzoskwinie odsączamy, pozostawiamy kilka na dekoracje, a resztę kroimy w dość drobną kostkę. Dolną część biszkoptu umieszczamy w tortownicy z obręczą (boki smarujemy masłem). Ciasto ponczujemy niewielką ilością syropu spod brzoskwiń (można go rozcieńczyć z wodą lub mlekiem, jeśli podejrzewamy, że ciasto może okazać się dla nas zbyt słodkie). Wykładamy krem budyniowo-maślany zostawiając

Słodka Strona
Prosty Sernik 147

mój ulubiony przepis na sernik.  Pyszny, delikatny taki jak najbardziej lubię.   Do tego jest bardzo prosty i szybki do  zrobienia. A tu zapraszam na  Sernik królewski Składniki: ciasto 2,5 szklanki mąki 200 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1 kg twarogu 450 ml mleka 2 budynie

magiczna kuchnia Kasi
Pierogomania Tupperware 258

farsz lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykrywamy farsz. Następnie wałkujemy, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usuwamy nadmiar ciasta, przekładamy Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypychamy pierożki, w razie potrzeby pomagając dołączoną  łyżeczką..Ot i wszystko...Proste? no pewnie..a jakie fajne pierożki otrzymamy..Polecam..ja jestem bardzo zadowolona

Moje domowe kucharzenie
Sernik "czekoladowa dama" 174

Aksamitny, mega czekoladowy, prosty do przygotowania, mój osobisty faworyt na rodzinne przyjęcia, rozpływający się w ustach , krem z białej czekolady to poezja smaków, z pewnością posmakuje amatorom czekolady. Idealny, prawdziwa arystokracja wśród serników. Mój pomysł. Składniki: Spód: 15 dag mąki krupczatki 30 g startej klasycznej gorzkiej czekolady Goplana 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ciemnego kakao szczypta soli(...)łyżki sera mascarpone Dekoracja: 30 g startej klasycznej gorzkiej lub mlecznej czekolady Goplana-jak kto woli :) 50 g startej białej czekolady Goplana 8-10 sztuk czekoladowych pralin Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą gorzką klasyczną czekoladą Goplana , dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy

Wanilia i Kardamon