wiecie, kocham rzeczy proste, ale zarazem efektywne. Ten przepis na mazurka jest dowodem, że efekt wow możemy uzyskać niekoniecznie dużym nakładem pracy. Przygotowałam dziś wypiek na kruchym cieście z powidłami śliwkowymi oraz sosem z masła orzechowego połączonego z mascarpone. Mojego mazurka ozdobiłam bukszpanem oraz jajeczkami czekoladowymi w kolorowej skorupce. Aby przygotować ładny spód do mazurka potrzebujemy albo ładnej
Kuchnia BazyliiPyszne babeczki z mąką migdałową, które nie zawierają jajek. Są niezwykle wilgotne i aromatyczne. Przy pomocy żelatyny zrobiłam bardzo prostą a efektowną ozdobę imitującą kulę śnieżną. Składniki ciasto 250 g mąki pszennej 100 g mąki migdałowej firmy Targroch ok. 1 szkl mleka 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 3 łyżki wody 1/2 szkl cukru kokosowego firmy Targroch 1/4 szkl oleju
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyMiały być sakiewki, a wyszły gniazdka. W końcu sama nazwa bloga wskazuje, że JUSTA PRÓBUJE GOTOWAĆ, a w tym wypadku PIEC ;) Sakiewki mi się otworzyły, ponieważ
Justa próbuje gotowaćsoku wyciśniętym ze szpinaku (akurat miałam mrożony szpinak rozdrobniony Hortex, ale można też użyć zamrożonego w liściach). Całość wcale nie jest pracochłonna - robisz ciasto, zagniatasz, a jak wyrośnie to tylko siup do piekarnika! Proste? ;) Zrób takie oponki koniecznie! Tradycji stanie się zadość, a zabłyśniesz w oczach bliskich, znajomych czy współpracowników, kiedy im takie zaserwujesz ;) Tłusty Czwartek jest(...)roku - zaszalej :) Inna opcja wykonania - możesz też na przykład nałożyć na siebie oba kolory ciasta (wtedy zrób odrobinę bardziej klejące-ciut mniej mąki) i powycinać oponki, które będą dwukolorowe, ale warstwowo. Ja tak zrobiłam w TYM PRZEPISIE NA FAWORKI . Mała uwaga - podaję samo określenie "mąka pszenna", bo nie wiem jaki typ ma mąka, którą mam z młyna ze zmielenia
Kolorowy PrzepisownikPyszne, mięciutkie oponki serowe, dla tych którzy nie lubią pączków będą w sam raz. Bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki na ciasto : 500 g zmielonego sera białego pół tłustego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo smaczne i pachnące danie :) prosty w przygotowaniu i szybki posiłek. Cienki placek ciasta drożdżowego, obłożony dodatkami i upieczony w piekarniku:) Ciasto: kg mąki, pół kost. drożdży, łyżeczka cukru, łyżka soli, dwie szkl. ciepłej wody, trochę oleju. Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do lodówki minimum na pół godziny, ale może tam być całą noc. Ja robię pizzę bez sosu pomidorowego
chleba naszegojadł takich placków, musi spróbować !!! Dzisiaj kolejny post, który ma swoje źródło na http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com/2016/04/placki-z-kiszonej-kapusty.html Bardzo proste i smaczne danie :) Potrzebujemy tylko kiszoną kapustę, ciasto na placki i trochę przypraw :) Kapustę kroimy i doprawiamy pieprzem, solą i kminkiem... Potem wszystko łączymy z ciastem... Pozostaje tylko usmażyć i już :) Naprawdę wykwintnie smakują :) Polecam ! Smacznego ! Oryginalny
chleba naszegoNiemiecki chleb żytni razowy, smakuje podobnie do razowego z piekarni społemowskiej jaki kiedyś kupowałem. Dosyć prosty, tylko 2 fazy: zaczyn 24 godziny i ciasto 1,5 godziny. Ilość składników na formę 30 x 10 cm (2 litry) Pomocny filmik z YouTube (nie sugerujcie się ilościami składników, ja przeliczyłem na dużą keksówkę) Zaczyn (9 godzin 30oC + 9-15 godzin
Przepisy na domowy ser i chlebjeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość. Składniki
Słodki KompromisCiasteczka proste i szybkie do zrobienia ...no tylko trzeba ciasto schłodzić..ja do wykrawania swoich ciasteczek użyłam foremki wiśnie ,ale można użyć dowolnych foremek, stempelków.. 35 dkg mąki 20 dkg cukru pudru 20 dkg masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie ciasto.Owinąć w folię i schłodzić w lodówce co najmniej
Moje domowe kucharzenieSezon brzoskwiniowy w pełni. Wystarczy mały podmuch wiatru i muszę zbierać je dwa razy dziennie spod drzew. Przerabiam je na różne sposoby ale ciasto do kawy też musi być. Polecam bardzo prosty torcik na biszkopcie z pysznymi dojrzałymi brzoskwiniami. Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jaj mus brzoskwiniowy: kilka dojrzałych brzoskwiń
Pysznie & PięknieSernik to nie tylko nasz ulubiony deser. Robi się go na całym świecie i wszędzie w inny sposób. Sernik nowojorski jest mega gładki i bardzo, bardzo
Karo in the Kitchenodlałam troszkę z wcześniej zrobionych galaretek) następnie wykładam jasny krem, przykrywam znowu biszkoptami również zamoczonymi w galaretce, wykładam ciemny krem. Pokrojone owoce układam na wierzchu ciasta i zalewam je tężejącą galaretką. Prawda, że proste
Kuchnia VikiTo mocno maślane, delikatne ciasto ciężko jest zrobić inaczej, niż w misie robota. Zagniatanie ręczne może nie przynieść nawet w ułamku podobnych rezultatów – długie maszynowe wyrabianie
Karo in the Kitchen