kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej śmietanki, rozpływa się w ustach niczym najlepszy tort, skromnie ozdobiony , wbrew pozorom prosty do przygotowania, smakiem będziecie zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka! Składniki: Ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 szklanka śmietany kremówki 1 budyń
Wanilia i Kardamonzastosowanie jest bardzo szerokie. Osobiście blendera używam też do innych czynności, nie tylko do koktajli – świetnie sprawdza się jako pomocnik przy sosach, zupach krem, cieście naleśnikowym i wielu innych potrawach! Nowoczesny i prosty w obsłudze Blender ma bardzo nowoczesny wygląd, pasujący do każdej kuchni. Uroku dodaje mu wyraźne pokrętło na przednim panelu, którym zmieniamy poziomy pracy. Po odpowiednim zamocowaniu(...)Sposób przygotowania: Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Płatki jaglane zmiel na mąkę. Do odcedzonych daktyli dodaj zmielone płatki jaglane i kakao. Całość wymieszaj i wyrób ciasto – ręcznie lub za pomocą ręcznego blendera. Gotową masą wylep foremki. Włóż je do zamrażarki na godzinę. Migdały zmiel. Banany zblenduj z dodatkiem soku z cytryny (ok. pół łyżeczki). Zblendowane
Via GustoPyszne, kruche ciasteczka na piwie z konfiturą lub marmoladą to niesamowicie prosty pomysł na smaczną przekąskę w sam raz na podwieczorek przy kawie lub herbacie. Piwoszki również świetnie smakują na słono, z ulubionymi przyprawami bądź żółtym serem i mogą stanowić znakomitą przekąskę do piwa. składniki na około 30 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cukru kryształu pół szklanki(...)ulubionej konfitury lub marmolady przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, zimne, zimne masło lub margarynę starte na tarce o dużych oczkach i wlewamy piwo. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki).Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i foremką wykrawamy z niego ciastka. Ciasteczka układamy
Smakowite Daniajadłam je na zimno i tak były pyszne i zdecydowanie muszę je powtórzyć (może tym razem na ciepło?) Duża ilość cynamonu znajdującego się w cieście, świetnie współgrała z jabłkiem, które stanowiło nadzienie. Prosta i standardowa mieszanka smaków, w trochę innej wersji. Jako, że dzień na śniadaniu się nie kończy i albo będzie dalej biegł tak pozytywnie , albo wręcz przeciwnie(...)mleka roślinnego- u mnie sojowe (na oko- aby ułatwić mieszane składników) WYKONANIE: wszystkie składniki (oprócz jabłka) dokładnie ze sobą mieszamy jabłko kroimy w kosteczkę każdy z kawałków jabłka obtaczamy ciastem- 1 łyżka- na jednego knedla całość umieszczamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 przez
healthy dreamsgruszką, lazurem i orzechami włoskimi. W końcu wczoraj udało mi się zrealizować ten koncept. Wyszło genialnie. Takie proste połączenie, a tak wiele doznań smakowych. 1 arkusz ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 2 gruszki 100 g sera lazur blue garść orzechów 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka
Emskie SmakiSzybkim i prostym, a jednocześnie dzięki dekoracji bardzo, bardzo efektownym. Krem z serka mascarpone sprawdza się zawsze, a jeśli połączymy ten smak ze świeżym biszkoptem, cappuccino i kapiącą czekoladą – dobre wrażenie zostanie na długo! BISZKOPT Szykujemy biszkopt dzień wcześniej. Ja zrobiłam mały tort na 8 porcji, w tortownicy o średnicy 18cm, do przekrojenia na trzy blaty. Ciasto szykujemy wcześniej
Karo in the Kitchensię czuję i poruszam , ale niestety taka już rola matki ,że czasami nawet z ciastem dzieci każą się zmierzyć . Oczywiście sięgam po jak najłatwiejsze przepisy , żeby tylko się upiekło – głównie mi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> To ciacho jest proste i smaczne , można je robić z każdymi sezonowymi owocami i nawet jeśli czasem(...)wyjdzie leciutki zakalec , nikt nie zauważy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na małą blaszkę ( kwadratową ) : ciasto 0,5 kg mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny – zimnej 1 cukier waniliowy 1 łyżka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany – gęstej 1 jajko nadzienie : 0,5 kg truskawek
Ogrodnik w podróżymąki pszennej 2 jabłka 50 g płatków owsianych góralskich wykonanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej i jogurt i ponownie wymieszać. Mąkę przesiać i połączyć z ciastem, dodając również proszek do pieczenia (Miksować przez 1-2 minuty na najmniejszych obrotach miksera) Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do ciasta dodać jabłka i płatki owsiane. Wymieszać szpatułką
Ania i Marcin gotująDużo przepisów czeka grzecznie na publikację - tylko z czasem u mnie kiepsko :) Dziś znalazłam chwilę i polecam wam Kruchą tartę ze szparagami na cieście francuskim - przepis odkryty w Lawendowym Domu. Tarta jest banalnie prosta w wykonaniu, a do tego tak uniwersalna, że kiedy tylko znudzą wam się szparagi - spokojnie możecie upiec ją z bakłażanem, cukinią, szpinakiem, papryką lub innym(...)warzywnym rarytasem ;) Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego light 1 duży pęczek zielonych szparagów 15 małych pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz 3 łyżki startego parmezanu 5 łyżek jogurtu greckiego light - można zastąpić bałkańskim Do dzieła: Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki, równocześnie ustawiamy piekarnik do nagrzania na 200*C. Przed pieczeniem blanszujemy szparagi, czyli zanurzamy je we wrzątku
Spektrum Smakuserowa i druga przypominająca w smaku nutellę. Pyszności! Do tego kruche ciasto z orzechami laskowymi, oj jest naprawdę kruchutkie. Polecam wszystkim miłośnikom sernika, naprawdę warto wypróbować ten prosty przepis. Zapraszamy! Składniki Kruche ciasto na spód 100 g płatków owsianych górskich zmielonych na mąkę garść orzechów laskowych zmielonych (razem z płatkami) 2 żółtka 3/4 kostki masła (wcześniej wyjętej z lodówki
Symfonia SmakówCiasto Kakaowa Krówka z Krakersami – Zapraszam na pyszne ciasto z masą krówkową, krakersami i kremem kakaowym. Jest ciekawe w smaku, proste w przygotowaniu i wygląda apetycznie. Krakersy dodają odrobinę słonego posmaku i środek jest delikatnie chrupiący. Aby smaki dobrze się przegryzły, ciasto powinno przez noc postać w lodówce. Proszę pamiętać, aby składniki na krem były w temperaturze pokojowej
Mała Cukierenkaniezaskakujące. Najwięcej z nas kocha serniki, a reszta jabłeczniki. Czy kogoś to dziwi? Mnie w ogóle. Tak jedno, jak i drugie ciasto jest przepyszne i daje wiele możliwości. A jak jeszcze jest proste w wykonaniu, to już atut nad atuty. I taką to właśnie propozycję mam dla Was dziś. Przyznaję się(...)bicia, że nie lubię zagniatać ciasta, a później wygrzebywać tych resztek spod paznokci. Okropieństwo, dlatego trzeba sobie ułatwiać pracę.😋 Ciasto: 1,5 szklanki mąki szklanka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 150 g masła lub margaryny cukier waniliowy 3 łyżki cukru 2 łyżki skórki otartej z cytryny szczypta soli płaska łyżeczka sody 3 łyżki zimnej wody Oraz: 5 jabłek cukier
Dieta moja pasjaBardzo łatwa tarta na klasycznym kruchym cieście, z nadzieniem z jajek, boczku i dużą ilością zielonej cebulki. Proste ale wspaniałe wiosenne danie na obiad lub kolację. Polecam podać ją z ketchupem, sosem czosnkowym lub chrzanowym. *forma do tarty 28 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 150 g masła 2 łyżki zimnej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś kolejne ciasto dla miłośników letnich owoców. Wprost owocowe szaleństwo :) Torcik jest bardzo prosty w przygotowaniu, jedynie czasochłonny - ponieważ nie da się ominąć czasu oczekiwania na tężenie galaretek. Ale uwierzcie mi... każda minuta jest warta poświęcenia dla tego ciasta. Składniki na biszkopt: 2 jajka 50 g cukru pudru 60 g mąki tortowej 50 g stopionego, wystudzonego masła Masa śmietanowo-jogurtowa
Świat Ciastałyżka przyprawy do piernika lub mieszanka cynamonu, imbiru, goździków, chilli, itp.50 g masła1 łyżka miodu3 łyżki mlekaszczypta soli Przygotowanie jest proste. Wszystkie składniki do miski i zagniatamy gładkie ciasto.Formujemy małe kuleczki, z tej ilości ciasta około 50szt.Pieczemy w temp.160stop.,około 20min.Po ostudzeniu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem.Ciasteczka przechowujemy w dobrze zamkniętych pojemnikach, najlepiej w ładnych puszkach metalowych.Podobnie
Kulinarny karnet Christophera