Ogry mają warstwy, cebula ma warstwy i Lucynka też ma warstwy ;) Trzy blaty: z orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi oraz dwa "kremy", których przygotowanie jest banalnie proste. GWARANTUJĘ, ŻE TO CIASTO NIE MOŻE SIĘ NIE UDAĆ - nawet jeśli w pieczeniu ciast dopiero "raczkujesz". Jedyna okazja, żeby coś odwalić to przygotowanie kremów. Trzeba pamiętać o kilku rzeczach: galaretki muszą
Kraina Tysiąca SmakówCiasto na pizze z dodatkiem kaszy manny to dość nowatorskie połączenie. Niektórym kasza manna głównie kojarzy się z deserami i dodanie jej do wytrawnej pizzy może
Słodka Stronanajlepiej dla mnie gotuje moja Babcia. To mój autorytet smakowy. To ona nauczyła mnie podstaw kuchni, to pod jej okiem powstawały pierwsze ciasta, biszkopty. To u Babci najlepiej smakowały drożdżowe proste do przygotowania racuszki. Zjadane na ciepło, posypane dużą ilością cukru pudru smakują do dziś. A moi synowie wręcz je uwielbiają. Składniki: 3 szklanki mąki Reszelskiej pszennej(...)oraz 4 łyżki mleka. Rozrabiamy. Odstawiamy w cieple miejsce, aby podrosło. * Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko, zaczyn, resztę mleka. Dobrze mieszamy. * Rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje ciasta, kładziemy na olej, smażymy na rumiano z obu stron. * Gotowe posypujemy cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchniciemno – jeśli mnie wychodzi, to wyjdzie każdemu. Co więcej – babeczki nie są inwazyjne i wybaczają błędy, a ja zawsze mam problem z proporcjami, bo dla mnie ciasta idealne to „nawrzucać, wymieszać, upiec, zjeść”. Więc Szanowni Państwo, przedstawiam najlepsze na świecie babeczki z jagodami! Robione na kefirze, z dużą ilością owoców, więc prawie dietetyczne huehuehue. Potrzebujemy: 4 jajka(...)masę na babeczki (można pominąć): szklanka serka do serników łyżka cukru pudru sok z jagód lub różowy barwnik kilka owoców do dekoracji. Przygotowanie jest banalnie proste i aż mi smutno, że nie wszystkie ciasta się tak łatwo robi. Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy kefir, cukier, olej i pastę waniliową. Rózgą ubijamy na lekko puszystą pianę, jak nie macie
ladykitchenPrzy poniedziałku zapraszam moich czytelników na bardzo prosty i łatwy do zrobienia przepis; oto wytrawna tarta z groszkiem i marchewką przygotowana na bazie ciasta francuskiego. Jako wypełnienie tarty użyłam jajek i śmietany. Tym razem do farszu zamiast startego żółtego sera dodałam mozzarellę, dzięki temu nadzienie nie jest takie ciężkie. Tarta jest pyszna, nie wymaga wiele zachodu, a smakuje zarówno
Kulinarne przygody Gatitywywołuje alergię. Jest też praktyczną i pełną witamin i minerałów przekąską. Banany mogą być też pysznym składnikiem deserów i ciast, dlatego serdecznie polecam moje ciasto bananowe, które jest delikatne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Składniki:3 dojrzałe banany,1/3 szklanki oleju rzepakowego,½ szklanki cukru białego lub brązowego,1 jajo,1 łyżka cukru waniliowego,1 płaska łyżeczka(...)całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji (ok. 1-2 min). Cisto przelewamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (dł. 30 cm).Pieczemy ok. 55 min.Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moniki SmakołykiTort-rewelacja, najlepszy wypiek tego roku, który na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole. Miękkie piernikowe ciasto nasączyłam ponczem z dodatkiem whisky, przełożyłam pysznym nadzieniem mincemeat i prostym kremem na bazie mascarpone, który świetnie się nakłada i nie spływa. Mój tort wyszedł w kształcie igloo, bo tak urosło mi ciasto ;) Składniki Ciasto 2 jajka 1/3 szklanki cukru
Słodkie inspiracjeMamy... Wracając dzisiaj do domu ujrzałam na stole piękne, kolorowe ciasto. Pierwszy raz miałam okazję go spróbować. Bardzo proste do zrobienia i szybkie do zjedzenia :) Mama się postarała :) Składniki: - 5 dużych jajek - 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej - szklanka wody gazowanej - 1/3 szklanki oleju - 0,5 szklanki mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 2 łyżki kakao(...)kakao! Kiedy masa nabierze gładkiej konsystencji dzielimy ją na dwie części, i do jednej dodajemy 2 łyżki kakao. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlewać na przemian po 1 łyżce ciasta jasnego i ciemnego. Do nagrzanego piekarnika, ustawionego na 180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy ok. 1 godzinę
Zdrowie na języku :PCiasta na zimno z galaretką to w moim domu chyba najbardziej lubiane ciasta, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Ja natomiast ciasta na zimno lubię za to, że są proste do zrobienia, zawsze wychodzą, nie wymagają wielu składników, więc nie są skomplikowane i drogie, a są ładne i kolorowe. Najważniejsze natomiast jest dla mnie to, że robi się(...)niemożliwe. Śmietanowiec na biszkoptach powstał pod wpływem chwili, po szybkim przeglądzie lodówki. Chciałam zrobić frajdę dzieciom i przygotować jakiś lekki deser na gorące dni. Chyba się udało, bo ciasto znikało błyskawicznie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: kilkanaście okrągłych biszkoptów 500ml śmietany 30% 2 śmietan - fixy 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka przezroczysta o smaku winogronowym 1 galaretka agrestowa Sposób przygotowania
Waniliowe Improwizacjemnie ogromna ochota na ciasto z jabłkami. Ostatnio przygotowałam taką przepyszną krajankę z jabłkami i solonym karmelem. To coś dla fanów jesiennych wypieków, prostych przepisów, bardzo słodkich deserów, szarlotek, toffifee, chrupiącej orzechowej kruszonki i cynamonu :) ciasto: 300 g mąki pszennej 50 g cukru 200 g masła 2 jajka kruszonka: 20 g płatków migdałów 80 g odłożonego ciasta (szczegóły
Mienta blogtruskawkami. Delikatne kruche ciasto, lekka, puszysta śmietanka i soczyste truskawki - połączenie idealne. Tarta jest przepyszna. Smakuje jak najlepszy tradycyjny wypiek, przy czym prosta i nieskomplikowana do wykonania. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: 225 g mieszanki do ciast Nutri Free 110 g margaryny bezmlecznej ( lub masła) 100 g cukru lub ksylitolu 1 jajka 1 szklanka kokosowej bitej śmietanki z tego przepisu
Kuchnia bezglutenowadzisiaj, będę zajęta pieczeniem ciast - w niedzielę idziemy na pierwsze urodziny, co wymaga przygotowania tortu dla dziecka i sernika dla mamy. Sernik - wiadomo - prosta sprawa, szczególnie, że dostałam konkretne wytyczne - klasyczny, z rodzynkami, na kruchym cieście, z kratką albo bezą. Gorzej z tortem, bo usłyszałam, że jaki zrobię, będzie dobrze... Wymyśliłam już sobie całość, zobaczymy tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniemożliwe. A ja go tak lubię, że niestraszne mi wycieczki do najdalszych nawet sklepów, żeby zakupić jeszcze tylko kilka łodyg, na ostatnie już ciasto... Albo i nie.Tym razem inspirację znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2014. Od dawna miałam ochotę na tę tartę - rabarbar, masa serowa, a wszystko zamknięte w pysznym, kruchym cieście. Tym razem orzechowym, którego smak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto nie nazwała celowo „morelowo-truskawkowym” bo można je wykonać praktycznie z każdych owoców, a samo ciasto trzyma po prostu w „kupie” owoce. Bajecznie proste do wykonania, nie wymagające wielu składników- i jak to Misiek wszystko opisuje- po prostu zajebiste Składniki: około pół kilograma owoców 185 g mąki pszennej 125 g masła roślinnego(...)czym ją rozwałkowujemy na około 30 cm okrąg- robimy to na papierze do pieczenie, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 10 minut. W międzyczasie kroimy owoce. Ciasto wraz z papierem przekładamy do formy, na środek wykładamy owoce i zakładamy brzegi na górę. Ciasto może lekko się łamać. Pieczemy w temp. 180 C około 40 minuta, tak aby ładnie
greenscarfmaślane ciasteczka. Nie są zbyt słodkie i błyskawicznie się je robi. Składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, bakalie.Przepis jest prosty, więc poradzi sobie z nim każdy.Do ciasta dodałam 2 łyżki cukru, ciasteczka mają też słodki środek za sprawą marcepanu i słodkich rodzynek.Bardzo polecam Wam cudowne w smaku kruche ciasteczka z marcepanem i bakaliami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię