mojprzepisna.pl | Szybkie rogaliki z czekoladą Gdy goście pukają do drzwi taki przepis Wam się przyda. Proste i szybkie rogaliki z czekoladą. W przepisie wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki na 8 rogalików: ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady 1 białko do posmarowania 8 połówek orzechów włoskich Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na 4 części wzdłuż krótszego boku. Każdą
moj przepis nazwykłym piekarniku – gdy za bardzo się przyrumieni z wierzchu, a w środku jest jeszcze niedopieczone – przykrywamy je folią do końca czasu pieczenia. Ciasto śniadaniowe na maślance – buttermilk biscuit jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo szybko się piecze. Składniki: 60 g masła 320 g mąki 1,5 łyżki cukru, najlepiej drobnego do wypieków – pomijamy(...)konfitura, serek twarogowy, pasty rybne/ jajeczne/ serowe etc. Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. W małym rondelku lub mikrofalówce roztopić masło. Przelać masło do foremki, w której będziecie piec ciasto (może to być naczynie żaroodporne o wielkości mniej więcej 21 x 14 cm). Mąkę zmiksować z cukrem, maślanką i proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie gęste i klejące, podobne do drożdżowego
Pociąg Do Kuchnidrewniana łyżka i… już po kilku minutach przygotowań ciasto wkładamy do piekarnika. Taką babkę możecie przygotować w tradycyjnej keksówce lub (tak jak ja) w mniejszych, kolorowych papierowych foremkach (u mnie od PapilArt ). Dzięki temu babkę można spokojnie zabrać ze sobą do pracy lub w gości. Przepis jest naprawdę prosty i wart wypróbowania. Spróbujcie. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie(...)mieszamy łyżką. Następnie dodajemy cukier, znów mieszamy. Kolejno wbijamy 3 całe jajka, całość mieszamy. Na koniec wlewamy przestudzaną rozpuszczoną margarynę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy. Ciasto przekładamy do foremek (u mnie dwie małe 155x60x55 mm) . Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Uwaga! Jeśli
Słodkie okruszkiFuczki - niepozorna nazwa prostej, ale bardzo smacznej potrawy, pochodzącej z Bieszczad. Są to placki z ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej. Kiedy pierwszy raz przygotowywałam je, byłam niesamowicie ciekawa jak smakują. Niektórzy robią je z kapusty ugotowanej, ja wolę z surowej, gdyż więcej smaku oddaje plackom. Polecam wielbicielom prostego i szybkiego jedzenia, nie zawiedziecie się. Składniki: 200 g kiszonej kapusty
Codzienna kuchnia niecodziennadwóch blatów pofalowanego ciasta (tzw. parzonego) przełożonego kremem budyniowym. Kiedyś zawsze przygotowywałam karpatkę z „pudełka”. Jednak zrobiona własnoręcznie jest pyszna i prosta do wykonania i przygotowana tylko z naturalnych składników. Składniki: Składniki na ciasto: 125 g masła 5 jajek 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 2 budynie
Ciastka i ciastatradycyjnej formie, ale niestety dzisiaj jej też nie będzie. Będą prażone jabłka, cynamon, przyjemny zapach kojarzący się z ciepłym kątem i klasycznym pieczonym ciastem, ale tym razem się nie napracujecie robiąc szarlotkę. Oto wersja szybka, prosta i bez pieczenia. Zapraszam na Charlottę w mojej jabłkowej wersji. Tak na marginesie, moim zdaniem nazywanie Charlottą ciasta na biszkoptach np. z truskawkami
Bon appetit mon amieSzybka przekąska z francuskiego ciasta to idealne przekąska dla niespodziewanych gości. Ciasto francuskie zawsze mam w lodówce. Przygotowanie takiej przekąski trwa dosłownie chwilę. Prosta, pyszna i efektowna przekąska idealna na wieczór ze znajomymi. Kilka daktyli, pleśniowy ser, orzechy i porcja francuskiego ciasta…Tak niewiele potrzeba do jej przyrządzenia. Przekąska, która smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Szybka
codojedzeniaSezon rabarbarowy trwa, więc zapraszam na kolejne ciasto z rabarbarem. Tym razem bardzo proste do zrobienia ale za to bardzo smaczne. Do ciasta podałam czerwone słodkie wino w przepięknych kryształowych kieliszkach z serii Magnum. Kieliszki przeznaczone są do różnego rodzaju czerwonych win a ich duży rozmiar umożliwia pełne delektowanie się aromatem wina unoszącym się nad kieliszkiem. Znakomity
Ala piecze i gotujepiekarnik, wyjąć ciasto, pozostawić do wystudzenia . 🥧 Dobre kruche ciasto No właśnie, dobre kruche ciasto! Niektórym wydaje się, że to najłatwiejszy rodzaj ciasta. I po części mają rację, sam proces przygotowania jest banalnie prosty i polega tylko na szybkim zagnieceniu. Najlepiej zagnieść je przy pomocy miksera, który zrobi to bardzo szybko. Zbyt długo zagniatane ciasto może być twarde
SprawdzonaKuchnia.plzdobienia ciast. Tym razem obejdziemy się bez dekoratora, worka cukierniczego, nie będzie żadnych rozetek, ani tego typu zdobień. Masa też będzie bardzo prosta i lekka. Całą pracę wykonają za nas… truskawki. Przepis na ciasto biszkoptowe wykorzystałam ze starej książeczki „Przyślij przepis” (Pani Karoliny Marciniak z Głogowa). Często z niego korzystam, jest naprawdę niezawodny. Ciasto zawsze się udaje, jest równe
mojewypiekiinietylkopatelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe jabłka w cieście oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z jogurtem. Jabłka w cieście można podać na śniadanie, obiad, czy kolację. Danie jest bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Nie pogardzą nim ani dorośli, ani dzieci. Jabłka lubią chyba wszyscy, więc jabłkami w cieście raczej nikt
mojewypiekiinietylkomożna też zrobić ciasto cydrowe o delikatnym posmaku jabłek. Pomyślałam, że spróbować nie zaszkodzi i jak się okazało podczas degustacji pomysł był bardzo smaczny. Prosty i tani przepis na domowe aromatyczne ciasteczka. Czym nadziać takie ciasto?, oczywiście jabłkami z Sądeckich sadów z odrobiną miodu. Składniki: 25 dag margaryny 1/2 szklanki cydru, ok 120 ml 3 szklanki mąki pszennej szczypta
Apetyczna babeczkazrobiło u mnie ostatnio furorę. Szukałam przepisu, w którym mogę wykorzystać zalegające w piwnicy słoiki z dżemem. I tak natrafiłam na ten przepis ( klik ). Prosty a wręcz banalny. A efekt? Cudowne, aromatyczne i wilgotne ciasto (a takie najbardziej lubię). Polałam je polewą czekoladową i posypałam kolorową posypką ale możecie je po prostu posypać cukrem pudrem :) U mnie na pewno pojawi
My simple kitchenbardzo niepozorne. Właściwie robiąc je wydawało mi się, ze nic z tego nie będzie. Wydawało mi się za błache, a jednak jak się okazuje proste przepisy potrafią nas zaskoczyć pysznym zakończeniem! Spróbujcie sami! Składniki; Ciasto; 20 dag mąki pszennej 2 łyzki wiórek kokosowych 10 dag cukru 3 żółtka pół łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag masła 1 łyzka smietany
Radość kipiąca uśmiechem.najważniejsze można ją przygotować na różne okazje i z różnymi dodatkami :). Ta powstała na specjalną okazję urodziny -mojej siostry :) W brew wszystkiemu jest bardzo prosta! Często słyszę "wow ale ciasto - w domu nie ma szans na zrobienie" - Samo przygotowanie bezy jest banalnie proste, długi czas oczekiwania na końcowy efekt to czas suszenia jej w piekarniku. A więc
Niezły Młynek