bardzo prosta do przygotowania, wystarczy tarka i nóż. Muszę powiedzieć, że uwielbiamy ją wszyscy na równi z surówką z młodej kapusty . Surówki przeważnie doprawiam domowym octem jabłkowym (można go zastąpić sokiem z cytryny lub octem winnym), odrobiną oliwy, solą i pieprzem Surowego kalafiora zawsze podjadam, gdy przygotowuję go z bułką tartą, albo jak mam zamiar ugotować zupę kalafiorową, robiłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię proste i rzecz jasna przepyszne. Wziąłem na warsztat przepisy na znane i lubiane potrawy, stare szlagiery i rodzinne przysmaki, które zmodyfikowałem, przetestowałem i zaadaptowałem w zgodzie ze swoją filozofią zdrowego jedzenia. Znajdziesz tu przepisy na smaczne śniadania oraz wspaniałe obiady i kolacje błyskawiczne dania, zdrową klasykę, sałatki, curry i potrawki, zapiekanki, makarony i risotta oraz zupy. Książka zawiera
Ania i Marcin gotująVegeta to przyprawa która bardzo często gości w naszych szafkach i w większości niestety zawiera pełno niezdrowych substancji. O wiele zdrowiej, smaczniej i taniej jest zrobić
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęZnów nadchodzą ciepłe dni , więc polecam wszystkim na obiad wszelkiego rodzaju chłodniki. U mnie dziś gości chłodnik z botwinki, do którego zachęcam was ze względu na
Konrad GotujeDomowy dżem truskawkowy. Świeże truskawki najlepiej zamknąć w słoiku na zimę. Można to zrobić na wiele sposobów. Dziś mój prosty przepis
IzaGotujeDanie popularne w kuchni całych Włoch. Na północy zwane często brodetto (dodaje się także ryby), na Sycylii często używa się krewetek. Proste i łatwe w
Bon Ton Italiaśliwką - proste i bardzo śliwkowe autorka: pierunskiemaszkety | blog: Pieruńskie maszkety Knedle ze śliwkami autorka: am.art | blog: am.art kolor i smak Cykl: Retro gotowanie, Powidła śliwkowe autorka: am.art | blog: am.art kolor i smak Kawowo-kokosowy wegański pudding śliwkowy autorka: whiness14 | blog: Relish Meals Wegańskie naleśniki z migdałową czekośliwką autorka: whiness14 | blog: Relish Meals Słodka śliwkowo-gruszkowa zupa krem autorka
Weekendy w domu i ogrodziemoich pudełek, w których zabieram posiłki do pracy: Rodzaj pudełka powinien być dostosowany do posiłków, które zabierasz do pracy: - Jeśli jest to danie „jednogarnkowe” to z powodzeniem można wybrać proste pudełko jednokomorowe. - Gdy na śniadanie mam kanapkę to wybieram pudełko śniadaniowe, a np. na płatki do jogurtu wybieram małe zamykane pudełeczko. - Do potraw, które mają intensywny zapach(...)dania z dodatkiem ryb czy jajek) warto wybrać pudełka z komorami i szczelnym zamknięciem. Podobnie wielokomorowe pudełka przydają się, gdy lunch składa się z kilku oddzielnych produktów. - Na zupę warto wybrać specjalny pojemnik – warto upewnić się o szczelności zakrętki lub nawet… słoik. - Jeśli chcesz swoje jedzenie podgrzewać bezpośrednio w mikrofalówce to koniecznie dowiedz się, czy wybrany przez Ciebie
Pasja Smakukremowej zupie z białych szparagów, którą przygotował Piotr postanowiłam przygotować tartę ze szparagami na cieście francuskim, smaczną, kolorową, przyciągającą wzrok. Właściwie to Bartek U. natchnął mnie do przygotowania mojej tarty, pokazał na FB-ku zdjęcie swojej kolorowej tarty, napisałam mu, że ja też wymaluję swoja tartę, no i wymalowałam ;). Tarta ze szparagami to super szybka, bardzo prosta i pyszna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTaki mały powrót do smaków z dzieciństwa. Mnie makaron z serem najbardziej kojarzy się z wyjazdami na kolonie. Zawsze się cieszyłam kiedy okazywało się, że na
kuchnia doskiSkładniki : 50 dag fileta np. z mintaja, morszczuka lub innej ryby morskiej 1 i 1/2 szklanki gotowego bulionu warzywnego - ja zrobiłam z kostki 3 jajka 2
Proste Potrawyproste urządzenie a zapomnimy o kupowanych w sklepach wędlinach. W moim szynkowarze mieści się 1 kg i 200 gram mięsa. Składniki: 1 kurczak 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 płaska łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: Z kurczaka odkrawamy całe mięso ze skórą. Nie musimy robić tego bardzo dokładnie, pozostałą część zużyjemy do zupy. Niecałą
Smaki EwyNie wyobrażam sobie Wielkanocy bez żurku. Jednak, żeby miał dobry smak, potrzebuje dobrego zakwasu. Wiele osób obawia się przygotowania zakwasu w domu (sama do nich należałam
Pełny talerznasączone przyjemnym, lekkim bulionem. Można je zjeść wprost wyjęte z wody, albo podać w rosole. Czas : 50 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji: 2 duże Przepis jest prosty. Każdy kto potrafi ulepić pierogi powinien zrobić pielmieni, bo to szczególny rodzaj pierogów, Ja sam zdecydowałem się zrobić pielmieni, dlatego że niedawno byliśmy w Suwałkach, w słynnej Kuchni Tatarskiej Alika(...)bulionem, zaś rosołek nabiera smaku farszu. Polecam inne przepisy kuchni kresowej, jakie niedawno wrzuciłem na bloga: Manty – tatarskie pierożki Kakory – pieczone pierogi Soczewiaki – wegetariańskie pieczone pierogi Zupa soljanka Składniki: Ciasto na pierogi 250 g mąki (użyliśmy mąki typ 650) – 1 szklanka 125 ml gorącej wody – pół szklanki 2 łyżki oleju Duża szczypta soli Farsz
Niedzielny kucharz(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. Sklepowe witryny przyozdobione są w świąteczne dekoracje, a my powoli zastanawiamy się nad świątecznymi wypiekami i
Damusia.pl