zaoszczędzić dużo czasu i będziecie mogli cieszyć się wymarzonym urlopem, nie spędzając go w kuchni ;) Do tej pory wypróbowałam kilka produktów i jestem bardzo zadowolona, bo przygotowanie jest bajecznie proste a dania bardzo smaczne. Jedyną rzeczą, do której mam zastrzeżenie, jest to że na niektórych opakowaniach nie ma podanej kaloryczności przygotowanego dania. Zdarza mi się liczyć kalorie(...)obiedzie ;) Poniżej mam dla Was kilka zdjęć dań które przygotowałam . Najbardziej przypadły mi do gustu placki ziemniaczane ze szpinakiem, po prostu "niebo w gębie" ;) Chciałam też Wam wspomnieć o zupie z soczewicy, której zapach przywiedzie do kuchni każdego głodomora ;) A dzięki temu daniu, polubiłam zielony groszek ;) Te i więcej produktów znajdziecie na stronie Firma SYS- Dania Babci Zosi . Można
Czerwona Porzeczkakorzyścią również dla Was :)Na tym kończę wstęp i przechodzę do pierwszego w tym roku przepisu, prowansalskiego dania o nazwie pissaladiere. To coś pomiędzy pizzą i cebularzem. Prosty chlebowy placek pokryty karmelizowanymi cebulami, ozdobiony kratką z filecików anchois i oliwkami (w oryginale są to małe czarno-brązowe oliwki nicejskie). Na obiad w stylu francuskim z dodatkiem zielonej sałaty(...)ęcie do lampki wina. A wygląda tak:Cebule w czasie długiego duszenia stają się brązowe, miękkie i słodkie, ponieważ zawarte w nich cukry ulegają karmelizacji. Kto kiedyś robił francuską zupę cebulową, ten wie, o co chodzi. To nie jest zadanie dla niecierpliwców (mi duszenie zajęło 40 minut), ogień nie może być za duży, a cebule nie mogą się przypalić. Gotowe
Chilli Czosnek i OliwaDziś przedstawiam przepis na wspaniałe herbatniki korzenne . Są naprawdę cudowne, kruchutkie , chrupiące , coś niesamowitego . Nie bez powodu przepis ukazuje się tuż przed świętami, bo cóż to
Kawa z mlekiemWiosna coraz bliżej, więc proponuję taki kolorowy, pyszny oraz bardzo prosty deser bez pieczenia. Kwiatuszki w galaretce wyglądają uroczo, nasze dzieciaki na jego widok będą skakały z radości. To także idealny deser dla wszystkich dbających o linię, jest bardzo lekki z niewielką ilością cukru. Dzięki temu możemy pozwolić sobie na nie jeden kawałek . Polecam :) SKŁADNIKI : opakowanie prostokątnych(...)kwadratowych herbatników (ok. 200 g) mleko do nasączenia WARSTWA ŚMIETANOWA : 400 g kefiru 400 g śmietany 18 % (do zup i sosów) 3-4 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe galaretka niebieska galaretka jagodowa galaretka brzoskwiniowa DEKORACJA : galaretka agrestowa 2 opakowania ciastek w kształcie kwiatków żurawina do wypełnienia środków WYKONANIE: Każdą z 3 galaretek (niebieska, brzoskwiniowa i jagodowa) rozpuszczamy
Pani na deserDomowy barszcz to coś niesamowitego. Nieporównywalny do tego z kartonika. Ma bardzo głęboki smak. Robiąc barszcz możemy posłużyć się pieczonymi burakami lub zrobić go tradycyjnie na
Poezja smakunamysłach, odrzuconych projektach i chwilach zwątpienia, w końcu padło na zupę. Cóż, może i prozaiczna, ale w listopadzie, po powrocie do domu z zamglonego, deszczowego świata, miska z rozgrzewającą zupą to marzenie. Które tak łatwo spełnić! Poza dynią dodałam marchewki (dla koloru i słodyczy), pietruszki (dla zaostrzenia smaku) i ziemniaków (żeby całość odpowiednio zagęścić). Z przypraw postawiłam na ostrą pastę(...)jeszcze większej kremowości. Dodatki to brukselka, lekko podsmażona na patelni, dzięki czemu zyskuje na smaku; oraz chrupiąca, prażona cebulka. Całość wyszła zaskakująco pyszna i oryginalna, a przy tym naprawdę prosta w przygotowaniu. To co, skusicie się...? Nad tym fantazyjnym trio zastanawiała się również Ania ; sprawdźcie koniecznie, co wymyśliła! Krem dyniowo-marchewkowy z brukselką i prażoną cebulką Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezonowe warzywa staram się maksymalnie wykorzystywać przy gotowaniu. Od dłuższego czasu w lodówce, co parę dni pojawia się spory kawałek dyni. Za każdym razem mam już
Corner With RecipesWoda jest niezbędna do życia. Każdy z nas to wie! Jednak na coś tak pozornie prostego, wręcz banalnego jak picie wody istnieje mnóstwo mitów i nieporozumień. Dowiedzmy się zatem, jak oddzielić mity od faktów o wodzie pitnej. 1. Każdy musi pić minimum osiem szklanek wody dziennie. Mit. Badania wykazały, że kobiety powinny wypijać około dwóch litrów lub ośmiu(...)szklanek dziennie, a mężczyźni do trzech litrów lub dwunastu szklanek dziennie jakiegokolwiek płynu. Zatem nie chodzi tylko o wodę. Płyn mamy w kawie, herbacie, zupie, owocach itd… Poza tym zbyt wiele czynników decyduje o tym, ile wody potrzeba naszemu organizmowi. Jeśli należymy do osób aktywnych to tracimy więcej wody poprzez pocenie się. W efekcie zapotrzebowanie na płyny roście. Zależy
Tradycyjna Kuchniamięsożerców! Zachęcam do tego wszystkich, by koniecznie wypróbować znane nam dania w wersji wege, bo są naprawdę pyszne! A pasztet robi się w mgnieniu oka! Nie dość, że jest prosty w przygotowaniu, to jest również delikatny w smaku (może dzieci go polubią?), a dodane śliwki robią świetną robotę, komponując się z kaszą gryczaną i soczewicą. Pasztet wychodzi dość wilgotny(...)inne przepisy na dania wege-----> Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną , Wegetariański barszcz na botwince , Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej , Zupa z czerwonej soczewicy Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy - przepis: Składniki: (na keksówkę standardowej wielkości) 100 g kaszy gryczanej soczewica (ja użyłam gotowanej na parze, 265 g po osączeniu
Moje Qulinariamięsożerców! Zachęcam do tego wszystkich, by koniecznie wypróbować znane nam dania w wersji wege, bo są naprawdę pyszne! A pasztet robi się w mgnieniu oka! Nie dość, że jest prosty w przygotowaniu, to jest również delikatny w smaku (może dzieci go polubią?), a dodane śliwki robią świetną robotę, komponując się z kaszą gryczaną i soczewicą. Pasztet wychodzi dość wilgotny(...)inne przepisy na dania wege-----> Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną , Wegetariański barszcz na botwince , Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej , Zupa z czerwonej soczewicy Pasztet z kaszy gryczanej i ciecierzycy - przepis: Składniki: (na keksówkę standardowej wielkości) 100 g kaszy gryczanej soczewica (ja użyłam gotowanej na parze, 265 g po osączeniu
Moje QulinariaUwielbiam dania dwa w jednym! Są sycące i zazwyczaj proste w przygotowaniu. Dlatego dzisiaj proponuję Wam przepyszny bogracz - z duża ilością mięsa, ziemniaków, czerwonej fasoli, pomidorów, papryki i czosnku - w sam raz na jesienną aurę. Po prostu - zdrowy, pożywny i smakowity obiad! Przekonajcie się ;) Bogracz gulasz Nie wiem czy to danie jest typowym bograczem gulaszem, ale takie(...)nazewnictwo przyjęło się w moim domu, więc niech tak zostanie ;) Poniższe składniki wykorzystuję na przygotowanie 4 litrów (!) tej przepysznej zupy dwa-w-jednym. Składniki: 2 cebule ok. 10 średniej wielkości ziemniaków 3 pojedyncze piersi z kurczaka 6 pomidorów 3 papryki 5-6 ząbków czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 ml śmietanki do zup przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!oddzielny post, gdyż w ogromnej ilości przepisów, czy to w internecie, czy książkach kucharskich, właśnie ono jest składnikiem głównym. Śmiało możemy go używać do deserów, ciast, ciasteczek, dań głównych, zup, pierogów... Tym postem chciałabym ponadto rozpocząć cykl moich przepisów z użyciem naszej kochanej dyni. Dyniowe purée można kupić już gotowe, zamrożone, niemniej jednak wiadomo, że wszystko co robimy sami(...)jakich składników użyliśmy. Mamy również różne wersje owego purée, może być przyrządzone z gotowanej, duszonej lub pieczonej dyni. Osobiście, najbardziej lubię opcję z pieczoną dynią. Jego przygotowanie jest banalnie proste, lecz przez długość pieczenia nieco czasochłonne. Tak naprawdę, ilu kucharzy, tyle przepisów na purée. Jedni dodają oliwę z oliwek do pieczenia, zioła, czy przyprawy. Ja podaję przepis na zupełnie
Be Fit Be Strongzimno. Przygotowywany przez mamę na każde święto, czy rodzinną uroczystość. Sama dość często wracam do tego przepisu, modyfikując jedynie smak i ilość galaretek. Ciasto dosłownie 2 składnikowe, szybkie i proste do wykonania. Polecam na te pochmurne i szare dni.Składniki:4 opakowania serków homogenizowanych waniliowych (małe opakowania po ok 140 g każde)3 galaretki o tym samym smaku(...)smakach ( u mnie: niebieska, cytrynowa, truskawkowa, porzeczkowa)Wykonanie:Na samym początku przygotowujemy "różnosmakowe" galaretki. Każdą z nich oddzielnie rozrabiamy w 300 ml wrzącej wody i wylewamy w talerze do zupy. Odstawiamy do stężenia. Kiedy są gotowe kroimy je w kostkę.3 takie same galaretki rozpuszczamy razem w półtorej szkl wrzącej wody. Lekko przestudzone łączymy z zimnymi serkami dokładnie mieszając
Malinowe PocałunkiBabka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który
Kuchnia MagdaLeny