prosta zupa - 3675 przepisów (strona:169/245)

Jak zrobić domowe purée z dyni? 169

oddzielny post, gdyż w ogromnej ilości przepisów, czy to w internecie, czy książkach kucharskich, właśnie ono jest składnikiem głównym. Śmiało możemy go używać do deserów, ciast, ciasteczek, dań głównych, zup, pierogów... Tym postem chciałabym ponadto rozpocząć cykl moich przepisów z użyciem naszej kochanej dyni. Dyniowe purée można kupić już gotowe, zamrożone, niemniej jednak wiadomo, że wszystko co robimy sami(...)jakich składników użyliśmy. Mamy również różne wersje owego purée, może być przyrządzone z gotowanej, duszonej lub pieczonej dyni. Osobiście, najbardziej lubię opcję z pieczoną dynią. Jego przygotowanie jest banalnie proste, lecz przez długość pieczenia nieco czasochłonne. Tak naprawdę, ilu kucharzy, tyle przepisów na purée. Jedni dodają oliwę z oliwek do pieczenia, zioła, czy przyprawy. Ja podaję przepis na zupełnie

Be Fit Be Strong
Kolorowy sernik na zimno 915

zimno. Przygotowywany przez mamę na każde święto, czy rodzinną uroczystość. Sama dość często wracam do tego przepisu, modyfikując jedynie smak i ilość galaretek. Ciasto dosłownie 2 składnikowe, szybkie i proste do wykonania. Polecam na te pochmurne i szare dni.Składniki:4 opakowania serków homogenizowanych waniliowych  (małe opakowania po ok 140 g każde)3 galaretki o tym samym smaku(...)smakach ( u mnie: niebieska, cytrynowa, truskawkowa, porzeczkowa)Wykonanie:Na samym początku przygotowujemy "różnosmakowe" galaretki. Każdą z nich oddzielnie rozrabiamy w 300 ml wrzącej wody i wylewamy w talerze do zupy. Odstawiamy do stężenia. Kiedy są gotowe kroimy je w kostkę.3 takie same galaretki rozpuszczamy razem w półtorej szkl wrzącej wody. Lekko przestudzone łączymy z zimnymi serkami  dokładnie mieszając

Malinowe Pocałunki
TWAROGOWA BABKA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 113

Babka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który

Kuchnia MagdaLeny
Menu na tydzień: Zielono na talerzu 147

chyba, że jest bardzo szybko, a wiosnę widać na talerzu! Sałatka Zielonej Bogini, pęczotto z zieloną fasolką, pizza na spodzie z komosy z zielonym groszkiem, pasta z zielonym pesto, zupa z groszku i sałatka fattoush, też zielona! Tak wygląda to menu na tydzień. Większość dań przygotujcie w 15-20 minut! Zielono w sercu, za oknem i na talerzu Poczuliście(...)spróbowania, bo są pełne witamin i smaku! Dawały nam mnóstwo energii do wędrowania po okolicznych górkach i pagórkach. Przygotowanie większości dań z tego menu na tydzień jest banalnie proste i szybkie! Wszystkie potrawy (z wyjątkiem pizzy ze spodem z komosy), można zrobić w pół godziny lub szybciej. Rośnie nam mały smakosz A co jeszcze u nas oprócz tego

Niedzielny kucharz
Sałatka z awokado i pomidorkami 218

Sałatka z awokado i pomidorkami to danie składające się praktycznie z 4 składników – awokado, pomidorków koktajlowych oraz cebulki i natki pietruszki. Szybkie, smaczne i bardzo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Komosa ryżowa – quinoa jak gotować oraz własciwości 136

gotowanie tej kaszy. Jednak jest ona na tyle wdzięcznym produktem, że nie musicie zastępować nią w diecie jedynie kasz, makaronów czy ryżu. Doskonale sprawdzi się jako baza ciastek, deserów, zup czy sałatek a nawet kotletów. Eksperymentujcie i dzielcie się swoimi przepisami na komosę. Dlaczego warto jeść quinoa (komosę)? Ponieważ jest bogatym źródłem błonnika, białka i kwasów tłuszczowych w tym omega(...)się gdzie kupić np chia. Czyli drodzy panowie, szukamy najbliższego sklepu ze zdrową żywnością, który mam nadzieję, będzie od tej pory przez Was częściej odwiedzany Komosa jest pyszna, banalnie prosta do przygotowania. Do tego wychodzi idealnie sypka Drukuj Komosa ryżowa – quinoa jak gotować oraz własciwości window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 szkl. komosy 2 niepłne szkl. wody szczypta soli

Mieszam w Garnku
Szpecle z serem i cebulką (Käsespätzle) 106

Tradycyjny, prosty przepis na Käsespätzle – sycące szpecle, czyli popularne w Alpach kluseczki z serem i podsmażoną na złoto cebulką. Szpecle (Spätzle) to sztandarowe danie kuchni szwabskiej, która uchodzi za prostą i niezbyt wyszukaną, ale za to sycącą i smaczną. Mogą być samodzielną potrawą (podaje się je wówczas z dodatkiem cebuli, sera, boczku bądź kapusty) albo dodatkiem do dań głównych(...)chwała naszego kraju, alfa i omega kuchni szwabskiej”. W opublikowanej w 1827 roku „Historii siedmiu Szwabów” opisano, że w Szwabii je się pięć razy dziennie: 5 razy zupę i dwa razy zupę i Knöpfle (bardziej okrągłe) lub Spätzle (podłużne). Nazwa pochodzi najprawdopodobniej od niemieckiego słowa Spatzen, które oznacza małe wróble. Wypróbuj słowacką odmianę szpecli, czyli BRYNDZOVE HALUSZKI Choć ciasto składa

smakowitehistorie.com
Kostka rosołowa bez glutaminianu sodu 219

Dziś podsunę Wam pomysł na domowe kostki rosołowe, które skutecznie zastąpią te chemiczne ze sklepu. Znane wszystkim kostki rosołowe ze sklepu to koncentrat tłuszczów drobiowych lub

Kuchnia PROzdrowotna
Kurczak z patelni z ciecierzycą. Zdrowe strączki. 173

Dziś będzie o strączkach w kuchni polskiej, o całym naszym bogactwie jakie mamy, a nie korzystamy z niego zbyt często. Można po nie sięgać cały rok

Apetyczna babeczka
Roślinne mleko kokosowe 204

Pozostając w kokosowym temacie, zapraszam na post poświęcony domowemu wegańskiemu mleku kokosowemu. Takie mleko jest proste, tanie i wyjątkowo smaczne. Z powodzeniem może zastąpić mleko krowie, które zawiera więcej substancji szkodzących nam, niż tych pozytywnie wpływających na nasz organizm. Napoje roślinne można przygotować w domu małym nakładem pracy i pieniędzy. Nadają się do tego wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, sezam(...)migdały, orzechy nerkowca, płatki owsiane i wiele innych. Można wyczarować wiele ciekawych smaków, a przygotowane mleko nadaje się do kawy, ciast, deserów, jak również do zup i sosów.  Mleko roślinne przygotowujemy w proporcjach: 1 szklanka wiórków na 4 szklanki wody.  Wiórki zalewamy dwoma szklankami gorącej wody i namaczamy pod przykryciem przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie

two broke sisters
Przetwory z wiśni: Domowy Dżem Wiśniowy. Prosty i szybki przepis na dżem. Jak pasteryzować sloiki i nakrętki? 196

Trwa sezon na wiśnie.   Nasza spiżarnia pomieściła w tym roku przetwory z 40kg wiśni.   Ekologiczne wiśnie z własnej działki zbierałam osobiście.   Teraz przyszedł

IzaGotuje
Czym zastąpić masło, jajka, ser? Roślinne (wegańskie) zamienniki znanych potraw i produktów 187

domowym zaciszu, choć nie zabrakło też sklepowych gotowców. Większość z nich testowałam, pozostałą część na pewno wypróbuję w najbliższej przyszłości. Na końcu wpisu znajdziecie wszystkie roślinne zamienniki w formie prostej tabelki do wydrukowania. MASŁO DO SMAROWANIA PIECZYWA Czym zastąpić masło? Mamy tu ogromne pole do popisu – zamienników masła jest sporo, a każdy z nich stanowi ciekawe urozmaicenie(...)MLEKO Tu oczywiście w zamian wprowadzamy mleko roślinne. Takie mleko  możecie przygotować w domu (jeśli macie blender) lub kupić gotowe, wybór jest spory. Pierwsza opcja jest tania i prosta, a druga daje nam możliwość zakupu mleka wzbogaconego w wapń (którego może nam nagle zabraknąć jeśli wykluczymy mleko krowie i jego przetwory).  Zawsze czytajcie składy, unikajcie zbędnych dodatków

Powiedz dietom nie