radości i nie może doczekać się urlopu. Tak, tak, bierze urlop, by codziennie chadzać na grzyby. Moi rodzice suszą wtedy grzyby (ja tak samo, przydadzą się do zupy grzybowej, placków, sosów do makronu, bigosu, itp.), robią sosy grzybowe, jajecznicę, czy grzybowe omlety i placki. Oczywiście nie trzeba być znawcą grzybów. Wystarczy znać 2-4 rodzaje grzybów, by czuć się(...)pochadzać po lesie, dotlenić się i zaczerpnąć świeżego powietrza. Ja takie leśne wyprawy uwielbiam. Szczególnie z najbliższymi, zbliżają, a człowiek miło i pożytecznie spędza czas. Dziś pokaże Wam bardzo prosty przepis na sos grzybowy. Możecie go zrobić więcej i kilka dni przechowywać w lodówce. Potem dodawać do makaronów, sosów, placków, jajecznicy.., tak naprawdę na co macie ochotę i do jakiego
Zasmakuj KuchniJakoś brak mi natchnienia na pisanie postów itd..ale mam kilka przygotowanych wcześniej, więc je Wam przedstawię..Cud kuchenny Tupperware to naprawdę bardzo proste "urządzenie"...rosołek ugotowany "bez gotowania"..wystarczy zalać wodą -gotującą , zamknąć i odstawić na około 20-30 minut[w zależności od makaronu] i zająć się innymi obowiązkami lub odpocząć..a zupka "ugotuje się "sama(...)kurczakaMakaron, pokrojoną marchewkę ,pokruszoną kostkę rosołową oraz kawałek piersi z kurczaka umieścić w pojemniku Cudu kuchennego.Zalać gotującą wodą , zamknąć i odstawić.Po upływie około 20-30 minut zupa już gotowa
Moje domowe kucharzenieZa dynią nie przepadam za bardzo, zdecydowanie wolę cukinię. W słodkich wypiekach np. tych muffinkach dynia mi smakuje ale do wersji wytrawnej jakoś
Monia miesza i gotujeKalafior w języku hindi to gobi . Słowo to odnajdziecie w nazwach bardzo wielu indyjskich potraw. Gobi w formie curry, masali, zupy, smażony w cieście, będący farszem, marynowany, pieczony... Sam, lub w towarzystwie innych warzyw (bardzo często ziemniaków). W sosach rzadszych, lub bardzo gęstych. I pewnie w wielu kolejnych kombinacjach, których teraz nie pamiętam. Kiedy pomyślę o wartościach płynących(...)kurkumą jest podobno bombą antyrakową! To robi wrażenie... Ale nawet, gdyby nie, to po prostu jest bardzo smaczny. Jednym z najpopularniejszych indyjskich dań kalafiorowych jest aloo gobi, czyli proste danie z kalafiora, ziemniaka i charakterystycznych przypraw. Ja postanowiłem całą uwagę poświęcić jednemu warzywu. Jak kalafior, to kalafior ;) Duszony bez wody, z mocno ograniczonym zestawem przypraw, jest w tej wersji
zadanie-gotowaniesłuży i ograniczam je do minimum. Jednak takowe znalazłam w Green Box'ie, więc z takim przygotowałam śniadanie. Do środka dodałam ok. 1/3 łyżeczki cynamonu oraz małego banana. Banalnie proste połączenie, a jakie smaczne. II ŚNIADANIE ⇨ Kanapka z pastą warzywną Bazą kanapki był chleb żytni, natomiast dodatkiem zielona pasta, której głównym składnikiem okazał się groszek(...)ciepło z dodatkiem tuńczyka z puszki. Danie dodatkowo zagęściłam 1 łyżeczką mąki owsianej wymieszanej z odrobiną wody, ponieważ okazało się, że sos jest dość wodnisty i bardziej wyszłaby gęsta zupa niż zwarte danie (a w tym przypadku taką konsystencję preferowałam). Oczywiście jest to opcjonalne i można zostawić sos w wersji nieco rzadszej. PODWIECZOREK ⇨ Woda kokosowa o smaku ananasowym
Zdrowie na języku :Pbył to ser smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje wśród przekąsek, czyli meze i rzeczywiście porcja jest nieduża. Ja swoją uzupełniłam porcją tzatziki i chlebem pita. Zdjęcie robiłam o zachodzie słońca. Czyż nie wygląda uroczo(...)liści winogron. Przywiozłam sobie z Grecji słoiczek takich liści, abym mogła w domu przygotować własne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżemPoniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak, z lekko wyczuwalnym aromatem anyżu. Oba zaklasyfikowano jako meze. Gdzie jadłam - czyli polecane
Chilli Czosnek i OliwaZ zimową pogodą nieodzownie kojarzy mi się gulasz. Może dlatego, że w tym okresie bardzo często odwiedzałem Węgry i tam zajadałem się gulaszami w każdym możliwym
ProstePesto.plTortilla domowa, wykonana od a do z samemu . Prosta chrupiąca i smaczna . Zrobiłam ja to i zrobisz i ty . Składniki farszu: 4 ćwiartki z kurczaka sól do smaku pieprz biały mielony do smaku papryka czerwona mielona ostra do smaku olej do smażenia Dodatkowo: sałata lodowa 1 szt ogórek zielony świeży(...)przegotowana woda 1 szklanka jajko szczypta soli smalec ( połowa kostki) Wykonie farszu: Udka z kurczaka obieram ( odkrawam nożem mięsko , a skórę i kości zostawiam na zupę)Smażę na patelni pokrojone kawałki mięsa , doprawiam sola pieprzem i papryka ostra mieloną. Smażę mieszając co jakiś czas by się równomiernie usmażyło mięsko. Wykonanie tortilli pszennej : Do misy wsypujemy make przesianą
Różowa kuchniaJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wegański gulasz z soczewicy Przepis na roślinny obiad wcale nie musi być skomplikowany. Wystarczy sięgnąć po kilka składników, które są dostępne w większości sklepów i w prosty sposób połączyć je ze sobą. Dzisiejszy gulasz z soczewicy nie wymaga od Ciebie dużego zaangażowania. Nawet posiadając dwie lewe ręce, jesteś w stanie zrobić ten pyszny, aromatyczny, wegański gulasz! Z czym podawać gulasz(...)jeszcze możesz zrobić z zielonej soczewicy? Polecam Ci klopsiki z soczewicy , które podałem ostatnio na obiad w sosie pomidorowym. Dodatkowo rewelacyjna jest również wegańska lasagne , kotlety z soczewicy , zupa z soczewicy … Same pyszności Artykuł Gulasz z soczewicy pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
Blendmanbudowaniu odporności. Autorka książki proponuje nam dania na wynos, które możemy zabrać do pracy, czy gdzieś w trasę. Są one szybkie w przygotowaniu jeśli mamy mało czasu i proste. Autorka przygotowując posiłki zwraca uwagę na składniki i jakość produktów, wybiera składniki zgodne z aktualną porą roku, unika importowanych owoców czy warzyw, bo truskawki w grudniu czy świeże(...)też o estetykę posiłków, pije dużo wody między posiłkami, nie je pod wpływem silnych emocji, unika alkoholu, cukru i nabiału. Książka została podzielona na pory roku. Zaczynamy od zup błyskawicznych i sałatek dla zabieganych, następnie przechodzimy do wiosny - przebudzenie mocy, później lato - pełnia życia, babie lato i jesienny zmierzch, zima - wyciszenie i regeneracja, bonus, sosy i dodatki. Przepisy
kruche babeczkiDiablotki to wypieki z francuskiego lub kruchego ciasta w kształcie krążka lub pałeczki, podawany do bulionu lub barszczu. Wykonanie ich jest proste i szybkie. Dziś o smaku serowym. Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 1 jajko, 2 łyżki śmietany, 3 dag utartego ostrego sera, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Do mąki dodać masło, sól i pieprz(...)grubość 0,5 cm, posmarować białkiem, obłożyć serem i pokroić w paski. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zrumienić w piekarniku na złoty kolor. Podawać do czystych zup, najlepiej bezpośrednio
Tradycyjna Kuchniauproszczeń, nie ma takiej potrzeby, ale ile taka potrawa na tym straci... Nazwę specjalnie podałam po francusku. To z jednej strony lekko humorystyczny pstryczek w nos blogerom usilnie nazywającym proste dania, które mają polskie nazwy w innych językach oraz nawiązanie do "Anny Kareniny" Lwa Tołstoja, którą niedawno skończyłam czytać, i którą to wszystkim polecam. + masło do smażenia Zaczynamy(...)wersji obecnej, ze zdjęcia, ponieważ kiedyś zrobiłam prawdziwy, dobowy kapuśniak rosyjski i przyznam, że żaden nie może się z nim równać. Niektórzy podają go ze śmietaną... ja nie zabielam zup. Tracą one dla mnie cały urok i smakują już wyłącznie śmietaną. Zawsze jednak posypuję je świeżą, posiekaną natką pietruszki
Kuchenna KontrrewolucyaWszystkie warzywa o dużej zawartości cukrów prostych nadają się do kiszenia. Kapusta to warzywo, które kisi się najczęściej. Co roku mam swoją kiszoną kapustę. W połowie listopada ukisiłam kapustę z dodatkiem marchwi i kapusty pekińskiej. Rozbierałam kapustę pekińską a jej liście układałam warstwami między poszatkowaną kapustą i marchwią. W tym przypadku marchew była tylko niedużym dodatkiem. Pozostało mi dość(...)Szatkowana kiszona marchew jest bardzo, bardzo smaczna a jej zastosowanie w kuchni jest ogromne. Do czego używamy? Jemy samą a sok wypijamy. Jako surówkę lub składnik surówek, sałatek, zup, sosów albo jako jeden ze składników do sajgonek czy naleśników. Jej zastosowanie może tylko ograniczać nasza wyobraźnia :). Marchew po ukiszeniu nic a nic nie traci na kolorze! Jest kilka sposobów
Leśny Zakątek