Coraz zimniejsze te jesienne dni. W kuchni teraz zamiast chłodników robimy ciepłe zupy i potrawki. Dzisiaj u mnie fasolka po bretońsku. Polecam na jesienne wieczory. Z kromką wiejskiego chleba. Składniki : * paczka fasoli Jaś * kawałek surowego wędzonego boczku * kiełbasa podsuszana * 2 cebule * koncentrat pomidorowy * olej rzepakowy * majeranek , ziele angielskie , liść laurowy , sól , pieprz cayenne Przygotowanie : Fasolę
Magiczne Życie Martytrochę większe od ziarenka pieprzu * mają korzenny zapach i słodko-ziołowy smak * ułatwia trawienie tłuszczu * lekki napar z ziarenek łagodzi zaburzenia żołądkowe * wykorzystuje się ziele do marynat, potrawek z drobiu, cielęciny i sosów do mięs * przyprawa idealna do warzyw, ryb i zup jarzynowych * dodana w niewielkiej ilości do kompotów i deserów podnosi ich walory smakowe ANYŻ GWIAZDKOWY * przyprawą
Magiczne Życie MartyKONKRETÓW. Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie. Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewających właściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze czy też porządne zupy. Ewidentnie widać jesień. JAŁOWCOWY SCHAB Z WINEM. /autorski;/ 6 plastrów schabu bez kości 2 średnie cebule 1 - 2 ząbki czosnku sól, pieprz 4 ziarenka jałowca
W kuchni Karmel-itkimamy wiele czasu, można pomóc sobie marchewką z puszki lub ze słoika. Jest już miękka, nie trzeba jej gotować, wystarczy zmiksować. Ale nie wylewać zalewy! Wzbogaci ona smak potrawki. Wtedy wystarczy zmniejszyć ilość dolewanej wody o tyle, ile dodamy zalewy. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was z Południowej Ameryki! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimarnować jedzenia, a kiedy zdarzy się, że coś ulegnie zepsuciu, wyrzucam samej sobie, że w żaden sposób nie spożytkowałam wyrzucanego właśnie jedzenia. Wtedy, na drodze kombinacji, powstają różnorakie sałatki, potrawki, czy pasty do chleba. I dziś jedną z nich Wam przedstawiam. Domowe pasty smakują zdecydowanie lepiej niż kupne, wiemy, co w nich się znajduje, a przede wszyskim, dostosowujemy ich smak
W kuchni Karmel-itkiminut. Po tym czasie warzywa przełożyć do rondla z mięsem, dodać pokrojone na kawałki pomidory, zalać szklaną białego wina i dusić razem około 7-10 minut. Przygotowana potrawka idealnie komponuje się z makaronem penne ugotowanym al dente (ja łączę całość przed podaniem ), czy też ugotowanym na sypko ryżem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanastępnie podsmaż na teflonowej patelni bez tłuszczu razem z pokrojoną w kostkę cukinią i pokrojonymi w plastry pieczarkami. Całość podduś razem z pomidorami z puszki, do miękkości mięsa. Potrawkę podawaj z kaszami - ugotowanymi zgodnie z zaleceniami na opakowaniach
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKrólik po chłopsku. Niemiecka i polska kuchnia słynie z dań z królika. W tym przepisie połączono delikatne mięso królika z marchewką i boczkiem. To danie jednogarnkowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBigos z cukinii Zaskakująco pyszne danie! I to jednogarnkowe. Szybki i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodzinki. Najlepiej smakuje podany ze świeżym pieczywem. Polecam!
Blog z ApetytemMyślę, że nie będzie przesadą, jeśli napiszę, że kurczaka w sosie słodko-kwaśnym zna każdy, a większość lubi. Kilkanaście lat temu w moim domu bardzo często
Smaki Na TalerzuPierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką Dziś zapraszam na pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką . To świetny
Lekcje w kuchniPapryka w towarzystwie pomidorów to zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Z tego też powodu już przed przygotowaniem tego dania wiedziałam, że będzie mi ono
Smaki Na TalerzuSezonowe warzywka i kurczak w pysznym kremowym sosie. Cukinia, papryka oraz wyrazisty w smaku ogórek małosolny za sprawą którego danie bardzo zyskuje na smaku. Bardzo smaczny
Andzia Pichci