Witam marcowo i zapraszam na kolejne błyskawiczne danie obiadowe. Potrawka z kurczaka z porem i marchewką.... to takie troszkę danie z dzieciństwa... jak obiadek z przedszkola, czy stołówki szkolnej. U mnie delikatnie zmodyfikowane , zamiast gotowanego kurczaka... podsmażone piersi... do marchewki dodana duża ilość pora.... powstało bardzo aromatyczne i smaczne danie. Polecam :) Składniki: - piersi z kurczaka 2 pojedyncze ( lub jedna podwójna
Kuchnia z widokiem na ogródKurczak często gości na stole w naszym domu, można go bowiem przygotować na 1001 sposobów. Pieczony, gotowany, z grilla, w potrawce, zapiekany czy na zimno w galantynie, mi nie znudzi się nigdy. Zwłaszcza gdy dobierzemy do niego ciekawe sosy czy marynaty. Składniki: 5 udek z kurczaka Marynata: 50 ml ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka startego
Gosia gotujeczasie ( płyn trochę wyparuje) wlać go garnka śmietanę i wrzucić wyciśnięty przez praskę czosnek. Zagotować i odstawić, doprawić jeszcze ewentualnie solą i koperkiem. Podawać po lekkim przestudzeniu, gdyż potrawka nabiera wtedy dodatkowego smaku. Smacznego
Gosia gotujedania może być boczek lub inne mięso, warzywa, ziemniaki, ryż lub kasza albo inne, dostępne w danej chwili dodatki. Potrawa w zależności od składników może przypominać zupę, gulasz lub potrawkę. Jest to typowe jedzenie ludzi ubogich – niewielkim kosztem osiąga się danie o dużej objętości. Gospodynie domowe przygotowywały Eintopf, gdy nie miały czasu na gotowanie, na przykład podczas „wielkiego prania” albo
vegetanieimbiru, sporo czosnku niedźwiedziego, pieprzu. Zagniatamy ciasto, tworzymy wałki i kroimy w romby. Gotujemy kilka minut i przelewamy do sita, po czym spłukujemy lekko zimną wodą. Gotowe :) Dodatek to potrawka z fasolek szparagowych. Składniki: 1/2 opakowania zielonej fasolki szparagowej 1/2 opakowania żółtej fasolki szparagowej 1 opakowanie passaty 500 ml 2 ząbki czosnku garść pestek dyni oliwa z oliwek tymianek, pieprz
vegetaniePolvo to taka paella hiszpańska lub risotto włoskie, pyszne i sycące. Ryż stanowiący składnik potrawy powinien pływać w dużej ilości sosu - taki sposób przygotowania zwany jest malandrinho. Zapraszam na potrawkę z ośmiornicy z ryżem po portugalsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepotrawkę robię od lat i chyba nigdy mi się nie znudzi. Zwykle przyprawiam ją bardziej "po polsku", tym razem jednak zdecydowałem się na azjatycki smak - dodałem curry, anyż, trawę cytrynową, cynamon, chilli i wino ryżowe. Składniki (dla 4 osób): 4 piersi kurczaka 250 g brązowych pieczarek 400 g dyni piżmowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy
W SMAKIndyk doprawiony cynamonem smakuje naprawdę wybornie, choć początkowo połączenie to może wydawać się dziwaczne. Potrawki z indyka nie trzeba długo gotować - mięso będzie gotowe krócej niż w pół godziny. Składniki: 800 g mięsa indyka (użyłem sznycli) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 ostra papryczka 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka zielonej czubrycy
W SMAKstopniach. Kiedy danie ostygnie można je przechowywać w lodówce pod przykryciem. Odgrzewać porcjami w mikrofalówce lub całość przez 1 godzinę w 180 stopniach w piekarniku. Sprawdzić nożem czy potrawka nie jest za sucha. Jeśli tak to przed odgrzaniem nakłuć całość nożem i zalać kilkoma łyżkami wody z gotowania fasoli
W kuchni wieczorembędzie można znaleźć dania przygotowane w naczyniu tajine . A dzisiaj uruchamiam nową zakładkę - szynkowar, w której będzie można znaleźć przepisy na wędlinę domowej roboty :) Dzisiaj podaję pierwszy przepis na potrawkę z piersi kurczaka i mięsa mielonego - wieprzowo-wołowego. Jeśli korzystamy z szynkowara pierwszy raz po zakupie, musimy go dokładnie umyć gorącą, bieżącą wodą i wytrzeć do sucha. Następnie bierzemy się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compodduszamy przez kolejne 5 minut. Przygotowujemy bułeczki, z wierzchu odcinamy przykrycie, środek wydrążamy (możemy wsadzić na 5 minut do piekarnika ale nie jest to konieczne), do przygotowanych bułeczek nakładamy potrawkę i serwujemy tuż po przygotowaniu bądź możemy zabrać ze sobą do pracy właśnie tak nafaszerowane bułeczki. smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiByła już u nas na blogu potrawka z patisona w grahamce i jajko w pomidorze, zainspirowana tymi przepisami zrobiłam dziś jajko zapiekane w grahamce. Dziś takie właśnie miałam śniadanko. Szybko, zdrowo i smacznie, czyli to co lubię w wolne od pracy leniwe poranki. Jajko w grahamce zapiekane SKŁADNIKI: 1 okrągła grahamka 1 jajko sól pieprz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisprawdza się w daniach słodkich, słonych, zarówno obiadowych jak i deserowych. Jej uniwersalność bardzo mi odpowiada dlatego zawsze mam w domowych zapasach przynajmniej jedno opakowanie tej kaszy. Potrawka z kurczakiem i kuskusem SKŁADNIKI: 100 g kaszy kuskus 1 filet z kurczaka 1/2 pora 1 łyżka płatków suszonego pomidora 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz 1 łyżka oleju pomidorki koktajlowe Przygotowanie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizbędnych tłustych dodatków z pewnością. Takie obiady mogłabym jeść codziennie, gdyż z warzywami i kurczakiem możemy tworzyć niezliczoną ilość kompozycji smakowych, które mi osobiście się chyba nigdy nie znudzą. Potrawka warzywna z kurczakiem SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 cukinia 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidostrzegam fakt że rządzą szarości. Chyba brak mi tej pięknej polskiej jesieni, która witała nas za moich dziecinnych lat. Kiedy słupki temperatury spadają dobrze jest posilić się rozgrzewającymi potrawkami. Dzisiaj wariacja klasycznego lecza gdyż zapraszamy na rozgrzewające leczo z dodatkiem bakłażana. Leczo z bakłażanem SKŁADNIKI: 3 większe czerwone papryki 1 bakłażan 1 cebula 1 laska kiełbasy podwawelskiej 1 puszka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki