Już jakiś czas temu obiecałam małe podróże kulinarne. Ze względu na obecne miejsce zamieszkania z pewnością na blogu zagości sporo hiszpańskich przepisów. Ryż po kubańsku jest
Zielona KuchniaObiad ten plątał się za mną już długi czas. Aż koniec końców sąsiad uraczył mnie cukinią-gigant. A ile można jeść kotlety z cukinii? ;-) Wyszperałam więc
Zielona KuchniaSzybko i pożywny sposób np. na pozostały z wczoraj ryż czy makaron. Na dodatek smaczny i baaardzo sycący ;-) Składniki -15 dag makaronu (np. kolanek) -10 dag
Zielona KuchniaU Was początek grudnia również taki przytłaczający? Zimno, ponuro, ciemno, na dodatek chyba łapie mnie jakaś jesienno-zimowa deprecha. Najchętniej poszłabym w ślady niedźwiedzi i przespała
Zielona KuchniaPrzeprowadzka do mieszkania z nieczynnym piekarnikiem rozleniwiła mnie w kuchni już totalnie. Tęsknię za wege pasztetami do śniadania, za tartami i aromatycznymi krajankami. Ale.. słoneczna
Zielona KuchniaSycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Można podawać z ugotowanym ryżem. Składniki -2 szkl. ciecierzycy -3 cebule -4 ząbki czosnku -1 puszka pomidorów w zalewie -1
Zielona KuchniaLeczo jest węgierską potrawą przygotowywaną na smalcu i z dodatkiem słoniny. Często podawane jest jako dodatek do dania mięsnego. Osobiście wolę jego lżejszą wersję i traktuję
Zielona KuchniaDania jednogarnkowe ostatnio goszczą u mnie stosunkowo często. Tym razem przyszła pora na gulasz wieprzowy. Przepis nieco odbiega od tradycyjnego przygotowania tej potrawy, ale mięso wychodzi
Zielona KuchniaKolejna odsłona duszonego mięsa w sosie. Bardzo soczyste i delikatne w smaku. Idealne do ziemniaków czy klusek śląskich. Składniki -600 g wieprzowiny -3 łyżki oleju
Zielona KuchniaMiało być curry z kalafiora, ale wyszło troszkę inaczej. Do kalafiora dołączył bób i miał zastąpić ciecierzycę. Potem poszło już wszystko. Trochę ciecierzycy, trochę papai. Doprawione
KucharzycaPyszne i zarazem zdrowe danie na bazie kurczaka z dodatkiem ananasa i lekko wyczuwalnego smaku curry. Gdy nie mamy czasu , a żołądek domaga się czegoś gorącego
Różne smaki w kuchniMięso z indyka, w ogóle drób, często uważany jest za mięso nudne. Warto przygotować je w nieco nietypowy sposób, który z pewnością będzie ciekawą alternatywą dla
MarcinChefwołowy gulasz Nowy rok powitał nas mrozem, dlatego dziś proponuje rozgrzać się posiłkiem wykonanym z
Miód i pieprzgulasz z łopatki Za oknem pogoda pod psem. Dlatego nie powinno nikogo
Miód i pieprzZachęcam do wypróbowania tego dania, bardzo smaczne. Polecam. Piersi kurze umyć i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem,papryką ostrą i słodką. Na patelni rozgrzać olej i
Kuchnia Pokoleń