potrawka z kurczaka - 832 przepisów (strona:44/56)

Gulasz z serc drobiowych z grzybami 194

Delikatny gulasz ugotowany z serc drobiowych z warzywami i suszonymi grzybami. Bardzo sobie cenię podroby z kurczaka ( serca , żołądki , wątróbkę) i często ich używam. W zasadzie to kupuję zawsze większą ilość ( no bez przesady u mnie większa ilość to kilogram) i mam w zapasie na wszelki wypadek. Na serduszkach i żołądkach gotuje zupy ( a potem z ugotowanych robie pierożki(...)krokiety).Wątróbka po za klasycznym II Daniem przydaje się do wszelkiego rodzaju past , pasztecików , farszów. Ale wracając do serduszek - czasem robie z nich gulasz lub potrawkę. Potrawkę w sosie koperkowym ( z utartymi jarzynami), gulasz z warzywami lub gulasz z suszonymi grzybami. I muszę powiedzieć , ze ten mi najbardziej odpowiada. W moim przypadku problemem jest ilość gulaszu który gotuję ( 2 małe

Buniabaje w kuchni
Makaron z kurczakiem i cukinią 134

Cebulę obrać i drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Następnie dodać pierś kurczaka pokrojoną na niezbyt duże kawałeczki i smażyć około 10 minut, aż pierś z wierzchu będzie biała. Do kurczaka dodać pieczarki i cukinię, przyprawić majerankiem, papryką, pieprzem i solą. Wymieszać i smażyć około 10 minut, po czym dodać serek lub śmietanę rozmieszaną z niewielką ilością gorącej wody z gotującego(...)wrzenia. Połączyć z ugotowanym makaronem i doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu. Nałożyć na talerze i posypać natką pietruszki. Zobacz również: potrawka z cukinii i kaszy bulgur

Kuchcik gotuje
Sałatka z ryżem idealna do pracy. Przepis krok po kroku. 239

sałatka z ryżem idealna do pracy.   Sałatka obiadowa   Jeżeli decydujemy się robić jedzenie na wynos, to najczęściej są to dania tzw. jednogarnkowe (potrawki, gulasze, zapiekanki). Jeśli ma to być sałatka, najlepiej jeżeli przybierze ona postać pełnego dania. Jest to typ, który nazywam sałatka obiadowa. Czyli potrawa po której, czuje(...)proszę komentarz pod spodem   SMACZNEGO!   Sałatka z ryżem idealna do pracy   Składniki:   200 g białego długoziarnistego ryżu 250 g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju roślinnego 1 mała czerwona papryka garść korniszonów ½ pęczka szczypiorku 1 mała puszka kukurydzy (212 ml) 1 mała puszka czerwonej fasoli (212 ml) 2 łyżki majonezu, najlepiej domowego

kuron.com.pl
Kurczak z ananasem i pomidorkami wg Pascala 150

kostkę (pamiętajmy, że twardy środek nadaje się tylko do wyrzucenia). Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Do kurczaka dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy kurkumę, sporą szczyptę ostrej papryki oraz 3 gałązki tymianku. Wlewamy wodę oraz mleczko kokosowe. Gotujemy na średnim ogniu przez około(...)dodajemy kawałki ananasa. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodajemy pomidorki koktajlowe. Posypujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką. Ryż gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. Podajemy z przygotowaną „potrawką”. Źródło

Smaki Na Talerzu
Kurczak z ryżem i warzywami w shoarmie 141

łyżeczki) i soli (ok. 0,5 łyżeczki). Chowamy mięso do lodówki i w międzyczasie zajmujemy się krojeniem warzyw. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub masła podsmażamy kurczaka. Przez chwilę robimy to na dość dużym ogniu. Gdy mięso się zetnie, podlewamy je wodą, zmniejszamy ogień i przez chwilę podduszamy. Potem dodajemy paprykę i marchewkę. Doprawiamy całość shoarmą (ok. 2 łyżeczki(...)jakiś czas mieszając i sprawdzając, czy nie trzeba dolać wody. W oczekiwaniu aż warzywa się zmiękną, wstawiamy wodę na ryż i gotujemy go według przepisu na opakowaniu. Ryż z potrawką możemy zmieszać już na patelni, podać osobno na talerzu lub w jakikolwiek inny sposób. Ostatnim akcentem jest posypka z natki pietruszki, świeżej bądź suszonej, która świetnie kontrastuje z żółcią

Pyszny Duet
potrawka z kurczaka z warzywami... 143

ząbki czosnku 2 sztuki, woda 4 kubki, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, koperek 1/2 pęczka podudzia kurczaka filety pokroić na kawałki, obsypać mąką kukurydzianą i na gorącym oleju zrumienić marchew, papryki, cebulę, czosnek w rozdrabniaczu utrzeć na tarczy do warzyw pieczarki w rozdrabniaczu utrzeć na tarczy(...)wlać wodę i pod przykryciem gotować z 20 minut na mniejszym ogniu, dodać przyprawę w płynie, pieprz, posiekany koperek i krótko zagotować, podawać z czym się lubi - syta, aromatyczna potrawka na obiad lub na kolację ciepłą............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chicken saag 124

Chicken Saag jest jednym z klasycznych indyjskich curry. Wyróżnia się dodatkiem szpinaku i często śmietany. W przeszłosci pojawiła się już wersja z  tofu . Dziś zapraszam

Zielona Kuchnia
Czerwone curry z batatem i kalafiorem 136

Mam słabość do curry i czasami lubię pokombinować ze składnikami. Tym razem miałam do wykorzystania resztę kalafiora i bataty, co zaowocowało drobiowym czerwonym curry z wyżej

Zielona Kuchnia
Filet kurczaka w sosie mango musztardowym z mleczkiem kokosowym 127

Uwielbiam jednogarnkowe dania. Zwłaszcza z drobiem i podane z ryżem lub chlebkami naan . Dziś zapraszam na pyszne danie z sosem mango-musztardowym. Dodatek kolendry i mleczka

Zielona Kuchnia
Indyk z warzywami pod ciastem francuskim 134

Kurczak i indyk to mięsa, które bardzo często lądują na naszych stołach. Powód jest prosty, są niedrogie, szybkie w przygotowaniu i można z nich przygotować dosłownie wszystko. Dzisiaj postanowiłam zająć się indykiem. Chodź sama fanką indyka nie jestem to ta zapiekanka podbiła moje podniebienie. Ma wszystko to co powinno być w każdej zapiekance: dobrze doprawione mięso, kolorowe warzywa i chrupiące(...)ciasto. Danie to nie wymaga dużo wysiłku, a prezentuje się bardzo ładnie. Jest to świetna alternatywa dla klasycznej potrawki Indyk z warzywami pod ciastem francuskim Składniki: 300 g filetu z indyka mały bakłażan cukinia połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki pół szklanki mrożonego groszku zielonego 4 średnie pieczarki 150 ml śmietanki 30% ciasto francuskie 2 łyżki oleju ulubione przyprawy

PatiGotuje
Surówka z kalarepy 92

Kalarepa to warzywo kapustowate o miękkim środku, idealne do spożycia na surowo w formie surówki lub gotowane w formie potrawki warzywnej bądź zupy. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na dania z kalarepy, zarówno gotowanej jak i surowej. Tym razem chcę Was zachęcić do zrobienia zdrowej surówki z kalarepy z dodatkiem jabłka . Surówkę z kalarepy i jabłka zrobicie bardzo szybko, gdyż(...)razu podawać. Tę surówkę do smaku doprawiłam jogurtem greckim z odrobiną chrzanu, który dodał jej nieco intensywniejszego smaku. Surówkę z kalarepy podawać można jako dodatek do mielonych, roladek z kurczaka, udek z kurczaka, pieczonej karkówki, pieczonej szynki i wielu innych dań mięsnych. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Surówka Składniki na surówkę z kalarepy

MeCooks
Gulasz z serc z indyka 305

Mieliśmy już na naszym blogu dania z żołądków i wątróbek , dzisiaj przyszedł czas na serca. I tym razem drobiowe i, jak to u mnie, z indyka

Kulinarna Pokusa
Mega patelnia pyszności 148

Mega patelnia pyszności Propozycja na szybki obiadek, filet z kurczaka z mieszanką chińską, podany z ryżem curry. Składniki: ·        1 podwójny filet z kurczaka ·        Olej do smażenia ·        1 opakowanie warzyw chińskich ·        Fix do potraw po chińsku(...)koniec prużenia dodajemy fix rozrobiony w 1 szklance wody, chwilkę gotujemy. 6.           Potrawkę podajemy z ugotowanym ryżem z jedną łyżką curry. 7.           Smacznego

Kulinarna Chwila
FOODBOOK #2 - Co jem w ciągu dnia? 160

odżywką białkową, masłem orzechowym i cynamonem. Tak przygotowany krem rozsmarowuję na usmażonym wcześniej omlecie i układam ulubione owoce. OBIAD Na obiad wykorzystałam po raz kolejny wcześniej ugotowaną pierś z kurczaka. Pokroiłam ją w plastry i namoczyłam w mleku, żółtku i najróżniejszych przyprawach. Następnie obtoczyłam kawałki mięsa w mące ryżowej i usmażyłam z obu stron na oleju kokosowym. Podałam z gotowanymi(...)idorem i rukolą w towarzystwie brokułów, które zostały mi z obiadu. Szpinak przygotowałam najprostszym sposobem, zawsze robię go więcej żeby później móc wykorzystywać w wielu innych daniach - warzywnych potrawkach czy zapiekankach. szpinakowa pasta  1/2 opakowania szpinaku mrożonego 1/2 kostki twarogu chudego ząbek czosnku odrobina oliwy i masła sól, pieprz, bazylia, oregano Na rozgrzanym tłuszczu podsmażam rozmrożony wcześniej szpinak, chwilkę

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania