Chicken Saag jest jednym z klasycznych indyjskich curry. Wyróżnia się dodatkiem szpinaku i często śmietany. W przeszłosci pojawiła się już wersja z tofu . Dziś zapraszam
Zielona KuchniaMam słabość do curry i czasami lubię pokombinować ze składnikami. Tym razem miałam do wykorzystania resztę kalafiora i bataty, co zaowocowało drobiowym czerwonym curry z wyżej
Zielona KuchniaUwielbiam jednogarnkowe dania. Zwłaszcza z drobiem i podane z ryżem lub chlebkami naan . Dziś zapraszam na pyszne danie z sosem mango-musztardowym. Dodatek kolendry i mleczka
Zielona KuchniaKurczak i indyk to mięsa, które bardzo często lądują na naszych stołach. Powód jest prosty, są niedrogie, szybkie w przygotowaniu i można z nich przygotować dosłownie wszystko. Dzisiaj postanowiłam zająć się indykiem. Chodź sama fanką indyka nie jestem to ta zapiekanka podbiła moje podniebienie. Ma wszystko to co powinno być w każdej zapiekance: dobrze doprawione mięso, kolorowe warzywa i chrupiące(...)ciasto. Danie to nie wymaga dużo wysiłku, a prezentuje się bardzo ładnie. Jest to świetna alternatywa dla klasycznej potrawki Indyk z warzywami pod ciastem francuskim Składniki: 300 g filetu z indyka mały bakłażan cukinia połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki pół szklanki mrożonego groszku zielonego 4 średnie pieczarki 150 ml śmietanki 30% ciasto francuskie 2 łyżki oleju ulubione przyprawy
PatiGotujeKalarepa to warzywo kapustowate o miękkim środku, idealne do spożycia na surowo w formie surówki lub gotowane w formie potrawki warzywnej bądź zupy. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na dania z kalarepy, zarówno gotowanej jak i surowej. Tym razem chcę Was zachęcić do zrobienia zdrowej surówki z kalarepy z dodatkiem jabłka . Surówkę z kalarepy i jabłka zrobicie bardzo szybko, gdyż(...)razu podawać. Tę surówkę do smaku doprawiłam jogurtem greckim z odrobiną chrzanu, który dodał jej nieco intensywniejszego smaku. Surówkę z kalarepy podawać można jako dodatek do mielonych, roladek z kurczaka, udek z kurczaka, pieczonej karkówki, pieczonej szynki i wielu innych dań mięsnych. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Surówka Składniki na surówkę z kalarepy
MeCooksMieliśmy już na naszym blogu dania z żołądków i wątróbek , dzisiaj przyszedł czas na serca. I tym razem drobiowe i, jak to u mnie, z indyka
Kulinarna PokusaMega patelnia pyszności Propozycja na szybki obiadek, filet z kurczaka z mieszanką chińską, podany z ryżem curry. Składniki: · 1 podwójny filet z kurczaka · Olej do smażenia · 1 opakowanie warzyw chińskich · Fix do potraw po chińsku(...)koniec prużenia dodajemy fix rozrobiony w 1 szklance wody, chwilkę gotujemy. 6. Potrawkę podajemy z ugotowanym ryżem z jedną łyżką curry. 7. Smacznego
Kulinarna Chwilaodżywką białkową, masłem orzechowym i cynamonem. Tak przygotowany krem rozsmarowuję na usmażonym wcześniej omlecie i układam ulubione owoce. OBIAD Na obiad wykorzystałam po raz kolejny wcześniej ugotowaną pierś z kurczaka. Pokroiłam ją w plastry i namoczyłam w mleku, żółtku i najróżniejszych przyprawach. Następnie obtoczyłam kawałki mięsa w mące ryżowej i usmażyłam z obu stron na oleju kokosowym. Podałam z gotowanymi(...)idorem i rukolą w towarzystwie brokułów, które zostały mi z obiadu. Szpinak przygotowałam najprostszym sposobem, zawsze robię go więcej żeby później móc wykorzystywać w wielu innych daniach - warzywnych potrawkach czy zapiekankach. szpinakowa pasta 1/2 opakowania szpinaku mrożonego 1/2 kostki twarogu chudego ząbek czosnku odrobina oliwy i masła sól, pieprz, bazylia, oregano Na rozgrzanym tłuszczu podsmażam rozmrożony wcześniej szpinak, chwilkę
Kuchnia Elliedomowej, można nie dokładać) 2 średnie cebule 50-100ml gęstego jogurtu lub śmietany 18% Sól, pieprz, papryka ostra i słodka – do smaku. Przygotowanie: Udka z kurczaka obrać ze skóry i podsmażyć z obu stron na oleju kokosowym bądź oliwie, aż mięsko ładnie się zarumieni. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażamy aż się zeszkli(...)oczywiście sól, pieprz, jednak zachęcam do eksperymentowania z przyprawami w tej potrawie ;) Wrzucamy też domowej roboty bulion – nieważne wołowy, warzywny czy drobiowy – każdy się nada. Potrawkę dusimy teraz na małym ogniu, aż woda zacznie odparowywać a sosik gęstnieć. W tym momencie też dodajemy jogurt (bądź śmietanę) – ilość zależy od tego, jak kremowy ma być sos :) UWAGA! Żeby
Jak gotować i nie zwariowaćcytryna 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego 3 ząbki czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka płaska cynamonu 4 - 5 goździków szczypta szafrany szczypta kardamonu sól pieprz kajeński Wykonanie: Kurczaka myję osuszam, zdejmuję skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski, dodaję miód, sok wyciśnięty z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam imbirem, cynamonem, szafranem(...)pokrojoną w paski, cebulę pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można
Bea(u)ty kitchenkażdą przekroić na 2 części (łącznie powstaną 4 kawałki). Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Przygotowane mięso obtoczyć w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć piersi z kurczaka. Gdy mięso będzie miało złoty kolor dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Wszystko razem chwilę ze sobą smażyć. Następnie mięso, cebulę i olej wlać do garnka. Wszystko zalać 1,5 szklanki(...)ketchupu i 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki. Posmakować sos i ewentualnie doprawić. Na sam koniec dodać 3 łyżki śmietany 18% i gotować jeszcze 2-3 minutki. Przygotowaną potrawkę podawać z ryżem
Ugotowaćkurczaka zagrodowego, więc (mam nadzieję) wyszło trochę bardziej zdrowo. Pyszna, w miarę lekka potrawa. Po zjedzeniu jej nie czułam się jak fokaczia (foka znaczy). Składniki: 2 ugotowane podudzia z kurczaka 250 g pieczarek 1 gałązka rozmarynu 2 szklanki rosołu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz olej(...)chwilę smażymy. Dolewamy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Do sosu wrzucamy pieczarki, mięso z podudzi, sok z cytryny, śmietanę, cukier, sól i świeżo mielony pieprz, chwilę gotujemy. My potrawkę jedliśmy z ryżem i mizerią
Kardamonovyrocznie 27 kg mięso drobiowego. Zaletą tego mięsa jest niska zawartość tłuszczu. Drób jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, witaminy i pierwiastki. Składniki 500 g filetu z podudzia kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula 50 ml bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz szczypta tymianku Mięso(...)pieczarki, sos sojowy i zioła prowansalskie. Dolewamy bulion warzywny i chwilę dusimy. Dodajemy mięso i świeżo mielony pieprz. Całość mieszamy i dusimy z lekko uchyloną pokrywką ok. 20 minut. Potrawkę nakładamy do misek lub głębokich talerzy. Można podawać z ulubionym pieczywem. Gotowanie mięsa ma swoje zalety i wady. We wrzątku giną drobnoustroje, a mięso jest lekkostrawne. Niestety, podczas gotowania
My Chcemy Jeśćktórego przygotowanie zajmie nie więcej niż pół godziny. Takie danie możemy podać również na ciepłą kolację. Składniki dla 3 osób: 2 szklanki makaronu kolorowe muszelki duża pierś z kurczaka 200 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól himalajska pieprz bazylia oregano łyżka oleju zielone papryczki i czerwone papryczki(...)wody i wlać do mięsa. Przyprawić według gustu i gotować jeszcze chwilę. Na końcu można dodać plasterki papryczek. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Na środku talerza ułożyć potrawkę mięsną w wokół makaron. Można także wymieszać makaron z potrawką jeszcze na patelni
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia