odrywania z jagodami Pomodorowa surówka z porem i jabłkiem surówka z kalarepą Chrupiące paluszki z kurczaka + pieczone ziemniaki Pomidorowa sałatka z fetą i sosem czosnkowym Ziemniaki z roszponką, jajkiem, boczkiem i pieczarkami Omlet ze szparagami i szynką parmeńską Langosze Placki ziemniaczane z potrawką drobiowo-pieczarkową Schab serowo-koperkowy Sałatka z tortellini i ananasem Przekładane ciasto kawowe z orzechami Tych smakowitych
Smaki Na Talerzusmażymy pieczarki, paprykę oraz przeciśnięty przez prasę czosnek do miękkości. Warzywa przekładamy do garnka z kurczakiem, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę. Jeżeli nie posiadamy śmietany do zup i sosów, zwykłą śmietanę przed dodaniem należy zahartować! Doprawiamy przyprawami według uznania. Jeżeli potrawka nie jest wystarczająco gęsta możemy zagęścić ją mąką
Kolejny blog o gotowaniurosołu oraz ugotowane piersi, które po wyjęciu z rosołu nie znajdują u mnie amatorów. Potrawkę podaję zazwyczaj z ryżem ugotowanym na sypko albo z ziemniakami. Tym razem wyjątkowo zaserwowałam z makaronem, którego zbyt dużo ugotowałam do rosołu. Składniki: 2 piersi z kurczaka 600 ml rosołu 1 ugotowana marchewka 2 żółtka 3 łyżki mąki ok. 50 g masła sól
Walijskie Pichcenieskrzydełek) oraz nadmiar tłuszczu. Włożyć do dużego garnka. Porcję rosołową umyć, osuszyć, kość przyciąć (dla uwolnienia smaku), włożyć do garnka. Szyję indyczą umyć, osuszyć. Dodać do garnka z kurczakiem i wołowiną. Mięsa zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół powinien jedynie pyrkać) przez 1 godzinę. Podczas gotowania często oczyszczać rosół z szumowin przy pomocy(...)gotowania rosołu, wykorzystać do innych potraw, np. do przygotowania potrawki drobiowej). Podawać z makaronem, plasterkami marchewki i drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l rosołu. Do przygotowania rosołu należy użyć dużego garnka, minimum 7 - litrowego. Porcję rosołową z kurczaka najlepiej oczyścić ze skóry i nadmiaru tłuszczu, gdyż duża ilość tłuszczu
Gospodyni MiejskaKiedy zostaje kawałek kurczaka w lodówce, na którego już nikt nie ma zbytniej ochoty, zaczyna się wielkie kombinowanie, co by tu z niego przyrządzić, aby nie musieć go za kilka dni wyrzucić. Nie znoszę marnować jedzenia, a kiedy zdarzy się, że coś ulegnie zepsuciu, wyrzucam samej sobie, że w żaden sposób nie spożytkowałam wyrzucanego właśnie jedzenia. Wtedy, na drodze kombinacji(...)powstają różnorakie sałatki, potrawki, czy pasty do chleba. I dziś jedną z nich Wam przedstawiam. Domowe pasty smakują zdecydowanie lepiej niż kupne, wiemy, co w nich się znajduje, a przede wszyskim, dostosowujemy ich smak do własnego gustu. Poniższa pasta ma bardzo łagodny smak. Oczywiście, można dodatkami go zmienić, np. dodając curry czy paprykę. PASTA Z KURCZAKA DO KANAPEK. /przepis własny
W kuchni Karmel-itkiJuż dawno chodziła za mną taka potrawka. Całe wieki jej nie robiłam, a przecież jest taka pyszna i szybka do zrobienia. Polecam nie zwlekać i zabierać się do pracy :-) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem sól, pieprz mąka bulion / rosół / woda do podlania śmietanka 30% (u mnie 1/3 szklanki) siekany koperek olej
Kuchnia domowa AniSkładniki: 1 filet z kurczaka 1/2 brokuła 20 dkg pieczarek 1 puszka fasoli 25 dkg brukselki 1 słoik domowego przecieru pomidorowego lub słoiczek koncentratu 1 cebula sól, pieprz słodka papryka, … Czytaj dalej Potrawka drobiowo-warzywna
czarrna od kuchniSkładniki: 1 filet z kurczaka 1/2 dyni piżmowej 500 g brukselki 2 cebule 1 koncentrat pomidorowy sól, pieprz czubryca czerwona curry, słodka papryka zioła prowansalskie Przygotowanie: Cebulę posiekać i zeszklić … Czytaj dalej Potrawka z dynią i brukselką
czarrna od kuchniSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 słoik pędów bambusa 1/2 cukinii 1 garść grzybów mun kilka pieczarek 1 cebula 1/2 marchewki 1 łyżka mąki ziemniaczanej makaron ryżowy sos sojowy sos … Czytaj dalej Potrawka orientalna
czarrna od kuchniSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka 1/2 cukinii 1 puszka fasoli 1 słoik krojonych pomidorów sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie, curry szczypta cukru 1 łyżka czuszki (ostrej … Czytaj dalej Szybka potrawka drobiowa
czarrna od kuchniSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka 1/2 cukinii 1 puszka fasoli 1 słoik krojonych pomidorów sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie, curry szczypta cukru 1 łyżka czuszki (ostrej … Czytaj dalej Szybka potrawka drobiowa
czarrna od kuchniJest kilka potraw, do których często wracamy. Taka potrawka od zawsze kojarzy nam się z sosem śmietanowym, marchewką i groszkiem. Pyszna klasyka. Tym razem postanowiliśmy troszkę poeksperymentować i wyszło mega! Polecamy. Składniki 500 g pieczonego mięsa z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1/2 słoika selera konserwowego 1 szklanka mrożonego groszku 1/3 kalafiora 3 łyżki oleju rzepakowego
R'n'G Kitchensposobów! Zależy co mamy, co chcemy kupić, na co jest ochota, ile przygotować i wydać;) Potrawka a la leczo nie nudzi się u nas nigdy! W naszym domu istnieją wersje (i tak to nie wszystko;) z: mięsem mielonym parówkami mięsem drobiowym, najczęściej piersią z kurczaka lub indyka z ananasem i kurczakiem z grzybami, najczęściej z pieczarkami, sezonowo kurkami z zielonym
Zasmakuj Kuchnidomowym rosole – pamiętajcie tylko, że do warzyw przesmażonych z mąką należy wlać płyn na granicy wrzenia, więc rosół wcześniej należy w osobnym garnku bardzo mocno podgrzać. Wrzucamy usmażonego kurczaka i pieczarki, gotujemy całość na małym ogniu około 10-12 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy ugotowany i odsączony z wody ryż dziki i brązowy, wsypujemy posiekaną zieleninę. Śmietanę(...)nazwać ją zupą, czy kremową potrawką. Bardzo sycąca, ze sporą zawartością błonnika ze zdrowych, bogatych w beta-karoten jarzyn. Zjedzona z pieczywem idealnie posłuży za cały lekki obiad – naprawdę syci na długo. Z tej ilości składników wychodzi naprawdę duży gar zupy, którą nakarmicie osiem-dziesięć osób. SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka 250g pieczarek 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka
Karo in the Kitchenjesieni. Deszcz,wiatr i zimno, brr...okropność! Dlatego w takie dni proponuję Wam rozgrzewającą potrawkę na obiad. Szybka, tania i bardzo smaczna, a co ważne szybka w przygotowaniu. A więc, do dzieła :) Składniki: -4 kawałki mięsa z udźca indyka ( może być również z udek kurczaka ) -4 średnie ziemniaki -6 małych pomidorów -dwie nieduże marchewki -jedna mała cukinia ( ok.12
Kulinarne przemyslenia