potrawka z kurczaka - 832 przepisów (strona:47/56)

Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe roladki z ketchupem, koperkiem i czosnkiem 317

parze. Do przygotowania roladek użyłyśmy ketchupu kieleckiego łagodnego, który otrzymałyśmy w paczce od SPOŁEM - dziękujemy :-)    Drobiowe roladki z koperkiem, koperkiem i czosnkiem SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 łyżeczki ketchupu Kieleckiego łagodnego  1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku sól pieprz kolorowy świeżo mielony 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem(...)naszym domu używany jest nie tylko jako dodatek do kanapek, czy sałatek ale świetnie sprawdza się również  do marynat, pieczonych mięs, rolad czy wszelakich potrawek. Produkt ten polecamy wszystkim i z pewnością niejednokrotnie sięgniemy po niego robiąc spożywcze zakupy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pasztet z żurawiną 26

tegorocznych świątecznych przepisów. Miałam jednak ochotę na pomidorową na rosole. Wiecie, taką prawdziwą. Zawsze, gdy robię rosół, kminię co później zrobić z mięsem. Teraz znowu kombinowałam. Że kotlety, że potrawka, że galareta. I potem nagle ciach! No pasztet przecież. Jak nie teraz, to kiedy. Niewiele myśląc, kupiłam dodatkowo karkówkę. I żurawinę. Resztę składników miałam. Pasztet zrobiłam na podstawie mojego podstawowego(...)chociaż kusiła mnie nowa/stara maszynka do mielenia mięsa. Chciałam uzyskać konkretną konsystencję i taką udało mi się zrobić. Pasztet wyszedł dokładnie taki jak chciałam. Pycha. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bułki tartej duża garść suszonej żurawiny 2 jajka

Kardamonovy
Pasztet z żurawiną 71

tegorocznych świątecznych przepisów. Miałam jednak ochotę na pomidorową na rosole. Wiecie, taką prawdziwą. Zawsze, gdy robię rosół, kminię co później zrobić z mięsem. Teraz znowu kombinowałam. Że kotlety, że potrawka, że galareta. I potem nagle ciach! No pasztet przecież. Jak nie teraz, to kiedy. Niewiele myśląc, kupiłam dodatkowo karkówkę. I żurawinę. Resztę składników miałam. Pasztet zrobiłam na podstawie mojego podstawowego(...)chociaż kusiła mnie nowa/stara maszynka do mielenia mięsa. Chciałam uzyskać konkretną konsystencję i taką udało mi się zrobić. Pasztet wyszedł dokładnie taki jak chciałam. Pycha. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bulki tartej duża garść suszonej żurawiny 2 jajka

Kardamonovy
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 322

trzymasz linię? Jeśli jesteś na diecie, to Twoje posiłki powinny być bogate w białko i ogromną ilość warzyw. Najlepiej, byś pod ręką miał zawsze pierś z indyka lub kurczaka lub mięso wołowe (choć nie tak często jak drób). Zamiast ziemniaków lepiej używać pysznych, zdrowych i bogatych w beta-karoten batatów, a w zamrażalce zawsze mieć opakowanie mieszanki warzyw, które można(...)się pić jedną szklankę dziennie, to 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy spożywać w ciągu dnia wytrawne czerwone wino do gotowania Podstawowy składnik wielu sosów i potrawek, nie jest niezbędne, ale jego dodatek naprawdę potrafi podkręcić smak dania passata pomidorowa Mój największy przyjaciel w kuchni - baza do sosów, zup, jednogarnkowców - zawsze powinna być pod ręką bulionetki drobiowa/wo

Cooking Monster
Kuchnia perska – najlepsze potrawy 58

różanego, jajek na twardo, pomidorów i ogórków. Obiad czy kolacja to np. zupa asz, sałatka z ogórków i pomidorów, kebab z ryżem i pomidorem albo gulasz warzywny typu potrawka z bakłażana lub warzywno-mięsny. Do posiłków często pije się rodzaj ayranu zwany dug. Kuchnia Iranu różni się oczywiście w zależności od regionu, bo to bardzo duży kraj. Nad zatoką perską(...)maszynką tak że wygląda jak cienki makaron. A jakie są najsmaczniejsze perskie potrawy? Mięso w sosie z orzechów włoskich i granatu Fesendżum jadłam w iranskiej restauracji w Warszawie z kurczakiem a w Iranie z baraniną. Podstawę dania stanowi gęsty i pyszny sos z orzechów włoskich wymieszanych z kwaskowato-słodkawą melasą z granatu. Pyszka! Sałatka szirazka Nie wygląda bardzo egzotycznie

Ugotowane pozamiatane
"Nasiona warzyw strączkowych na talerzu" - podsumowanie akcji 148

Państwo Wojtczuk gotują Pieczona fasola jak z bistro ; blog: Hajduczek naturalnie Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku ; blog: Czerwień i błękit Sałatka z fasoli ; blog: Garnkofilia Potrawka z fasoli i chorizo ; blog: Codzienne gotowanie Sałatka z fasolą, brokułami i chorizo ; blog: Szóste niebo Żółta pasta z białej fasoli cannellini ; blog: Smakołyki Angeli Wegański "smalec" z fasoli ; blog(...)wędzoną papryką ; blog: Twins Pot Soczewica Bieługa w pomidorowo-kokosowo-orzechowym łagodnym sosie ; blog: Agelessnation Dhal z soczewicy z jarmużem i szpinakiem ; blog: U stóp Benbulbena Aromatyczne casserole z kurczaka i soczewicy ; blog: U stóp Benbulbena Spaghetti z soczewicą ; blog: Małgorzata Rusek - Dietetyk z pasją Zupa z brązowej soczewicy z quinoą i kakao ; blog: Quinoa Raz! Sambar indyjski z czerwonej

Weekendy w domu i ogrodzie
Królik w białym winie i czosnku 151

kilokalorii, tuż obok plasuje się kurczak, którego pierś to 100 kilokalorii. Nieco więcej kalorii posiadają kaczka i gęś, maja one także większa zawartość cholesterolu. Natomiast zawierają więcej żelaza niż kurczak i indyk. W białym mięsie znajdziemy dobrze przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz cynk, potas, magnez i żelazo. Mówiąc o białym mięsie warto też bliżej przyjrzeć się(...)przypadku dzieci z alergią, mięso królicze jest najlepiej tolerowane. Co dobrego możemy przygotować z królika ? Dokładnie te same potrawy, co z każdego innego rodzaju mięsa. Możemy z niego zrobić potrawkę, udusić w śmietanie lub z warzywami, usmażyć lub upiec  w białym winie.  Pyszny będzie też pasztet z królika. Królik w białym winie i czosnku Czas przygotowania: 60 minut

Kulinarne przygody Gatity
Podróże kulinarne - Tunezja 176

dodatkiem warzyw. Kuskus na slodko-z rodzynkami i orzechami z kurczakiem Kuskus wytrawny z kurczakiem i baraniną z dodatkiem warzyw Z mięs spożywa się głównie baraninę i jagnięcinę, drób-kurczaka, indyka oraz wołowinę. Ponieważ jest to  kraj muzułmański, w Tunezji nie spożywa się wieprzowiny (wyjątkiem są hotele, w których serwuje się ją turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza tuńczyk(...)przystawka. Kuchnia tunezyjska obfituje też w warzywa, przede wszystkim ostrą i słodką paprykę, pomidory, cukinie i bakłażany oraz roślin strączkowe-soczewicę i cieciorkę. Robi się z nich wszelkiego rodzaju potrawki i gulasze. Tunezyjskie warzywa Mówiąc o kuchni tunezyjskiej nie możemy pominąć deserów. Bardzo słodkich, przygotowywanych przede wszystkim z naturalnych składników – miodu, melasy, orzechów, migdałów, suszonych owoców. Popularne są różnego rodzaju

Zawsze głodna!
Zbiór przepisów na pyszne i zdrowe posiłki 151

trzy potrawy na słodko, czyli omlet marchewkowy, ekspresowa granola z patelni, serniczek na zimno oraz dwie na słono, obie wersje z makaronem, jedna w pełni wegańska, druga już z kurczakiem. Wszystko wyszło tak smakowite, że sama chętnie będę powracać do tych przepisów. Większość potrzebnych składników znajdziecie w sklepie ze zdrową żywnością Jadłosfera . Oferta jest bardzo bogata, różnorodna i atrakcyjna. Oprócz(...)pestkami dyni. Całość podsmażaj około 7-10minut, często mieszając. Na koniec dodaj syrop klonowy i dokładnie wymieszaj podprażając granolę jeszcze około 2 minuty. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一 POTRAWKA Z TOFU W TAJSKIM STYLU Tym daniem pokochałam tofu 😍 Prawda jest taka, że podejść do tofu miałam mnóstwo i za każdym razem nie było takiego efektu, który w pełni

Zdrowie na języku :P
Przepis z jagnięciny – marokański tagine 168

Zapraszam na pyszny przepis z jagnięciny, tagine z jagnięciny, z ciecierzycą i rodzynkami. Tagine to orientalne danie jednogarnkowe, typu potrawka lub gulasz, bardzo aromatyczne i smaczne. Znajdziecie w nim mnóstwo przypraw jak kolendrę, kurkumę, cynamon i kmin rzymski. Poza tym zaostrzyłam tagine suszonym chili. Jagnięcina do mięso z wyższej półki. Sporo kosztuje ale płacimy za walory smakowe. Młoda jagnięcina jest(...)czosnek solo ½ łyżeczki suszonych chili płatków po 1 łyżeczce kurkumy, mielonej kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego 2 łyżki pomidorowego przecieru 50 ml jabłkowego octu 300 ml wywaru z kurczaka lub warzyw 150 g ciecierzycy, waga sucha 100 g rodzynek 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, pokrojonej Namocz ciecierzycę w zimnej wodzie na noc. Pokrój mięso

codojedzenia
Indyk w sosie z zielonym groszkiem 147

Indyk w sosie z zielonym groszkiem to danie, które idealne łączy się z kaszą jęczmienną i gryczaną. Indyk jest bardzo delikatnym mięsem i trzeba uważać, aby

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krupnik drobiowy z grzybami 84

Bosze, ileż my mamy ulubionych zup. Ta jedna szczególnie zapadła nam w pamięć, swoim smakiem i sytuacją w której znaleźliśmy się. Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g udek kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 1 pęczek natki pietruszki 4 kapelusze grzybów suszonych 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 500 g ziemniaków 100 g kaszy(...)garnka, dodajemy włoszczyznę, por z pietruszką, grzyby. Gotujemy przez godzinę, na małym ogniu. W tym czasie mięso oddzielamy od kości. Zwierzaczki były uradowane, bo część dostały, część przeznaczyliśmy na potrawkę, pozostałe ponownie dodaliśmy do zupy. Włoszczyznę wyjmujemy, marchewki kroimy w talarki. Grzyby w drobną kostkę. Do wywary wrzucamy ziemniaki i kaszę, gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut

R'n'G Kitchen
KEEP CALM and WOK THIS WAY 127

Zapraszam na kolejną porcję Azji na talerzu. Dzisiaj danie z woka nagrodzone w konkursie" Gotuj z Doradcą". Wyróżnienie i te wszystkie miłe słowa bardzo cieszą i

Bon appetit mon amie
Jaki wolnowar wybrać 111

litra umożliwia natomiast przygotowanie jednorazowo większych porcji lub bardzo dużych kawałków mięsa, które można np. zamrozić lub zjeść następnego dnia. W wolnowarach o tej pojemności zmieścisz też całego kurczaka czy kaczkę. W zależności od rozmiaru, wolnowary można podzielić na: małe - przeznaczone są dla 1-3 osób i mają pojemność od 2,4 do 3,5 litra średnie - dedykowane(...)niedrogi i bardzo ekonomiczny w eksploatacji wolnowar doskonale nadaje się do przyrządzania niemal każdego rodzaju posiłków, także z produktów niższej jakości, m.in. tłustszych gatunków mięsa. Przygotujesz w nim zupy, potrawki, gulasze mięsne i warzywne, dżemy i powidła, a nawet upieczesz focaccię. (przepis na focaccia z wolnowaru ) Nie wymaga przy tym nadzorowania. Najczęściej uruchamiam wolnowar przed wyjściem z domu albo włączam

Cztery Fajery