por z mielonym - 500 przepisów (strona:23/34)

Nie taka dieta straszna jak ją malują. 302

zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, udźcem z indyka, zrezygnować z beszamelu, a zamiast żółtego sera - mozzarella light; Da się, da? Da! Ale mówiłam, żeby nie rezygnować z tego co lubimy więc(...)moja waga jest dokładna bo czasami wariuje (jednak wydaje mi się, że świąteczny tłuszczyk już zostawiłam za sobą); i rzecz, którą zauważyłam dopiero wczoraj, zawsze do tej pory waga potrafiła mi się wahać o 2-3kg w ciągu dnia (czyli ważąc się wieczorem, ważyłam więcej o 2-3 kg względem ważenia porannego). Z czego to może wynikać? Zatrzymanie wody

Brzuszki Łakomczuszki
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 255

pierniczki drobne”. 30 czerwca 2006 roku fefernuski zostały wpisane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze.Przepis pochodzi z książki „Pory roku na talerzu” znanej kociewskiej regionalistki Krystyny Gierszewskiej, która to (książka, nie regionalistka) wpadła mi niedawno w ręce. Po ujrzeniu fefernusków, krótkim śledztwie w Internecie, rzuciłem hasło w pracy(...)paręnaście sekund...Składniki:750 g mąki pszennej 500 125 g smalcu250 g miodu125 g mleka3 średnie jajka110 g cukru1 łyżeczka amoniaku1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej¼ pieprzu mielonegoLukier:360 g cukru pudru (ok. 3 szklanki) 6 łyżek soku z cytryny4,5 łyżek wody Przygotowanie fefernusków: Wymieszaj w misce przesianą mąkę

Grahamka, weka i kajzerka
Sandacz pieczony w sosie śmietanowo-czosnkowym pod żółtym serem 199

Każdy filet się nada ;)Ta dziwna potrawa powstała kiedyś zupełnie "przypadkowym przypadkiem". Nie wiem co mnie naszło, żeby zalać rybę sosem i tak ją upiec. W każdym razie od tamtej pory gości na naszym stole dość często, bo pieczona ryba jest pyszna, sos jest rewelacyjny, a całość przygotowuje się dosłownie chwilę.Składniki: - 500 g filetów dowolnej ryby*- 0,5 szklanki(...)grubości filetów). Kiedy ryba jest już upieczona układamy na wierzch plasterki sera i trzymamy jeszcze przez chwilę w piekarniku tak długo, żeby ser się rozpuścił.4. Nakładamy na talerze, mielimy na rybę odrobinę kolorowego pieprzu. Zamiast tego można też posypać ją odrobiną świeżego koperku.Świetnie smakuje z ziemniakami, ale polecam też z ryżem, polany sosem z ryby smakuje rewelacyjnie

Kraina Tysiąca Smaków
Brak tytułu 147

Popołudniowa kawa? - czemu nie !!!     Popołudniowa? Hmmm... a może południowa? Oj nie wazne - dziś pora na Brazylię :D       To kolejna pyszna kawa pochodząca z palarni Winami Brazil Santos Guaxupe Dulce 17/18   Napary charakteryzują się doskonałym wyrazistym miękkim aromatem i pełnym, cielistym, dobrze zharmonizowanym o bardzo lekkiej kwaskowatości smakiem. Jest wielu wręcz fanatycznych wielbicieli(...)cukru. Dodawać po jednym żółtku - ciągle ubijając. Dodać 3/4 szkl. mąki - szybko wymieszać. Piec 15 minut w 180 stopniach. Upieczony, gorący biszkopt zrolować na ściereczce.Masa makowa: 200g maku mielonego, 200 ml mleka, 100 g cukru, 3 łyżki miodu, np akacjowy Sądecki Bartnik , rodzynki. Mleko, cukier i miód zagotować, dodać 3 łyżki masła. Do gotującego się mleka wsypać

kolorowotorcikowo
Placuszki dobre na lato 175

Sloneczne dni na dobre zagoscily we Francji, a ja nie moge wyjsc z zachwytu.Przez ostatnie trzy lata ta pora roku bardziej przypominala jesien, a tym razem

Przysmaki Karolki
Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym 194

kładniki: 5 kromek  czerstwej bułki pszennej 6 łyżek mleka 300 g mielonego mięsa z indyka 300 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g startego sera grana padano lub parmezanu Sól pieprz szczypta startej gałki muszkatołowej 2 jajka 1 pęczek natki pietruszki 5-6 łyżek oleju 2 kopiate łyżki cukru brązowego 150 ml octu balsamicznego  Wykonanie Bułkę moczymy(...)podgrzewamy kilka minut obracając je w sosie na wszystkie strony. Wyciągamy pulpety układamy na talerzu polewamy sosem i od razu podajemy. Źródło przepisu: książka "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku", opis i zdjęcie własne

O kuchni z uczuciem
JAGLANKA WEGAŃSKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 148

Słońce wstaje wcześniej niż do tej pory. Promienie przenikają przez cienkie zasłony i atakują śpiącą dziewczynę. Zakrywa kołdrą głowę i próbuje śnić dalej, śnić o księciu z bajki, zaczarowanej wieży, pięknych szatach książęcych i smokach skrytych gdzieś w lasach.Jak każdy wie, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Od niego zależy to, jak będziemy funkcjonować i cię czuć.Niestety(...)garście rodzynek szczypta imbiru i gałki muszkatołowej (ew. miód do dosłodzenia) 3-4 winne jabłka sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy) 2 łyżeczki cynamonu mielonego Kaszę płuczę na sicie, po czym zagotowuję w mleku z orzechów (rozwarstwianie się mleka to objaw naturalny). Dorzucam rodzynki i gotuję aż do miękkości kaszy, mieszając dość często

W kuchni Karmel-itki
Sernikowa krówka 215

lubię najbardziej niezależnie od pory roku? oczywiście sernik:) nie wiem która to już wersja sernika na moim blogu ale zdecydowanie bardzo lubię to ciacho w każdej wersji. Tym razem postanowiłam połączyć sernik z czekoladowym ciastem oraz karmelem. Czy może być coś pyszniejszego? chyba nie:) Przyznaję się, że zjadłam chyba z pół blachy, niestety dieta poszła w las, musiałam sobie pofolgować(...)szkl. mleka 1,5 szkl. cukru 4 jajka 2 łyżki kakaotabliczka gorzkiej czekolady 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik: 750 g twaroga sernikowego trzykrotnie mielonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki śmietany  150 g cukru pudru 1 cukier waniliowy puszka masy krówkowej 200 g orzechów włoskich Wykonanie: ciasto czekoladowe: Margarynę z mlekiem rozpuszczamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 321

Szarlotki są pyszne o każdej porze roku . Mają coś w sobie :) Z takim ciastem można eksperymentować . Z ciastem kruchym, biszkoptowym albo.....z tym i z tym .Tak jak w moim przypadku dzisiaj :) Przepis dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki Antosik z fb. Troszeczkę zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :) .Dzięki firmie Symbio miałam okazję wypróbować pyszne kakao , które jest ekologiczne(...)pieczenia 1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania:Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder , proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść wszystkie składniki , zrobić kule z ciasta i schować do lodówki

Słodkości i nie tylko
Szarlotka tatrzańska 231

Szarlotka tatrzańska to chyba najlepsza szarlotka jaką do tej pory jadłam! Zdecydowanie! Nawet Małżonek, który za szarlotkami nie przepada, był zachwycony. Szarlotka jest tak krucha że aż sypka, a do tego zachwyca grubą warstwą jabłek. Najważniejsze w tej szarlotce jest użycie odpowiedniej odmiany jabłek!!! Muszą być to odmiany szarlotkowe jak : w UK: Cox, Russet, Golden Delicious a w Polsce szara(...)szara reneta (w UK: Russet apple) lub koksa (cox’s apples)3 łyżki cukru pudru (u mnie jeden cukier waniliowy)2 łyżeczki cynamonu (u mnie jeszcze szczypta goździków mielonych)1. Margaryna, żółtka i śmietana powinny być schłodzone. Wszystkie składniki na ciasto posiekać a następnie zagnieść szybko ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę wielkości 22×30 cm wyłożoną

UgotujmyTo.pl
Wigilijny barszcz z uszkami 182

Bez nich nie ma świąt. Na moim wigilijnym stole zawsze są dwie zupy: grzybowa i barszczyk z uszkami. Jest to spóźniony wpis ponieważ uszka

Bon Appetit Małgorzaty
Ragoût à la bolognese 172

grubym dnie rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka i smażymy ok. 10 min. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy kolejne 10 min. lub do momentu, gdy nie będzie widać już surowego mięsa. Wtedy dodajemy posiekany drobniutko czosnek, obie puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy oraz trochę wody(...)też bardzo go lubię i sama się sobie dziwię, że dopiero teraz dodaję ten przepis. Już nie pamiętam gdzie i kiedy go przeczytałam, czy może usłyszałam, ale od tamtej pory jest to mój ulubiony sos pomidorowy. Życzę wszystkim smacznego

Ratunku obiad