por z mielonym - 500 przepisów (strona:15/34)

PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 177

wanilinowy,- Skórka cytrynowa,- Skórka pomarańczowa,- Cynamon,- Goździki,- Mielona herbata,- Mielona wanilia,- Sól,- Aromat identyczny z naturalnym.Wyszło genialnie! Dodało jeszcze więcej korzennego smaku i nuty czekolady.Czekoladę możecie dostać tutaj: Skworcu.Ciasto wyszło wspaniale! Szczerze powiedziawszy smak, zapach i "konsystencja" podpasowało nam lepiej niż wszystkie inne do tej pory próbowane pierniki (mamy na myśli też te niebezglutenowe

Wypisz Wymaluj
Spaghetti według Gordona Ramsay'a - najlepsze! 585

temu (kiedy nie prowadziłam jeszcze bloga) i od tej pory systematycznie powtarzam. Kolizje Smaków - dopiero wczoraj, standardowo wyszukując ulubionego przepisu w google uświadomiłam sobie, że pochodzi z Waszego bloga. Wcześniej nie patrzyłam na nazwę, zapamiętałam zdjęcia. Byłyście moją kulinarną inspiracją jeszcze długo przed tym jak Was "poznałam". ;-) 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów w puszce (krojonych) 2 duże marchewki

Szefowa kuchni
Kartacze 166

Przyszła pora na obiecane kartacze.Znamy takich, którzy "daliby się za nie pokroić".Nie ukrywamy, że potrawa jest pracochłonna, ale jej smak rekompensuje wszystko.Przystępujemy do pracy.Obieramy 6,5 kg ziemniaków, z czego 1,5 kg gotujemy w osolonej wodzie.Mielimy ok. 0,8 kg łopatki i 0,1 kg słoniny.Będzie nam jeszcze potrzebne dodatkowe 0,1 kg słoniny(...)pierwszej kolejności przygotowujemy mięso, czyli mieszamy łopatkę ze słoniną,doprawiamy solą i pieprzem do smaku, 2 cebule i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach.Solidnie wszystko mieszamy.   Ugotowane ziemniaki mielimy.  Przygotowujemy skwareczki.   Słoninę, boczek i cebulę kroimy w kostkę.Najpierw na patelnię wrzucamy słoninę i jak wytopi się z niej tłuszcz dodajemy cebulęi boczek, zmniejszamy

Maminek kulinarny
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (beza i kruszonka) - ciasto tradycyjne i bezglutenowe. 140

wraz ze spróbowaniem sernika z brzoskwiniami. Od tamtej pory robimy go regularnie. Zawsze jest u nas na święta (swoją drogą, musimy bardzo za świętami tęsknić bo wciąż o nich wspominamy), zawsze znika jako pierwszy i zawsze kusi, by znów go wyczarować. SKŁADNIKI NA MASĘ:- 1 kg sera (trzykrotnie mielony, może być w wiaderku, ważne żeby nie był rzadki

Wypisz Wymaluj
Tagin po Polsku... 140

Składniki: - 5 plastrów schabu - 3 marchewki - 1 por - 1 cebula  - 6 ząbków czosnku - 3 łyżki oleju Przyprawy: - 1 łyżeczka gorczycy białej - 1 łyżeczka kolendry w ziarnach - 1 łyżeczka rozmarynu, estragonu, tymianku  - 5 ziarenek pieprzu czarnego - 2 ziarenka ziela angielskiego - 1 łyżeczka ziół prowansalskich  - pół łyżeczki pieprzu białego mielonego - sól,pieprz - odrobina chili  Sos chrzanowy

Zainspiruj się kuchnią
Sałatka z jajem poche, tuńczykiem i pesto migdałowo-słonecznikowym 244

miodu - sok z 1/3 cytryny - sól, pieprz świeżo mielony  Płatki migdałów i ziarna słonecznika prażymy na patelni. Czosnek siekamy, wrzucamy do blendera z pieprzem i solą, dorzucamy płatki i ziarna - blendujemy. Później dolewamy partiami oliwę, a na koniec dodajemy miód, sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy. A teraz pora na sałatkę. Roszponkę i sałatę masłową płuczemy, rozdzielamy

Sajkofanka smaku
Śliwki i odgrzebane przepisy :-) 186

pierwszy ogień poszły knedle twarogowe klik. Do tej pory przygotowywałam je z truskawkami, dziś były to śliwki. Do ciasta dodałam pół łyżeczki cynamonu, co zmieniło ich smak. Moja córka stwierdziła, że zapachniało świętami. Do knedli przyrządziłam polewę z masła stopionego na patelni, do którego dodałam 1 łyżkę mielonych orzechów laskowych i pół łyżeczki cukru. Podgrzałam jeszcze przez 2 minuty

Przysmaki Karolki
Makowiec na kruchym spodzie, z dżemem z czerwonej porzeczki i kruszonką z dedykacją dla Ewy i Kasi 189

góry Wam dziękuję :* A teraz pora na obiecane ciacho ;) Są potrawy, które przygotowuję tylko od święta. I nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem :) Makowiec to właśnie takie ciasto, które gości u mnie z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jeśli chodzi o makowiec, to może dlatego, że trzeba parzyć mak, potem mielić przynajmniej dwa razu...a na końcu sprzątać(...)drobnych ziarenek. No cóż...przyznałam się do lenistwa własnie. Znalazłam jednak sposób, żeby częściej piec makowiec, ale nie wyzywać przy sprzątaniu ;) Sposób prosty: suchy mielony mak. Nie żadna masa makowa z puszki, lecz zwyczajny mak zmielony wcześniej. Taki mak można kupić w sklepach, z tego co wiem to kosztuje podobnie jak mak niemielony

Codzienna kuchnia niecodzienna
Barszcz czerwony na domowym zakwasie 151

Przepis na zakwas już jest to teraz pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek, paluszków lub kapuśniaczków.Składniki:1 marchewka1 pietruszkakawałek selera2 litry wodysólpieprz 1

Kuchnia domowa Ani
Lekka zupa krem z młodej kapusty 157

Temperatura za oknem trochę spadła, więc  pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka

Kulinarne przygody Gatity
Pełnoziarniste pancakes na dzień dobry 255

pewno są tacy, którzy nie mieli okazji ich spróbować. Jeśli zaliczacie się do tego grona to powinniście jak najszybciej nadrobić zaległości! Sama do niedawna nie rozumiałam fenomenu tej potrawy- naleśniki jak naleśniki. Otóż nie do końca. W porównaniu z tymi w otrębowej wersji ( KLIK ), które do tej pory zawsze przygotowywałam czy też "naszymi tradycyjnymi", są o wiele delikatniejsze i puszyste

peanutbuttermonster
Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym 310

słoików  jest najlepszy jaki zrobiłam do tej pory. Wystarczyło tylko otworzyć słoik i lekko zagęścić sos. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 1/2 litra rosołu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szt. jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku sól morska pieprz 350 ml sosu pomidorowego domowego majeranek Mielimy mięso lub tak jak ja siekamy mięso wieprzowe z łopatki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fasolka po bretońsku z parówką 304

teraz:)) Ale smak mi pozostał do tej pory i fasolkę robię z parówką! :) Moim przepisem przekonałam wielu znajomych do tej potrawy. Jedna z moich koleżanek deklaruje, że je fasolkę tylko u mnie :)) Składniki: 400 g fasoli 5 parówek 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki koncentratu sól pieprz cukier majeranek kminek mielony liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka mąki masło

Olikowa kuchnia
Jem zdrowo: Kotleciki z kaszy jaglanej 196

A tu coś dla osób, które nie przepadają za mięsem i chcą czasami odmiany:) Zdrowe kotleciki z wykorzystaniem królowej kasz. Mój synek często ma je w

CoolinarniePL
Piknikowe przysmaki. JARSKI PASZTET Z CUKINII. 320

Piknikowe wspomnienia cały czas są świeże.Wspaniałe towarzystwo, rewelacyjna atmosfera, ładna pogoda, a wszystko tookraszone smakołykami.Pamiętacie poprzedni wpis? Tak, tak, ten o naszym spotkaniu.Piknik blogerów

W kuchni Karmel-itki