Pulpety to jedno z tych dań, które nie ogranicza nas smakowo. Wszystkie tradycyjne wersje już mi się znudziły, dlatego postanowiłam stworzyć coś nowego. Por w roli głównej występował już w mojej kuchni, ale najczęściej w akompaniamencie pieczarek. Tym razem jest solo i sprawdził się w tej wersji znakomicie. Dobrze doprawione pulpeciki w towarzystwie delikatnego śmietanowo-porowego sosu stanowiły(...)jaki sos najbardziej lubicie do klopsów/pulpetów? Składniki na 4 porcje: Na pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko Garść bułki tartej Sól Pieprz Szczypta rozmarynu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta cayenne Sos: 2 pory - biała część 300 ml bulionu ¾ łyżki mąki pszennej Mały pojemnik śmietany – u mnie 18 % Sól Pieprz
Fabryka pomysłówmąki pszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 2 łyżek śmietany 18%, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Polędwiczkę oczyściłem dokładnie z wszelkich błon. Na patelni rozgrzałem łyżkę smalcu i na gorącym smalcu smażyłem polędwiczkę przez około 2 minuty z każdej strony, aby uzyskać lekkie przyrumienienie i zamknąć pory mięsa. Po tym wstępnym podsmażeniu polędwiczkę odłożyłem na talerz. Na tą samą patelnię(...)dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym czarnym pieprzem, łyżeczką suszonego oregano, łyżeczką suszonego tymianku i łyżeczką suszonego majeranku. Pieczarki z cebulą podsmażałem, aż do całkowitego odparowania puszczonej przez pieczarki wody. Na środku płata ciasta francuskiego ułożyłem 5 plasterków
Wyprawy kulinarnezajęła trochę więcej czasu. Uporałem się jednak z tym, więc działamy!Co będzie potrzebne?-kurczak, umyty i osuszony-papryka słodka mielona-tymianek -oliwa lub mniej dietetyczne masło-szalotka-trzy ząbki czosnku-miód-suszona piri piri-10 dużych pieczarek-por część biała-słodkie ziemniaki-jarmuż-suszone karmelizowane pomidoryKurczaka posypujemy papryką, solą i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy szalotkę i ząbki
BaRepasegzotycznego. Curry daje całkiem inny wymiar smakowy.Kalafior zyskuje, staje się królem na talerzu.Przepis jest na 4 osoby.- duży kalafior- opakowanie mielonej curry- 1/3 szklanki mleka kokosowego lub słodkiej 30% śmietany- sól, pieprz, liść laurowy,cynamon, pieprz cayenne- połowę pora i mała cebulalub 2 średnie cebule, olej do smażenia, cytryna lub ocet-pół obranego dużego jabłka,garść obranego prażonego słonecznika
Pasje Jolkimielony w młynku) - 1 łyżka tłuszczu ( u mnie gęsi) - 1-2 łyżki masłaTuszkę dokładnie umyć , z wnętrza usunąć podroby( jeżeli są), wytrzeć papierowym ręcznikiem i natrzeć z zewnątrz solą i pieprzem. Seler i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, por(...)małe kawałki , solimy i lekko pieprzymy i obsmażamy na małej ilości tłuszczu (u mnie gęsi), po przyrumienieniu podlewamy czerwonym winem i dusimy do miękkości ( ok.1-2h). Przyprawiamy także czosnkiem mielonym, najlepiej z młynka. Dodaję także pod koniec pieczenia świeży czosnek ok.3-4 ząbki i 1 łyżkę masła. Do gotowego ( miękkiego ) nadzienia dodajemy trochę tłuszczu z pieczenia mięsa ( nadaje mu smak
Smaczne Zdrowepietruszkę- wrzucić do ziemniaków, dodać przemytą soczewicę, posolić 4. Pora i selera dodać dopiero, gdy wcześniej włożone warzywa będą prawie miękkie, gotować do miękkości wszystkich składników 5. Doprawić mielonym pieprzem, szczyptą suszonego majeranku, świeżą kolendrą, sosem sojowym i chwilę pogotować 6. Już na talerzu posypać koperkiem i świeżym majerankiem.Na
Proste Potrawydłuższego czasu chodził mi ten pomysł po głowie. Aż nadeszła pora na jego wykonanie. Smak super i dodatkowo efekt wizualny zachwyca. Podany na paterze do tortu. Mój kochany małżonek był nieziemsko zaskoczony. Tak więc na romantyczną kolację czy obiad stanowczo się nadaje! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 jajkoprzyprawy do mięsa wedle uznania (u mnie czosnek, sól, pieprz(...)Tricoloresos pomidorowy ok 2 szklser żółty 300-400 g Mięso mielone doprawiamy przyprawami wedle upodobania, do smaku i dodajemy jajko. Mieszamy wszystko razem. Makaron gotujemy al dente. Przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ser zółty ścieramy na tarce. Tortownicę wykładamy folią aluminiową i wylepiamy dno mięsem mielonym, zostawiając ok 1/3 ilości. Całość posypujemy delikatnie serem
Malinowe Pocałunkiwieloma różnymi dodatkami. Oprócz wspomnianej już papryki, towarzyszyły jej pomidory, makaron, mielone mięsko z kurczaka oraz natka pietruszki. Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo, czyli tak, jak lubię najbardziej. Teraz, gdy stragany uginają się od warzyw i owoców, staram się jeść ich jak najwięcej. To naprawdę świetna pora roku, by naładować się witaminami i pozytywną energią :) Wszyscy wiemy(...)kolorowy talerz jest dla mnie tak ważny. Mam nadzieję, że dzisiejszy przepis (a także kilka kolejnych) będzie dla Was barwną inspiracją na letni posiłek. Makaron z warzywami i mięsem mielonym porcja dla 4 osób Będziemy potrzebować: 1 niezbyt dużą cukinię 1 czerwoną paprykę 1 cebulę 1 puszkę pomidorów (lub koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory) 1 pęczek natki pietruszki
Ratunku obiadśrednich marchewek 2 małe pietruszki 1 średni pasternak kawałek selera 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku kawałek pora puszka pomidorów (240g) 1 wołowa kostka bio przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, szczypta curry , zioła prowansalskie , kminek mielony, łyżka natki pietruszki torebka ryżu brązowego Przygotowanie: Warzywa obrać i drobno pokroić. Zagotować 0,5 l wody. Dodać warzywa
Zdrowie na języku :PZupę serowa z mięsnymi kuleczkami naprawdę warto spróbować. Smak doskonały , a mięsko uzupełnia białko w diecie. Polecam.SKŁADNIKI:2 marchewki1/4 pora1/2 pietruszkikawałeczek selera100 ml śmietany
W kuchennym oknie Ewybyle jakie pieczywo tylko najlepiej na zakwasie i że dobrze jest dodać do niego siemie lniane. Od tamtej pory upiekłam już 3 chleby, ale dopiero ten doczekał się zdjęć :)Nie miałam siemienia lnianego, ale przeszukałam szafki i znalazłam mielony len w którym mały miał się kiedyś kąpać :) do kąpieli nie użyliśmy, do chleba jest jak znalazł.Przepis jest banalny
Z butelką mleczka w tleboczkiemSkładniki (porcja na 4-6 osób):1 kg ziemniakówok 500 g boczku wędzonego1 duża cebula1 duży brokuł2 pory (białe części)4-5 ząbków czosnku300 ml śmietany 30%3 jajka250 g startego żółtego sera3-4 łyżki masła do smażeniasól, pieprz, szczypta mielonego kminu rzymskiego, papryka słoska i opcjonalnie płatki chillimasło do wysmarowania naczynia1. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Wrzucić(...)szczyptą cukru. Po wyjęciu z wrzątku przełożyć części brokuła do miski z zimną wodą i poczekać kilka minut aż ostygną. Odcedzić.3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pora oczyścić i pokroić w pół plasterki. Na rozgrzanym maśle, na małym ogniu, udusić cebulę i pora aż zrobią się szkliste, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej dusić
UgotujmyTo.plcienkie wieprzowe kiełbaski dlatego to je przygotowaliśmy jako pierwsze w nowym cyklu – Grillowanie z DobraKielbasa.pl . Do tej pory kupowaliśmy te cienkie kiełbaski. Z różnym skutkiem. Czasami ze smutkiem stwierdzaliśmy, że w pięknym opakowaniu kryją się kiełbaski wypełnione szarą (mielony papier?) parówkową masą bez smaku. A o dobry sklepy w okolicy nie zawsze jest łatwo gdy się nie mieszka
OstryKęscienkie wieprzowe kiełbaski dlatego to je przygotowaliśmy jako pierwsze w nowym cyklu – Grillowanie z DobraKielbasa.pl. Do tej pory kupowaliśmy te cienkie kiełbaski. Z różnym skutkiem. Czasami ze smutkiem stwierdzaliśmy, że w pięknym opakowaniu kryją się kiełbaski wypełnione szarą (mielony papier?) parówkową masą bez smaku. A o dobry sklepy w okolicy nie zawsze jest łatwo gdy się nie mieszka
OstryKęsDzisiaj na obiad będzie mięsko - a dokładnie kulki indycze podawane z dipem. Kulki są zrobione z chudego mięsa z dodatkiem warzyw, także moje kochane czytelniczki o
pieprzny smaczek