dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem. Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g marchewki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól morska świeżo zmielony pieprz 1 litr
Kulinarne przygody Gatitypół kg ) lub górne części udek 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera wielkości pietruszki 1/3 pora 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 5-6 ziaren czarnego pieprzu 4-6 małych ziemniaczków sól maggi w płynie 1/2 łyżeczki miodu 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 gałązki świeżego rozmarynu 5 łyżek oleju z pestek winogron 1 łyżka masła 4 szklanki
Buniabaje w kuchnitartej - pieprz i sólW garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną drobno 1 cebulę i pora . Gdy te składniki sie zeszklą , zalewamy 2 litrami bulionu. Następnie wrzucamy 3 serki topione. Gotujemy do momentu rozpuszczenia sie serków. Wszystko miksujemy blenderem albo mikserem. W międzyczasie mielimy piersi z kurczaka , dodajemy podsmażoną cebulkę i pokrojony koperek , jajko i 3 łyżki bułki tartej. Całośc
Słodkości i nie tylkopory naleśniki w wersji "niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt tłuste i dodatek mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :) Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła
Czerwona Porzeczkamarchewka 1 pietruszka 1 jabłko 10 cm pora 6 ziemniaków 0,5 cukinii( u mnie większa) 50 g żurawiny Marynata 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy grillowej Kamis 1 cebula 3 ząbki czosnku w łupinach 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego Kamis 1,5 łyżeczki soli morskiej prowansalskiej(...)wymieszać żeby pokryły się marynatą. Przykryć i włożyć na noc do lodówki. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Marchewkę oczyścić pokroić w kostkę. Pietruszkę oczyścić i pokroić w słupki. Por pokroić w plasterki. Cukinię oczyścić z nasion i pokroić razem z skórką.Z jabłka wykroić gniazda nasienne i pokroić w półplasterki razem z skórką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
Ala piecze i gotujeserowe. Puki co to mogę śmiało powiedzieć, że jest to najlepszy mój wypiek do tej pory. A nazwanie go bajeczny, jak najbardziej do niego pasuje.Składniki:Ciasto kruche:szklanka mąki4 łyżki masła (ok. 60g)pół szklanki cukru pudrużółtkoMasa serowa:wiaderko serka mielonego na sernik (1kg)100g masła6 jaj (rozdzielonych)1,5 szklanki cukru pudrucukier waniliowy (cała paczuszka)2 łyżki
Moje pyszne gotowanieSkładniki: 4 sztuki pomidory, 1 średni por, 2 sztuki ogórki gruntowe, 1 opakowanie sos sałatkowy paprykowo-ziołowy węgierski Prymat + jogurt umyte pomidory pokroić w średnią kostkę
W Mojej Kuchni Lubiębezzapachowego (gdy mamy chudy boczek)- szczypior do posypania (nie trzeba)- sól i świeżo mielony pieprz+ makaron (u mnie orkiszowy) lub np.ziemniaki, kaszaKurki dokładnie umyć. Kiedyś kobieta, od której kupowaliśmy grzyby zdradziła nam super sposób na mycie tych grzybów, które zazwyczaj są dość brudne. Od tej pory inaczej już ich nie myję. Do wody, w której są zamoczone wrzucamy(...)mąką.Podawać z ulubionymi dodatkami: makaronem, kaszą, ziemniakami lub same. 2) Do podsmażonej cebuli z olejem kokosowym dorzucić podgotowane grzyby i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.Podawać z ulubionymi dodatkami: makaronem, ziemniakami, kaszą itp. Bez dodatku boczku i śmietany otrzymamy wersję dietetyczną, wegańską.Takie same grzybki bez dodatków były również przepyszne. Gotowe danie
Smaczne Zdroweprzeleżał już jakiś czas, a ja co trochę do niego wracałam, przeglądałam zdjęcia i na tym się kończyło. Wreszcie dziś powiedziałam sobie: dość tego. Gwiazdą dzisiejszego wieczoru będzie mięso mielone z kurczaka i szpinak. Pyszny, zdrowy i zielony, tak jak te kotleciki. Kiedy je robiłam, nie było jeszcze u mnie w sklepach świeżego szpinaku i w przepisie znajdziecie mrożony(...)przynudzającą zimę, ale teraz pora na to co świeże, pachnące i takie kolorowe. Dlatego dziś polecam soczyście zielone kotleciki z równie zielonym dodatkiem :) Kotlety drobiowo-szpinakowe + młoda kapustka kotlety robiłam na dwa dni, więc porcja jest spora, przynajmniej dla 4-5 osób, ale kapustki wystarczy raptem dla 2 Do zrobienia kotletów należy przygotować: 450 g mielonego mięsa z kurczaka
Ratunku obiadszklanki mleka 2 łyżki bułki suchej 1 pęczek natki pietruszki 2 marchewki 1 por 1 pietruszka 1/2 średniego selera kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka masła sól, świeżo zmielony pierz. Wykonanie: Moczymy bułkę w mleku następnie odciskamy. Rybę czyścimy i oddzielamy od ości. Mielimy w maszynce filety, cebulę, oraz bułkę. Do zmielonej ryby wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą oraz posiekaną
kgwjanczewopokrojone korniszony, zmielony suszony czosnek, musztardę dijon, sól, cukier i pieprz do smaku. Z mielonego mięsa wołowego przygotowałam hamburgery (wielkości ok.100g) i usmażyłam, po 3 minuty z każdej strony, na patelni grillowej. Bułkę przekroiłam na 3 części i podpiekłam (też na patelni grillowej). Teraz pora na składanie hamburgerów: spód bułki – sos – drobno posiekana cebula – pokrojona sałata
mojewypiekiinietylkoorzechów włoskich do masy orzechowej. Mogą być mielone, ale jeśli lubimy kawałki orzechów to lepiej łuskane rozgnieść wałkiem. Orzechy wkładamy w dwie torebki foliowe i wałkujemy aż do uzyskania drobnych kawałków. Mamy wszystko do przygotowania nadzienia babeczek. Pora zagnieść ciasto. Do miski wkładamy wszystkie wymienione wcześniej produkty i zagniatamy.Je
Maminek kulinarnyjest bez konserwantów, sztucznych barwników, poprawiaczy smaku. Moim ulubionym pomidorowym koncentratem był do tej pory - łowicki, a teraz i Pudliszki przypadły mi do smaku.A oto kilka migawek z tego spotkania. Tak pięknie udekorowany był stół przy którym mogliśmy zasiąść ... Atmosfera była miła, wszyscy mieli okazję poznać tajniki włoskiej kuchni oraz możliwość spróbowania swoich sił w przyrządzaniu potraw.Dzi
Proste PotrawyWitajcie kochani :) nie było mnie przez jakiś czas i przyznam się, że brakowało mi zaglądania na ulubione blogi :) Urlop jednak już się skończył i pora wracać do codzienności :)Chciałabym dziś pokazać Wam coś, co przygotowałam podczas mojego wyjazdu. Bo przecież mimo urlopu jeść trzeba, prawda? ;) Miałam to szczęście, że sama mogłam przygotowywać posiłki, co dla mnie(...)serem feta. Należy tylko zwrócić uwagę, aby kabaczek był "młody" z delikatną skórką. Jeśli jest lekko zdrewniała czy łykowata, wtedy wystarczy ją cieniutko obrać. Składniki:kabaczki,mięso mielone,odrobina oleju do obsmażenia mięsa,odrobina koncentratu pomidorowego,ser feta,sól, pieprz, zioła prowansalskie,cebula,czosnek,świeży tymianek - opcjonalnie,pomidor.Kabaczki umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć z pestek. Jeśli skóra jest
Codzienna kuchnia niecodziennaciastkach rozsmakowała. Przyznam, że chyba to moja najbardziej udana próba do tej pory. Połową sukcesu jest precyzyjne odmierzenie składników, a drugą wiara w to, że się uda :) Zachęcam do zmagania się z nimi, bo gra jest warta świeczki. SKŁADNIKI: 3 białka 125 g mielonych migdałów 200 g cukru pudru 30 g drobnego cukru
Kuchnia w opałach