por z mielonym - 500 przepisów (strona:21/34)

Sernik z borówkami 162

Nową kuchnią cieszę się już jakiś czas i jestem z niej bardzo zadowolona. Do tej pory jednak nie przetestowałam w pełni nowego piekarnika. Przed remontem musiałam się wystrzegać przyrządzania pewnych ciast. Mój stary piekarnik nie dawał im rady i często nie dopiekał środka gdy góra dawno już była przypalona. Jednym z ciast zakazanych był sernik, na który w końcu musiałam(...)mnie zadowolił, piekarnik, spisał się wspaniale. Sami oceńcie :-)    Sernik z borówkamiskładnikispód: 250 g mąki 150 g masła szczypta soli 1 jajko 80 g cukru pudru 30 g mielonych migdałów masa serowa: 500 g serka śmietankowego 2 jajka + 1 żółtko 3 łyżki śmietany 130 g cukru 20 g mąki ziemniaczanej 500 g borówek 2 opakowania cukru waniliowego

Przysmaki Karolki
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 195

smarowania,- masło - 3/4 kostki /my dałyśmy całą.- smalec - 1/4 kostki,- kwaśna śmietana - 2 łyżki,+ Czarny Sezam - do posypywania przed pieczeniem./NA FARSZ:- Indyk, 1,5 kg- Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta,- Cebula, 75 dag - 80 dag,- czarny pieprz, do smaku- pieprz ziołowy, opakowanie- ziele angielskie, 4- pieprz ziarnisty kolorowy,- liść laurowy.+ Czarny Sezam- oliwa z oliwek(...)się koncentrat. Magda Gessler dałaby mi po głowie :)Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną na oliwie z oliwek cebulę, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czarny sezam (który mielimy np. w młynku do kawy), sól morską lub domową przyprawę warzywną, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby stężało./WYKONANIE PASZTECIKÓW:1. Gdy ciasto zwiększy objętość ponownie je wyrabiamy

Wypisz Wymaluj
Popołudniowe ciasteczka do kawy 188

tradycyjne, bo dodałam do nich sporo bakalii i skórkę z cytryny, przez co z całym domu pięknie pachnie, a ciastka mają fajny aromat. My zjedliśmy już kilka, teraz pora podzielić się przepisem. Bakaliowe biscotti Potrzebujemy: 300 g mąki 3 duże, roztrzepane widelcem jajka 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki drobnej soli(...)sporej misce. Dodajemy jajka i skórkę z cytryny, zagniatamy. Po uzyskaniu gładkiego ciasta odstawiamy je na ok. 5 min. W tym czasie połowę orzechów kroimy grubo, a drugą połowę mielimy w blenderze lub ugniatamy w moździerzu. Daktyle pozbawiamy pestek i kroimy w poprzek na trzy. Bakalie wgniatamy do ciasta i dzielimy je na trzy części. Z każdej formujemy wałeczek

Ratunku obiad
Pierogi domowe na maślance z mięsem 247

Uwielbiacie pierogi? To podobno nasz najlepszy produkt eksportowy, to własnie z pierogami kojarzy się turystom nasza kuchnia, w końcu co jak co ale pierogów to my

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sernik z malinami 147

szklanki mąki- 3 łyżki cukru- 1 żółtko- 2 łyżki zimnej wodyMasa serowa:- 6 jajek- 2/3 szklanki cukru- 1 budyń waniliowy- 1/2 kostki stopionego masła- 50 dag mielonego twarożku- 2 torebki cukru waniliowego- skórka otarta z jednej cytrynyBeza:- 2 białka- 1 łyżeczka cukruPrzygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Wylepamy nim wysmarowaną tortownicę i pieczemy 20 minut w temperaturze(...)temperaturze 175 C. Po 30 minutach smarujemy sernik przygotowaną bezą i pieczemy pozostałe 15 minut. Dzisiaj chciałam Wam polecić małego pomocnika jakim jest obieraczka do skórek. Do tej pory skórki zcierałam raczej na tarce, ale często skrobałam je razem z białą skórką, która jest gorzka a tym sprzętem szybko i bezboleśnie zeskrobiemy tyle skórki ile potzrebujemy i takiej jaką potrzebujemy

Zainspirowana w kuchni
Świąteczny pasztet z kaczki z żurawinką 176

kaczki1/2 kg ugotowanych skrzydełek kaczki (możemy zastąpić dowolnym mięsem z kaczki, np. piersiami lub mięsem z korpusu kaczki, po ugotowaniu rosołu)3 ugotowane marchewki2 ugotowane pietruszki1/3 ugotowanego selera1 ugotowany por (biała część)1/2 cebulki kilka suszonych grzybów, wymoczonych lub ugotowanych z warzywami 3 ziela angielskie2 liście laurowesólpieprzmajeranek1/2 szklanki suszonej żurawinyMięso i warzywa oraz suszone grzyby, z dodatkiem liści laurowych(...)innym razem). Ugotowane warzywa, grzyby i mięso (oddzielone od kości) przekładamy do kielicha blendera- doprawiamy obficie solą, pieprzem i majerankiem i blenderujemy na gładką masę (bądź mielimy, ja niestety nie jestem posiadaczką maszynki do mielenia). Dodajemy suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez

Mango Papaja
Wigilijne kapuśniaczki - paszteciki 666

Pora odhaczyć kolejną pozycję na święta Bożego Narodzenia a mowa tu oczywiście o pasztecikach- kapuśniaczkach. Pyszne ciasto drożdżowe połączone z domową kapustą kiszona i leśnymi grzybami suszonymi. Malutkie kapuśniaczki, które znikają jeden za drugim.SKŁADNIKI:składniki na ok 40 - 50 szt- 350 g letniego mleka- 60 g roztopionego masła- pół łyżki cukru- 2 łyżeczki soli- 2 duże jajka(...)posypania nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp.FARSZ - kapusta kiszona 1kg (pisałam o tym tu klik)- grzyby suszone garść  - sól, pieprz- ziele angielskie- kolendra w ziarnie lub mielona- liść laurowySPOSÓB WYKONANIA - Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z 60 g masła, cukrem i jajkami. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże

Basia w kuchni
Domowa vegeta 152

kilka ziarenek ziela angielskiego 3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej 3 łyżeczki kurkumy Wykonanie: Warzywa korzeniowe obieramy i tniemy na drobne paseczki, można to zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw. Pory rozcinamy na pół wzdłuż, a następnie kroimy na mniejsze paseczki. Listki natki i lubczyku odrywamy od łodyżek, myjemy i suszymy. Zioła i warzywa suszymy na suszarce do warzyw, rozłożone(...)mnie suszenie trwało około 6 godzin. Wszystkie składniki na przyprawę wkładamy partiami do blendera i miksujemy, do uzyskania żądanej konsystencji.  Ja nie lubię całkiem zmielonych warzyw, więc nie mielę ich na pył, tylko zostawiam drobniutkie kawałki

Kulinarne przygody Gatity
Lasagne z dynia 193

Coroczny Festiwal dyni juz na finiszu. Do tej pory nie mialam niestety czasu na dyniowe eksperymenty, przerobilam za to wszystkie moje dyniowe receptury z poprzednich lat.Wczoraj za to pod noz poszla dynia, ktora wyrosla u mamy w ogrodzie. Na balkonie wciaz czekaja jeszcze 3 sztuki, a moglo byc ich wiecej gdyby nie fakt, ze nawet dynie z ogrodu mozna ukrasc(...)mniej widocznym miejscu.Tym razem postawilam na nowosc w mojej kuchni, a mianowicie na lasagne z dynia. Tradycyjna lasagne jest u nas bardzo lubiana, wiec z checia zamienilam mieso mielone na farsz z dyni i wierzylam, ze wszyscy beda sie tym daniem tak samo zajadac. Nie pomylilam sie :-)Do tego cudowny aromat pieczonej dyni, a potem przypiekanego parmezanu rozchodzil

Przysmaki Karolki
Mięsa 190

Kotlety w migdałowej panierce Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami Kurczak faszerowany mięsem mielonym Kurczak faszerowany pieczarkami  Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone(...)piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią Szpinakowe roladki Tortille z kurczakiem i warzywami Udka z rozmarynem Udka zapiekane z porem i serem Żeberka w sosie Żeberka z kapustą

Aga w kuchni
DOMOWA MĄKA GRYCZANA. 177

się i przemierzać kilometry w poszukiwaniach tejże mąki, lepiej ją zrobić w domu samemu.Potrzebujemy: kaszę gryczaną oraz elektryczny młynek do kawy lub malakser. Wsypuję kaszę do młynka i mielę na pył.I to wszystko.Zaoszczędzony czas na poszukiwaniach, zaoszczędzone pieniążki w portfelu, no i oczywiście zadowolenie na naszej twarzy i w naszych sercach. Dlaczego właśnie wybieram kaszę gryczaną(...)cywilizacyjną, jak alergia czy otyłość (nie chodzi tutaj o celiakię). Powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych, co upośledza wchłanialność substancji odżywczych w jelicie, co jest głównym zadanie kosmków. Chociaż do tej pory głównie jadałam produkty pszenne, stwierdziłam, że odrobina troski o swoje jelita z pewnością nie zaszkodzi. Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Makaron z kurczakiem i sosem z mascarpone 326

Mascarpone tylko do deserów? U mnie do tej pory tak było. Ale gdy wykorzystałam ten serek do kurczaka to się zakochałam. Niestety danie jest dość kaloryczne, dlatego częściej niż raz w roku sobie na nie nie pozwolę! Składniki :* ulubiony makaron - u mnie tagliatelle * podwójna pierś z kurczaka* przyprawa do kurczaka * 2 łyżki oliwy z oliwek* opakowanie mascarpone* 2 łyżki kwaśnej(...)łyżce mascarpone, podgrzewać i mieszać aż się połączy z kurczakiem i powstanie kremowy sos. Dodać śmietanę, zagotować. Makaron ugotować al dente. Wyłożyć na talerze. Polać sosem, posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać ciepłe

Magiczne Życie Marty
Zupa-krem z soczewicy 108

Ciepla, aromatyczna zupa o tej porze to dla mnie cos zbawiennego. Ostatnio ciagle mi zimno wiec ciesze sie, ze taka mala zupa moge sie rozgrzac.Ta piekna zupa w kolorze zachodzacego slonca wniosla do mojej kuchni troche radosci i optymizmu, jest idealna na panujaca za oknem szaruge. Do tego przepelniona jest wspanialymi aromatami, kminek i kolendra przenikaja sie nawzajem, a zielona(...)skladniki: 100g czerwonej soczewicy 500ml bulionu 1 cebula 1 zabek czosnku 4 marchewki mala puszka pomidorow 1 lyzka oliwy do smazenia 0,5 lyzeczki zmielonej kolendry 0,5 lyzeczki mielonego kminku 0,5 lyzeczki kurkumy 50ml mleka 1 lyzka swiezej kolendry 1 ostra, zielona papryczka sok z polowy cytryny sol wykonanie:Soczewice pluczemy w wodzie i dokladnie odsaczamy.Soczewice, posiekana

Przysmaki Karolki
Sernik z bezą orzechową 631

Święta, święta i po świętach, w związku z tym pora na regularne przedstawianie Wam moich tegorocznych wypieków świątecznych :) Dzisiaj sernik z bezą orzechową, który zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz i wyglądał tak apetycznie, że postanowiłyśmy go wypróbować i faktycznie warto było :)Składniki:Ciasto:- 30 dag mąki- 10 dag cukru pudru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mleka- 1 szklanka oleju z pestek winogron (ja użyłam oleju rzepakowego, bo taki akurat miałam)- 2 jajka- 4 żółtkaBeza orzechowa:- 6 białek- szczypta soli- 15 dag cukru- 15 dag mielonych orzechów włoskich- 1 łyżka mąki- 1 łyżka bułki tartejPrzygotowanie:Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem siekamy z masłem i smalcem, następnie dodajemy jajko oraz żółtko, zagniatamy ciasto. Ciastem

Zainspirowana w kuchni
Pasztet domowy ze śliwkami 148

marchewki1 pietruszka1 porsól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oliwa do smażeniaowoce jałowca, rozmaryn (opcjonalnie)Mięso umyte i pokrojone w kawałki przełożyć do rondelka. Dodać obrane warzywa (marchew, pietruszkę, por, czosnek) i zalać wodą. Dodać sól, kilka listków laurowych, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i owoce jałowca i rozmaryn. Gotować aż mięso zrobi się miękkie i odstawić do ostygnięcia.Śliwki(...)gotującego się mięsa ale gdy zrobi się różowa to trzeba ją wyjąć).Wyjęte mięso – bez warzyw, podsmażoną cebulę, boczek i wątróbkę najlepiej zmielić 2 razy w maszynce do mielenia lub zmiksować partiami w melakserze. Dodać do masy namoczoną w wywarze z mięsa i lekko odciśniętą bułkę, jajka i śliwki.Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dobrze wszystko wymieszać a gdy masa

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania